πυξάρι φροντίδα κήπων φράχτες σχεδιασμός κηπουρική και εξωραϊσμός

 Το κουτί – ένα φυτό με πολλές δημιουργικές δυνατότητες

Το Buxus sempervierens, όπως επιστημονικά ονομάζεται το κοινό πυξάρι, είναι ένας αειθαλής και πολύ αργά αναπτυσσόμενος θάμνος ή μικρό δέντρο. Τα 70 γνωστά είδη είναι εγγενή στην Κεντρική Ευρώπη, τη Νοτιοδυτική Ευρώπη, τη Βόρεια Αφρική και τη Δυτική Ασία.

Στις εύκρατες κλιματικές ζώνες μπορεί να φτάσει σε ύψος έως 8 μέτρα, ενώ στην υποτροπική περιοχή κατανομής μπορεί να είναι 20 μέτρα. Είτε ως φυτό φράχτη είτε ως μονόξυλο μοναχικό ξύλο, το κουτάρι είναι ένα ευγνώμων φυτό για κάθε σχέδιο κήπου χάρη στο πυκνό φύλλωμά του.

Τα φύλλα του έχουν μήκος 1 έως 2,5 ίντσες, ωοειδή έως επιμήκη-ελλειπτικά και γυαλιστερά σκούρα πράσινα στην κορυφή. Το κάτω μέρος είναι αισθητά ελαφρύτερο και ματ, με την άκρη του φύλλου λυγισμένη προς τα κάτω.

Ο σχεδιασμός του φράκτη κήπου ως τέχνη

Πυξάρι κομμένο σχέδιο κήπου και διαμόρφωση τοπίου

Τα άνθη εμφανίζονται από Μάρτιο έως Μάιο στις μασχάλες των φύλλων και είναι δυσδιάκριτα, κιτρινωπά, αρωματικά σμήνη λουλουδιών. Συνήθως αυτά αποτελούνται από ένα τελικό θηλυκό λουλούδι και αρκετά πλευρικά αρσενικά λουλούδια. Ως εκ τούτου, το δέντρο κουτιού περιγράφεται επίσης ως μονόφυλο.

Ιξώδεις ιδέες σχεδιασμού κήπου σε γλάστρες

Φύτευση και φροντίδα – ένα απλό θέμα

Πριν από τη φύτευση, η τοποθεσία πρέπει να επιλεγεί προσεκτικά όσον αφορά τη χρήση της ως φράκτη ή μοναχικό ξύλο, επειδή το κουτάκι μπορεί να λάβει αρχοντικές διαστάσεις με την πάροδο του χρόνου. Τα κουτάκια αναπτύσσονται και ευδοκιμούν καλύτερα σε ένα ηλιόλουστο έως μερικώς σκιασμένο σημείο. Ένα ασβεστούχο και πλούσιο σε χούμο χώμα προάγει την ανάπτυξη του πυξάρι. Πριν από τη φύτευση, το πυξάρι και η τρύπα φύτευσης ποτίζονται προσεκτικά. Ένα μείγμα κομπόστ και εμπορικά διαθέσιμων γλάστρων έχει αποδειχθεί ότι είναι ιδανικό για την επαναπλήρωση της τρύπας φύτευσης. Το καθημερινό πότισμα στη φάση ανάπτυξης εγγυάται την επιτυχία της φύτευσης. Το κουτάβι, όπως όλα τα αειθαλή φυτά, είναι επιρρεπές σε κρυοπαγήματα κατά τη διάρκεια μεγάλων περιόδων παγετού. Ως εκ τούτου, είναι σκόπιμο να ποτίζετε αρκετά τα κουτάβια το φθινόπωρο.

Boxwood κομμένα φυτά κήπου δημιουργικός σχεδιασμός κήπου

Λόγω της σχετικά αργής ανάπτυξης, απαιτεί λιγότερα θρεπτικά συστατικά από άλλα φυτά. Η λίπανση με λίπασμα μαγνησίου καλίου και ροκανίδια κέρατων στα τέλη Αυγούστου και αρχές Σεπτεμβρίου είναι επομένως απολύτως επαρκή. Τα λιπάσματα που περιέχουν άζωτο πρέπει να χρησιμοποιούνται πολύ φειδωλά, καθώς αυτά τα σκευάσματα μπορούν να προωθήσουν μυκητιακές ασθένειες.

πυξάρι φροντίδα κήπων φράχτες σχεδιασμός γεωμετρικές φιγούρες

Αύξηση – αντί για αγορά

Τα κουτάκια μπορούν να πολλαπλασιαστούν πολύ εύκολα με μοσχεύματα. Για να γίνει αυτό, κόβονται περίπου 2 εκατοστά βεντάλια δύο ετών το φθινόπωρο. Τα κάτω φύλλα αφαιρούνται και οι βλαστοί στη συνέχεια τοποθετούνται επίπεδες σε γλάστρες. Στο δωμάτιο, αλλά χωρίς άμεσο ηλιακό φως, τα κλαδιά θα βλαστήσουν σύντομα με νέες ρίζες και θα μπορούν να φυτευτούν στον νέο τους προορισμό ήδη την επόμενη άνοιξη.

