Το Monstera, γνωστό και ως φύλλο παραθύρου, είναι ένα γένος φυτών που περιλαμβάνει πάνω από 50 είδη με διαφορετική προέλευση, μεγέθη, σχήματα και χρήσεις. Ανήκει στην οικογένεια Araceae και ως εκ τούτου συνδέεται στενά με Ειρήνη κρίνα, Σχετίζεται με τα λουλούδια φλαμίνγκο και ακόμη και το τιτάν, ένα από τα μεγαλύτερα και πιο σπάνια λουλούδια στον κόσμο. Από όλα τα είδη, το Monstera deliciosa, νόστιμο φύλλο παραθύρου, είναι αναμφισβήτητα το πιο εύκολα αναγνωρίσιμο και το πιο κοινό. Αρχικά προέρχεται από τις τροπικές περιοχές της Αμερικής, από το Μεξικό στον Παναμά. Σήμερα είναι ένα από τα πιο δημοφιλή φυτά εσωτερικού χώρου στον κόσμο. Το πιο εντυπωσιακό χαρακτηριστικό του Monstera deliciosa είναι τα αειθαλή, τεράστια, δερμάτινα και τρυπητά φύλλα του. Εδώ θα βρείτε πολύτιμες συμβουλές και ιδέες φροντίδας Monstera για το πώς να βάλετε το φύλλο του παραθύρου στο προσκήνιο.

Η φροντίδα Monstera είναι απλή, αλλά ανταποδοτική

Φροντίδα Monstera και ενδιαφέροντα στοιχεία για το παράθυρο φύλλα τεράστια φυτά από το τροπικό δάσος

Είναι το τέλειο εξωτικό φυτό εσωτερικού χώρου για τον χόμπι κηπουρό με μικρή εμπειρία

Φροντίδα Monstera και πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για το φύλλο παραθύρου στο σαλόνι του σπιτιού

Δημιουργήστε την τέλεια ατμόσφαιρα στη ζούγκλα στο σπίτι με ένα Monstera

Φροντίδα Monstera και ενδιαφέροντα στοιχεία για την ατμόσφαιρα djungel των φύλλων παραθύρων

Πώς μπορείτε να αναγνωρίσετε το Monstera deliciosa?

Το Monstera deliciosa είναι ένας αειθαλής τροπικός ορειβάτης που ανεβαίνει φυσικά ψηλά δέντρα συνδέοντας τον φλοιό του με μακριές ρίζες εναέριου. Μπορεί να φτάσει σε ένα πραγματικά τερατώδες ύψος έως 20 μέτρα, με φύλλα έως 1 μέτρο σε μήκος. Τα φύλλα τους με μοναδικό σχήμα επιτρέπουν στο φυτό να αντέχει σε έντονες βροχοπτώσεις και καταιγίδες σε τροπικά τροπικά δάση.

Τα παλαιότερα φυτά παράγουν λουλούδια κρεμ χρώματος που εξελίσσονται σε βρώσιμα φρούτα μέσα σε ένα χρόνο. Η γεύση των υπέροχα γλυκών και εξαιρετικά πολύτιμων φρούτων θυμίζει ένα μείγμα μπανάνας και ανανά.

Στο σπίτι, το Monstera deliciosa έχει ύψος μόλις 5 μέτρα και σπάνια ανθίζει. Αυτές οι εξωτικές ομορφιές φαίνονται καλύτερα σε ευρύχωρα σαλόνια, όπου μπορούν να αναπτυχθούν ελεύθερα και να θαυμάζονται από όλες τις πλευρές. Ως πρόσθετο μπόνους, Monstera deliciosa προστέθηκε παράλληλα άλλα φυλλώδη φυτά σε μια μελέτη της NASA ως μία από τις πιο αποτελεσματικές Καθαρισμός αέρα αποδεδειγμένος.

Ολόκληρο το φυτό Monstera deliciosa, εκτός από τους ώριμους καρπούς, είναι ελαφρώς τοξικό για τα ζώα και τους ανθρώπους. Έτσι, αν έχετε νήπια ή τσιμπάτε κατοικίδια στο σπίτι σας, το φύλλο παραθύρου δεν είναι για εσάς.

Monstera είναι μια λατινική λέξη που σημαίνει “τερατώδης” ή “ανώμαλη”

Φροντίδα Monstera και ενδιαφέροντα γεγονότα για τους γίγαντες των φύλλων παραθύρων της φύσης

Το Monstera deliciosa ανακαλύφθηκε και περιγράφηκε για πρώτη φορά από τον Δανό βοτανολόγο Λίμπμαν το 1840

Φροντίδα Monstera και ενδιαφέροντα γεγονότα για το βροχερό δάσος των φύλλων των παραθύρων σε πιο υγρό άκρο

Θέση και θερμοκρασία

Η σωστή τοποθεσία και η θερμοκρασία δωματίου είναι απαραίτητα για τη σωστή φροντίδα Monstera. Παρόλο που το Monstera deliciosa είναι εξαιρετικά προσαρμόσιμο και φιλικό για αρχάριους σε σύγκριση με άλλα είδη του γένους, εξακολουθεί να έχει κάποιες ειδικές απαιτήσεις φροντίδας.

Το Monstera ευδοκιμεί καλύτερα σε μια τοποθεσία όπου μπορεί να λάβει έμμεσο ηλιακό φως για τουλάχιστον 4 ώρες την ημέρα. Αποφύγετε το άμεσο ηλιακό φως, ειδικά τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες, καθώς αυτό μπορεί να κάψει γρήγορα τα όμορφα μεγάλα φύλλα τους.

