Τα συμβατικά σαμπουάν και μαλακτικά συχνά υπόσχονται πολλά πλεονεκτήματα για τα μαλλιά μας. Δεν είναι σπάνιο το αποτέλεσμα να είναι αρκετά μη ικανοποιητικό. Επιπλέον, αυτά πωλούνται πάντα σε πλαστικά δοχεία, τα οποία μολύνουν άσκοπα το περιβάλλον μας. Πολλά από αυτά τα προϊόντα περιποίησης μαλλιών εξακολουθούν να περιέχουν μικροπλαστικά, τα οποία μακροπρόθεσμα αντιπροσωπεύουν μια πρόσθετη απειλή για τους ανθρώπους και τη φύση. Για να μην αναφέρουμε ανθυγιεινά συστατικά όπως συντηρητικά και parabens. Η εναλλακτική λύση σε αυτό είναι να στραφείτε σε φιλική προς το περιβάλλον φροντίδα μαλλιών. Προτιμήστε, λοιπόν, φυσικά καλλυντικά υψηλής ποιότητας ή φτιάξτε μόνοι σας τα δικά σας προϊόντα μαλλιών. Σήμερα θα σας δείξουμε πώς μπορείτε εύκολα να φτιάξετε μόνοι σας στερεό σαμπουάν. Δεν είναι για τίποτα ότι αυτή ήταν μια απόλυτη τάση εδώ και αρκετό καιρό και γίνεται όλο και πιο δημοφιλής. Παρακάτω θα μάθετε ποια είναι τα κύρια πλεονεκτήματά του και πώς πρέπει να το χρησιμοποιήσετε και να το αποθηκεύσετε.

Φτιάξτε μόνοι σας στερεό σαμπουάν σε διαφορετικές μορφές

φτιάξτε μόνοι σας σαμπουάν σαμπουάν μαλλιών

Το στερεό σαμπουάν δεν είναι μόνο σαπούνι μαλλιών!

Πρώτα απ ‘όλα, θα θέλαμε να εξηγήσουμε τη διαφορά μεταξύ στερεού σαμπουάν, που ονομάζεται επίσης σαμπουάν ή στερεό σαμπουάν, και σαπουνιού μαλλιών. Γιατί πολύ συχνά τα δύο προϊόντα μαλλιών μπερδεύονται. Ενώ και οι δύο είναι σε στερεή μορφή και μοιάζουν με χειροποίητο σαπούνι. Η κύρια διαφορά έγκειται στα συστατικά.

Στην κατασκευή σαπουνιού μαλλιών, η λεγόμενη καυστική σόδα (υδροξείδιο του νατρίου, NaOH) αναμιγνύεται με τα χρησιμοποιημένα έλαια. Με αυτόν τον τρόπο, δημιουργούνται τασιενεργά κατά τη διαδικασία σαπωνοποίησης, τα οποία είναι απαραίτητα για τον καθαρισμό των μαλλιών. Αν φτιάχνετε ένα στερεό σαμπουάν, από την άλλη πλευρά, δεν χρησιμοποιείτε το καυστικό διάλυμα υδροξειδίου του νατρίου, αλλά ανακατεύετε τα υπόλοιπα συστατικά με ένα υπάρχον επιφανειοδραστικό, όπως το SLSA (Sodium Lauryl Sulfoacetate).

Δημιουργήστε μοναδικές μπάρες σαμπουάν με λίγα μόνο συστατικά

κάντε δημιουργικά δώρα στερεό σαμπουάν μόνοι σας

Και στις δύο περιπτώσεις πρόκειται για εναλλακτική φροντίδα μαλλιών που δεν περιέχει paraben, σιλικόνη και θειικό άλας. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα μειονεκτήματα στο σαπούνι μαλλιών που πρέπει να ληφθούν υπόψη.

