Αν και η πορσελάνη είναι εξαιρετικά ανθεκτική στη θερμότητα και φαίνεται συμπαγής, δυστυχώς είναι πολύ εύθραυστη ως υλικό. Συμβαίνει επίσης αρκετά γρήγορα ότι το αγαπημένο σας κομμάτι χωρίζεται σε κομμάτια με λάθος κίνηση των χεριών στο πάτωμα. Έντεχνα βαμμένα βάζα, χαριτωμένα αγάλματα, ευγενή φλιτζάνια φρούτων ή απλά η τυχερή κούπα σας – φτιαγμένη από πορσελάνη, είναι ασύγκριτα όμορφα. Αλλά και πολύ ευαίσθητο. Και παρόλο που η μυστική φόρμουλα για την κατασκευή πορσελάνης έχει πάψει να είναι μυστική και το υλικό δεν μπορεί πλέον να συγκριθεί με την χρυσή του αξία, αξίζει πάντα να προσπαθήσουμε να βάλουμε τα σπασμένα αντικείμενα μαζί. Ειδικά όταν τα σπασμένα κομμάτια έχουν υψηλή συναισθηματική αξία. Επομένως, σήμερα θα σας δείξουμε πώς μπορείτε να κολλήσετε πορσελάνη και σε τι πρέπει να προσέξετε.

Η κόλληση πορσελάνης είναι εύκολη

Δεδομένου ότι χρειάζεται χρόνος για να ενωθούν τα σπασμένα κομμάτια με ακρίβεια, δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε μια απλή, γρήγορη κόλλα για να αγγίξετε τα ευαίσθητα κομμάτια. Καλύτερα να αγοράσετε διαφανή εποξειδική κόλλα, η οποία πωλείται σε δύο μέρη: ρητίνη και σκληρυντικό. Αυτό ονομάζεται επίσης κόλλα 2 συστατικών. Ανακατέψτε μόνο όση κόλλα χρειάζεστε. Το Epoxy στεγνώνει εντελώς αδιάβροχο. Θα ήταν ακόμη καλύτερο να εργαστείτε με μια υψηλής ποιότητας ειδική κόλλα για πορσελάνη, επειδή στεγνώνει λευκό. Ανάλογα με το θέμα και το έργο, μπορείτε πάντα επιλέξτε τη σωστή κόλλα.

Επιλέγοντας σωστά κόλλα πορσελάνης

 Υλικά και εργαλεία:

 •     μικρό μπολ ανάμειξης και ξυλάκια
 •     Ταινία / ταινία ζωγράφου
 •     επίπεδο δοχείο γεμάτο με άμμο
 •     Μανταλάκια ρούχων
 •     μοντελοποίηση πηλού
 •     Ελαστικές ταινίες
 •     σαφέστερη Εποξειδική κόλλα/ Ειδική κόλλα για πορσελάνη
 •     Οδοντογλυφίδες / ξύλινα μπαστούνια
 •     πινελο ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ
 •     μπατονέτα
 •     Ακετόνη (αφαίρεση βερνικιών νυχιών)

Και κάπως έτσι γίνεται:

1ο βήμα:

Για να στερεώσετε το σπασμένο αντικείμενο, καθαρίστε καλά τα μέρη και αφήστε τα να στεγνώσουν εντελώς. Πριν αναμίξετε ή εφαρμόσετε την κόλλα, ταιριάξτε προσεκτικά τα σπασμένα κομμάτια μεταξύ τους, ώστε να τα αναδιατάξετε σωστά. Απλώστε τα κομμάτια ένα ένα στην επιφάνεια εργασίας σας.

συμβουλές κόλλησης πορσελάνης

2ο βήμα:

Σε ένα μικρό μπολ ανάμειξης, ανακατέψτε μόνο όση κόλλα χρειάζεστε για να συναρμολογήσετε το αντικείμενο. Αναμίξτε ίσα μέρη ρητίνης και σκληρυντή σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή. Χρησιμοποιήστε μια οδοντογλυφίδα για να εφαρμόσετε ένα πολύ λεπτό στρώμα κόλλας στις άκρες ενός σπασμένου κομματιού. Συνδέστε το προσεκτικά με το κύριο κομμάτι. Πιέστε απαλά αλλά σταθερά τα μέρη μεταξύ τους. Αφαιρέστε την περίσσεια κόλλας με ένα βαμβάκι βρεγμένο με ακετόνη (αφαίρεση βερνικιών νυχιών).

