Εάν έχετε φτιάξει ποτέ το δικό σας απορρυπαντικό πλυντηρίου ή σαπούνι πιάτων, πιθανότατα έχετε ακούσει για πλύσιμο σόδας. Or μήπως η γιαγιά σου κρατούσε πάντα ένα δοχείο σόδας πλύσης κάτω από το νεροχύτη; Αναρωτιέστε γιατί; Η σόδα πλύσης έχει πραγματικά σημαντικές οικιακές χρήσεις, αν και δεν είναι τόσο παχύσαρκη αυτές τις μέρες. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως σκόνη καθαρισμού, ως εμποτιστικό για πιάτα, για τρίψιμο επίπλων βεράντας ή ως φυσικό καθαριστικό χαλιών. Και αυτές είναι μόνο μερικές από τις χρήσεις του. Αλλά το καλύτερο μέρος είναι ότι μπορείτε να φτιάξετε σόδα πλύσης μόνοι σας και σχεδόν δωρεάν. Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα, απλώς διαβάστε …

Έτσι μπορείτε να φτιάξετε μόνοι σας σόδα πλύσης

Φτιάξτε μόνοι σας σόδα πλυσίματος σπιτικό απορρυπαντικό και απορρυπαντικό πιάτων

Κάτω από αυτό, θα βρείτε 12 τρόπους χρήσης σόδας πλυσίματος στο σπίτι, καθώς και μια απλή συνταγή για να φτιάξετε τη δική σας σόδα πλύσης από μαγειρική σόδα.

Τα σπιτικά απορρυπαντικά ρούχων περιέχουν σόδα πλύσης

Φτιάξτε μόνοι σας σόδα πλύσης DIY απορρυπαντικά

Τι είναι στην πραγματικότητα σόδα πλύσης?

Στην πιο βασική της μορφή, η σόδα πλύσης είναι απλώς η τέφρα από ανθρακικό νάτριο. Παραδοσιακά, φτιάχτηκε από στάχτες φύκια, φύκια και ορισμένα είδη φυτών που αναπτύσσονται σε έδαφος πλούσιο σε νάτριο. Σήμερα, ωστόσο, η σόδα πλύσης δεν παράγεται πλέον από φυτά, αλλά συχνά από τον πολύ φθηνότερο και άφθονο ασβεστόλιθο.

Επειδή είναι εμπλουτισμένο με νάτριο, άνθρακα και υδρογόνο, η σόδα πλύσης είναι ένα πολύ αποτελεσματικό φυσικό καθαριστικό.

Ένα φυσικό απορρυπαντικό

Η ίδια η σόδα πλυσίματος κάνει συνταγή και χρήσεις

Χρησιμοποιείται εδώ και καιρό ως πρόσθετο απορρυπαντικού πλυντηρίου για την αφαίρεση λίπους, λεκέδων που είναι δύσκολο να ελεγχθούν και βρωμιών. Επειδή ανταγωνίζεται τα ιόντα μαγνησίου και ασβεστίου στο νερό, η σόδα πλύσης εμποδίζει αυτά τα ιόντα να συνδυαστούν με το απορρυπαντικό και τα πλένει πρόωρα. Με άλλα λόγια, καθιστά το απορρυπαντικό ρούχων πιο αποτελεσματικό στο πλύσιμο και την αφαίρεση λεκέδων.

Αλλά δεν περιορίζεται μόνο στο πλυντήριο. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σόδα πλύσης για διάφορους οικιακούς σκοπούς.

Φτιάξτε μόνοι σας σόδα πλύσης και χρησιμοποιήστε την με πολλούς τρόπους

Φτιάξτε μόνοι σας σόδα πλύσης συνταγή μαγειρική σόδα

12 τρόποι χρήσης σόδας πλύσης:

