Οι παιώνιες είναι από τα πιο όμορφα λουλούδια στον καλοκαιρινό κήπο. Είναι ιδανικά για όλους όσους θέλουν να δημιουργήσουν μια ανεπίσημη, αγροτική ατμόσφαιρα στον δικό τους εξωτερικό χώρο. Είναι επίσης γνωστοί με το όνομα Peonies.

Η φροντίδα αυτών των υπέροχων λουλουδιών κήπου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ποικιλία τους. Υπάρχουν πολυετείς και θάμνοι παιώνιες. Τα πρώτα είναι το πιο δημοφιλές στέλεχος και οι περισσότερες συμβουλές φροντίδας στο διαδίκτυο αναφέρονται σε αυτές.

Οι παιώνιες μπορούν να αναγνωριστούν από τις ρίζες τους. Είναι πιο στιβαρά και, σε αντίθεση με άλλες ποικιλίες, δεν υποχωρούν στο έδαφος. Αυτές οι παιώνιες ανθίζουν και πάλι σχετικά νωρίς και είναι ανθεκτικές στον παγετό. Οι παιώνιες με θάμνους έχουν συχνά πολύ έντονο άρωμα – ένα άλλο μεγάλο πλεονέκτημα αυτών των λουλουδιών κήπου.

Η απόφαση για τον έναν ή τον άλλο τύπο θα πρέπει κατά προτίμηση να σχετίζεται με τις επιλογές σχεδιασμού που θα θέλατε να επιτύχετε για τον δικό σας κήπο. Με τις παιώνιες των θάμνων μπορείτε φυσικά να δομήσετε πολύ καλά τον κήπο σας. Ο πολυετής τύπος θα ήταν πιο κατάλληλος για τη διαμόρφωση διαφορετικών φυτών. Υπάρχουν επίσης μικτοί τύποι που σας επιτρέπουν να συνδυάσετε τα διαφορετικά πλεονεκτήματα των δύο.

Υπέροχες παιώνιες στη μέση του κήπου

προφορά-στον-κήπο-ροζ

Παράδοση και Καινοτομίες

Οι παιώνιες προέρχονται από την Κίνα και είναι γνωστές εκεί για περισσότερα από 2000 χρόνια. Thatταν εκεί που έγιναν για πρώτη φορά δημοφιλή ως φαρμακευτικά φυτά. Οι παιώνιες βοήθησαν με την αιμορραγία.

Μόνο στην Κίνα καλλιεργήθηκαν χιλιάδες διαφορετικά είδη λουλουδιών. Πολλά διαφορετικά υβρίδια είναι γνωστά από πρόσφατους χρόνους.

Αυτά είναι πιο στιβαρά ή ευκολότερα στη φροντίδα για είδη παιώνιας.

Μεγάλη ποικιλία χρωμάτων επιτεύχθηκε επίσης με αυτό. Μάθετε περισσότερα για την ιστορία και τα πιο διάσημα υβρίδια σε αυτό το άρθρο.

Συνεχίζουμε τώρα με μερικές σημαντικές συμβουλές φροντίδας.

Φύτευση των πολυετών τριαντάφυλλων από την κατσαρόλα

γλάστρα με στρουθοκάμηλους παιώνιες

Διαφορές μεταξύ πολυετών και θάμνων

Η πιο σημαντική διαφορά στη φροντίδα είναι κατά τη φύτευση. Τα πολυετή φυτά πρέπει να φυτευτούν στο έδαφος περίπου όσο το βάθος της προσωρινής γλάστρας στην οποία βρισκόταν. Οι θάμνοι πρέπει να φυτευτούν λίγο βαθύτερα: οι ρίζες τους πρέπει να βρίσκονται περίπου 5 cm κάτω από το έδαφος. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος και για τα δύο είδη να αναπτυχθούν καλά και να παράγουν λουλούδια. Η φύτευση σε ακατάλληλο βάθος είναι συνήθως ο λόγος για τον οποίο λείπει. Ένα κοινό πρόβλημα, παρεμπιπτόντως.

Όπως είπα, τα δύο είδη ανθίζουν σε διαφορετικούς χρόνους. Επιπλέον, η χειμερινή τους εμφάνιση είναι αρκετά διαφορετική: οι θάμνοι, φυσικά, δεν υποχωρούν!

Επιπλέον, υπάρχουν πολλές συμβουλές συντήρησης που ισχύουν και για τους δύο τύπους. Τώρα ας στρέψουμε την προσοχή μας σε αυτό!

Πρόσοψη σπιτιού με παιώνιες

διακοσμήστε τον τοίχο έξω

Φυτέψτε τις παιώνιες ομοιόμορφα μεταξύ τους

Όλες οι παιώνιες αναπτύσσονται αρκετά ευρέως τόσο κάτω όσο και πάνω από το έδαφος. Για το λόγο αυτό, πρέπει να φυτεύονται σε καλή απόσταση μεταξύ τους. Έτσι μπορούν να αναπτυχθούν καλά. Συνιστάται απόσταση τουλάχιστον ενός μέτρου.

