Οι ακόμα ήπιες φθινοπωρινές μέρες μας καλούν πάντα να κάνουμε μια βόλτα στο πάρκο ή να κάνουμε πεζοπορία στο δάσος το Σαββατοκύριακο. Μπορείτε να απολαύσετε στο έπακρο την πολύχρωμη φθινοπωρινή παλέτα χρωμάτων της φύσης, η οποία είναι στην πραγματικότητα ένα βάλσαμο για τα μάτια και την ψυχή. Εάν βρίσκεστε έξω στον καθαρό αέρα στον ήλιο ή στη βροχή το φθινόπωρο, τότε σίγουρα είστε εξοικειωμένοι με ένα υπέροχο ξύλο κήπου, το οποίο είναι πολύ αισθητό λόγω των έντονων κόκκινων φύλλων του. Ένα μικρό δέντρο ή ένας θάμνος με όμορφο σχήμα προσελκύει όλα τα βλέμματα των γνώστες και των χόμπι κηπουρών και αυτό είναι το ιαπωνικό σφενδάμι. Όπως υποδηλώνει το όνομα, προέρχεται από την Ιαπωνία, όπου αναπτύσσεται ως άγριο ξύλο στα ορεινά δάση σε ύψος άνω των 200 μ. Το ιαπωνικό σφενδάμι (Acer japonicum) είναι κοινό ως ιαπωνικό σφενδάμι με φύλλα μοναχού. Αυτό έχει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, τα οποία θα θέλαμε να σας παρουσιάσουμε σε μια στιγμή. Θα σας παρουσιάσουμε επίσης τις πιο σημαντικές συμβουλές φροντίδας για αυτό το είδος δέντρου.

 Ένα ιαπωνικό σφενδάμι στον κήπο κάνει όλο το τοπίο να μοιάζει με παραμύθι το φθινόπωρο.

Ιαπωνικά σφενδάμνου-κόκκινα χρώματα φθινοπώρου Ένα παραμυθένιο τοπίο κήπων

  • Το ιαπωνικό σφενδάμι χαρακτηρίζεται από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του

Το ιαπωνικό σφενδάμι σπάνια μεγαλώνει πάνω από 5 μέτρα σε ύψος, αλλά είναι αμέσως αντιληπτό στον κήπο ή το πάρκο λόγω του ασυνήθιστου σχήματος του στέμματος και των έντονων φθινοπωρινών χρωμάτων. Χαρακτηρίζεται επίσης από το γραφικό του ανάστημα.

Πολύ χαρακτηριστικό του ιαπωνικού σφενδάμου είναι ο κοντός κορμός του, με νεαρά δέντρα μπορείτε αρχικά να δείτε τα κύρια κλαδιά να μεγαλώνουν όρθια. Με την πάροδο των ετών, το δέντρο γίνεται όλο και πιο πλατύ και έχει ένα όμορφο στέμμα σε σχήμα ομπρέλας.

Ιαπωνικό σφενδάμι – μικρό σε ανάπτυξη, αλλά με εμφανές σχήμα κορώνας και έντονα κόκκινα φθινοπωρινά χρώματα στα φύλλα.

Ιαπωνικό σφενδάμι, μικρό, εντυπωσιακό στέμμα, έντονα κόκκινα φύλλα το φθινόπωρο

Ωστόσο, πριν αποφασίσετε να φυτέψετε ένα τόσο ελκυστικό δέντρο στο τοπίο του κήπου σας, ζητήστε λεπτομερείς συμβουλές από έναν έμπειρο ειδικό. Επειδή υπάρχουν κάποιες ποικιλίες αυτού του δενδρυλλίου και χρειάζονται διαφορετικές συνθήκες καλλιέργειας. Διαφέρουν επίσης σημαντικά στο σχήμα της κορώνας και στον σχεδιασμό των φύλλων, αν και όλοι ανήκουν στο ίδιο γένος. Για παράδειγμα, στη Γερμανία, εκτός από το διαδεδομένο ιαπωνικό σφενδάμι μοναχού, οι ποικιλίες Acer japonicum “Indian Summer” και “Vitifolium” είναι πολύ δημοφιλείς. Παρεμπιπτόντως, έχουν προσαρμοστεί πολύ καλά στις κλιματολογικές μας συνθήκες.

