Clematis, clematis, clematis – αυτό το κυρίως χαριτωμένο γένος φυτών με πάνω από 300 είδη και αμέτρητες ποικιλίες και υβρίδια ανήκει σε μια από τις μεγαλύτερες βοτανικές οικογένειες, την οικογένεια των πεταλούδων. Όπως μπορείτε ήδη να μαντέψετε από το γερμανικό όνομα, πρόκειται για αποκλειστικά αναρριχώμενα και μερικές φορές ερπυστικά φυτά που μοιάζουν με αμπέλια. Είναι εγγενείς σε δασικές, τροπικές σε υποαρκτικές περιοχές και διανέμονται σχεδόν σε όλο τον κόσμο λόγω της βιοποικιλότητας. Τα περισσότερα είδη clematis είναι αειθαλή, φυλλοβόλα, πολυετή και μπορούν να ανέβουν έως και 5-6 μέτρα σε ύψος και πλάτος. Στη Γερμανία και την Αυστρία, τα είδη κοινά, όρθια, ιταλικά και αλπικά clematis μπορούν να παρατηρηθούν στη φύση. Στο σημερινό άρθρο θα θέλαμε να μοιραστούμε μαζί σας μερικές σημαντικές συμβουλές φροντίδας clematis, ώστε να απολαύσετε και αυτό το ανθισμένο καλλωπιστικό φυτό στο σπίτι.

Το Clematis είναι ένα γένος με 300 είδη και χιλιάδες ποικιλίες

Clematis φροντίδα και πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τα clematis μοβ λουλούδια αρκετά

Σε πλήρη άνθηση, τα clematis είναι ένα πραγματικό βλέμμα στον κήπο ή στην κατσαρόλα

Clematis Care και ενδιαφέροντα στοιχεία για την οπτική προστασία της ποικιλίας clematis pink clematis

Ενδιαφέροντα γεγονότα και πληροφορίες για το clematis

Το Clematis είναι υπέροχο, εξαιρετικά στιβαρό και εύκολο στη φροντίδα καλλωπιστικών φυτών που μπορούν να ευδοκιμήσουν σχεδόν σε όλες τις συνθήκες. Το Clematis μπορεί να φυτευτεί απευθείας σε χώμα κήπου ή σε γλάστρα. Στη συνέχεια, αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο σε εσωτερικό όσο και σε εξωτερικό χώρο στο μπαλκόνι ή τη βεράντα για το μεγαλύτερο μέρος του έτους.

Παρόμοια με άλλα αμπέλια, τα κλαδιά clematis είναι εύκαμπτα και δύσκολα σπάνε, γεγονός που καθιστά το φυτό ιδανικό για θυελλώδεις κήπους. Τα κλαδιά των δασών είναι επίσης εξαιρετικά για να φτιάξετε καλοκαιρινά στεφάνια με λουλούδια. Το συχνό κόψιμο διεγείρει επίσης ισχυρή ανάπτυξη και πλουσιότερη ανθοφορία. Έτσι μπορείτε να κόβετε τα κλαδιά τακτικά και ξέγνοιαστα. Φροντίστε να φοράτε γάντια κηπουρικής όταν το κάνετε αυτό. Το Clematis ανήκει στην οικογένεια της νεραγκούλας και έτσι περιέχει τοξίνες που μπορούν να προκαλέσουν εξανθήματα και φλεγμονή. Επιπλέον, η ίδια τοξικότητα καθιστά το clematis ουσιαστικά άνοστο στα πιο κοινά παράσιτα στον κήπο.

Με τη βέλτιστη φροντίδα του clematis, το καλλωπιστικό φυτό σχηματίζει μεγάλα, πολύχρωμα και γλυκά λουλούδια από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο. Ανάλογα με τον τύπο και την ποικιλία, αυτά έρχονται σε λευκό, κρεμ κίτρινο, μοβ, κόκκινο, ροζ, μπλε ή πολύχρωμους συνδυασμούς. Μετά την ανθοφορία, εμφανίζονται διακοσμητικοί, πουπουλένιοι καρποί με τους οποίους μπορείτε εύκολα να πολλαπλασιάσετε το φυτό.

