Η κατασκευή μοντέλων είναι μια ψυχαγωγική θέση – και μια ακριβή και δημοφιλής ταυτόχρονα. Από το 2012 ο τζίρος αυτός Κλαδί καταγράφεται, αυξάνεται συνεχώς. Το 2012 ήταν 834 εκατομμύρια ευρώ, το 2018 ήταν περίπου 1,3 εκατομμύρια ευρώ και οι προβλέψεις για το μέλλον δείχνουν ότι πάνω από 1,6 εκατομμύρια ευρώ σε πωλήσεις το 2023 είναι αρκετά πιθανές. Αυτό το άρθρο αποκαλύπτει τι κάνει το μοντέλο και πού μπορούν να εμπνευστούν οι ενδιαφερόμενοι.

Μοντέλο μορφών που κάνουν μικρογραφίες

Εικόνα 1: Το κτίριο του μοντέλου αλλάζει τις αναλογίες. Αυτό που πρέπει να αναπαρασταθεί συρρικνώνεται σε μέγεθος και έτσι μπορεί να διαλυθεί, να βιωθεί – και γοητεύει για πολλούς οπαδούς κτιρίων μοντέλων.

Η γοητεία της κατασκευής μοντέλων. Αυτό που ενθουσιάζει τους θαυμαστές?

Υπάρχουν πολύ διαφορετικοί λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι γίνονται λάτρεις της δημιουργίας μοντέλων. Η γοητεία για την τεχνολογία, την αισθητική του μοντέλου ή το πάθος για τις χειροτεχνίες θα μπορούσε να βρίσκεται πίσω από αυτήν και επίσης να καταστήσει απτή την ταξινόμηση των διαφορετικών τύπων κατασκευής μοντέλων:

  • Απο ωραιολάτρης δεν μπορεί να παράσχει πληροφορίες σχετικά με τις τεχνικές επιλογές που προσφέρει ένα μοντέλο – αλλά είναι αυτός που κάνει τα πάντα για να αναβαθμίσει αισθητικά το μοντέλο μόλις κατασκευαστεί. Το μοντέλο πρέπει να είναι όμορφο και όμορφο, ώστε να καταλήξει αργότερα στην προθήκη ή να παρουσιαστεί με άλλους τρόπους.
  • Απο Χόμπι είναι λίγο τεχνικός και λίγο εστέτ. Σε κάθε περίπτωση, το βίδωμα, η κόλληση, η επισκευή και η ανοικοδόμηση είναι σημαντικά για αυτόν. Δεν έχει σταθερό στόχο στο μυαλό του. Αντίθετα, απολαμβάνει κυρίως την ανοικοδόμηση.
  • Απο Οπαδοί είναι σε επιφυλακή για τάσεις και τις μιμείται. Το χόμπι του δεν είναι μόνο η κατασκευή μοντέλων από μόνη της, αλλά και η αναζήτηση νέων μοντέλων – είτε από ένα υποκατάστημα, για παράδειγμα στην κατασκευή αεροσκαφών, είτε από έναν κατασκευαστή.
  • Απο Τεχνικός ανεμιστήρας επιλέγει το μοντέλο του σύμφωνα με αυτό που του παρουσιάζει μια τεχνική πρόκληση. Μόλις κατασκευαστεί το μοντέλο, ο τεχνικός αναζητά προσεγγίσεις βελτιστοποίησης, άλλωστε, οι τεχνικές βελτιώσεις θα πρέπει επίσης να βελτιώσουν τη διασκέδαση με το μοντέλο, ακόμη και αν ο τεχνικός σπάνια χρησιμοποιεί το κατασκεύασμα αλλά μάλλον το βελτιώνει τεχνικά.

μοντέλο βιομηχανίας που κατασκευάζει τρένα

Εικόνα 2: Αν σκέφτεστε την κατασκευή μοντέλων, μπορείτε να βρείτε θαυμαστές αυτού του χόμπι σε σιδηροδρομική έκθεση, αλλά και σε κτίριο μοντέλων αεροσκαφών ή πλοίων.

Οι παθιασμένοι κατασκευαστές μοντέλων βρίσκουν έμπνευση εδώ

Το μοντέλο κτιρίου είναι ένα χόμπι που ενώνει τους θαυμαστές του και είναι συχνά ένα βιβλίο με επτά σφραγίδες για μη οπαδούς. Για να γνωρίσετε άλλους θαυμαστές, υπάρχουν πλέον πολυάριθμες κοινότητες κατασκευής μοντέλων που επιτρέπουν την ανταλλαγή των πιο πρόσφατων συμβουλών κατασκευής μοντέλων. Οι οπαδοί που κάνουν μοντέλα μπορούν να ανταλλάξουν ιδέες στο διαδίκτυο, ανεξάρτητα από την περιοχή. Θα μπορούσατε επίσης να συναντηθείτε εδώ:

Μεταξύ 23 και 26 Απριλίου το INTERMODEL ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ 2020 στο Ντόρτμουντ. 500 διεθνείς εκθέτες από συνολικά 18 έθνη ήρθαν στην ομώνυμη εμπορική έκθεση πέρυσι και χάρηκαν περίπου 77.000 επισκέπτες της έκθεσης σε μόλις τέσσερις ημέρες. Οι λάτρεις των μοντέλων κέρδισαν τα χρήματά τους με την κατασκευή μοντέλων αεροσκαφών και πλοίων καθώς και με την αναδημιουργία τοπίων σιδηροδρόμων. Σε αυτήν την έκθεση μπορείτε να βρείτε Αισθέτες, καθώς και τεχνικούς, χομπίστες και οπαδούς. Μπορείτε να λάβετε συμβουλές σχετικά με τις τάσεις, να ανταλλάξετε ιδέες με άλλους οπαδούς των μοντέλων και να εμπνευστείτε από τις πολυάριθμες επιδείξεις.