 Το πολύ ιδιαίτερο σχήμα ανάπτυξης κάνει το ιαπωνικό σφενδάμι ένα πραγματικό βλέμμα στον κήπο.

Ιαπωνικό σφενδάμι

 Σε καμία περίπτωση αυτό το σχήμα φύλλου δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο.

Το ιαπωνικό σφενδάμι έχει ιδιαίτερο σχήμα φύλλου ένα σημαντικό χαρακτηριστικό του διακοσμητικού δενδρυλλίου

Ένα άλλο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του ιαπωνικού σφενδάμου είναι το σχήμα του φύλλου, αλλά είναι ιδιαίτερα δημοφιλές λόγω του φθινοπωρινού χρώματος και της ζήτησης ως ελκυστικής προσθήκης σε κάθε τοπίο κήπου. Τα φύλλα είναι καλλίγραμμα, μπορούν να έχουν μήκος περίπου 14 εκατοστά και έχουν πείρο λοβό. Είναι πράσινο όλο το καλοκαίρι, μόνο το φθινόπωρο γίνονται κίτρινο, πορτοκαλί, κόκκινο και κόκκινο κρασί. Αυτό το εντυπωσιακό φθινοπωρινό χρώμα είναι στην πραγματικότητα το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του ιαπωνικού σφενδάμνου και κάνει το μικρό δέντρο να τραβάει τα βλέμματα σε κάθε πάρκο ή κήπο. Με φόντο άλλα πράσινα δέντρα ή θάμνους, ένα ιαπωνικό σφενδάμι βγαίνει ακριβώς μέσα από τα έντονα χρώματα των φύλλων.

 Τα φύλλα του ιαπωνικού σφενδάμου έχουν χρώμα από κίτρινο σε κόκκινο κρασί το φθινόπωρο.

Το ιαπωνικό σφενδάμι αφήνει εντυπωσιακά φθινοπωρινά χρώματα

  • Το ιαπωνικό σφενδάμι είναι εύκολο στη φροντίδα και δεν αξίζει

Παρόλο που το ιαπωνικό σφενδάμι θεωρείται ένα εύκολο δέντρο κήπου, πρέπει να έχετε κατά νου τις ακόλουθες συμβουλές εάν θέλετε να απολαύσετε τη φυσική του ομορφιά στον κήπο για τα επόμενα χρόνια.

Τοποθεσία: Ένα ιαπωνικό σφενδάμι αισθάνεται πιο άνετα σε ηλιόλουστα έως μερικώς σκιασμένα μέρη. Επιλέξτε μια τοποθεσία με νότιο προσανατολισμό για αυτό και μπορείτε να είστε σίγουροι ότι είναι ιδανική για το παραμυθένιο δενδρύλλιο. Μπορείτε επίσης να το διατηρήσετε σε μια μεγάλη ζαρντινιέρα, διευκολύνοντας την αλλαγή τοποθεσίας. Or βάλτε μερικά τέτοια δέντρα το ένα δίπλα στο άλλο και δημιουργήστε μια αρμονική συνολική εικόνα.

 Ένα ιαπωνικό σφενδάμι κόβει επίσης μια ωραία φιγούρα στην κατσαρόλα ….

Ιαπωνικό σφενδάμι σε μια κατσαρόλα σε ένα ηλιόλουστο σημείο στον κήπο

 …. Και είναι πραγματικά εντυπωσιακό το φθινόπωρο.

