Εάν θέλετε να λιπάσετε τα απορρίμματα της κουζίνας σας με έναν εντελώς οικολογικό τρόπο και να τα μετατρέψετε σε οργανικό λίπασμα, τότε μπορείτε να το δοκιμάσετε με ένα κουβά Bokashi. Στις ακόλουθες γραμμές, θα εξηγήσουμε πώς λειτουργούν όλα και γιατί πρέπει να προτιμήσετε αυτήν τη μέθοδο από το συμβατικό λίπασμα.

Λιπάνετε οικολογικά με τον κάδο Bokashi

χρησιμοποιήστε τον κουβά bokashi κάντε λίπασμα μόνοι σας

Τι σημαίνει ούτως ή άλλως bokashi?

Το Bokashi προέρχεται από τα ιαπωνικά, όπως πιθανότατα έχετε ήδη μαντέψει, και σημαίνει κάτι σαν “ζυμωμένο οργανικό υλικό”, στο οποίο εφαρμόστηκε μια βήμα προς βήμα εφαρμογή. Ο κουφάρας ή ο κάδος κουζίνας Bokashi μπορεί πραγματικά να αντικαταστήσει πλήρως τον κάδο οργανικών απορριμμάτων σας, με μερικά ακόμη πλεονεκτήματα.

Για παράδειγμα, το περιεχόμενο ενός κουβά Bokashi δεν έχει άσχημη μυρωδιά, όπως συμβαίνει με το συμβατικό κομπόστ ή τον οργανικό κάδο και επομένως δεν προσελκύει παράσιτα όπως π.χ. Β. Αρουραίοι. Σε αντίθεση με τα κανονικά οργανικά απόβλητα, όλα τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά προστίθενται ξανά στο έδαφος και δεν απελευθερώνονται επιβλαβή καυσαέρια στην ατμόσφαιρα κατά τη διαδικασία της ζύμωσης.

Το να φτιάξετε μόνοι σας ένα κουβά Bokashi είναι αρκετά επίπονο. Μπορείτε να το βρείτε στο Amazon από 41 ευρώ, για παράδειγμα, και μπορείτε να ξεκινήσετε την κομποστοποίηση αμέσως. Κανονικά ένας τέτοιος κάδος έχει όγκο περίπου 18 λίτρα και είναι καλύτερο να αγοράσετε δύο από αυτούς ταυτόχρονα για να γεμίσετε τον δεύτερο ενώ ο Μπόκασι ωριμάζει στον πρώτο κάδο.

Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να πάρετε δύο από αυτά

bokashi κάδος diy λίπασμα

Πώς λειτουργεί ο κάδος bokashi?

Το μυστικό του Bokashi βρίσκεται κυρίως στους λεγόμενους EM – αποτελεσματικούς μικροοργανισμούς. Αυτά αποτελούνται από βακτήρια λακτόζης, ζύμες και άλλα χρήσιμα συστατικά όπως βακτήρια φωτοσύνθεσης. Τα ΗΜ μπορούν να βρεθούν είτε σε υγρή μορφή είτε ως πίτουρο σιταριού ενισχυμένο με αυτό. Αυτοί οι μικροοργανισμοί μαζί με κάρβουνο ή ξυλάνθρακα (ο άνθρακας αποθηκεύει θρεπτικά συστατικά και στη συνέχεια τα απελευθερώνει στο έδαφος για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα) ευνοούν τη διαδικασία ζύμωσης στο Bokashi. Αυτή η διαδικασία πρέπει να πραγματοποιείται χωρίς καμία παροχή αέρα. Η ζύμωση διαρκεί κατά μέσο όρο 3-4 εβδομάδες αφότου γεμίσει ο κάδος. Αυτό δημιουργεί πολλά ένζυμα, βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και αμινοξέα που είναι καλά για τα φυτά και τον εμπλουτισμό του εδάφους. Στη συνέχεια, μπορείτε να βάλετε το ώριμο μποκάσι στο κρεβάτι ή στις γλάστρες σας. Στην πρώτη περίπτωση, είναι σκόπιμο να σκάψετε το Bokashi βάθους περίπου 15 εκατοστών, να το καλύψετε με χώμα και να ρίξετε λίγο νερό συν EM. Μετά από περίπου 2 εβδομάδες μπορείτε στη συνέχεια να φυτέψετε τα φυτά και τα λουλούδια.

