Εάν θέλετε να φυτέψετε μια μηλιά, η εποχή του φθινοπώρου είναι η καταλληλότερη περίοδος για αυτό. Η διαδικασία είναι απλή και δεν απαιτεί ιδιαίτερη κηπουρική εμπειρία. Υπάρχουν όμως μερικές συμβουλές που θα σας εξασφαλίσουν μακροπρόθεσμα ικανοποιητικά αποτελέσματα. Υπάρχουν πολλά σημαντικά μικρά πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη όταν επιλέγετε φυτά. Κάποια αφορούν τη γεύση και την ποιότητα των φρούτων και άλλα – τη λειτουργία σχεδιασμού του δέντρου στον κήπο. Μια άλλη συμβουλή που θέλουμε να σας δώσουμε εκ των προτέρων είναι ότι μπορείτε να φυτέψετε πολλές μηλιές ταυτόχρονα, γιατί έτσι θα γονιμοποιηθούν μεταξύ τους. Θα χαρούμε να σας εξοικειώσουμε με αυτές και άλλες πτυχές του θέματος «φύτευση μηλιών» στις επόμενες γραμμές.

Όταν φυτεύετε μια μηλιά, λάβετε υπόψη ποια ποικιλία προτιμάτε

Τα μήλα είναι υγιή για να φυτέψουν μηλιές

Επιλέξτε τη σωστή μηλιά

Το πρώτο βήμα θα ήταν να επιλέξετε μια κατάλληλη μηλιά για τον κήπο σας. Εκτός από τους υπέροχους καρπούς που μαζεύετε, μπορεί επίσης να σας βοηθήσει με άλλους τρόπους. Μια καλή μηλιά ρίχνει σκιά και ομορφαίνει τον κήπο. Μπορεί να ψηλώσει και να ρίξει σκιές, ή θα μπορούσατε να φυτέψετε μια σειρά οπωροφόρων δέντρων και να τα χρησιμοποιήσετε ως φράχτη ή οθόνη απορρήτου.

Τα διαφορετικά είδη δέντρων το καθένα σας προσφέρει μία ή περισσότερες από αυτές τις επιλογές. Ένα άλλο αποφασιστικό κριτήριο στην επιλογή είναι η ευαισθησία στον σχηματισμό μύκητα και άλλες ασθένειες..

Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να φυτέψετε μερικές μηλιές αμέσως έτσι ώστε να γονιμοποιηθούν μεταξύ τους

Φυτέψτε μηλιά - όμορφες μηλιές στο δάσος

Φυτέψτε παλιές και τοπικές ποικιλίες μήλων

Εάν θέλετε να συλλέξετε υγιή φρούτα που είναι πραγματικά πλούσια σε βιταμίνες, τότε το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να φυτέψετε μια ποικιλία μηλιάς. Υπάρχουν επίσης σημαντικές περιφερειακές διαφορές που πρέπει να ληφθούν υπόψη. Φροντίστε να ρωτήσετε έναν ή περισσότερους ειδικούς ποιες ποικιλίες είναι πιο κατάλληλες για την περιοχή σας και το τοπικό κλίμα. Από τη μία πλευρά, αυτό είναι σημαντικό για την καλή ανάπτυξη των μήλων. Επιπλέον, η επιλογή περιφερειακών ποικιλιών είναι μια καλύτερη απόφαση από άποψη περιβαλλοντικής βιωσιμότητας.

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι μήλων, αλλά δεν είναι όλα ιδανικά για την περιοχή σας

Φύτευση μηλιάς - πολύ μεγάλη μηλιά

Επιλέγοντας το σωστό μέρος

Και σε αυτά και σε όλα τα άλλα οπωροφόρα δέντρα αρέσει η ζεστασιά και το φως. Πρέπει να τηρείτε απόλυτα αυτές τις συνθήκες κατά τον προσδιορισμό της θέσης. Δεν μπορεί να είναι ότι ψηλά δέντρα ή κτίρια ρίχνουν σκιά πάνω του. Οι μηλιές δεν επιτρέπεται επίσης να βλάψουν άλλα φυτά στην ανάπτυξή τους. Τοποθετήστε τα μακριά από μπαλώματα λαχανικών, έτσι ώστε να μην τα προστατεύουν από τον ήλιο. Μόνο εκείνα τα φυτά που ευδοκιμούν στη σκιά μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην περιοχή. Το χώμα στην επιλεγμένη θέση δεν πρέπει να είναι πολύ υγρό, έτσι ώστε η μηλιά να αναπτυχθεί καλά.

Τα οπωροφόρα δέντρα γενικά το θέλουν ζεστό

Φύτευση μηλιάς - φυτά διαφορετικού μεγέθους

Άτρακτος ή κορμός; Επιλέξτε τη σωστή ποικιλία!

Όπως συμβαίνει με όλα τα δέντρα, υπάρχουν επίσης διαφορετικές ποικιλίες για μήλα. Οι ψηλοί ή οι μισοί κορμοί έχουν φυσική εμφάνιση. Υπάρχει επίσης το σχήμα ατράκτου, το οποίο είναι πιθανώς κατάλληλο για πολλά μοντέρνα σχέδια κήπου. Με αυτό έχετε τις καλύτερες πιθανότητες να έχετε νόστιμα μήλα και όμορφες διακοσμήσεις κήπου ως αποτέλεσμα.

Ο βλαστός ή ο άξονας θα ήταν η πιο κατάλληλη μορφή καλλιέργειας στην περίπτωσή σας?