Η φροντίδα Clematis είναι απροβλημάτιστη και ιδανική για χόμπι κηπουρούς

Φροντίδα Clematis και ενδιαφέροντα γεγονότα για το λευκό άνθος clematis μαγικά όμορφο

Το Clematis σίγουρα χρειάζεται αναρριχητική υποστήριξη ως φυτά εμπορευματοκιβωτίων

Φροντίδα Clematis και ενδιαφέροντα γεγονότα σχετικά με τα φυτά αναρρίχησης βοήθειας αναρρίχησης clematis

Αυτά τα φυτά μπορούν να βρεθούν σχεδόν σε κάθε χρώμα του ουράνιου τόξου

Φροντίδα Clematis και ενδιαφέροντα στοιχεία για την ποικιλία clematis δίχρωμη

Θέση και θερμοκρασία

Το γένος Clematis περιλαμβάνει πάνω από 300 είδη, τα οποία, όπως ήδη αναφέρθηκε, διανέμονται σχεδόν παντού στον κόσμο. Όλοι τους μπορούν να πάνε καλά στο δοχείο. Για τον κήπο, ωστόσο, χρειάζεστε ανθεκτικές ποικιλίες που μπορούν να αντέξουν εύκολα σε θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν. Τα πιο γνωστά και πιο ευαίσθητα από αυτά είναι τα κοινά (clematis vitalba), όρθια (clematis recta), ιταλικά (clematis viticella) και αλπικά (clematis alpina) clematis. Με την κατάλληλη χειμερινή προστασία, αυτά τα φυτά μπορούν να αντέξουν ακόμη και -30 μοίρες.

Το Clematis είναι ένα ισχυρό, εύκολο στη φροντίδα και ανθεκτικό φυτό, αλλά με ασυνήθιστη απαίτηση τοποθεσίας. Τα αμπέλια χρειάζονται πλήρη ήλιο όλο το χρόνο, ενώ οι ρίζες αισθάνονται καλύτερα σε δροσερή σκιά. Το clematis επομένως συχνά φυτεύεται σε τοίχους σπιτιών, φράχτες, φράχτες, θάμνους και δέντρα. Αυτά όχι μόνο παρέχουν την επιθυμητή σκιά, αλλά χρησιμεύουν και ως αναρριχητικό βοήθημα. Μια ιδιαίτερα ονειρική, ζωντανή ρύθμιση δημιουργείται στον κήπο σε συνδυασμό με αναρριχώμενα τριαντάφυλλα. Τα λουλούδια και τα αρώματά του συνδυάζονται υπέροχα το καλοκαίρι.

Ανθεκτικό στο κρύο, εύκαμπτο, στιβαρό, αλλά με ευαίσθητες ρίζες

Φροντίδα Clematis και ενδιαφέροντα στοιχεία για την ποικιλία βιολετί clematis υπέροχη

Το μπλε είναι ένα χρώμα που είναι εξαιρετικά σπάνιο στη φύση

Clematis φροντίδα και ενδιαφέροντα στοιχεία για την ποικιλία clematis blue αρκετά

Οι σπόροι και οι καρποί του καλλωπιστικού φυτού είναι εξίσου όμορφοι με τα λουλούδια

Clematis Care και γεγονότα για τους σπόρους clematis πολλαπλασιάζουν πέτρινους καρπούς

Νερό και λίπασμα

Κατά τη φροντίδα του clematis, οι λεπτές, επιφανειακές ρίζες του καλλωπιστικού φυτού πρέπει να λαμβάνονται υπόψη σε κάθε περίπτωση. Αυτό απαιτεί τακτικό πότισμα και μόνο προσεκτικό κούρεμα ή βοτάνισμα τριγύρω. Ακριβώς όπως στο δάσος, από όπου προέρχονται πολλά είδη clematis, το χώμα πρέπει πάντα να είναι ελαφρώς υγρό. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό στα τέλη της άνοιξης, το καλοκαίρι και στις αρχές του φθινοπώρου. Το μαλακό νερό ή το νερό της βροχής είναι συνήθως το καλύτερο για αυτό. Το clematis σας μπορεί επίσης να επωφεληθεί από τη στάγδην άρδευση. Το χειμώνα μπορείτε φυσικά να ποτίζετε μόνο περιστασιακά ή καθόλου τα φυτά του κήπου σας.

Εάν καλλιεργείτε το clematis σας σε ένα κουβά, πετάτε πάντα την περίσσεια νερού από το μπολ για να αποφύγετε τη σήψη των ριζών. Επιπλέον, τα επάνω 3-5 εκατοστά του εδάφους πρέπει να είναι πάντα στεγνά μεταξύ του ποτίσματος.