Πάνω απ ‘όλα, το σαπούνι μαλλιών είναι αρκετά ενυδατικό και επομένως δεν είναι τόσο κατάλληλο για πιο λεπτά, ευαίσθητα μαλλιά. Ακόμα και τα λευκασμένα ή βαμμένα μαλλιά δεν αισθάνονται ιδιαίτερα άνετα όταν πλένονται με σαπούνι μαλλιών, αλλά γίνονται γρήγορα ραβδώσεις και θαμπά. Επιπλέον, αφού πλύνεις τα μαλλιά σου με σαπούνι μαλλιών, πρέπει οπωσδήποτε να χρησιμοποιήσεις ένα επιπλέον όξινο μαλακτικό / ξέβγαλμα ώστε τα μαλλιά να μην γίνουν εύθραυστα. Κατά το πλύσιμο με ένα στερεό σαμπουάν, από την άλλη πλευρά, αυτό είναι εντελώς αδύνατο για τους περισσότερους τύπους μαλλιών.

Το στερεό σαμπουάν αφρίζει και καθαρίζει τέλεια τα μαλλιά

στερεό σαμπουάν ως βιώσιμη περιποίηση μαλλιών

Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό, η ίδια η διαδικασία κατασκευής παίζει επίσης σημαντικό ρόλο και με το DIY σαπούνι μαλλιών πρέπει να δουλεύετε πολύ προσεκτικά με την καυστική σόδα, επειδή είναι πολύ διαβρωτικό και μπορεί ακόμη και να είναι επικίνδυνο κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες. Ότι ο κίνδυνος αυτός δεν ισχύει για την κατασκευή στερεού σαμπουάν. Το τελικό επιφανειοδραστικό δεν είναι επικίνδυνο για το δέρμα ή τα μάτια. Απλά πρέπει να προσέξετε να μην το εισπνεύσετε απευθείας γιατί είναι σκονισμένο. Ένας συμβατικός στοματικός φρουρός μπορεί να προσφέρει επαρκή θεραπεία.

Μπορείτε να δημιουργήσετε μπάρες σαμπουάν σε μεγάλη ποικιλία χρωμάτων και σχημάτων

Φτιάξτε μόνοι σας στερεό σαμπουάν ουράνιο τόξο

Αποθηκεύστε σωστά τις μπάρες σαμπουάν

Ένα στερεό σαμπουάν είναι πολύ οικονομικό και επίσης δημιουργεί πολύ αφρό όταν πλένετε τα μαλλιά σας. Θα πρέπει πρώτα να το βρέξετε με νερό, να τρίψετε κάτι με τα χέρια σας, να το βάλετε στα μαλλιά σας και να το αφρίσετε. Μπορείτε επίσης να τρίψετε το σαμπουάν απευθείας στα μαλλιά σας και να το χρησιμοποιήσετε σαν ένα συμβατικό σαπούνι. Εάν θέλετε, μπορείτε να αφήσετε τον αφρό να δράσει για λίγο και να ξεπλύνετε. Είναι μια υπέροχη εμπειρία αρώματος που κάνει τα μαλλιά και την ψυχή ευτυχισμένα.

Οι μπάρες σαμπουάν είναι πολύ οικονομικές και εύχρηστες

φτιάξτε μόνοι σας στερεό σαμπουάν

Και τώρα για αποθήκευση. Αυτό, όπως και η χρήση του, είναι αρκετά εύκολο και βολικό. Υπάρχουν ήδη μεγάλα δοχεία για σαμπουάν στην αγορά που είναι διακοσμημένα με μοτίβα ή ρήσεις. Αλλά μπορείτε επίσης να διατηρήσετε το στερεό σαμπουάν σας σε ένα απλό βάζο σαπουνιού ή σε μια τσάντα sisal που φτιάχτηκε για αυτόν τον σκοπό. Κατά την αποθήκευση, είναι σημαντικό μόνο να στεγνώνετε εντελώς τις σαμπουάν μετά το ντους και να τις αφήνετε σε ξηρό μέρος.