Αρωματίστε το καθιστικό με ροζ παιώνιες

ευρείας ανόδου-άνθη-κυρίως-μικτές-ποικιλίες

Η σωστή γη

Οι παιώνιες χρειάζονται υγρασία. Ωστόσο, η γη πρέπει να είναι διαπερατή. Δεν αντέχεις τον κατακλυσμό. Οι παιώνιες αναπτύσσονται καλύτερα σε μερική σκιά. Για παράδειγμα, μεγαλώνουν υπέροχα κάτω από δέντρα με όχι πολύ παχύ φύλλωμα. Το Penumbra θα ήταν μια άλλη βέλτιστη επιλογή. Είναι σημαντικό να παίρνουν 3 έως 4 ώρες ήλιο την ημέρα.

Υπέροχες παιώνιες σε διάφορα χρώματα

μωβ-λευκο-παιωνιες

Η υπομονή αποδίδει

Μετά από δύο ή τρία χρόνια, οι παιώνιες θα μεγαλώσουν σε ένα λογικό μέγεθος και θα διακοσμήσουν τον κήπο με τα όμορφα λουλούδια τους. Ωστόσο, η υπομονή αποδίδει με διάφορους τρόπους. Θα ανθίσουν έως και 50 χρόνια. Ορισμένες παιώνιες μπορούν ακόμη και να επιβιώσουν για αιώνες!

Τα ευαίσθητα λευκά λουλούδια αυτής της ποικιλίας είναι ευχάριστα στο μάτι

υπέροχα-λευκά-λουλούδια

Μεταφέρετε τα φυτά την κατάλληλη στιγμή

Οι παιώνιες μπορούν να μετακινηθούν, αλλά πρέπει να γίνουν την κατάλληλη στιγμή. Στην ιδανική περίπτωση, αυτό θα πρέπει να συμβεί κατά την περίοδο κατά την οποία έχουν αποσυρθεί, μεταξύ Οκτωβρίου και Μαρτίου. Πρέπει να είστε προσεκτικοί όταν σκάβετε για να μην τραυματίσετε το ριζικό σύστημα. Η αλλαγή του τόπου πρέπει να γίνει τα πρώτα χρόνια της ανάπτυξης, όταν τα φυτά δεν είναι ακόμη τόσο ευρέως αναπτυγμένα.

Παιώνιες – μυρμήγκια μπορούν να βοηθήσουν

μυρμήγκια παιώνιες

Τι γίνεται με τα μυρμήγκια?

Υπάρχουν διάφορα παράσιτα που η εξέλιξη των παιώνιων μπορεί να αποτρέψει. Σε κάθε συγκεκριμένη περίπτωση, πρέπει να ληφθούν διάφορα μέτρα εναντίον της. Ωστόσο, σύμφωνα με τους περισσότερους ειδικούς στον κήπο, αυτό δεν περιλαμβάνει τα μυρμήγκια. Είναι θετικοί ακόμη και για την ανάπτυξή τους σε ορισμένες πτυχές. Τρέφοντας με τη ζάχαρη ουσία των λουλουδιών, τα βοηθούν να ανοίξουν πολύ καλά.

Το τυπικό λεπτό χρώμα – ανοιχτό ροζ είναι πολύ δημοφιλές για τη διακόσμηση των πάρτι

υπέροχη-για-γιορτινή-διακόσμηση

Συμβουλές για τις ρυθμίσεις σε βάζα

Μπορείτε να δημιουργήσετε υπέροχες ρυθμίσεις σε βάζα από παιώνιες. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να φτιάξετε μόνοι σας υπέροχα διακοσμητικά που μπορούν να διαρκέσουν έως και 10 ημέρες. Σας συμβουλεύουμε να κόβετε μόνο λουλούδια ηλικίας τουλάχιστον τριών ετών. Τότε έχουν φτάσει στην πλήρη δόξα τους. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να γεμίσετε ένα βάζο με δύο μόνο από αυτά.

Όμορφα χωράφια με παιώνιες

το πιο γνωστό-χρώμα

περίληψη

Οι παιώνιες είναι μια αξιόλογη επένδυση για τον κήπο. Με τη σωστή φροντίδα, μπορείτε να απολαύσετε τα υπέροχα λουλούδια του για αρκετές δεκαετίες. Επιλέξτε έναν κατάλληλο τύπο – όσον αφορά τη φροντίδα, λειτουργήστε στον κήπο και σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας για διαφορετικά χρώματα.

Απολαύστε τη καλοκαιρινή και τυπικά αγροτική ατμόσφαιρα στον κήπο και στην εσωτερική διακόσμηση που απλώνουν οι όμορφες παιώνιες!

Οι παιώνιες μπορούν να είναι μια μεγάλη έμφαση στον κήπο

προφορά στον κήπο

 Φυτέψτε κρεβάτια με λευκές παιώνιες

από την πλευρά

Η ειδική ρίζα των παιώνιων θάμνων

η-ρίζα-θάμνος-παιώνιες

Είναι επίσης δυνατοί συνδυασμοί με άλλα φυτά

SONY DSC

Οι παιώνιες συνδυάζονται εύκολα με άλλα λουλούδια κήπου

συνδυασμούς με άλλα φυτά

Διαφορετικοί τύποι λουλουδιών παιώνιων

διαφορετικά είδη λουλουδιών

Μακριά φυτικά κρεβάτια με παιώνιες

πολλά-διαφορετικά-υβρίδια