Οι μήνες Ιανουάριος και Φεβρουάριος είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις του έτους όσον αφορά την ποιότητα της υγείας μας. Μετά την ευφορία της εορταστικής περιόδου, συχνά νιώθουμε αρκετά «κάτω». Επίσης, κατά την περίοδο των Χριστουγέννων, τείνουμε να μην είμαστε πολύ προσεκτικοί σχετικά με τα ποτά και τα τρόφιμα που τρώμε. Πολλοί άνθρωποι αρρωσταίνουν ή έχουν κατάθλιψη. Μπορεί να αποφευχθεί αυτό; Ναι, φυσικά, γιατί υπάρχει λύση για αυτό το πρόβλημα! Στην πραγματικότητα, όλα προέρχονται από το γεγονός ότι δεν ζούμε σε ρυθμό με τη φύση. Μόλις επιτύχουμε ισορροπία σε αυτό το θέμα, όλες οι διαδικασίες στο σώμα μας θα είναι καλύτερες.

Το παντζάρι είναι το τέλειο χειμερινό λαχανικό 

παντζάρια - υγιής ζωή

Η διατροφή παίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο από αυτή την άποψη. Παλιά έτρωγες μόνο τα λαχανικά για την αντίστοιχη εποχή. Σήμερα, η μαζική παραγωγή και η παγκοσμιοποίηση μας επιτρέπουν να έχουμε όλα τα είδη προϊόντων διαθέσιμα όλο το χρόνο. Αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητα καλό, γιατί τα εποχιακά λαχανικά είναι πολύ καλύτερα για την υγεία μας.

Τέτοιες τροφές μας φέρνουν σε αρμονία με τη φύση και έτσι μας κάνουν πιο υγιείς. Η επιλογή χειμερινών λαχανικών και φρούτων εποχής θα δώσει στο ανοσοποιητικό σας σύστημα μια μεγάλη ώθηση. Ακολουθούν οι συμβουλές μας σχετικά με αυτό!

Ένα άλλο ευέλικτο χειμερινό ταλέντο – κουνουπίδι

χειμωνιάτικα λαχανικά - υγιεινή διαβίωση - ραντίτσιο

Κολοκύθες και καρότα

Ο όρος «χειμερινά λαχανικά» θα ήταν αδιανόητος χωρίς τη νόστιμη κολοκύθα. Αρχίζουμε να το τρώμε πιο συχνά το φθινόπωρο και θα πρέπει να παραμείνει έτσι καθ ‘όλη τη διάρκεια της κρύας περιόδου. Δεδομένου ότι είμαστε στο πορτοκαλί χρώμα, θέλουμε επίσης να αναφέρουμε τα καρότα σε αυτό το σημείο. Είναι ένα άλλο τυπικό παράδειγμα χειμερινών λαχανικών που μπορείτε εύκολα να χρησιμοποιήσετε σε διάφορα πιάτα. Μπορείτε να τα σοτάρετε μαζί με κρεμμύδια στην προετοιμασία πολλών πιάτων πριν προσθέσετε τα κύρια προϊόντα. Παρεμπιπτόντως, τα κρεμμύδια είναι επίσης μια πολύ υγιεινή συμβουλή για το χειμώνα. Πάρτε περισσότερο με σούπες, ζεστά πιάτα και σαλάτες!

Οι τραγανές σαλάτες μπορούν να γίνουν με σέλινο 

υπέροχα λαχανικά - υπέροχο σέλινο

Παντζάρια, σέλινο, γογγύλι, παστινάδα, ραντίτσιο

Αυτά τα προϊόντα θα πρέπει οπωσδήποτε να προστεθούν στη λίστα σας με υγιή χειμερινά λαχανικά. Υπάρχουν ποικίλες συνταγές όλων των ειδών που τις περιέχουν. Καταναλώνοντας τακτικά αυτά τα τρόφιμα, είτε ωμά είτε μαγειρεμένα, θα εμπλουτίσετε το σώμα σας με επαρκείς βιταμίνες και μέταλλα.

Χειμερινά λαχανικά και φρούτα – υπέροχη γεύση

χειμωνιάτικα φρούτα μήλα και αβοκάντο

Μήλα και αβοκάντο

Όσον αφορά τα χειμερινά φρούτα, προτείνουμε τα μήλα και το αβοκάντο περισσότερο. Τα πρώτα είναι τυπικά τοπικά τρόφιμα που έχουν ενισχύσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα για πολλές γενιές. Έχει ήδη αποδειχθεί ότι τα λαχανικά και τα φρούτα από την περιοχή στην οποία ζούμε είναι τα καλύτερα για το σώμα μας. Επομένως, τα μήλα πρέπει οπωσδήποτε να συμπεριληφθούν στο μενού σας. Υπάρχει μια σειρά από νόστιμα πιάτα, ειδικά γλυκά, τα οποία μπορείτε να ετοιμάσετε μαζί τους. Το αβοκάντο είναι ένα υπέροχο άλειμμα για ψωμί και μια εξαιρετική βάση για σαλάτες. Τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο σίγουρα θα το χρησιμοποιήσετε για να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα.

Καρότα και σέλινο – η τέλεια χειμερινή σαλάτα

moehren και humus υγιεινή ζωή

Λάχανο και κουνουπίδι

Όταν σκέφτεστε τα χειμερινά λαχανικά, το λάχανο και το κουνουπίδι είναι μερικές από τις πρώτες ενώσεις που σας έρχονται στο μυαλό. Αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να φτιάξετε διάφορες σαλάτες πλούσιες σε βιταμίνες και φυτικές ίνες. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να φτιάξετε υπέροχες κατσαρόλες. Επίσης, μην ξεχνάτε την επιλογή για νόστιμες ζεστές σούπες. Προσοχή, όμως, καθώς πολλά από τα χειμερινά πιάτα λαχανικών που περιέχουν λάχανο και κουνουπίδι είναι πολύ αλμυρά. Αυτό δεν είναι καθόλου καλό για την υγεία σας!