Μηλιά φυτό μηλιά με φρούτα

Να γίνει σωστά η τρύπα φύτευσης

Τα φυτά μπορούν να φυτευτούν με γυμνές ρίζες ή σε γλάστρα. Αυτό στην πραγματικότητα δεν κάνει σχεδόν καμία διαφορά. Αυτό που πραγματικά έχει σημασία είναι η προσεκτική και σωστή προετοιμασία της τρύπας φύτευσης. Μόλις το κάνετε σωστά, μετά βίας μπορείτε να κάνετε λάθος. Εδώ είναι οι συμβουλές μας!

Κάθε ποικιλία μήλων απαιτεί τη δική της φροντίδα

Φύτευση μηλιάς - ιδέες κήπου - υπέροχο μήλο

Κυριαρχήστε σωστά την τρύπα φύτευσης

Το μέγεθος της τρύπας φύτευσης βασίζεται συνήθως στη γλάστρα ή στο πόδι φύτευσης. Η αναλογία μεταξύ αυτών πρέπει να είναι περίπου 1: 2. Με άλλα λόγια, η ιδανική τρύπα φύτευσης είναι περίπου διπλάσια από τη διάμετρο από αυτή του σκέλους φύτευσης. Αυτό διαμορφώνεται καλύτερα με τη βοήθεια ενός φτυάρι. Το βάθος της τρύπας φύτευσης έχει επίσης μεγάλη σημασία. Αυτό πρέπει σίγουρα να είναι ελαφρώς μεγαλύτερο από το πόδι του φυτού. Ο βασικός κανόνας σε αυτή την περίπτωση είναι “κατά το ένα τρίτο”. Ούτε η τρύπα φύτευσης δεν πρέπει να είναι πολύ βαθιά! Είναι σημαντικό ότι το λεγόμενο Οργανισμός φινιρίσματος Κάτω από το έδαφος. Πρέπει επίσης να χαλαρώσετε καλά το χώμα μέσα και γύρω από την τρύπα φύτευσης. Η ανασκαμμένη γη θα πρέπει να συσσωρευτεί κοντά καθώς θα τη χρειαστείτε αργότερα.

Προσοχή: Εάν υπήρχε άλλο φυτό στο ίδιο μέρος πριν, θα πρέπει πρώτα να αφαιρέσετε όλα τα υπολείμματα ρίζας!

Τα οπωροφόρα δέντρα μπορούν να διακοσμήσουν και να δομήσουν τον κήπο

Μηλιά φυτεύουν πολλές ιδέες κήπων δέντρων

Βάλτε τη μηλιά στο έδαφος, στηρίξτε και γονιμοποιήστε

Το επόμενο βήμα είναι να τοποθετήσετε το πόδι του φυτού στο έδαφος και να το στηρίξετε με ένα ραβδί. Είναι καλύτερο να επιλέξετε ένα με ειδική επίστρωση που προστατεύει από τη σήψη. Το ραβδί πρέπει να έχει περίπου το ίδιο ύψος με αυτό από τον κορμό. Τώρα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λίπασμα ή λίπασμα. Υπάρχουν δύο τρόποι για να γίνει αυτό. Με το ένα, ρίχνετε και τα δύο στην τρύπα φύτευσης και ανακατεύετε με τη γη. Στην άλλη περίπτωση, η τρύπα γεμίζει πρώτα με χώμα και το λίπασμα και το λίπασμα απλώνονται πάνω της. Και στις δύο περιπτώσεις θα πρέπει στη συνέχεια να πατήσετε με τα πόδια σας στη γη γύρω από το δέντρο και το νερό.

Σημαντικό: Μην χρησιμοποιείτε πολύ λίπασμα και λίπασμα, γιατί θα μπορούσατε να προσελκύσετε ζώα με πίτουρο μαζί τους! Προαιρετική είναι η χρήση ειδικών διχτυών που τοποθετούνται στην οπή φύτευσης. Αυτά προστατεύουν το δέντρο από διάφορα παράσιτα.

Σίγουρα θα ήταν δυνατό να συνδυάσουμε μερικές διαφορετικές ποικιλίες μήλων

Ιδέες για γλάστρα - φυτέψτε μια όμορφη μηλιά

Πού πρέπει πραγματικά να αγοράσετε τη μηλιά;?

Το καλύτερο μέρος για να αγοράσετε μια μηλιά είναι από ένα φυτώριο δέντρων. Εκεί λαμβάνετε χρήσιμες συμβουλές και απαντήσεις σε όλες τις σημαντικές ερωτήσεις, όπως αν το δέντρο θα ήταν κατάλληλο για την αντίστοιχη περιοχή ή όχι. Κοστίζει λίγο περισσότερο, αλλά οι πιθανότητες επιτυχίας σας είναι πολύ καλύτερες.

Σας ευχόμαστε καλό φθινόπωρο και πολλά υπέροχα μήλα την επόμενη χρονιά!

Για να αναπτυχθεί σωστά η μηλιά, είναι σημαντικό να το κλαδέψετε σωστά. Μάθετε ακριβώς πώς να το κάνετε αυτό από το παρακάτω βίντεο: 

Η μηλιά είναι ιδανική για τον φυσικό κήπο

Ιδέες σχεδιασμού κήπου Φύτευση μηλιάς

Σκεφτείτε όλες τις νόστιμες μαρμελάδες και χυμούς που μπορείτε να φτιάξετε μόνοι σας!

φυτέψτε αρκετά υγιή μήλα μηλιά

Οι μηλιές δεν πρέπει να ρίχνουν καμία σκιά στα γειτονικά μπαλώματα λαχανικών

Φυτέψτε αρκετές σειρές φυτών μηλιά

Γνωρίζετε ήδη πού ακριβώς θα βάλετε τα μήλα σας?

Υπέροχες ιδέες - φυτέψτε μια μηλιά

Ποια ποικιλία μήλων θα ήταν καλύτερη για εσάς?

Λιβάδι με μια μηλιά που φυτεύει μια μηλιά