 • Καθαριστικό για όλες τις χρήσεις – Προσθέστε ένα κουταλάκι του γλυκού στο σπιτικό σας καθαριστικό για όλες τις χρήσεις.
 • Grease Stain Remover – Ραντίστε ξηρή σόδα πλύσης στους λεκέδες λαδιού. Αφήστε το να απορροφήσει το λάδι μέχρι ο λεκές να γίνει πιο χλωμός ή να εξαφανιστεί εντελώς. Πλύνετε ως συνήθως.
 • Καθαριστικό χαλιών – το πασπαλίζετε σε μουσκεμένα χαλιά, το αφήνετε για 30 λεπτά και το σκουπίζετε με ηλεκτρική σκούπα.
 • Ενισχυτικό απορρυπαντικού – Προσθέστε ½ φλιτζάνι στα ρούχα για να αυξήσετε την καθαριστική ισχύ του απορρυπαντικού σας.
 • Αποσκληρυντής νερού – Προσθέστε στα ρούχα για να κάνετε το σκληρό νερό πιο μαλακό.
 • Σκόνη καθαρισμού – το πασπαλίζετε σε νιπτήρες, ντους ή σε βρώμικα πιάτα για να απαλλαγείτε από λιπαρά υπολείμματα.
 • Καθαριστικό φούρνου – Ρίξτε λίγη σόδα πλυσίματος σε ένα πανί ή σφουγγάρι για να αφαιρέσετε το λίπος και το ψημένο φαγητό στο φούρνο.
 • Μούλιασμα και κατσαρόλες – Προσθέστε ¼ φλιτζάνι σε ένα νεροχύτη γεμάτο βρώμικες κατσαρόλες και τηγάνια για να διαλυθεί το λίπος.
 • Καθαριστικό αποστράγγισης – Ρίξτε ½ φλιτζάνι σόδα πλύσης στον νεροχύτη της κουζίνας σας για να μην βουλώσει και μυρίσει φρέσκο.
 • Απολιπαντικό μικροκυμάτων – Χρησιμοποιήστε σόδα πλύσης και ένα σφουγγάρι για να καθαρίσετε έναν βρώμικο φούρνο μικροκυμάτων.
 • Απορροφητικό δοχείου απορριμμάτων – Ραντίστε το στο κάτω μέρος του κάδου απορριμμάτων για να απαλλαγείτε από τις μυρωδιές.
 • Γκριλ Καθαριστικό – Κάντε τη σχάρα σας λαμπερή και καινούργια, βυθίζοντάς την σε ένα μίγμα σόδας και νερού 1: 1 για μια ώρα.

Κρατήστε τη σόδα πλύσης DIY κοντά σας!

Φτιάξτε σόδα πλυσίματος μόνοι σας σπιτικό απορρυπαντικό

Φτιάξτε μόνοι σας σόδα πλύσης

Ενώ μπορείτε να αγοράσετε σόδα πλυντηρίου στο κατάστημα, η εμπορική σόδα πλυντηρίου δεν είναι πλέον τόσο “φυσική” όπως παλιά. Τα περισσότερα περιέχουν χημικές ουσίες γνωστές ως οπτικά λαμπρυντικά που μπορούν να κάνουν τα ρούχα να φαίνονται πιο λευκά. Τα οπτικά λαμπρυντικά, που συντίθενται από μια μεγάλη ποικιλία χημικών, είναι τοξικά για τον άνθρωπο και είναι γνωστό ότι σκοτώνουν την υδρόβια ζωή και προάγουν την αντοχή στα αντιβιοτικά. Ως εκ τούτου, είναι σκόπιμο να τα αποφύγετε.

Απορρυπαντικό πιάτων χωρίς χημικά

Φτιάξτε μόνοι σας σόδα πλύσης βήμα προς βήμα

Εδώ παίζει η σπιτική σόδα πλύσης. Το μόνο που χρειάζεστε είναι μαγειρική σόδα, φούρνος και λίγος χρόνος για να φτιάξετε μόνοι σας τη δική σας σόδα πλύσης χωρίς χημικά.

Μετατρέψτε τη μαγειρική σόδα σε σόδα πλύσης

Φτιάξτε συνταγή σόδας πλυσίματος μόνοι σας

Συστατικά και αξεσουάρ:

 • 3 φλιτζάνια μαγειρική σόδα
 • Ταψί
 • σπαθί

Το όξινο ανθρακικό νάτριο ονομάζεται απλώς μαγειρική σόδα ή μαγειρική σόδα

Φτιάξτε συνταγή σόδας πλύσης μόνοι σας από μαγειρική σόδα

Παρασκευή:

 • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου.
 • Απλώστε τη σκόνη μαγειρικής σόδας σε ένα ομοιόμορφο στρώμα στο ταψί. Το στρώμα πρέπει να έχει πάχος τουλάχιστον μισό εκατοστό. Αν λοιπόν χρησιμοποιείτε λιγότερη μαγειρική σόδα, σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε ένα μικρότερο φύλλο ψησίματος.
 • Bήνουμε για 1 – 1,5 ώρα, ανακατεύοντας κάθε μισή ώρα. Η μαγειρική σόδα πρέπει να φτάσει τουλάχιστον τους 200 βαθμούς Κελσίου για να μετατραπεί σε σόδα πλύσης. Επομένως, ο χρόνος ψησίματος μπορεί να διαφέρει ανάλογα με το φούρνο, το μέγεθος του ταψιού και το πάχος του μπέικιν πάουντερ. Ξέρετε ότι γίνεται όταν η μαγειρική σόδα αρχίζει να φαίνεται επίπεδη και κοκκώδης αντί να είναι ελαφριά και αφράτη.
 • Αφήστε το να κρυώσει και φυλάξτε το σε αεροστεγές βάζο.

Και η σπιτική σόδα σας είναι ήδη έτοιμη!

Η ίδια η σόδα πλύσης κάνει χρήσεις

Voila!

Φτιάξτε μόνοι σας σόδα πλύσης Πλύνετε και καθαρίστε το σπιτικό απορρυπαντικό