Ο διάσημος φυσικός Stephen Hawking ισχυρίζεται εδώ και καιρό ότι οι άνθρωποι έχουν μόνο 100 χρόνια για να βρουν έναν νέο πλανήτη. Φαίνεται ότι οι ερευνητές άρχισαν σιγά σιγά να το κάνουν αυτό. Στις 7 Δεκεμβρίου 2018, η Κίνα ξεκίνησε την πρώτη απόπειρα της ανθρωπότητας να προσγειωθεί στη μακρινή πλευρά του φεγγαριού. Η έρευνα δεν περιορίστηκε στην εξερεύνηση της επιφάνειας, τη λήψη φωτογραφιών και τη λήψη δειγμάτων. Ο Chang’e 4 έφερε το δικό του χώμα, νερό, αέρα, σπόρους φυτών και αυγά εντόμων. Μετά από ένα ταξίδι 35 ημερών, το Chang’e 4 προσγειώθηκε με επιτυχία στις 3 Ιανουαρίου 2019 στον κρατήρα που ονομάζεται Von Karman, ο οποίος βρίσκεται στη λεκάνη Aitken του Νότου Πόλου στην άκρη του φεγγαριού. Ο κρατήρας θεωρείται ένας από τους παλαιότερους και βαθύτερους (13 χιλιόμετρα βάθος) στο φεγγάρι. Μπορεί επομένως να δώσει σημαντικές πληροφορίες σχετικά με την εξέλιξη του ουράνιου σώματος.

Ένα επιτυχημένο ξεκίνημα για το ταξίδι 35 ημερών

Μεγάλο βήμα για την ανθρωπότητα Τα πρώτα φυτά βλασταίνουν στο πίσω μέρος του φεγγαριού ο πύραυλος που μετέφερε το ρόβερ

Το ρόβερ Chang’e 4 προσγειώθηκε με επιτυχία και έφερε ζωή στο φεγγάρι

Μεγάλο βήμα για την ανθρωπότητα Τα πρώτα φυτά φυτρώνουν στο πίσω μέρος του φεγγαριού του rover chang e

Πρώτη επιτυχημένη προσγείωση στο πίσω μέρος του φεγγαριού και πολλά άλλα

Το ρόβερ, που πήρε το όνομά του από την κινεζική θεά του φεγγαριού Chang’e, απελευθερώθηκε μόλις 12 ώρες μετά το touchdown και μετέφερε σπόρους των φυτικών ειδών βαμβάκι, κραμβέλαιο, πατάτες και κάρδαμο, καθώς και αυγά μύγας μαγιάς και φρούτων. Ρύθμισε τη θερμοκρασία, την παροχή νερού και το επίπεδο φωτός του δείγματος. Οι φωτογραφίες του Rover, που τράβηξε στις 6 Ιανουαρίου και τις έστειλε πίσω στη Γη, δείχνουν το βαμβακόσπορο να φυτρώνει σε αυτό. Τεράστια επιτυχία!

Το βρεφικό βαμβάκι βλασταίνει στην κάψουλα στις 6 Ιανουαρίου

Μεγάλο βήμα για την ανθρωπότητα Τα πρώτα φυτά φυτρώνουν στο πίσω μέρος του φεγγαριού, το πρώτο φυτό είναι το βαμβάκι

Δεν ήταν η πρώτη φορά που η ζωή μεταφέρθηκε έξω από την ατμόσφαιρά μας. Διάφορα πειράματα έχουν ήδη πραγματοποιηθεί στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS). Τα φύκια και το tardigrade κατάφεραν να επιβιώσουν έξω από τον ISS για 530 ημέρες. Ωστόσο, αυτή ήταν η πρώτη φορά που φυτεύονται στο φεγγάρι μεγάλωσε! Το γεγονός σηματοδότησε την ολοκλήρωση του πρώτου βιολογικού πειράματος της ανθρωπότητας στο φεγγάρι.

Δεν είναι η πρώτη προσπάθεια διατήρησης της ζωής στο διάστημα

Μεγάλο βήμα για την ανθρωπότητα Τα πρώτα φυτά φυτρώνουν στο πίσω μέρος του διαστημικού σταθμού της Σελήνης, πρώτες προσπάθειες

Όλα πήγαν καλά στην αρχή. Στη συνέχεια, όμως, οι θερμοκρασίες στη βιόσφαιρα άρχισαν να κυμαίνονται δραματικά και καθιστούν αδύνατη τη διατήρηση της ζωής του νεαρού φυτού βαμβακιού σε αυτό. Η ομάδα ελέγχου έπρεπε να σταματήσει το πείραμα μετά από εννέα ημέρες. Η ζωή των σημαντικών βλαστών του φυτού βαμβακιού έληξε στις 13 Ιανουαρίου. Τώρα θα αποσυντεθούν στο σφραγισμένο δοχείο τους μέχρι να μαζευτούν για να μην μολύνουν τη σεληνιακή επιφάνεια.

Μεγάλο βήμα για την ανθρωπότητα Τα πρώτα φυτά φυτρώνουν στην πλάτη του φεγγαριού αποικιστές φυτεύουν φυτά στο φεγγάρι

Ένα σημαντικό βήμα για την ανθρωπότητα στο μέλλον

Τα είδη των φυτών κάθε άλλο παρά τυχαία ήταν. Οι εκλεκτοί θα πρέπει να βοηθήσουν στο χτίσιμο ανθρώπινων οικισμών στο φεγγάρι στο μέλλον. Οι πατάτες μπορούν να αποτελέσουν σημαντική πηγή τροφής για τους μελλοντικούς ταξιδιώτες στο διάστημα. Τα ρούχα μπορούν να κατασκευαστούν από βαμβάκι, λάδι από κράμβη. Το φύλλο αφρού μπορεί να καθαρίσει το κάδμιο από αρόσιμα εδάφη – όταν το φυτό καίγεται, το κάδμιο μπορεί να ανακτηθεί από τις στάχτες και να επαναχρησιμοποιηθεί για μπαταρίες και ηλεκτρικές συσκευές. Επιπλέον, η μαγιά μπορεί να παίξει ρόλο στη ρύθμιση του διοξειδίου του άνθρακα και του οξυγόνου στη μίνι-βιόσφαιρα. Οι μύγες φρούτων θα ήταν οι καταναλωτές της φωτοσυνθετικής διαδικασίας.

Αυτό είναι το μέλλον της ανθρωπότητας

Μεγάλο βήμα για την ανθρωπότητα Τα πρώτα φυτά φυτρώνουν στο πίσω μέρος του φεγγαριού το μέλλον της ανθρωπότητας

Αυτό έχει ήδη προγραμματιστεί Εθνική Διαστημική Υπηρεσία της Κίνας (CNSA) θα συνεχίσει το πρόγραμμα της σεληνιακής εξερεύνησης με το δείγμα αποστολής επιστροφής Chang’e 5 στα τέλη του 2019 και μελλοντικές αποστολές στο πίσω μέρος του φεγγαριού τη δεκαετία του 2020.

Μην λυπάσαι, αγαπητέ φεγγάρι, γιατί αυτό ήταν μόνο η αρχή για κάτι μεγαλειώδες

Μεγάλο βήμα για την ανθρωπότητα Τα πρώτα φυτά φυτρώνουν στο πίσω μέρος του φεγγαριού δυστυχισμένο φυτό φεγγάρι