Ιαπωνικό σφενδάμι στα θεαματικά χρώματα του φθινοπώρου

Έδαφος και φύτευση: Το μικρό ελκυστικό δέντρο αρέσει το υγρό, καλά στραγγιζόμενο αμμώδες χώμα. Θα πρέπει να είναι μάλλον ξινό, γιατί το σφενδάμι είναι ευαίσθητο στον ασβέστη. Πριν από τη φύτευση, πρέπει να προετοιμάσετε το χώμα, να το χαλαρώσετε περίπου 50 εκατοστά βάθος. Όταν αναμειγνύετε με λίπασμα άμμου και φύλλων, επιτυγχάνετε μια χαλαρή δομή εδάφους, όπου μπορείτε στη συνέχεια να φυτέψετε το σφενδάμι. Όπως ήδη αναφέρθηκε, μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε μια μεγάλη ζαρντινιέρα για το σκοπό αυτό, π.χ. ένα επίπεδο αλλά φαρδύ δοχείο. Το ιαπωνικό σφενδάμι σας θα αισθάνεται τέλειο και εκεί.

 Το σφενδάμι αισθάνεται πολύ άνετα σε μια μεγάλη ζαρντινιέρα.

Ιαπωνικό σφενδάμι διατεταγμένο σε μια μεγάλη ζαρντινιέρα με άλλα φυτά κήπου

 Η ρηχή ρίζα δεν χρειάζεται βαθύ δοχείο, αλλά ηλιόλουστη τοποθεσία.

Ιαπωνικό σφενδάμι ρηχή ρίζα ρηχό σκάφος στην ηλιόλουστη τοποθεσία όμορφο θέαμα

Πότισμα και λίπανση: Σε ξηρά κλίματα ή σε πλήρη ήλιο, πρέπει να ποτίσετε καλά το ιαπωνικό σφενδάμι γιατί του αρέσει το υγρό χώμα. Συνιστάται όμως προσοχή εδώ: Από τη μία πλευρά, πρέπει να ποτίζετε μέτρια για να αποφύγετε πιθανή υγρασία. Από την άλλη πλευρά, μην ρίχνετε ποτέ τα φύλλα γιατί αυτό μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα! Χρειάζεται μόνο λίπανση μία φορά το χρόνο, συνήθως την άνοιξη. Η αποκοπή δεν συνιστάται. Είναι καλύτερα να περιοριστείτε στο να κόψετε μόνο άρρωστους και εξαφανισμένους βλαστούς. Τα ιαπωνικά σφενδάμια είναι ανθεκτικά και στις κλιματικές μας συνθήκες μπορούν εύκολα να ξεχειμωνιάσουν έξω.

Ακολουθήστε αυτές τις συμβουλές φροντίδας και θα θαυμάσετε τη φυσική ομορφιά και τον εντυπωσιακό χρωματισμό του ιαπωνικού σφενδάμου σας στον δικό σας κήπο κάθε χρόνο. Η συντακτική ομάδα του Freshideen σας το εύχεται αυτό!

 Ένα ιαπωνικό σφενδάμι σκοράρει με το σχήμα του φύλλου του …

Το ιαπωνικό πράσινο σφενδάμι αφήνει ιδιαίτερο σχήμα φύλλου

… και το μοναδικό φθινοπωρινό χρώμα!

Ιαπωνικό σφενδάμι μοναδικά εντυπωσιακά χρώματα φθινοπώρου χρώματα όμορφη διάταξη κήπου

 Φέρτε το Ινδικό Καλοκαίρι στον κήπο σας!

Ιαπωνικό σφενδάμι-κόκκινο φθινόπωρο χρωματίζει ινδικό καλοκαίρι στον δικό σας κήπο

Εύκολο στη φροντίδα και απαράδεκτο, αλλά φυσικά όμορφο!

Ιαπωνικό σφενδάμι εύκολης φροντίδας ανθεκτικό φυσικά όμορφο

 Η φύση μπορεί να μας εκπλήσσει κάθε εποχή με τα σχήματα και τα χρώματα της …

Ιαπωνικό σφενδάμι όμορφη φύση εντυπωσιακά σχήματα και χρώματα

 …. Και προκαλούν τον βαθύ μας θαυμασμό!

Η ιαπωνική πανέμορφη φύση σφενδάμου προκαλεί βαθύ θαυμασμό