Το γκι (άλμπουμ Viscum) είναι ένα αξιόλογο φυτό που είναι σφαιρικό και αειθαλές. Θεωρείται ημιπαράσιτο και έχει ευρύ φάσμα χρήσεων τόσο στη φυσιοπαθητική όσο και στη χριστουγεννιάτικη διακόσμηση. Οι αρχαίοι Έλληνες, οι Δρυίδες και οι Ρωμαίοι γνώριζαν ήδη τις θεραπευτικές δυνάμεις του φυτού και τους τιμούσαν ως ιερούς. Στον Μεσαίωνα, το γκι εκτιμήθηκε πολύ για το ότι έδιωχνε μάγισσες και βαμπίρ και συχνά κρεμόταν σε πόρτες και παράθυρα. Εδώ και μερικά χρόνια, ένα όμορφο, ρομαντικό έθιμο κερδίζει δημοτικότητα σε αυτή τη χώρα – το φιλί κάτω από το γκι. Παρακάτω θα μάθετε ποια είναι η ακριβής έννοια αυτού και τι πολυάριθμα θεραπευτικά αποτελέσματα έχει το γκι.

Το γκι – μια δημοφιλής χριστουγεννιάτικη διακόσμηση

όμορφες χριστουγεννιάτικες ιδέες διακόσμησης με γκι

Το γκι ως αγγελιοφόρος της αγάπης

Το όμορφο έθιμο από τη Μεγάλη Βρετανία και τις ΗΠΑ ήρθε σε εμάς στη Γερμανία. Τώρα λέγεται επίσης εδώ: αν φιλήσετε κάτω από το γκι τα Χριστούγεννα, θα μείνετε για πάντα ερωτευμένοι. Το γκι είναι κρεμασμένο σε ένα πλαίσιο πόρτας και λέγεται ότι φέρνει ευτυχία και ειρήνη στους εραστές. Στη Σκανδιναβία, για παράδειγμα, τα παντρεμένα ζευγάρια ή οι εραστές συμφιλιώνονται με ένα φιλί κάτω από το γκι.

Επιπλέον, σύμφωνα με το παλιό έθιμο, μια γυναίκα που βρίσκεται κάτω από το κλαδί δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αρνηθεί να φιλήσει. Με αυτόν τον τρόπο, ο θαυμαστής της μπορεί να της δείξει τα συναισθήματά του ρομαντικά και δυναμικά, δημόσια.

Ρομαντικό έθιμο για τα Χριστούγεννα

έθιμο της αγάπης να φιλιέται κάτω από το γκι

Οι ρίζες αυτού του εθίμου λέγεται ότι προέρχονται από τη γερμανική μυθολογία. Ο ύπουλος Λόκι, ο θεός της φωτιάς, ζήλεψε τον αγαπημένο γιο των θεών Όντιν και Φρίγκ – τον θεό του φωτός, τον Μπαλντούρ, και τον έστειλε στη σφαίρα των νεκρών με ένα γκι. Άλλωστε, τα δάκρυα της μητέρας του, θεάς Frigg, τον έφεραν ξανά στη ζωή και έκτοτε το γκι έγινε ένα ιερό φυτό που όλοι σεβόντουσαν. Έκτοτε, η θεά λέγεται ότι φίλησε όλα τα ζωντανά πλάσματα κάτω από το γκι από χαρά για τον διασωθέντα γιο της.

Το γκι – ένα αινιγματικό μαγικό φυτό

Η αγάπη για την ευτυχία και τη γονιμότητα είναι μερικές μόνο από τις μαγικές δυνάμεις του γκι. Ακόμα και οι Κέλτες ιερείς, οι δρυίδες, γνώριζαν τις θεραπευτικές και μαγικές δυνατότητες του φυτού. Δεν είναι για τίποτα που το αειθαλές φυτό ονομάζεται επίσης πόδι του Δρυίδη εκτός από τον θάμνο κεραυνών και τη σκούπα μάγισσας. Τα κλαδιά γκι κόπηκαν από το δέντρο με ένα χρυσό δρεπάνι και κάηκαν σε ειδική τελετή. Επειδή τα γκι δεν αγγίζουν τη γη, θεωρήθηκαν ιερά, έξω από αυτόν τον κόσμο. Επιπλέον, το γκι είναι πράσινο ακόμη και το χειμώνα και φέρει τα λευκά ψευδο-μούρα του. Δεν είναι περίεργο που το φυτό είναι σύμβολο αναγέννησης και μια νέα αρχή για το χειμερινό ηλιοστάσιο.

