Επιλέγοντας το δικό σας μαρούλι κατευθείαν από το περβάζι και χωρίς καθόλου χώμα; Ναι, αυτό είναι απολύτως δυνατό, ακόμη και για άτομα χωρίς πράσινο αντίχειρα. Όροι όπως η αστική γεωργία και η εσωτερική κηπουρική δεν είναι πλέον καινούργιοι. Inταν στη μόδα εδώ και αρκετό καιρό και θεωρούνται ιδιαίτερα βιώσιμα και ανθεκτικά στο μέλλον. Μία από τις καλύτερες και πλέον δημοφιλέστερες μεθόδους από αυτή την άποψη είναι η υδροπονία – ένας τύπος υδροπονίας που είναι κατάλληλος τόσο για χρήσιμα όσο και για διακοσμητικά φυτά. Τι σημαίνει αυτό, ποια πολλά πλεονεκτήματα είναι προφανή και πώς να το κάνετε  ένα υδροπονικό σύστημα στο σπίτι μπορεί να χρησιμοποιηθεί πιο εύκολα, θα μάθετε από εμάς σήμερα.

υδροπονική σαλάτα

Τι είναι η υδροπονία?

Βασικά, είναι μια λεγόμενη λεγόμενη χωρίς χώμα κηπουρική. Ο όρος προέρχεται από το ελληνικό όπου "υδρο" για νερό και "ponos" σημαίνει δουλειά. Or εν ολίγοις: αντί για χώμα, χρησιμοποιείται νερό στην καλλιέργεια των φυτών, το οποίο είναι εμπλουτισμένο με όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Αυτό το θρεπτικό διάλυμα παρέχει τα φυτά άμεσα και αξιόπιστα. Φυσικά, παρόμοια με τη συμβατική καλλιέργεια, όλοι οι άλλοι παράγοντες όπως το φως, η θερμοκρασία και το οξυγόνο παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο για τη βέλτιστη ανάπτυξη των υδροπονικών φυτών.

Αν και η λειτουργική αρχή είναι πάντα η ίδια, υπάρχουν διαφορετικά υδροπονικά συστήματα που χωρίζονται σε ενεργά και παθητικά. Οι ενεργές χρησιμοποιούν επίσης αντλίες και ελεγκτές θερμοκρασίας και οι παθητικοί δεν χρειάζονται επιπλέον ισχύ για τέτοιες λειτουργίες. Εδώ οι ρίζες των φυτών είτε κρέμονται απευθείας στο διάλυμα θρεπτικού νερού είτε τοποθετείται ένα υπόστρωμα από ελαφρόπετρα, ίνες καρύδας ή παρόμοια. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ένα λεγόμενο σύστημα φυτιλιού, όπου του λεπτού σωλήνα μεταξύ της δεξαμενής νερού και του υποστρώματος αναπτύσσονται.

αρχή λειτουργίας της υδροπονίας

Ένα υπέροχο, πρωτοποριακό παράδειγμα ενός απλού, παθητικού υδροπονικού συστήματος είναι το συναρπαστικό BottleCrop – ο "Σαλάτα από το μπουκάλι". Με αυτό μπορείτε εύκολα να καλλιεργήσετε τραγανό μαρούλι, αρωματικό βασιλικό, φρέσκια μουστάρδα και ακόμη και mini pak choi στο σπίτι χωρίς να ξοδέψετε πολλά χρήματα ή χρόνο. Για αυτό παρέχεται μόνο ένα ειδικό σετ, το οποίο περιέχει σπόρους, μέσο καλλιέργειας και θρεπτικό μείγμα. Οι απλές οδηγίες χρήσης δίνουν τα μεμονωμένα βήματα και σε περίπου 4-6 εβδομάδες μπορείτε να απολαύσετε τη συγκομιδή του εσωτερικού σας κήπου. Η φιάλη σαλάτα δεν είναι κατάλληλη μόνο για το περβάζι του σπιτιού, αλλά φυσικά και για το γραφείο ή ακόμα και ως ένα ωραίο αναμνηστικό για brunch. Ακόμα και μικροί εξερευνητές είναι ενθουσιασμένοι με αυτό και μπορούν έτσι να παρακολουθήσουν την ανάπτυξη των φυτών από πολύ κοντά.

μπουκάλι υδροπονικό σύστημα βασιλικός

Τα πολλά οφέλη της υδροπονίας

Η αρχή της υδροπονίας είναι επωφελής από πολλές απόψεις. Αφενός, εξοικονομεί πολύτιμους πόρους, ειδικά νερό. Σε περίπτωση καλλιέργειας χωρίς χώμα, η κατανάλωση νερού ελαχιστοποιείται κατά περισσότερο από 90%. Αυτό δεν οφείλεται μόνο στο γεγονός ότι δεν χρειάζεται να ποτίζετε με υδροπονία, αλλά και επειδή πολλά συστήματα επαναχρησιμοποιούν και ανακυκλώνουν το νερό. Από την άλλη πλευρά, η μέθοδος υδροπονικής καλλιέργειας εξοικονομεί πολύ περισσότερο χώρο και μπορεί να σχεδιαστεί ακόμη και κάθετα. Χώρες και περιοχές με λιγότερη διαθέσιμη καλλιεργητική έκταση, για παράδειγμα, μπορούν να επωφεληθούν πολύ από αυτό στο μέλλον. Αυτή η πτυχή αποδεικνύεται επίσης αρκετά πρακτική στο σπίτι, επειδή κατ ‘αρχήν δεν έχετε απεριόριστο χώρο εκεί.

Επειδή δεν υπάρχει γη, τα ζιζάνια δεν αναπτύσσονται, πράγμα που σημαίνει ότι το ενοχλητικό βοτάνισμα δεν είναι πλέον επιλογή. Οι ρίζες των φυτών δεν σαπίζουν και παράσιτα όπως τα σαλιγκάρια, οι σκνίπες των μυκήτων ή το περονόσπορο δεν έχουν επίσης καμία πιθανότητα με την υδροπονία. Δεν χρειάζεται να χρησιμοποιείτε φυτοφάρμακα ή ζιζανιοκτόνα, τα οποία τελικά προστατεύουν το περιβάλλον.

υδροπονική βιωσιμότητα αστική γεωργία

Τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, η υδροπονική αποδεικνύεται επίσης ότι είναι μια πολύ απλή και καθαρή υπόθεση για την καλλιέργεια λαχανικών, φρούτων και καλλωπιστικών φυτών στο σπίτι σας. Επειδή μετά την εγκατάσταση του υδροπονικού συστήματος, το κυριότερο είναι να περιμένετε και να χρειάζεστε πολύ λίγη φροντίδα. Χωρίς χώμα και γλάστρες, δεν υπάρχει επίσης κίνδυνος να λερωθεί το όμορφο χαλί ή το υψηλής ποιότητας κάλυμμα δαπέδου.

Πάρτε αυτή τη βιώσιμη και καινοτόμο εναλλακτική λύση στην καλλιέργεια των φυτών και συλλέξτε το δικό σας μαρούλι στο περβάζι!

    υδροπονική καλλιέργεια ντομάτας