Στη δεκαετία του 1990, οι άνθρωποι στη Δυτική Ευρώπη είχαν την έξυπνη ιδέα να χτίσουν ένα άνετο και ζεστό ξενοδοχείο εντόμων για τα ευεργετικά έντομα στον κήπο. Η συγκεκριμένη ιδέα έκανε γρήγορα το δρόμο της από τη Γερμανία και την Ολλανδία στις σκανδιναβικές χώρες και έγινε δημοφιλής μέθοδος για τη διατήρηση της βιολογικής ποικιλομορφίας του κόσμου και την αποφυγή σοβαρής οικολογικής κρίσης. Ως αποτέλεσμα της ανεξέλεγκτης χρήσης φυτοφαρμάκων και της καταστροφής των φυσικών οικοτόπων των ιπτάμενων εντόμων, ο πληθυσμός τους μειώθηκε δραστικά στα τέλη του 20ού αιώνα – αυτό θέτει σε κίνδυνο την επιβίωση πολλών ζωικών και φυτικών ειδών και μπορεί να έχει μακροπρόθεσμα επιβλαβείς επιπτώσεις στη φύση και το τοπίο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η προστασία των εντόμων γίνεται όλο και πιο σημαντική στις μέρες μας – κάθε νοικοκυριό θα μπορούσε να συμβάλει στην ευημερία του και να προσελκύσει ευεργετικά έντομα στον κήπο μέσω ενός μοναδικού ξενοδοχείου εντόμων.

Ωστόσο, η καλύβα πρέπει να είναι κατάλληλη για τα πιο κοινά είδη εντόμων στο αντίστοιχο έδαφος. Το σπίτι των ευεργετικών εντόμων πρέπει να προσαρμόζεται στις ανάγκες τους και να ανταποκρίνεται πλήρως στις “υψηλές προσδοκίες” τους! Τα τελευταία χρόνια, το κτίριο ξενοδοχείων με έντομα έχει γίνει μια αγαπημένη δραστηριότητα για τα παιδιά στη Νορβηγία και ένα δημοφιλές εκπαιδευτικό υλικό για την προστασία του περιβάλλοντος. Τα μικρά μαθαίνουν με διασκεδαστικό τρόπο τις λειτουργίες ενός οικοσυστήματος και τον πρωταρχικό ρόλο των εντόμων στη διατήρηση της ισορροπίας στη φύση.

Τα υλικά και τα εργαλεία που απαιτούνται:

 • μικρά κουκουνάρια
 • κοίλη στρογγυλή ξυλεία (περίπου 10-12 εκ. μήκος)
 • Καλαμιές ή μπαμπού
 • Φλοιός φλοιός
 • ξερά κεφάλια λουλουδιών
 • Μεταλλικές κρεμάστρες
 • Κατσαβίδι χωρίς καλώδιο
 • Βίδες
 • Επιτραπέζιο πριόνι ή αλουμινόχαρτο
 • μηχάνημα διάτρησης

λάβετε υλικά πλήρωσης για το ξενοδοχείο

Ξύλο ερυθρελάτης ή κέδρου για ολόκληρη την κατασκευή (μήκος x πλάτος x πάχος):

 • Στέγη (14 εκ. Χ 14 εκ. Χ περίπου 2 εκ.)
 • Κάτω μέρος (14 εκ. Χ 14 εκ. Χ περίπου 2 εκ.)
 • Πίσω τοίχος (30,5 εκ. Χ 14 εκ. Χ περίπου 2 εκ.)
 • 2 x πλευρικό τοίχωμα (30,5 εκ. Χ 12 εκ. Χ 2 εκ.)

Χτίζοντας ένα ξενοδοχείο εντόμων βήμα προς βήμα:

 • Χρησιμοποιήστε το επιτραπέζιο πριόνι ή την ουρά για να κόψετε τις σανίδες σύμφωνα με τις παραπάνω διαστάσεις.