Τα λευκά μούρα γκι θεωρούνται ελαφρώς δηλητηριώδη

γκι λευκά φρούτα χριστουγεννιάτικη διακόσμηση

Ένα ημίπαρασιτο με αξιοσημείωτες ιδιότητες

Οι βοτανολόγοι αποκαλούν ακόμη και γκι ημιπαράσιτα, επειδή το φυτό δεν αναπτύσσεται στο έδαφος όπως οι περισσότεροι, αλλά ψηλά στα δέντρα. Κάνει τη δική του φωτοσύνθεση χάρη στα αειθαλή φύλλα του, αλλά τρέφεται με τα θρεπτικά συστατικά του δέντρου στο οποίο αναπτύσσεται. Πώς γίνεται αυτό? Το δενδρύλλιο γκι είναι σε θέση να προσκολληθεί σταθερά στον φλοιό του δέντρου και μέσω αυτού να μπει στο εσωτερικό του κλαδιού. Το γκι διεισδύει στα κανάλια νερού του δέντρου και με αυτόν τον τρόπο επιτρέπει στο παρασιτικό φυτό να ευδοκιμήσει. Το γκι αναπτύσσεται σχετικά αργά και στην πραγματικότητα προστατεύεται από το νόμο στη Γερμανία. Μπορείτε να τα αγοράσετε μόνο από ειδικούς λιανοπωλητές και να μην τα κόψετε από δέντρα. Στην Ευρώπη, το γκι από σκληρό ξύλο βρίσκεται κυρίως – ειδικά σε λεύκα, φλαμουριά, σημύδα, ιτιά και τέφρα βουνού. Βρίσκονται πολύ σπάνια σε βελανιδιές, γεγονός που τα έκανε τα πιο πολύτιμα δείγματα ακόμη και στην εποχή των Δρυίδων.

Αειθαλές γκι ψηλά πάνω από τη γη

παράσιτο θάμνων γκι

Και πώς τα γκι ανεβαίνουν τόσο ψηλά στα κλαδιά των δέντρων; Δεν ευθύνονται οι κεραυνοί, όπως πίστευαν οι πρόγονοι, αλλά τα πουλιά. Οι τσίχλες και οι δρυοκολάπτες λατρεύουν τα μικρά λευκά ψευδο-μούρα γκι και τους αρέσει να τα τρώνε το χειμώνα. Μετά το φαγητό, βουρτσίζουν τους σπόρους με τα ράμφη τους στο φλοιό του δέντρου ή τους αποβάλλουν στο κουβούκλιο. Έτσι, οι σπόροι του γκι είναι ακριβώς εκεί που μπορεί να αναπτυχθεί αργότερα ένα γκι.

Θεραπευτικά θαύματα της φύσης

φλοιός δενδρυλλίων γκι

Επιπλέον συμβουλή: Εάν το γκι μεγαλώνει στα οπωροφόρα δέντρα σας, θα μπορούσε να είναι αρκετά ενοχλητικό γιατί έτσι δεν θα ευδοκιμήσουν οι καρποί. Σε αυτή την περίπτωση καλό θα ήταν να αφαιρέσετε το γκι. Για να το κάνετε αυτό, θα πρέπει να κόψετε το κατάλληλο κλαδί όπου το γκι μεγαλώνει περίπου 10 εκατοστά μακριά από αυτό. Το νεροχύτη του γκι είναι περίπου τόσο μεγάλο και πρέπει επίσης να αφαιρεθεί εντελώς από το δέντρο.

Στη συνέχεια, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το κομμένο γκι ως ατμοσφαιρική χριστουγεννιάτικη διακόσμηση

γκι με λευκά φρούτα

Ελαφρώς δηλητηριώδες φαρμακευτικό φυτό με μεγάλες δυνατότητες

Το μυστικό των θεραπευτικών ιδιοτήτων του γκι έγκειται στα ενεργά συστατικά που περιέχει – ιξωτοξίνες και λεκτίνες. Αυτά ενεργοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα και έχουν αντιφλεγμονώδη, διουρητικά, αιμοστατικά και ηρεμιστικά αποτελέσματα. Το φυτό γκι χρησιμοποιείται για υψηλή αρτηριακή πίεση, επώδυνες αρθρώσεις και ακόμη και ως συνοδευτική θεραπεία για ασθενείς με καρκίνο. Στη Γερμανία μπορείτε να προμηθευτείτε παρασκευάσματα γκι στα φαρμακεία χωρίς ιατρική συνταγή. Υπάρχουν ακόμη και διαφορετικά μείγματα τσαγιού που είναι εμπλουτισμένα με γκι και διδάσκουν τη γενική υποστήριξη του οργανισμού.

Επιζώντες σε ψηλά δέντρα

γκι στα δέντρα

Τα Χριστούγεννα μπορείτε να δημιουργήσετε ατμοσφαιρικά χριστουγεννιάτικα στολίδια με το μαγικό γκι. Μπορείτε να πάρετε αρκετή έμπνευση για αυτό παρακάτω. Χριστουγεννιάτικο στεφάνι, γιρλάντα γκι ή διακόσμηση τζακιού – όλα είναι δυνατά. Παρεμπιπτόντως, το τεχνητό γκι είναι εξίσου καλό και έχει την κατάλληλη διακοσμητική πινελιά.

Επιπλέον συμβουλή: Θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τα παιδιά και τα κατοικίδια ζώα. Κανένα μέρος του φυτού δεν μπορεί να είναι κοντά τους.

Το διακοσμητικό γκι είναι επίσης ασφαλές για παιδιά και κατοικίδια

γκι χριστουγεννιάτικη διακόσμηση τζάκι

Ακόμα και το χριστουγεννιάτικο δέντρο μπορεί να διακοσμηθεί με το γκι

χριστουγεννιάτικες ιδέες διακόσμησης γκι

Εορταστική χριστουγεννιάτικη διακόσμηση με φυτά

χριστουγεννιάτικη διακόσμηση με γκι  ατμοσφαιρική χριστουγεννιάτικη διακόσμηση γκι  γκι γιρλάντα Χριστουγέννων

ιδέες χριστουγεννιάτικου στεφάνου γκι

όμορφη χριστουγεννιάτικη διακόσμηση με γκι