Το στερεό σαμπουάν διαρκεί περισσότερο εάν η αποθήκευση είναι σωστή

στερεά σαμπουάν πλεγμένες τσάντες αποθήκευσης

Φτιάξτε μόνοι σας στερεό σαμπουάν

Αυτή είναι περισσότερο μια βασική συνταγή για σαμπουάν, την οποία μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε με άλλα έλαια, αρώματα και χρώματα σύμφωνα με το γούστο σας. Για μεγαλύτερη παροχή στερεού σαμπουάν χρειάζεστε τα ακόλουθα …

Συστατικά και εργαλεία:

  • 200 g SLSA επιφανειοδραστικό (νατρίου λαουρυλο σουλφοοξικό)
  • 100 γραμμάρια βούτυρο καριτέ (εναλλακτικά: λάδι καρύδας ή βούτυρο κακάο)
  • 200 γρ άμυλο καλαμποκιού
  • 15-20 σταγόνες αιθέριο έλαιο (δεντρολίβανο, λεβάντα, κέδρος, χαμομήλι, ευκάλυπτος)
  • Χρωματισμός τροφίμων (προαιρετικά)
  • αποξηραμένα λουλούδια ή βότανα (προαιρετικά)
  • Καλούπι σιλικόνης ή παρόμοιο για τη χύτευση των ράβδων
  • Mouthguard
  • ένα μπολ

Επιπλέον συμβουλή: Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε το επιφανειοδραστικό SCI (Sodium Cocoyl Isethionate), το οποίο είναι επίσης πολύ ήπιο και ιδανικό για την περιποίηση των μαλλιών.

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε μια μακριά φόρμα για κέικ και να κόψετε τις μπάρες αφού έχουν σκληρύνει

Φτιάξτε πολύχρωμες μπάρες σαμπουάν με χρώματα τροφίμων

Και είναι τόσο εύκολο:

Βάλτε πρώτα τη μάσκα προσώπου, επειδή η επιφανειοδραστική σκόνη και αν και είναι απολύτως εγκεκριμένη και ακίνδυνη για φυσικά καλλυντικά, θα μπορούσε να ερεθίσει την αναπνευστική σας οδό. Στη συνέχεια, αναμίξτε το επιφανειοδραστικό και το άμυλο καλαμποκιού στο μπολ και λιώστε το βούτυρο καριτέ στο λουτρό νερού. Στη συνέχεια, ρίξτε αυτό στο μείγμα σκόνης και ζυμώστε τα πάντα με τα χέρια σας. Ζυμώνουμε μέχρι να αναμειχθούν καλά όλα μαζί. Γεμίστε τη σιλικόνη ή τις φόρμες ψησίματος με αυτό και αφήστε τις ράβδους σαμπουάν να σκληρύνουν για περίπου 24 ώρες ή περισσότερο. Βγάλτε τα από τα καλούπια και αποθηκεύστε τα σε αεροστεγή δοχεία.

Ρίξτε μια ματιά στο πώς μπορείτε να φτιάξετε μόνοι σας ένα βιώσιμο ξηρό σαμπουάν.

Οι υπέροχες μπάρες σαμπουάν είναι εξαιρετικές ιδέες δώρων για πολλές περιπτώσεις

φτιάξτε μόνοι σας μια συμπαγή μπάρα σαμπουάν

Αφήστε τη δημιουργικότητά σας ελεύθερη όταν διαμορφώνετε το στερεό σαμπουάν!

φτιάξτε μόνοι σας σαμπουάν με βότανα  Κάντε μια ιδέα δώρου στερεό σαμπουάν μόνοι σας

Φτιάξτε μόνοι σας σαπούνι μαλλιών με ροδοπέταλα

χειροποίητο στερεό σαμπουάν με ροδοπέταλα

Φτιάξτε μόνοι σας σαπούνι για λάδι καρύδας

Φτιάξτε μόνοι σας σαπούνι για μέντα λεβάντας

Φτιάξτε μόνοι σας φυσικό καλλυντικό στερεό σαμπουάν με ασβέστη  Φτιάξτε μόνοι σας στερεό σαμπουάν από ροδέλαιο

φτιάξτε μόνοι σας στρογγυλές μπάρες σαμπουάν

σπιτικό στερεό σαμπουάν με φαρμακευτικά βότανα

Φτιάξτε μόνοι σας μηδενικά στερεά σαμπουάν

Φτιάξτε μόνοι σας στερεό σαμπουάν με εσπεριδοειδή