 • Συναρμολογήστε ολόκληρη την κατασκευή τρυπώντας προσεκτικά τις σανίδες με το τρυπάνι και στη συνέχεια βιδώνοντάς τις χρησιμοποιώντας το κατσαβίδι χωρίς καλώδιο.

ξενοδοχείο εντόμων για τους βοηθούς στον κήπο

Φτιάξτε ένα ξενοδοχείο με έντομα και προσελκύστε έντομα

 • Γεμίστε το σπίτι με κουκουνάρια, κορμούς, μπαμπού, σάπια φλούδας και καλάθια με λουλούδια τοποθετώντας τα σε σειρές το ένα πάνω στο άλλο, αλλά ταυτόχρονα αφήνοντας αρκετό χώρο μεταξύ των επιμέρους υλικών πλήρωσης, ώστε τα έντομα να μπορούν να πετούν μέσα και “μετακομίζω μέσα”.

Φτιάξτε μόνοι σας ξενοδοχείο για έντομα για τα δενδρύλλια

 • Καρφί ή βίδα στην κρεμάστρα και τέλος κρεμάστε το ξενοδοχείο εντόμων σε μια προηγουμένως επιλεγμένη τοποθεσία στον κήπο, π.χ. στον φράκτη του κήπου.

Καρφώστε τις κρεμάστρες και κλείστε το ξενοδοχείο

Τα έντομα είναι πάντα ευπρόσδεκτα στο ξενοδοχείο

κρεμάστε το ξενοδοχείο εντόμων στο δέντρο

Τι έντομα έλεγχος με χαρά στο ξενοδοχείο? 

Τα περισσότερα από τα Άγριες μέλισσες έχουν τη φωλιά τους στο έδαφος, οπότε αυτά τα ωφέλιμα έντομα δεν χρειάζονται «δωμάτιο ξενοδοχείου». Αν σκάψετε το έδαφος στις αρχές της άνοιξης, πιθανότατα θα συναντήσετε το σημείο χειμώνωσης του bumblebee! Μέλισσες επιβιώνουν τον χειμώνα αγκαλιά με δύναμη και τρέμουν ζεστά, έτσι δεν αφήνουν καν το καλάμι τους για μήνες. Οι μοναχικές μέλισσες, Ωστόσο, όσοι δεν ζουν σε αποικίες προτιμούν να χτίζουν τις φωλιές τους σε κούφια κούτσουρα κατά τους κρύους μήνες. Αυτά τα έντομα θα μετακομίσουν στο ξενοδοχείο με άλλες μοναχικές μέλισσες, θα σφραγίσουν με λάσπη το άνοιγμα του ξύλου και θα μείνουν σε αυτή τη ζεστή ατμόσφαιρα για μήνες. Τα ευεργετικά έντομα θα σας ευχαριστήσουν θερμά για τη διαμονή την άνοιξη γονιμοποιώντας τα φυτά στον κήπο σας μεταφέροντας γύρη και γύρη!

Μαριάνο πεύκο ξεχειμωνιάζουν σε ομάδες μεταξύ διαφορετικών αποξηραμένων φυτών και κλαδιών. Τις ζεστές ανοιξιάτικες μέρες, αυτά τα έντομα θα σας βοηθήσουν να πολεμήσετε τις αφίδες και να κάνετε πραγματικά εξαιρετική δουλειά ενάντια στους απρόσκλητους επισκέπτες!

Σκαθάρια, αράχνες, κορδόνια και άλλα ευεργετικά έντομα χρειάζονται διαφορετικές συνθήκες διαβίωσης ανάλογα με τις ανάγκες διαβίωσής τους. Ωστόσο, λόγω του ποικίλου υλικού πλήρωσης, το ξενοδοχείο με τα έντομα προσελκύει πολλά χρήσιμα έντομα. Εξασφαλίζοντάς τους ένα μοναδικό «διαμέρισμα», θα κερδίσετε αξιοζήλευτους μαχητές ενάντια στα παράσιτα στο πλάι σας. Με αυτόν τον τρόπο, η φύση και οι άνθρωποι επωφελούνται ο ένας από τον άλλον! Perhapsσως μερικά επιβλαβή έντομα να μετακομίσουν ακόμα στο νεόκτιστο ξενοδοχείο, αλλά μην ανησυχείτε και αφήστε τα πάντα στα χέρια της Μητέρας Φύσης, γιατί μόνο η ίδια μπορεί να εξασφαλίσει την οικολογική ισορροπία στο περιβάλλον!

