Τι ωραία! Η νέα σεζόν μήλων 2021 ξεκινά ξανά. Νόστιμα, ζουμερά κομμάτια γεμάτα βιταμίνες και υγιεινή ενέργεια μας περιμένουν ήδη στους δικούς μας κήπους και στην αγορά των αγροτών. Τα στρογγυλά και λαμπερά σε κόκκινο, χρυσό, πράσινο ή πορτοκαλί, τα μήλα είναι απλά αναντικατάστατα για την υγεία και την ευημερία μας. Αν λοιπόν είστε κι εσείς ένας από τους τυχερούς που έχετε τη δική σας συγκομιδή μήλου, τότε θα πρέπει να κλαδεύετε τακτικά τη μηλιά σας. Στα τέλη του καλοκαιριού και του φθινοπώρου, τα μήλα όχι μόνο θα είναι πιο πολλά, αλλά και πιο νόστιμα και πιο ζουμερά. Βοηθά επίσης να διατηρήσετε το δέντρο σας υγιές καθιστώντας το πιο ανθεκτικό σε παθογόνους παράγοντες. Πότε και πώς να κλαδέψετε μια μηλιά και μια οπωροφόρο γενικά και τι άλλο πρέπει να λάβετε υπόψη, μπορείτε να μάθετε στη σημερινή ανάρτηση.

Κόψτε τη μηλιά και απολαύστε μια πλούσια συγκομιδή

μηλιά κομμένα κόκκινα μήλα

Πότε πρέπει να κόψετε τη μηλιά;?

Ο κλασικός χρόνος κλαδέματος μιας μηλιάς είναι μεταξύ Φεβρουαρίου και Μαρτίου, όταν οι θερμοκρασίες δεν πέφτουν πλέον κάτω από τους 5 βαθμούς. Αυτή είναι επίσης η περίοδος κατά την οποία το δέντρο βρίσκεται ακόμη στον λεγόμενο λήθαργο χυμού και οι μπουμπούκια σιγά σιγά σχηματίζονται. Το κλάδεμα είναι ευκολότερο να πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου επειδή τα φύλλα δεν είναι ακόμη εκεί και είναι ευκολότερο να δούμε ποιοι βλαστοί και κλαδιά πρέπει να αφαιρεθούν ή να κοπούν.

Από τον Μάρτιο, επίσης γενικά το καλοκαίρι, θα μπορούσατε να κάνετε μόνο μια μικρή τομή εδώ ή εκεί ή να αφαιρέσετε κλαδιά που έχουν σπάσει κατά τη συγκομιδή. Ωστόσο, η προστασία των πτηνών είναι η τάξη της ημέρας αυτή τη στιγμή και πρέπει να είστε σε επιφυλακή για να φωλιάσετε πτηνά κατά τη διάρκεια οποιασδήποτε δραστηριότητας αυτού του τύπου, ώστε να μην τα τραυματίσετε ή τα διώξετε..

Μπορείτε πραγματικά να ξεκινήσετε το κλάδεμα της μηλιάς σας ήδη από τον Νοέμβριο, αμέσως μετά τη συγκομιδή. Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζετε επίσης περισσότερα λουλούδια και πλουσιότερη συγκομιδή τον επόμενο χρόνο.

Τα κοφτερά ψαλίδια κλαδέματος είναι απολύτως απαραίτητα όταν κόβετε μηλιές

συμβουλές κοπής μηλιάς

Επιπλέον συμβουλή: Επιλέξτε πάντα ξηρές μέρες για το κλάδεμα των δέντρων σας. Εάν τα κλαδιά και οι βλαστοί κοπούν βρεγμένα, είναι πολύ πιο δύσκολο για αυτά να επουλωθούν και μπορεί επίσης να αναπτυχθεί μούχλα.

Τι είδους περικοπές υπάρχουν?

Ανάλογα με την ηλικία και την ποικιλία της μηλιάς, υπάρχουν επίσης διαφορετικοί τύποι κλαδέματος που είναι οι βέλτιστοι.

