Η ομορφιά των εγκαταλελειμμένων και από καιρό ξεχασμένων τόπων

Ανάλογα με τα ενδιαφέροντα και τα γούστα μας, ο καθένας από εμάς αισθάνεται ότι απευθύνεται σε έναν συγκεκριμένο προορισμό και, κατά συνέπεια, αργά ή γρήγορα αναλαμβάνει ένα συναρπαστικό και πολυαναμενόμενο ταξίδι εκεί. Τα έρημα μέρη του κόσμου αποδεικνύονται ένας ιδιαίτερος και πρόσφατα αρκετά δημοφιλής προορισμός! Αυτές οι πόλεις -φαντάσματα συναρπάζουν τον ταξιδιώτη και την περιπέτεια που αναζητά με μια τάση στα άκρα. Η μυστηριώδης προέλευσή τους, η ταχεία ανάπτυξη και ο ξαφνικός χαμός τους παρασύρουν να εξερευνήσουν την ιστορία και ταυτόχρονα να ξυπνήσουν νοσταλγικά και μελαγχολικά συναισθήματα. Οι άλλοτε παλλόμενες μητροπόλεις γεμάτες ζωή και αγάπη έπεσαν σιγά σιγά στη λήθη αφού οι τελευταίοι κάτοικοί τους είχαν ξεκινήσει σε αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής. Παρακάτω σας παρουσιάζουμε μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα ερημικά μέρη στη γη. Θα τολμούσατε πραγματικά να τους επισκεφθείτε?

Η Villa Epecuén στην Αργεντινή αφήνει το αίμα σας να παγώσει στις φλέβες σας

εγκαταλελειμμένα μέρη villa epecuen

Εγκαταλειμμένα μέρη – Αυτό το μέρος έχει χιλιάδες ιστορίες να πει

έρημη ote argentina

Αυτή η τουριστική πόλη, που ιδρύθηκε το 1920, βρίσκεται στην αλμυρή λίμνη Lago Epecuén, περίπου 600 χιλιόμετρα. βρίσκεται νοτιοδυτικά του Μπουένος Άιρες. Σύμφωνα με τον μύθο, ένας Ινδός ηγέτης φώναξε τα μάτια του μέρα και νύχτα σε αυτό ακριβώς το μέρος, καθώς η απώλεια της μεγαλύτερης αγάπης του τον είχε φέρει στη βαθύτερη θλίψη. Η θλίψη του ήταν τόσο μεγάλη που μια ολόκληρη αλμυρή λίμνη δημιουργήθηκε από τα δάκρυά του!

Δεδομένου ότι η υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι χρησίμευε για τη θεραπεία διαφόρων δερματικών παθήσεων, παράλυσης, διαβήτη, αναιμίας και ρευματισμών, η Villa Epecuén προσέλκυε πάνω από 25.000 επισκέπτες ετησίως στην ακμή της! Στα μέσα της δεκαετίας του ’80, όμως, αυτός ο μικρός παράδεισος στη γη έπεσε – οι έντονες, αδιάκοπες βροχοπτώσεις για εβδομάδες οδήγησαν σε καταστροφικές πλημμύρες. Η πλημμύρα έσπασε το προστατευτικό ανάχωμα και πλημμύρισε ολόκληρη την πόλη. οι κάτοικοι της πόλης εκκενώθηκαν εγκαίρως, αλλά η Villa Epecuén παρέμεινε βυθισμένη στη λίμνη για τα επόμενα 25 χρόνια! Όλα όσα χτίστηκαν εδώ έμειναν ξαφνικά κάτω από το νερό! Το νερό υποχωρεί ξανά από το 2009 – δρόμοι, οχήματα και έπιπλα έχουν διατηρηθεί σε κρούστα αλατιού και θυμίζουν ακόμα παλιά!

