σπαράγγια υγιεινά σπαράγγια πιάτα μοβ λευκό πράσινο σπαράγγι

Τρώτε υγιή σπαράγγια; Μπορεί τα ωμά σπαράγγια να μας γεμίσουν;? 

Πόσα λαχανικά μπορείτε πραγματικά να θυμηθείτε που είναι δημοφιλή στους αθλητές καθώς και στους κοινούς λαχανικούς; Σίγουρα κανείς δεν θα είχε άπειρο αριθμό απαντήσεων σε αυτήν την ερώτηση. Το σπαράγγι είναι σίγουρα ένα πιθανό.

Σπαράγγια – υγιεινά και χαμηλά σε θερμίδες

σπαράγγια τρώνε υγιή εποχή σπαράγγια sparge lund υγεία

Οι διαφορετικοί τύποι σπαραγγιών

Το αν τα σπαράγγια είναι υγιή δεν μπορεί να απαντηθεί εύκολα. Ο λόγος για αυτό είναι ότι υπάρχουν στην πραγματικότητα τόσοι πολλοί διαφορετικοί τύποι σπαραγγιών. Το καθένα έχει ανάλογα τις δικές του ιδιότητες. Στην πραγματικότητα έχουμε περίπου 3000 ανακαλυφθείσες ποικιλίες.

Η εποχή των σπαραγγιών είναι προ των πυλών!

τα σπαράγγια τρώνε υγιή ανοιξιάτικη εποχή σπαραγγιών

Μην πανικοβληθείτε! Δεν χρειάζεται να τα γνωρίσετε όλα για να καταλάβετε τις σχέσεις μεταξύ σπαραγγιών και υγείας. Γιατί μόνο τρία προσφέρονται στην αγορά. Υπάρχουν λευκά, μοβ και πράσινα σπαράγγια.

Σπαράγγια στην αγορά

τα σπαράγγια τρώνε υγιείς τύπους σπαραγγιών στην αγορά

Οι τρεις τύποι σπαραγγιών στην αγορά

Όλα τα είδη σπαραγγιών συγκομίζονται το τέταρτο έτος μετά την καλλιέργεια.

Λευκά σπαράγγια – Αυτή η ποικιλία εκτιμάται περισσότερο στη Γερμανία και τις σκανδιναβικές χώρες. Τα λευκά σπαράγγια καλλιεργούνται στη σκιά και αποσύρονται αμέσως μόλις εμφανιστούν οι άκρες πάνω από το έδαφος.

Λευκά σπαράγγια

σπαράγγια τρώνε υγιή είδη σπαραγγιών λευκά σπαράγγια

Μωβ σπαράγγια – πρέπει να περιμένετε λίγο περισσότερο για αυτήν την ποικιλία. Τα σπαράγγια συγκομίζονται μόλις γίνουν μοβ. Για να γίνει αυτό, θα έπρεπε να εκτεθούν στον ήλιο και να μείνουν λίγο περισσότερο σε σύγκριση με τα λευκά σπαράγγια, για παράδειγμα.

Μωβ σπαράγγια

σπαράγγια τρώνε υγιή είδη σπαραγγιών βιολετί σπαράγγια

Πράσινα σπαράγγια – Αυτός ο τύπος σπαραγγιού χαρακτηρίζεται από τους ιδιαίτερα λεπτούς και ψηλούς μίσχους του. Είναι δημοφιλείς στη Γαλλία και την Ιταλία. Υπάρχουν επίσης άφθονες παραγωγές στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Πράσινα σπαράγγια

σπαράγγια τρώνε υγιή είδη σπαράγγια πράσινα σπαράγγια

Τα σπαράγγια και η ιστορία τους

Το μαγείρεμα των σπαραγγιών έχει πολύ μεγάλη ιστορία, τόσο στην παραδοσιακή κουζίνα όσο και στην πολυτελή κουζίνα. Αυτό το λαχανικό απεικονίστηκε ακόμη και στις σαρκοφάγους των Φαραώ από την αρχαία Αίγυπτο. Οι Ρωμαίοι είδαν μια σχέση μεταξύ των σπαραγγιών και της υγείας, τόσο σωματικά όσο και ψυχικά. Η συχνή κατανάλωση σπαραγγιών προστατεύει από ασθένειες, σύμφωνα με τη γνώμη τους, αλλά και από τη μαύρη μαγεία και την ατυχία που την ακολουθεί.

Φρέσκα σπαράγγια στον κήπο

σπαράγγια τρώνε υγιή φυτά κήπου φυτά σπαράγγια

Ακόμα και ο Λούντβιχ ο Μέγας δεν έχασαν τις μεγάλες ιδιότητες αυτού του λαχανικού. Αλλά αντίθετα! Στην εποχή του, μάθατε πώς να προετοιμάζετε σπαράγγια.