Τα φυτά σε γλάστρες κομμένα σε πυξάρι σχεδιάζουν την περιοχή εισόδου στην μπροστινή αυλή

Παράσιτα – οι πληγές όλων των φυτών

Όπως σε όλους τους πολιτισμούς, το πυξάρι δεν γλιτώνει από ασθένειες και παράσιτα. Ο σκώρος, που προέρχεται από την Κίνα, κατάφερε να ισχυροποιηθεί όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια. Είναι πολύ σκληρό για το πυξάρι και έχει ήδη καταστρέψει ολόκληρα αποθέματα. Η συλλογή των κάμπιων ή ο ψεκασμός τους με ένα κατάλληλο σπρέι το δεύτερο μισό του Απριλίου και τα μέσα Ιουλίου μπορεί να αποδεκατίσει σοβαρά τους πληθυσμούς των σκώρων.

Περισσότερα για παθογόνους παράγοντες, όπως π.χ. Μπορείτε να μάθετε για παράδειγμα αφίδες ή μυκητιακές ασθένειες στο egarden.de.

Εδώ στο egarden.de, Μπορείτε επίσης να βρείτε πιο λεπτομερείς και εύκολα κατανοητές συμβουλές φροντίδας για το πυξάρι. Διάφορα αξεσουάρ κήπου, όπως φώτα κήπου και σχάρες κήπου, καθώς και διάφορα εργαλεία κήπου είναι επίσης ενδιαφέροντα συστατικά αυτής της πολύ σαφώς σχεδιασμένης ιστοσελίδας.

πυξάρι κομμένες γεωμετρικές φιγούρες κηπουρική και εξωραϊσμός

Η σωστή κοπή – δεν είναι μυστικό

Στην τέχνη του κήπου των περασμένων αιώνων, το πυξάρι, ως φράκτη ή μοναχικό φυτό, έπαιζε πάντα σημαντικό δημιουργικό ρόλο. Επομένως έχει πάρει σχήμα και διατηρείται για χρόνια. Διαφορετικά σχήματα, όπως πυραμίδες, σφαίρες ή διακοσμητικές φιγούρες, μπορούν εύκολα και εύκολα να παραχθούν και να διατηρηθούν με το σωστό κοφτερό ψαλίδι (το λεγόμενο ψαλίδι πυξάρι).

Απαιτούνται μερικοί βασικοί κανόνες για αυτό, οι οποίοι πρέπει να τηρούνται για να χρησιμοποιηθούν αποτελεσματικά οι εξαιρετικές ιδιότητες ανάπτυξης.

πυξάρι σχεδιασμός φράκτες κήπου

Το πυξάρι φεύγει επίσης μέσα (κοντά στον κορμό) και ως εκ τούτου μπορεί να ανεχθεί το βαρύ κλάδεμα. Οι εργασίες κλαδέματος πρέπει να γίνονται σε ξηρή συννεφιά. Αυτό εμποδίζει τις διεπαφές να γίνουν καφέ λόγω του υπερβολικού ηλιακού φωτός. Η μυκητιακή επίθεση στις διεπαφές μειώνεται επίσης πολύ από τον ξηρό καιρό. Μια άλλη συμβουλή είναι να ποτίζετε σωστά το πυξάρι πριν από την κοπή, αυτό κάνει την εργασία κοπής πολύ πιο εύκολη. Εάν σχεδιάζονται γεωμετρικά σχήματα, ένα προκατασκευασμένο πρότυπο z. Β. Από χαρτόνι, πολύ εξυπηρετικό.

Διάφορα στένσιλ είναι επίσης διαθέσιμα στα καταστήματα. Η κοπή πρέπει πάντα να γίνεται από πάνω προς τα κάτω. Έτσι, παρακολουθείτε τα πράγματα όταν κόβετε. Για να διατηρηθεί το πυκνό φύλλωμα, είναι πολύ σημαντικό να μειωθούν οι βλαστοί από το προηγούμενο έτος. Το κόψιμο των αποξηραμένων ή ασθενών βλαστών μειώνει την προσβολή των μυκήτων. Η βέλτιστη περίοδος κοπής είναι μεταξύ Απριλίου και Σεπτεμβρίου. Αργότερα κλάδεμα μπορεί να σημαίνει ότι οι νεοσύστατοι βλαστοί δεν ωριμάζουν πλέον και παγώνουν μέχρι θανάτου το χειμώνα.

Απο σωστή κοπή και το τέλειο σχήμα ενθουσιάζει εξαιρετικά τον θεατή του κήπου.

πυξάρι φροντίδα φυτά κήπου φράκτη