Το Monstera deliciosa προτιμά τις θερμοκρασίες δωματίου μεταξύ 20 και 30 βαθμών και ένα σχετικά υψηλό επίπεδο υγρασίας. Εάν δεν έχετε υγραντήρα, είναι καλή ιδέα να ψεκάσετε ή να ξεσκονίσετε το φυτό σας με ένα υγρό πανί μία ή δύο φορές την εβδομάδα.

Παρόμοιο με ένα Ηλιοτρόπιο το Monstera μπορεί να κατευθύνει τα φύλλα του προς τον ήλιο

Monstera Care και πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για το τεράστιο monstera φύλλου παραθύρου

Κρατήστε τα φυτά σας μακριά από ρεύματα και καλοριφέρ

Φροντίδα Monstera και ενδιαφέροντα στοιχεία για το μικρό φυτά μωρών με φύλλα παραθύρου

Νερό και λίπασμα

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, το Monstera deliciosa είναι τροπικό φυτό. Επομένως, δεν ανέχεται την ξηρασία και πρέπει να ποτίζεται τακτικά. Μόλις στεγνώσουν τα πρώτα εκατοστά του εδάφους, ήρθε η ώρα να ποτίσετε το φύλλο του παραθύρου σας. Απορρίψτε πάντα το νερό που μαζεύεται στο πιατάκι της κατσαρόλας. Η έκχυση μπορεί γρήγορα να οδηγήσει σε σήψη των ριζών. Τα χαλαρά και κίτρινα φύλλα είναι σίγουρο σημάδι πνιγμένου φυτού.

Κατά τη φάση της βλάστησης, δηλαδή την άνοιξη και το καλοκαίρι, πρέπει να τροφοδοτείτε το Monstera σας περίπου μία φορά το μήνα με υδατοδιαλυτό υγρό λίπασμα για αειθαλή φυτά εσωτερικού χώρου. Αυτό προάγει την ταχεία και έντονη ανάπτυξη. Το φθινόπωρο και το χειμώνα, σχεδόν όλα τα φυτά περνούν μια φάση ανάπαυσης, οπότε δεν πρέπει να λαμβάνουν λίπασμα και λιγότερο πότισμα.

Ξεσκονίζετε τα φύλλα τακτικά για να μεγιστοποιήσετε τη δυνατότητα καθαρισμού του αέρα

Φροντίδα Monstera και χρήσιμες πληροφορίες για τη βροχή ποτίσματος monstera φύλλου παραθύρου

Χώμα και μεταμόσχευση

Το Monstera deliciosa αναπτύσσεται επίσης εκπληκτικά γρήγορα σε γλάστρες στο σπίτι. Επομένως, το φυτό πρέπει να επανατοποθετείται τουλάχιστον κάθε 2 έως 3 χρόνια για να υποστηρίξει το συνεχώς αναπτυσσόμενο ριζικό σύστημα. Επιλέξτε μια κατσαρόλα που είναι λίγα εκατοστά βαθύτερη και ευρύτερη. Εάν είστε ικανοποιημένοι με το μέγεθος του φύλλου του παραθύρου σας, μπορείτε να καλλιεργήσετε μόνο το ανώτερο έδαφος. Το Monstera deliciosa προτιμά ένα χώμα πλούσιο σε χούμο και καλά στραγγισμένο με τιμή pH 5,5 έως 7.

Μόλις το τέρας σας γίνει λίγα χρόνια, θα αρχίσει να σχηματίζει μακριές, καφέ ρίζες εναέριων που σπρώχνουν στο έδαφος σε διαφορετικές κατευθύνσεις. Αυτό δεν πρέπει να ερμηνεύεται ως σημάδι ότι το φυτό πρέπει να σκουπιστεί. Μπορείτε να βάλετε τις ρίζες πίσω στο έδαφος και να τις καλύψετε με υγρό βρύο. Εναλλακτικά, μπορείτε ακόμη και να τα κατευθύνετε σε ενυδρείο αν έχετε. Το φύλλο παραθύρου όχι μόνο απορροφά το νερό που χρειάζεται, αλλά και το καθαρίζει από τις τοξίνες.

Επιλέξτε ένα ωραίο δοχείο που συμπληρώνει το εσωτερικό σας

Monstera Care και χρήσιμες πληροφορίες για το διακοσμητικό σαλόνι με φύλλα παραθύρου με monstera

Ποτέ δεν μπορείτε να κάνετε λάθος με μια κατσαρόλα με έντονα χρώματα με μεξικάνικα μοτίβα

Φροντίδα Monstera και ενδιαφέροντα γεγονότα για τις γλάστρες με το φύλλο παράθυρο του Μεξικού

Μην κόψετε αυτές τις ρίζες του αέρα, καθώς κινδυνεύετε να σκοτώσετε το φυτό

Φροντίδα Monstera και πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για το φυτό των φύλλων παραθύρου μακριές ρίζες φυτών

Η φροντίδα Monstera είναι πολύ απλή και σας ανταμείβει με εντυπωσιακή και γρήγορη ανάπτυξη. Το φύλλο παραθύρου είναι ένα δημοφιλές και μοντέρνο φυτό εσωτερικού χώρου που μπορεί να σας ευχαριστήσει για πολλά χρόνια.

Κάντε το σπίτι σας πιο εξωτικό με ένα τέρας

Monstera Care και χρήσιμες πληροφορίες για το πάτωμα των φύλλων παραθύρου για το monstera

Φροντίδα Monstera και ενδιαφέροντα γεγονότα για την αύρα της ζούγκλας των φύλλων παραθύρων στο σπίτι

Φροντίδα Monstera και πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τα δηλητηριώδη παιδιά της γάτας με φύλλα παραθύρου