Η μακρά ιστορία των σπαραγγιών

σπαράγγια τρώνε υγιή φυτά κήπου είδη σπαράγγια

Τώρα πιο συγκεκριμένα για τη σχέση μεταξύ σπαραγγιών και υγείας

Αγγίξαμε αυτήν την πτυχή στο παρελθόν, αλλά εδώ είναι μερικές ακόμη λεπτομέρειες που σίγουρα είναι επίσης σημαντικές. Τα λαχανικά σπαράγγι έχει αποδειχθεί ότι είναι πλούσια σε κάλιο, ασβέστιο, νάτριο και σίδηρο. Προωθεί σημαντικά τη λειτουργία των νεφρών.

Χυμός σπαράγγι και smoothies με σπαράγγια, αγγούρι, λεμόνι και μαϊντανό

σπαράγγια υγιεινά τρώτε και πίνετε σπαράγγια χυμός σπαράγγι smoothie

Αυτό επίσης προάγει το ήπαρ και τους πνεύμονες πολύ

Ερευνητές στη Νότια Κορέα ανακάλυψαν ότι το εκχύλισμα σπαραγγιού είναι πολύ αποτελεσματικό ενάντια στα συμπτώματα του hangover. Αυτό προστατεύει επίσης το συκώτι από τις καταστροφικές επιδράσεις επιβλαβών ουσιών.

Υγιείς επιδράσεις των σπαραγγιών

Συνταγές υγιεινών τροφίμων σπαράγγια με σπαράγγια ανοιξιάτικη σεζόν σπαράγγια

Τα σπαράγγια έχουν επίσης αντιμυκητιασική δράση και προστατεύουν από τη φλεγμονή

Προσοχή!

Εκτός από τις ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία, τα σπαράγγια θα μπορούσαν επίσης να επηρεάσουν την υγεία ορισμένων ανθρώπων. Περιέχουν την ουσία ασπαραγίνη. Είναι αρκετά όξινο και μπορεί να είναι πολύ ερεθιστικό για την επένδυση του στομάχου.

Μερικές φορές είναι επίσης πιθανές παρενέργειες

σπαράγγια τρώνε υγιή είδη σπαράγγια πράσινα σπαράγγια λευκά σπαράγγια

Κρατήστε σπαράγγια

Έχετε επίσης την επιλογή να αποθηκεύσετε τα σπαράγγια. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει να μείνουν στο ψυγείο τυλιγμένα σε ένα υγρό πανί. Είναι καλύτερο να το κάνετε αυτό στο τμήμα λαχανικών. Ωστόσο, δεν πρέπει να μείνουν εκεί περισσότερο από τρεις ημέρες. Γιατί τότε γίνονται πολύ σφιχτά και με πάρα πολλά νήματα.

Αποθηκεύστε σωστά τα σπαράγγια

Τρώτε υγιή σπαράγγια Κρατήστε τα σπαράγγια σε ένα ποτήρι

Μπορούν επίσης να αποθηκευτούν κατεψυγμένα στην κατάψυξη. Δεν θα χάσετε τις καλές τους ιδιότητες για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Σπαράγγια στην κατάψυξη κατάστημα

Τρώτε υγιή σπαράγγια Διατηρήστε πράσινα σπαράγγια

Οι ειδικοί προτείνουν τις ακόλουθες ειδικές μεθόδους προετοιμασίας – αλευρωμένες, στον ατμό και συμπιεσμένες με βούτυρο ή λίγο ελαιόλαδο. Το νερό στο οποίο έβρασαν μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί υπέροχα για σούπες.

Μαγείρεμα σούπα σπαράγγι

σπαράγγια τρώνε υγιεινή συνταγή σούπα σπαράγγια μαγειρικά προϊόντα

Σπαράγγια για εγκυμοσύνη και καρδιακά προβλήματα

Τα σπαράγγια συνιστώνται ιδιαίτερα για εγκυμοσύνη και καρδιακά προβλήματα. Αυτό περιέχει φολικό οξύ, γνωστό ακόμα ως βιταμίνη Β9. Είναι θεμελιώδες για την αποφυγή βλάβης στο νευροσύστημα του μικρού παιδιού. Το ένα προστατεύεται επίσης από τον καρκίνο. Τα άλλα θετικά ενεργά συστατικά δρουν επίσης ως αντιοξειδωτικά και προστατεύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Τα επίπεδα χοληστερόλης ελέγχονται από τις καλές ουσίες στα σπαράγγια.

Νόστιμα πιάτα σπαράγγια – σπαράγγια με λεμόνι και παρμεζάνα

Σπαράγγια υγιεινή τροφή συνταγή σπαράγγια με λεμόνι και παρμεζάνα

Τηγανητά αυγά με σπαράγγια

Σπαράγγια που τρώνε υγιή συνταγή τηγανητά αυγά με σπαράγγια

Γκουρμέ πιάτα – πράσινα σπαράγγια σε αλουμινόχαρτο με φιλέτο σολομού

σπαράγγια τρώνε υγιεινή συνταγή σπαράγγια με σολομό

  Μαγειρεμένα σπαράγγια με μπέικον  

Σπαράγγια υγιεινή τροφή συνταγή σπαράγγια μαγειρεμένα με μπέικον

Σαλάτα σπαράγγι με ζυμαρικά

Σπαράγγια υγιεινή τροφή συνταγή σπαράγγια σαλάτα με χυλοπίτες