Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο στις 8 Μαρτίου. Έχει μάλιστα κηρυχθεί επίσημη αργία σε 26 χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Νεπάλ, της Σερβίας, της Γεωργίας και του Λάος. Η 8η Μαρτίου είναι επίσης δημόσια αργία στη Γερμανία από το 2019, αλλά μόνο στην πόλη-πολιτεία του Βερολίνου. Στα άλλα 15 ομοσπονδιακά κράτη, ωστόσο, όχι. Παρεμπιπτόντως, αυτή η ξεχωριστή μέρα υπάρχει εδώ και πάνω από 100 χρόνια. Όλα ξεκίνησαν ως κίνημα διαμαρτυρίας γυναικών που ζητούσαν ισότητα στην κοινωνική, πολιτική και οικονομική ζωή. Ο αγώνας για ίσα δικαιώματα γυναικών και ανδρών δεν έχει τελειώσει ακόμη, συνεχίζεται. Για παράδειγμα, η Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας φέτος τρέχει με το σύνθημα «Περισσότερη ένωση, περισσότερη ισότητα – περισσότερο από ποτέ». Παρόλο που η Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας γιορτάζεται συνήθως με πολλές διαφορετικές προσφορές, εκδηλώσεις και συλλαλητήρια, θα είναι διαφορετικά το 2021. Λόγω του κορωνοϊού, τέτοιες δραστηριότητες προς το παρόν δεν είναι δυνατές, γι ‘αυτό μπορείτε να βρείτε πολλά στο διαδίκτυο. Μπορείτε επίσης να λάβετε τα τελευταία από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζω  ακολουθηστε.

 Γιορτάζουμε σήμερα την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας!

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου είναι επίσημη αργία στο Βερολίνο

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου είναι μια λαϊκή γιορτή της ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών

Μια σύντομη επισκόπηση της ιστορίας της Διεθνούς Ημέρας της Γυναίκας

Αυτό που θεωρούμε δεδομένο σήμερα όσον αφορά τα δικαιώματα των γυναικών έχει επιτευχθεί από το διεθνές γυναικείο κίνημα εδώ και πολλά χρόνια. Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας έχει τις ρίζες της στο εργατικό κίνημα στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ού αιώνα. Η Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας ξεκίνησε στις ΗΠΑ το 1908, όπου αναζητείται επίσης η προέλευση της Διεθνούς Ημέρας της Γυναίκας. Κατά τη διάρκεια των διαμαρτυριών τους, οι Αμερικανίδες ζήτησαν ισότητα, υψηλότερους μισθούς και καλύτερες συνθήκες εργασίας. Εκστρατεύουν επίσης ενάντια σε κάθε μορφή διάκρισης. Αυτό το κίνημα εξαπλώθηκε σε όλη την Ευρώπη τα χρόνια που ακολούθησαν. Για παράδειγμα, στις 8 Μαρτίου 1911, πολλές γυναίκες στη Γερμανία, την Αυστρία, τη Δανία και την Ελβετία βγήκαν στους δρόμους και ζήτησαν τα δικαιώματά τους. Το 1912 οι γυναίκες προσχώρησαν σε άλλες χώρες όπως η Γαλλία, η Σουηδία, η Ολλανδία και η Ρωσία. Τότε, αφορούσε το δικαίωμα ψήφου των γυναικών και τη συμμετοχή τους στην πολιτική εξουσία.

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας ανατρέχει σε μια μακρά ιστορία.

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου, μακροχρόνιο κίνημα διαμαρτυρίας ενάντια στις διακρίσεις για ίσα δικαιώματα με τους άνδρες

Η αρχή ήταν προφανώς δύσκολη. Ωστόσο, η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας έχει καθορισμένη ημερομηνία από το 1921 και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου. Το 1975 τα Ηνωμένα Έθνη καθιέρωσαν αυτή την ημέρα ως «Ημέρα των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των γυναικών και την παγκόσμια ειρήνη». Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα ενδιαφέροντα στοιχεία για τη Διεθνή Ημέρα της Γυναίκας εδώ.

Η ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών ήταν και εξακολουθεί να είναι το επίκεντρο του γυναικείου κινήματος.