Επιπλέον συμβουλή: Θα πρέπει να χτυπάτε τακτικά τον χυμό Bokashi κατά τη διαδικασία της ζύμωσης. Αυτό είναι το υγρό που τελειώνει από τη βρύση του κουβά Bokashi. Αυτό είναι τέλειο για χρήση ως λίπασμα, αλλά αραιώστε το μόνο με νερό!

Οι κάδοι Bokashi έχουν τα απαραίτητα αξεσουάρ στο σετ

φτιάξτε μόνοι σας κουβάδες bokashi για λίπασμα

Πώς φτιάχνεται το μποκάσι: ο γρήγορος οδηγός

Χρειάζεσαι:

 • έναν κουβά bokashi
 • EM – αποτελεσματικοί οργανισμοί – σε υγρή μορφή ή ως πίτουρο σιταριού
 • Μπουκάλι ψεκασμού για τα ΗΜ
 • Άνθρακας ή απορρίμματα από κάρβουνο λαχανικών
 • Πολλά απόβλητα κουζίνας – λαχανικά, φρούτα, κρέας, ψάρι κ.λπ..

Το μόνο πράγμα που δεν πρέπει να βάλετε στον κάδο Bokashi είναι κόκαλα

κάδος bokashi απορριμμάτων κουζίνας

Και κάπως έτσι γίνεται:

 1. Πάντα κόβετε ή κόβετε όλα τα απορρίμματα κουζίνας (υπολείμματα τροφίμων, υπολείμματα λαχανικών και φρούτων, φλούδες αυγών και μπανάνας, υπολείμματα καφέ, κρέατα χωρίς κόκαλα και υπολείμματα ψαριών) και τοποθετείτε στον κάδο Bokashi.
 2. Ξεκινήστε με ένα τέτοιο στρώμα και ψεκάστε με EMs ή πασπαλίστε το ειδικό πίτουρο σιταριού από πάνω.
 3. Επιπλέον, προσθέστε κάρβουνο διασποράς.
 4. Πιέστε το όλο πράγμα με μια σπάτουλα ή με το κάτω μέρος μιας γυάλινης φιάλης, έτσι ώστε η οργανική μάζα να είναι όσο το δυνατόν πιο αεροστεγής. Μια πλαστική σακούλα γεμάτη με άμμο θα μπορούσε επίσης να τοποθετηθεί στην κορυφή.
 5. Στη συνέχεια κλείνετε πάντα τον κάδο Bokashi αεροστεγώς με το καπάκι, έτσι ώστε η διαδικασία ζύμωσης να μπορεί να εκτελεστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
 6. Μετά από 6-8 εβδομάδες, το Bokashi σας θα είναι εντελώς ώριμο και έτοιμο για χρήση. Ένα τελειωμένο μποκάσι μπορεί να μυρίσει ελαφρώς ξινό και να δείξει μια λευκή επίστρωση.
 7. Ενδιάμεσα, αφήστε το υγρό να ρέει έξω από τη βρύση. Αραιωμένο πολύ με νερό (50 ml χυμού Bokashi σε 10 λίτρα νερό), αυτή η ζύμωση Bokashi είναι ένα εξαιρετικό υγρό λίπασμα για τα φυτά σας.

Σας ευχόμαστε πολλή διασκέδαση και επιτυχία κάνοντας λίπασμα μόνοι σας με ένα κουβά Bokashi!

Λίγη προσπάθεια, μεγάλος αντίκτυπος!

κουβάδες bokashi το κάνετε μόνοι σας ιδέες

Τα απορρίμματα κουζίνας και τα υπολείμματα φαγητού μπαίνουν στον κάδο του Bokashi

κουβάς bokashi απορριμμάτων κουζίνας

Εμπλουτίστε με EM

κουβάς bokashi με σπιτικές ιδέες λιπασμάτων

φτιάξτε μόνοι σας κουβά bokashi λιπάσματος

Πιέστε προς τα κάτω με μια σπάτουλα

κουβάς bokashi οργανικού λιπάσματος

κουβά bokashi λιπάσματος κάντε το μόνοι σας οδηγίες

Αποφασίστε για μια παραλλαγή του κουβά Bokashi

φτιάξτε μόνοι σας κομποστοποίηση κουβά bokashi

Και φτιάξτε το δικό σας ειδικό οικολογικό λίπασμα για τα φυτά σας!

κουβάς bokashi με πράσινα φυτά