Εγκαταλειμμένα μέρη – η πόλη -φάντασμα του Bodie

bodie έρημη πόλη

Όλα είναι ακόμα άθικτα εδώ 

bodie πόλη -φάντασμα

Η πρώην μεταλλευτική πόλη Bodie βρίσκεται στην Καλιφόρνια, περίπου 120 χιλιόμετρα. από τη λίμνη Ταχόε. Αυτή η πόλη εμφανίστηκε ως οικισμός χιονοστιβάδας το 1859 και έγινε γρήγορα ένας πολιτιστικά και οικονομικά ακμαίος τόπος με πληθυσμό άνω των 10.000! Το 1880, χάρη στη μεγάλη βιομηχανική πρόοδο, το Bodie θεωρήθηκε η δεύτερη πιο σημαντική πόλη στην Καλιφόρνια μετά το Σαν Φρανσίσκο! Κατά τη διάρκεια των αιώνων, εδώ αποκαλύφθηκε χρυσός αξίας 34 εκατομμυρίων δολαρίων. Μετά το κλείσιμο των ορυχείων χρυσού στις αρχές του 20ού αιώνα, οι άνθρωποι έχασαν την πηγή εισοδήματός τους και ως εκ τούτου μετεγκαταστάθηκαν. Το 1961, ο Bodie ανακηρύχθηκε εθνικό ιστορικό ορόσημο!

Καταρράκτης Tequendama και Hotel del Salto

hotel del santo

Εγκαταλειμμένο μέρος – το Hotel de Santo θεωρούνταν ορόσημο της γύρω περιοχής πριν από δεκαετίες

ερημικά μέρη Ταϊβάν

Ο καταρράκτης 157 μ. High Tequendama είναι ένα από τα πιο δημοφιλή μέρη στην Κολομβία, 30 χλμ. μακριά από Μπογκοτά. Μπροστά στα μάτια των χιλιάδων επισκεπτών που θέλουν να απολαύσουν τη λαμπρότητα αυτού του φυσικού θαύματος, ένα γοητευτικό και ταυτόχρονα τρομακτικό θέαμα αποκαλύπτεται. Απέναντι από τον καταρράκτη βρίσκεται το Hotel del Salto – ένα σκοτεινό κτίριο που προφανώς κατοικείται από φαντάσματα! Αυτό το ξενοδοχείο, το οποίο άνοιξε στα τέλη της δεκαετίας του 20 και κάποτε θεωρούνταν πολυτελές, προσέφερε στους πλούσιους τουρίστες διαμονή στη φύση. Το ξενοδοχείο φαίνεται να έχει «προσγειωθεί» στην άκρη του βράχου και δημιουργεί την αίσθηση στον θεατή σαν να επρόκειτο να πέσει στην άβυσσο. Η γύρω περιοχή γρήγορα εξελίχθηκε σε βιομηχανική περιοχή. Αυτό οδήγησε σε έντονη ρύπανση του ποταμού Μπογκοτά και είχε μακροπρόθεσμες επιζήμιες επιπτώσεις στην άνθηση του τουρισμού. Αυτός ο άλλοτε δημοφιλής ταξιδιωτικός προορισμός σταδιακά έχασε τη σημασία του και το ξενοδοχείο έκλεισε.

Εγκαταλειμμένα μέρη – το Kolmanskop στη Ναμίμπια ιδρύθηκε το 1908

Πόλη φάντασμα Kolmanskop

Σήμερα το Kolmanskop προσελκύει χιλιάδες τουρίστες

Kolmanskop

Ο σιδηροδρομικός εργάτης Zaharia Lewala βρήκε κατά λάθος πολύτιμα διαμάντια στην έρημο της Ναμίμπια ενώ επέκτεινε τη σιδηροδρομική γραμμή – αυτή η ανακάλυψη σηματοδότησε το ύψος της βιασύνης με τα διαμάντια και οδήγησε στην ίδρυση του γνωστού οικισμού σκαπτικών διαμαντιών Kolmanskop. Τα νέα για το εύρημα διαδόθηκαν τόσο γρήγορα που χιλιάδες ερευνητές μετακόμισαν στο Kolmanskop και γρήγορα μεταμόρφωσαν το μικρό και ασήμαντο μέρος σε πραγματική μητρόπολη. Οι κάτοικοι είχαν πολλές ανέσεις – ένα μεγάλο νοσοκομείο, αίθουσα χορού, σχολείο, θέατρο, αθλητική αίθουσα, παιδική χαρά, φούρνο, εργοστάσιο επίπλων, εργοστάσιο παγωτού, ακόμη και εσωτερική πισίνα! Η πόλη γνώρισε την ακμή της το 1920, όταν ο αριθμός των κατοίκων αυξήθηκε στους 1200! Δυστυχώς, τα κοιτάσματα διαμαντιών εξαντλήθηκαν γρήγορα και οι άνθρωποι εδώ έπρεπε να παλεύουν ενάντια στις αμμοθύελλες και τις περιορισμένες παροχές νερού κάθε μέρα. Ως αποτέλεσμα, δέκα χρόνια μετά την ίδρυση της πόλης, άρχισε η μεγάλη μετανάστευση μέχρι που ο τελευταίος κάτοικος έφυγε από το μέρος το 1954!