3ο βήμα:

Επαναλάβετε αυτή τη διαδικασία για να κολλήσετε όλα τα θραύσματα στο κύριο μέρος εφαρμόζοντας κόλλα και αφαιρώντας το περιττό κομμάτι. Εάν το αντικείμενο είναι σπασμένο σε πολλά κομμάτια, δουλέψτε από μέσα προς τα έξω για να επανατοποθετήσετε το αντικείμενο. Βεβαιωθείτε ότι είστε εξοικειωμένοι με τη συναρμολόγηση πριν ξεκινήσετε την κόλληση.

οδηγίες κόλλησης πορσελάνης

4ο βήμα:

Τέλος, σφίξτε και στηρίξτε με ασφάλεια το επισκευασμένο αντικείμενο. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την κατάλληλη μέθοδο και υλικά ανάλογα με το είδος.

Για να κρατήσετε μια κολλημένη λαβή φλιτζανιού ή μίσχο από ένα ποτήρι, τυλίξτε απαλά λωρίδες ταινίας γύρω από το κύπελλο ή το ποτήρι. Χρησιμοποιήστε τουλάχιστον δύο κάθετες λωρίδες. Διατηρήστε πίεση στις ταινίες για να αποφύγετε την ολίσθηση της σύνδεσης.

Γεμίστε ένα ρηχό δοχείο με άμμο για να συγκρατήσετε μια ραγισμένη ή σύνθετη πλάκα ή παρόμοιο αντικείμενο. Ενσωματώστε το μη ραγισμένο τμήμα της πλάκας στην άμμο με τις ευθείες άκρες προς τα πάνω, έτσι ώστε τα κολλημένα μέρη να συγκρατούνται στη θέση τους με τη βαρύτητα. Εάν είναι απαραίτητο, χρησιμοποιήστε μανταλάκια για να σφίξετε μεγάλα μέρη στη θέση τους.

5ο βήμα:

Αφήστε την κόλλα να σκληρύνει σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή. Συνήθως χρειάζεται περίπου 1 εβδομάδα για να θεραπευτεί για μέγιστη αντοχή. Μην χαλαρώσετε το αντικείμενο μέχρι να λήξει ολόκληρος ο χρόνος ωρίμανσης.

συμβουλές για κόλληση πορσελάνης

Επιπλέον συμβουλή:

Για παράδειγμα, εάν ένα πιατάκι ή πιατέλα είναι πολύ σπασμένο και έχετε ένα παρόμοιο, χρησιμοποιήστε το αδιάσπαστο αντικείμενο για να κάνετε ένα σχήμα. Θερμάνετε απαλά την παραφίνη σε υδατόλουτρο μέχρι να μαλακώσει. Λαδώστε ελαφρά τον πάτο του αδιάσπαστου αντικειμένου και περιχύστε με τη μαλακή παραφίνη. Αφήστε την παραφίνη να σκληρύνει εντελώς και αφαιρέστε το αδιάσπαστο αντικείμενο. Αυτό σας δίνει μια μεγάλη φόρμα στήριξης ως βοήθημα κατά την κόλληση.

Για να συναρμολογήσετε ξανά το σπασμένο αντικείμενο, εφαρμόστε την κόλλα όπως περιγράφεται παραπάνω και τοποθετήστε τα σπασμένα κομμάτια ξανά μαζί στο καλούπι. Εάν είναι δυνατόν, επεξεργαστείτε από το κέντρο του αντικειμένου. Το καλούπι κεριού συγκρατεί τα μέρη στη σωστή γωνία. Εάν θέλετε, συναρμολογήστε ξανά το αντικείμενο σε πολλά βήματα. Αφήστε την κόλλα να σκληρύνει εντελώς πριν αφαιρέσετε το επισκευασμένο αντικείμενο.

Ελπίζουμε ότι αυτές οι βασικές οδηγίες και οι πρακτικές συμβουλές θα σας βοηθήσουν κατά τη συγκόλληση πορσελάνης. Κρατάμε τα δάχτυλά μας σταυρωμένα για εσάς και σας ευχόμαστε κάθε επιτυχία!

κούπα βάζο από κόλλα πορσελάνης