Σχεδόν όλοι οι τύποι χειμερινών λαχανικών μπορούν να παρασκευαστούν σε ένα δίσκο

λαχανικά το χειμωνιάτικο κουνουπίδι

Φάε τη χορταστική σου πατάτα!

Οι πατάτες είναι ένα παραδοσιακό χειμερινό λαχανικό. Ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος είναι η περίοδος κατά την οποία μπορείτε να τρώτε αυτά τα λαχανικά κονδύλου. Πιθανώς θα ήταν περιττό να τονίσουμε πόσο διαφορετικές είναι οι επιλογές για την προετοιμασία αυτών των τύπων λαχανικών. Υπάρχουν σούπες και κατσαρόλες με διάφορα είδη χειμερινών λαχανικών που μπορούν να βράσουν ή να ψηθούν. Θα σας συμβουλεύαμε ενάντια στις τηγανητές παραλλαγές. Για αλλαγή, μπορείτε επίσης να έχετε γλυκές πατάτες κατά καιρούς. Αποτελούν μια ιδιαίτερα υγιεινή εναλλακτική λύση.

Ακτινίδια και άλλα πράσινα είδη χειμερινών λαχανικών

υγιεινή ζωή το χειμώνα αβοκάντο ακτινίδιο

Τζίντζερ και άλλα υπέροχα μπαχαρικά

Τα χειμερινά λαχανικά και φρούτα γίνονται ακόμη πιο υγιεινά όταν συνδυάζονται με κατάλληλα μπαχαρικά. Το τζίντζερ μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διάφορες μορφές. Μπορείτε να πιείτε όσο τσάι από αυτό θέλετε. Δεν θα είναι ποτέ πάρα πολύ! Μπορείτε επίσης να καρυκεύσετε πολλά από τα νόστιμα χειμωνιάτικα πιάτα με τζίντζερ. Μπορείτε να γαρνίρετε ένα νόστιμο κέικ με κανέλα. Αν σας αρέσουν τα καυτερά μπαχαρικά και δεν υπάρχουν αντιρρήσεις για την κατανάλωσή τους στην περίπτωσή σας, θα πρέπει να τα απολαύσετε σε μεγάλες ποσότητες.

Οι κολοκύθες και τα καρότα είναι ιδιαίτερα ευεργετικά για την υγεία μας το χειμώνα

ιδέες για μια υγιή ζωή κολοκύθα και καρότο

Εξωτικές βόμβες βιταμινών

Έχετε μεγαλύτερη ανάγκη για ζάχαρη και χορταστικά γεύματα; Το πρώτο πρόβλημα μπορεί εύκολα να λυθεί με τα σωστά εξωτικά λαχανικά. Το χειμώνα είναι πολύ υγιεινό να τρώμε όσο το δυνατόν περισσότερες μπανάνες, μανταρίνια, πορτοκάλια και ακτινίδια. Μπορείτε να φτιάξετε νόστιμες φρουτοσαλάτες από αυτό. Για τον σύγχρονο άνθρωπο, όλα αυτά τα είδη φρούτων είναι απαραίτητα στην κρύα εποχή. Όλα τα προϊόντα που αναφέρονται περιέχουν πολλές βιταμίνες και υγιείς φυτικές ίνες. Χάρη στις υπέροχες γευστικές τους ιδιότητες, δεν τα κουραζόμαστε ποτέ! Συνιστούμε ανεπιφύλακτα πορτοκάλια, μανταρίνια και κλημεντίνες καθώς αυτά ευδοκιμούν στην Ευρώπη και μπορεί να περιέχουν λιγότερα φυτοφάρμακα. Αλλά θα πρέπει ακόμα να κεράσετε τον εαυτό σας με τη μία ή την άλλη μπανάνα! Εάν προτιμάτε, επιλέξτε βιολογική ποιότητα.

Υπάρχουν πολλά υγιεινά μπαχαρικά για το χειμώνα

τα μπαχαρικά ζουν υγιεινά

Γενικές συμβουλές

Στην ιδανική περίπτωση, θα πρέπει να κάνετε μια λίστα με ιδέες συνταγών με αυτά τα τρόφιμα που μπορείτε να ετοιμάσετε μαζί τους. Η ποικιλία που περιλαμβάνουν αυτοί οι τύποι χειμερινών λαχανικών και φρούτων σας εγγυάται μια καλή προμήθεια όλων όσων χρειάζεστε για το σώμα σας στη μέση του χειμώνα! Μετά την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, σίγουρα θα πρέπει να τρώτε περισσότερες σούπες σε συνδυασμό με ελαφριές σαλάτες ή γεύματα. Έτσι θα νιώθετε χορτάτοι και ταυτόχρονα θα τρώτε υγιεινά χειμερινά λαχανικά και ζουμερά φρούτα της εποχής. Έτσι, θα αφήσετε το σώμα σας να ξεκουραστεί από την υπερβολική κατανάλωση κατά την περίοδο των Χριστουγέννων.

Μπανάνες και ακτινίδια – μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να φτιάξουν υπέροχα χειμωνιάτικα γλυκά

μπανάνες και ακτινίδια υγιεινές ιδέες χειμερινά φρούτα

Parsnip – ένα άλλο αστέρι ανάμεσα στα χειμερινά λαχανικά

pastirnak χειμερινά λαχανικά υγιεινή ζωή