Στις 21 Ιουνίου 2020, θα υπάρξει ένα σπάνιο θέαμα του ουρανού που ονομάζεται δακτυλιοειδής ηλιακή έκλειψη 2020. Στην περιήγησή του στη γη, το φεγγάρι κινείται μπροστά από τον ήλιο και το κρύβει, αλλά όχι εντελώς. Μόνο ένα λεπτό, αστραφτερό δαχτυλίδι ήλιου παραμένει στον ουρανό. Αυτό το σπάνιο θέαμα των πλανητών διαρκεί μόνο λίγα δευτερόλεπτα αφενός και, αφετέρου, δυστυχώς δεν μπορεί να φανεί παγκοσμίως. Φέτος, η δακτυλιοειδής ζώνη έκλειψης ηλίου μεταναστεύει από την κεντρική Αφρική μέσω της νότιας Αραβίας, της βόρειας Ινδίας και της νοτιοανατολικής Ασίας και μετά τελειώνει στον Ειρηνικό Ωκεανό. Αυτό σημαίνει ότι η έκλειψη ηλίου 2020 δεν μπορεί να παρατηρηθεί από την Κεντρική Ευρώπη. Η Γερμανία, για παράδειγμα, βρίσκεται ακριβώς έξω από τη σκιά του φεγγαριού, γι ‘αυτό δεν φαίνεται τίποτα από εδώ. Οι νοτιοανατολικές χώρες της Ευρώπης έχουν καλύτερες πιθανότητες να παρατηρήσουν αυτό το φαινόμενο στον ουρανό, αλλά μόνο για λίγα δευτερόλεπτα. Το θέαμα τελειώνει στις 10:30 ώρα μας.

 Η έκλειψη ηλίου 2020 είναι ένα σπάνιο φαινόμενο στον ουρανό

Ηλιακή έκλειψη 2020 παράξενο φαινόμενο στον ουρανό στις 21 Ιουνίου το φεγγάρι καλύπτει τον ήλιο

 Όλο το θέαμα του ουρανού σε απόσταση διαρκεί σχεδόν 4 ώρες.

Η δακτυλιοειδής έκλειψη Ηλίου 2020 αυτή τη φορά σε απόσταση διαρκεί σχεδόν 4 ώρες

Έκλειψη Ηλίου 2020 – πώς προκύπτει αυτό το σπάνιο φαινόμενο στον ουρανό?

Οι τρεις πλανήτες – ήλιος, φεγγάρι και γη – εισέρχονται συνεχώς σε μια ενδιαφέρουσα αλληλεπίδραση, η οποία οδηγεί σε παράξενα φαινόμενα στον ουρανό. Η σχέση του κοσμικού τριγώνου οδηγεί σε ένα μοναδικό γεγονός σε ολόκληρο το ηλιακό σύστημα, δηλαδή την έκλειψη ηλίου, που ονομάζεται συντομία SoFi. Τι συμβαίνει εκεί; Με λίγα λόγια, το εξής: ο ήλιος είναι 400 φορές μεγαλύτερος από το φεγγάρι, αλλά είναι επίσης 400 φορές πιο μακριά από τη γη. Για το λόγο αυτό, και τα δύο ουράνια σώματα φαίνεται να έχουν το ίδιο μέγεθος στον ουρανό μας. Αλλά όταν το φεγγάρι κινείται ακριβώς μεταξύ της γης και του ήλιου, τα καλύπτει από την οπτική μας. Αυτό το γεγονός στον ουρανό ονομάζεται ηλιακή έκλειψη, που σημαίνει ότι ο ήλιος εκλείπει!

Το ιδιαίτερο θέαμα ανάμεσα στους πλανήτες ήλιο, φεγγάρι και γη ονομάζεται συντομία SoFi.

Ηλιακή έκλειψη 2020 στις 21 Ιουνίου ένα ιδιαίτερο θέαμα μεταξύ του δακτυλιοειδούς SoFi του ήλιου της σελήνης

Το φεγγάρι καλύπτει μόνο το 99 τοις εκατό του ήλιου στις 21 Ιουνίου 2020.