Για να προσελκύσετε όσο το δυνατόν περισσότερα έντομα στο ξενοδοχείο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε διαφορετικές στρατηγικές. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να επιλέξετε μια ήσυχη και ηλιόλουστη τοποθεσία στον κήπο για τον «ξενώνα», ο οποίος είναι επίσης καλά προστατευμένος από τον άνεμο, τη βροχή, τα τρωκτικά και τα πουλιά. Θα πρέπει να υπάρχουν διαφορετικά ανθοφόρα φυτά στην περιοχή. Ένα μπολ με γλυκό νερό θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως άλλο ελκυστικό. Πρέπει να παρακολουθείτε την υγιεινή και να αλλάζετε το αποξηραμένο γρασίδι, βρύα, άχυρα και κλαδιά τουλάχιστον μία φορά το χρόνο.

Στο συνημμένο βίντεο θα βρείτε περισσότερες λεπτομερείς οδηγίες κατασκευής για ένα κάπως μεγαλύτερο ευεργετικό σπίτι εντόμων που θα μπορούσε να φιλοξενήσει πολλά είδη εντόμων ταυτόχρονα!

Αν βάψετε το ξενοδοχείο με έντομα σε οποιοδήποτε έντονο χρώμα, θα παρασύρετε ακόμη πιο χρήσιμα έντομα στην αυλή σας

οδηγίες κατασκευής παραδείγματα και εικόνες ξενοδοχείων εντόμων

χτίστε ένα πολύχρωμο ξενοδοχείο με έντομα

Αμέτρητα έντομα βρίσκουν καταφύγιο σε αυτό το πολυτελές ξενοδοχειο

ένα μοναδικό ξενοδοχείο για έντομα

τετράγωνο άνετο ξενοδοχείο για τα έντομα

χτίστε ένα μικρό ξενοδοχείο εντόμων

Το σχήμα δεν έχει σημασία – το υλικό πλήρωσης είναι το πιο σημαντικό πράγμα

ξενοδοχείο εντόμων για τον κήπο

Γεμίστε την τρύπα των εντόμων με τα κατάλληλα φυσικά υλικά

Κρεμάστε το ξενοδοχείο με τα έντομα στο δέντρο και προσελκύστε τους κατοίκους του

ξενοδοχείο εντόμων για τα χρήσιμα έντομα στον κήπο

Εάν το ξενοδοχείο εντόμων είναι αρκετά σταθερό, μπορείτε να το τοποθετήσετε απευθείας στο έδαφος κοντά σε ανθισμένα φυτά

Φτιάξτε μόνοι σας ξενοδοχείο για έντομα

Στη γκαλερί μας θα βρείτε μερικές ακόμα έξυπνες ιδέες για τον μοναδικό σχεδιασμό του ξενοδοχείου με έντομα! 

Όλα με μια ματιά – από μικρά ευεργετικά σπίτια εντόμων έως πολύ μεγάλα ξενοδοχεία εντόμων!

μικρό σπίτι μεγάλη καρδιά για τα έντομα

ενδιαφέρουσα ιδέα για ένα ξενοδοχείο με έντομα

ξενοδοχείο εντόμων διαφορετικά σχήματα

Το ξενοδοχείο με έντομα προσελκύει σπορόφυτα

οδηγίες κατασκευής εντόμων ξενοδοχείων για χόμπι κηπουρούς

οδηγίες κατασκευής ξενοδοχείων για έντομα για ξυλουργούς χόμπι

για τις μέλισσες το χειμώνα

οδηγίες κατασκευής ξενοδοχειακών μονάδων για έντομα