Ταΐστε το clematis με λίπασμα υψηλής περιεκτικότητας σε κάλιο μία φορά την άνοιξη. Μπορείτε να το ετοιμάσετε μόνοι σας σχετικά εύκολα στο σπίτι, γιατί οι φλούδες της μπανάνας, ο αλεσμένος καφές και η κοπριά αλόγου είναι όλες πλούσιες σε κάλιο. Αμέσως μετά, πολτοποιήστε με βιολογικό, ώριμο κομπόστ κήπου. Πολλοί επαγγελματίες κηπουρικής συνιστούν επίσης να προσθέτετε λίγο ασβέστη στο έδαφος κάθε 1-2 χρόνια.

Τα λουλούδια Clematis μπορούν να έχουν μέγιστο μέγεθος 20 cm, ανάλογα με τον τύπο και την ποικιλία

Clematis φροντίδα και πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για το clematis μοβ λευκό λουλούδι μεγάλο

Τα κεφάλια λουλουδιών είναι συχνά πολύ κοντά το ένα στο άλλο, δημιουργώντας έναν πραγματικό τοίχο με λουλούδια

Clematis φροντίδα και ενδιαφέροντα γεγονότα για τα clematis ροζ λουλούδια γεμάτα

Χώμα και μεταμόσχευση

Το Clematis φυτεύεται στον κήπο ή στην κατσαρόλα την άνοιξη ή το φθινόπωρο. Αυτά τα διακοσμητικά φυτά προτιμούν ένα υγρό, αλλά καλά στραγγισμένο χώμα με ουδέτερο έως ελαφρώς αλκαλικό pH (7,0-8,5). Λόγω των ευαίσθητων ριζών τους, τα clematis πρέπει να σκουπίζονται μόνο εάν είναι πολύ μεγάλα για τις μπανιέρες τους. Εναλλακτικά, το ύψος τους μπορεί να περιοριστεί με τακτική περικοπή.

Η φροντίδα Clematis είναι σχετικά απλή και ανταμείβει τις προσπάθειές σας χρόνο με το χρόνο με εντυπωσιακά λουλούδια. Μόλις εισαχθεί στον κήπο, είναι εύκολο να καταλάβουμε γιατί το clematis είναι δημοφιλές σε τόσους πολλούς κηπουρούς σε όλο τον κόσμο.

Το Clematis προσφέρει πολύχρωμη προστασία της ιδιωτικής ζωής, άνεμο και θόρυβο

Φροντίδα Clematis και πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για την οθόνη απορρήτου τοίχου clematis μοβ λουλουδιών

Μπορείτε επίσης να καλύψετε εντελώς τους αντιαισθητικούς παλιούς τοίχους

Φροντίδα Clematis και ενδιαφέροντα γεγονότα για την άνθηση του παλιού τοίχου clematis

Σε ορισμένα είδη, τα κεφάλια των λουλουδιών κρέμονται

Φροντίδα Clematis και ενδιαφέροντα γεγονότα για την ποικιλία clematis, κρέμονται μοβ

Προσοχή, τα κατοικίδια ζώα και τα παιδιά δεν επιτρέπεται να τσιμπολογάνε στο clematis

Φροντίδα Clematis και ενδιαφέροντα γεγονότα για την ποικιλία clematis με πεσμένα κεφάλια λουλουδιών

Στη γλώσσα των λουλουδιών, το clematis σημαίνει εφευρετικότητα, πολυπλοκότητα και πνευματική ομορφιά

Clematis φροντίδα και ενδιαφέροντα γεγονότα για το clematis μοβ βιολετί ανθίζουν όμορφα

Clematis φροντίδα και ενδιαφέροντα στοιχεία για τα clematis κόκκινα λευκά λουλούδια αρκετά

Φροντίδα Clematis και ενδιαφέροντα γεγονότα για τις υπέροχες ποικιλίες μωβ clematis

Φροντίδα Clematis και ενδιαφέροντα στοιχεία για τις δίχρωμες ποικιλίες clematis μοβ λευκό

Φροντίδα Clematis και γεγονότα σχετικά με τις ποικιλίες clematis σε δύο τόνους ιώδες λευκό

Φροντίδα Clematis και ενδιαφέροντα στοιχεία για την κόκκινη ποικιλία μπορντό clematis