Όποιος είναι οπαδός της κατασκευής μικροσκοπικών σιδηροδρόμων πρέπει να επισκεφθεί το Χάμπουργκερ Μικροσκοπική χώρα των θαυμάτων επισκέπτομαι. Πάνω από 1.000 τρένα και πάνω από 10.000 βαγόνια κινούνται σε μοντέλο έκτασης σχεδόν 1.500 τετραγωνικών μέτρων. 15.715 μέτρα πίστες περνούν από την περιοχή ενοικίασης, η οποία καλύπτει συνολικά 7.000 τετραγωνικά μέτρα. Ο σιδηροδρομικός κόσμος ανέβηκε στοργικά με τη βοήθεια 263.000 μορφών, 9.250 αυτοκινήτων και 130.000 δέντρων, τα οποία παρέχουν επίσης μια ζωντανή εικόνα, όπως και 3.454 διακόπτες, 4.340 γέφυρες και σπίτια και 52 αεροσκάφη.

μικροσκοπικό μοντέλο αεροσκάφους

Εικόνα 3: Στο Miniaturland στο Αμβούργο, όχι μόνο οι σιδηρόδρομοι, αλλά και τα αεροπλάνα αποτελούν μέρος του κόσμου του μοντέλου.

Η μικρογραφία της γερμανικής πρωτεύουσας Βερολίνου δεν είναι λιγότερο περιφερειακή. Στο Little Big City του Βερολίνου μπορείτε να ταξιδέψετε πίσω στο χρόνο μέσα από την ιστορία της πόλης – με τη βοήθεια πολυάριθμων μοντέλων κτιρίων που σας καθοδηγούν στην ιστορία της πόλης. Δεδομένου ότι η μικρή μεγάλη πόλη “μόνο” έχει την πρωτεύουσα στο οπτικό της πεδίο – και όχι ολόκληρο τον κόσμο όπως το Αμβούργο – οι αριθμητικές αναλογίες στο Βερολίνο είναι επίσης πολύ πιο εύχρηστες: περίπου 100 κτίρια και περίπου 6.000 φιγούρες λένε σιωπηλά και σε μικρογραφία ανάπτυξη της πρωτεύουσας. Η έκθεση είναι σίγουρα κάτι για τεχνικούς, ακόμη και αν πολύ λιγότερα τρένα και αυτοκίνητα κυκλοφορούν εδώ. Αντ ‘αυτού, 30 προβολείς, 15 ολογράμματα και 50 επιφάνειες αλληλεπίδρασης ζωντανεύουν την ιστορία της πόλης.

μοντέλο lego που χτίζει παιδιά

Εικόνα 4: Μικροσκοπικά τοπία και βόλτες περιμένουν την επόμενη γενιά κατασκευαστών μοντέλων στα θεματικά πάρκα Legoland. Υπάρχουν επίσης πολλές ευκαιρίες για οικοδόμηση σε αυτά τα πάρκα.

Πολύ λιγότερο τεχνικά, αλλά εξοπλισμένα με υψηλή ψυχαγωγική αξία, είναι τα θεματικά πάρκα που περιστρέφονται σε όλο τον κόσμο σε μικρή κλίμακα. Το Miniland στα πάρκα Legoland είναι το επίκεντρο. Εκεί, τοπία, χώρες και διάσημα αξιοθέατα αναπαράχθηκαν σε μικρογραφία – από τα δομικά στοιχεία που δεν λείπουν στο δωμάτιο κανενός παιδιού, συγκεκριμένα από τα μπλοκ Lego, τα οποία, παρεμπιπτόντως, δεν είναι κατάλληλα μόνο για παιχνίδι αλλά και για να το κάνεις -ιδέες χειροτεχνίας. Γύρω του, όλο και περισσότεροι κόσμοι περιπέτειας αναδύονται που σας προσκαλούν να εξερευνήσετε, να ανεβείτε, να χτίσετε και να ζήσετε.

Ενώ τα πάρκα Legoland είναι ακόμα σχετικά μικρά, το Minimundus υπάρχει στην Αυστρία από το 1958. Η ιστορία του πάρκου, που βρίσκεται στην Καρινθία, ξεκίνησε με 20 μοντέλα και με το όνομα Minieurop. Σήμερα η περιοχή καλύπτει 26.000 τετραγωνικά μέτρα και ακόμη και ένας εσωτερικός κόσμος περιπέτειας προσελκύει τους νέους κατασκευαστές μοντέλων στο Klagenfurt.

Εικόνα 1: pixabay.com © είμαστε_μικροί(CC0 δημόσιος τομέας)

Εικόνα 2: pixabay.com © FixiPixi_deluxe  (CC0 δημόσιος τομέας)

Εικόνα 3: pixabay.com © βιολέτα  (CC0 δημόσιος τομέας)

Εικόνα 4: pixabay.com © StockSnap (CC0 δημόσιος τομέας)