Ηλιακή έκλειψη 2020 στις 21 Ιουνίου το φεγγάρι καλύπτει μόνο το 99 τοις εκατό του δακτυλιοειδούς SoFi του ήλιου

Ενδιαφέροντα γεγονότα για τη δακτυλιοειδή καλοκαιρινή έκλειψη 2020

Οι επιστήμονες περιγράφουν την απόσταση μεταξύ της σελήνης και της γης ως σημαντικό παράγοντα στο σχηματισμό της ηλιακής έκλειψης. Ωστόσο, αυτό μπορεί να ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό, από 360.000 χιλιόμετρα τη στιγμή της μεγαλύτερης εγγύτητας μεταξύ της γης και της σελήνης σε περισσότερα από 405.000 χιλιόμετρα τη στιγμή της μεγαλύτερης απόστασης μεταξύ των δύο ουράνιων σωμάτων. Στην αστρονομία, το πλησιέστερο σημείο της σεληνιακής τροχιάς ονομάζεται περίγειο και το πιο απομακρυσμένο από τη γη είναι γνωστό ως απόγειο. Στις 15 Ιουνίου του τρέχοντος έτους το φεγγάρι ήταν στο απόγειο, οπότε στις 21 Ιουνίου, στη φάση της νέας σελήνης, θα είναι ακόμα πολύ μακριά από τον πλανήτη μας. Από εδώ, ο δορυφόρος της γης φαίνεται λίγο μικρότερος και ως εκ τούτου δεν μπορεί να καλύψει πλήρως τον ήλιο. Έτσι, με αυτό το φαινόμενο, μόνο μια λεπτή, αστραφτερή λωρίδα φαίνεται ολόγυρα. Αυτό το φαινόμενο επομένως ονομάζεται δακτυλιοειδής έκλειψη Ηλίου 2020.

Εκτός από τη δακτυλιοειδή έκλειψη ηλίου, υπάρχουν άλλες δύο!

Ηλιακή έκλειψη 2020 υπάρχει ολική μερική και δακτυλιοειδής SoFi εδώ μερική έκλειψη

Το SoFi μπορεί ακόμα να είναι ολικό και μερικό. Όταν ο σεληνιακός δίσκος καλύπτει πλήρως τον ηλιακό δίσκο, συμβαίνει η ολική έκλειψη ηλίου. Αυτό το μοναδικό γεγονός έλαβε χώρα πάνω από τη Γερμανία το 1999 και για μικρό χρονικό διάστημα – για δυόμισι λεπτά. Ένα μερικό SoFi είναι επίσης δυνατό. Κατά τη μερική έκλειψη, ο ηλιακός δίσκος καλύπτεται μόνο εν μέρει από το φεγγάρι. Η τελευταία μερική έκλειψη Ηλίου έγινε τον Μάρτιο του 2015.

 Δυστυχώς, το θέατρο Planten δεν μπορεί να φανεί από την Κεντρική Ευρώπη φέτος.

Ηλιακή έκλειψη 2020 για να μην φαίνεται μακριά από την Ευρώπη από τη Γερμανία

Πότε είναι η επόμενη έκλειψη Ηλίου το 2020?

Την επόμενη φορά που ο ήλιος θα εκλείψει στις 14 Δεκεμβρίου 2020. Τότε θα υπάρξει μια ολική έκλειψη ηλίου, αλλά και πάλι πολύ μακριά από την Ευρώπη, στην πραγματικότητα πάνω από το νότιο τμήμα της Νότιας Αμερικής και την Ανταρκτική. Εδώ στη Γερμανία μπορείτε να παρατηρήσετε μόνο μια μερική έκλειψη Ηλίου στις 10 Ιουνίου 2021. Πρέπει να περιμένετε άλλα 5 χρόνια για το επόμενο, γιατί θα υπάρξει άλλη μια έκλειψη πάνω από την Ευρώπη τον Αύγουστο του 2026. Όσοι ανέχονται τον εαυτό τους μπορούν να θαυμάσουν ένα συνολικό SoFi πάνω από τη Γερμανία στις 3 Σεπτεμβρίου 2081. Ωστόσο, υπάρχει πολύς χρόνος μπροστά μας μέχρι αυτό το σημείο.

 20 Ιουνίου 2020 είναι το θερινό ηλιοστάσιο και αυτή είναι η μεγαλύτερη μέρα του χρόνου.

Ηλιακή έκλειψη 2020 θερινό ηλιοστάσιο η μεγαλύτερη μέρα του χρόνου