Σάντζι στην Ταϊβάν, ή την πόλη των εξωγήινων!

Σάντζι Ταϊβάν

Μια πραγματική πόλη -φάντασμα, έτσι δεν είναι? 

φουτουριστικά σπίτια

Το Σάντζι βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του νησιού της Ταϊβάν, κοντά στην πρωτεύουσα Ταϊπέι. Το 1978 ξεκίνησε η υλοποίηση ενός μάλλον φιλόδοξου έργου ενός υπερσύγχρονου και πολυτελούς κτιριακού συγκροτήματος. Το περίεργο εδώ πρέπει να είναι τα εξαιρετικά φουτουριστικά σπίτια που έμοιαζαν με ιπτάμενο πιατάκι! Σύμφωνα με τους ντόπιους, τουλάχιστον ένας εργάτης οικοδομών σκοτώθηκε εδώ κάθε εργάσιμη ημέρα. Αυτά τα ατυχήματα ερμηνεύθηκαν ως κακός οιωνός από τους επενδυτές, οπότε το έργο δεν ολοκληρώθηκε ποτέ! Πιστεύεται ότι ένα ιαπωνικό στρατόπεδο συγκέντρωσης υπήρχε σε αυτό ακριβώς το σημείο πριν από πολλούς αιώνες. Τα κακά πνεύματα των θυμάτων του θα έπρεπε πιθανώς να υπάρχουν ακόμα. Όταν η κυβέρνηση ήθελε να καταστρέψει τα κτίρια που χτίστηκαν στο Σάντζι, συνάντησε αντίσταση από τους κατοίκους των πλησιέστερων χωριών – φοβήθηκαν ότι τα φαντάσματα θα επιτεθούν στα σπίτια τους!

Εγκαταλειμμένα μέρη – Η Villa Epecuén έμεινε κάτω από το νερό για 25 χρόνια!

Σήμερα έχει διατηρηθεί ακόμη και το πρώην δημαρχείο!

κοινότητα πόλη φάντασμα

Η τουριστική πόλη κάποτε ήταν γεμάτη ζωή

ταξιδιωτικός προορισμός Αργεντινή πόλη φάντασμα

Εγκαταλειμμένα μέρη – Θα επισκεφθείτε αυτήν την πόλη -φάντασμα?

βίλα epecuen

Από ένα δημοφιλές θέρετρο υγείας σε μια υποβρύχια πόλη

εγκαταλελειμμένα μέρη βυθισμένα στο νερό

Εγκαταλειμμένα μέρη – Η πόλη -φάντασμα του Bodie, Καλιφόρνια

bodie pit town

Όλα φαίνονται τόσο ρεαλιστικά και ανέγγιχτα εδώ!

Είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι οι κάτοικοι της πόλης μετανάστευσαν πριν από δεκαετίες!

σώμα νοικοκυριό

Εγκαταλειμμένα μέρη – Πολλές μεταλλευτικές πόλεις σε όλο τον κόσμο έχουν την ίδια μοίρα με τον Bodie

Καλιφόρνια πόλη φάντασμα

Οι επισκέπτες εδώ έχουν την ευκαιρία να κοιτάξουν μέσα στην παλιά εκκλησία

σώμα εκκλησίας

Ακόμα και στο πρώην σούπερ μάρκετ μπορείτε να δείτε πολλά σημάδια ζωής

σώμα σούπερ μάρκετ

Εγκαταλειμμένα μέρη – Hotel del Santo στη Μπογκοτά

εγκαταλειμμένα μέρη φύση

Kolmanskop – Μια πόλη φάντασμα στην έρημο της Ναμίμπια

kolmanskop εγκαταλελειμμένες πόλεις

kolmanskop haueser

ναμίμπια

εγκαταλειμμένη πόλη της ναβυμίας

άμμος της ερήμου

Sandzhi στην Ταϊβάν – Σαν να ήσουν σε άλλο πλανήτη!

πόλη φάντασμα

ερημικά μέρη Ταϊβάν

εγκαταλελειμμένα μέρη τουριστικό συγκρότημα

σάντζι