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου Η ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών είναι το επίκεντρο σήμερα όπως και στο παρελθόν

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου, μακρύς αγώνας για ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών

Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας: Για τι πάλεψαν οι γυναίκες στο παρελθόν;?

Μεταξύ 1914 και 1918 πραγματοποιήθηκαν εκστρατείες γυναικών, που απαιτούσαν κυρίως γυναικεία ψήφο. Το 1919 οι γυναίκες μπόρεσαν να συμμετάσχουν επίσημα στις εκλογές στη Γερμανία μαζί με τους άνδρες. Εκείνη την εποχή υπήρχαν επίσης διαδηλώσεις κατά του πολέμου και της βίας. Αυτό ήταν το πιο σημαντικό θέμα των διαμαρτυριών των γυναικών στις 8 Μαρτίου, επίσης την περίοδο μετά τον Β ‘Παγκόσμιο Πόλεμο. Στη συνέχεια, άλλα θέματα έγιναν επίκαιρα, όπως η προστασία της μητρότητας, η ίση αμοιβή για ίση εργασία. Οι γυναίκες ζήτησαν επίσης μείωση του ωραρίου εργασίας χωρίς μείωση των μισθών. Στις δεκαετίες του 1960 και 1970, ο αγώνας πέτυχε το δικαίωμα των γυναικών στη νόμιμη άμβλωση. Ο αγώνας τους ενάντια στις διακρίσεις συνεχίστηκε επίσης. Αν και η εστίαση των γυναικείων συμφερόντων έχει αλλάξει με τα χρόνια, ο αγώνας ήταν πάντα για την πολιτική, κοινωνική και οικονομική ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών. Αυτό έδωσε το νόημα σε κάθε κίνημα διαμαρτυρίας των γυναικών στις 8 Μαρτίου.

 Είναι επίσημη αργία σε 26 χώρες σε όλο τον κόσμο.

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου, διάφορες δραστηριότητες των γυναικών σε 26 χώρες επίσημη αργία

Για τι παλεύουμε σήμερα την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας;?

Σήμερα, σε διεθνές επίπεδο, εστιάζεται στην εξάλειψη της καταπίεσης και της βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών. Η ενδοοικογενειακή βία κατά των γυναικών εξακολουθεί να αποτελεί μείζον πρόβλημα σε πολλές χώρες και αξίζει τον κόπο να παλεύουμε για τη λύση της κάθε μέρα. Επιπλέον, εξακολουθούν να υπάρχουν συστηματικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως ο αναγκαστικός γάμος και η εμπορία γυναικών σε όλο τον κόσμο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η καταπολέμηση της βίας στρέφεται κατά των γυναικών. Σχετικά με αυτό είναι το γυναικείο κίνημα για καλύτερη εκπαίδευση των κοριτσιών σε ορισμένες χώρες του κόσμου. Εάν οι νέες γυναίκες αποκτήσουν καλύτερες εκπαιδευτικές ευκαιρίες, μπορούν επίσης να παλέψουν πιο συνειδητά και πιο αυστηρά για την ισότητα τους στην κοινωνία.

Οι νέες γυναίκες θέλουν να είναι ευτυχισμένες και επιτυχημένες!

Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου η νεαρή γυναίκα στο πάρκο βρίσκεται στο γρασίδι στον ήλιο να είναι ευτυχισμένη

Αλλά αυτό δεν εξαντλεί τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες σήμερα. Στις μέρες μας, ακόμη και στις πιο ανεπτυγμένες χώρες, εξακολουθούν να υπάρχουν επαγγέλματα που κυριαρχούνται από γυναίκες. Σε αυτές, οι γυναίκες πληρώνονται συνήθως λιγότερο από τους άνδρες. Επιπλέον, έχουν λιγότερες ευκαιρίες καριέρας από τους άνδρες, δεν λαμβάνουν ακόμη την αμοιβή που τους αξίζει και έχουν μικρότερη σύνταξη από τους άνδρες.

Τι εννοείς? Μπορούν αυτά τα προβλήματα να παραμείνουν άλυτα;?

 Συγχαίρουμε θερμά όλες τις γυναίκες για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας!

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου οι νέες γυναίκες με μπουκέτα λουλούδια στο χέρι γιορτάζουν την 8η Μαρτίου