  • Το φυτό έκοψε

Στην αρχή, λίγο μετά τη φύτευση, πραγματοποιείται το λεγόμενο κλάδεμα των φυτών. Ο κύριος στόχος εδώ είναι να προωθήσει τον καλύτερο σχηματισμό του θόλου του δέντρου και την καλή διακλάδωση των πλευρικών βλαστών. Ο κεντρικός σουτ, οι τρεις κύριοι βολές και όλοι οι πλάγιοι βολές μειώνονται ελαφρώς. Μετά το κόψιμο, οι κάθετα αναπτυσσόμενοι πλαϊνοί βλαστοί είναι δεμένοι με ένα μαλακό σχοινί καρύδας ή κάτι παρόμοιο, έτσι ώστε να μπορούν να αναπτυχθούν λίγο πιο οριζόντια. Αυτό αργότερα θα σχηματίσει ένα όμορφο πυραμιδικό στέμμα και το δέντρο θα είναι επίσης πολύ πιο γόνιμο.

  • Το τμήμα σώματος

Αυτό γίνεται ξανά από τον Νοέμβριο, το πρώτο έτος μετά τη φύτευση. Οι εργασίες συνεχίζονται στην κορυφή του δέντρου και στα κλαδιά. Αυτοί οι βλαστοί που αναπτύσσονται κάθετα προς τα πάνω αφαιρούνται καλύτερα εντελώς και τα πλευρικά κλαδιά που είναι πολύ μακριά και όσοι βλαστοί δεν είναι διακλαδισμένοι συντομεύονται. Όλοι οι βλαστοί που διασταυρώνονται, αναπτύσσονται διαγώνια προς τα κάτω ή στο εσωτερικό του δέντρου αφαιρούνται επίσης. Με αυτόν τον τρόπο θα βοηθήσετε τη μηλιά σας να διοχετεύσει καλύτερα τη ζωή της και να έχει περισσότερα λουλούδια και φρούτα την άνοιξη και το φθινόπωρο.

  • Η περικοπή διατήρησης

Αυτή η περικοπή πραγματοποιείται από το πέμπτο έτος. Στη συνέχεια, ο σχηματισμός της κορώνας του δέντρου έχει τελειώσει εντελώς και το κύριο μέλημα είναι η γονιμότητα του δέντρου. Οι πυκνότερες θέσεις στο δέντρο καθαρίζονται αφαιρώντας τους βλαστούς που αναπτύσσονται προς τα μέσα και προς τα κάτω. Οι ανταγωνιστικοί βλαστοί και οι βλαστοί νερού αφαιρούνται επίσης. Το παλιό ξύλο φρούτων που δεν φέρνει πλέον μήλα δεν έχει θέση ούτε στη μηλιά. Επομένως, κόψτε το σε ένα νεότερο κλαδί.

Ένα ελαφρύ καλοκαιρινό κλάδεμα βοηθά τα μήλα να ωριμάσουν καλύτερα

πότε να κόψετε μηλιά

Πώς πραγματοποιείται το κλάδεμα των δέντρων?

Ανάλογα με το δέντρο και τον τύπο του κλαδέματος, το προσεγγίζετε λίγο διαφορετικά. Κατ ‘αρχήν, όμως, ισχύει το εξής: πας από το μεγάλο στο μικρό. Έτσι, αφαιρέστε πρώτα τα μεγαλύτερα κλαδιά με το πριόνι, στη συνέχεια κόψτε τις άκρες της κοπής λίγο στρογγυλεμένες και δουλέψτε με κερί. Αυτό σημαίνει ότι κανένα παράσιτο ή μούχλα δεν μπορεί να διεισδύσει στον ιστό του δέντρου. Χρησιμοποιήστε ένα μικρότερο πτυσσόμενο πριόνι ή ψαλίδι κλαδέματος για να συντομεύσετε τα πλαϊνά κλαδιά και το ξύλο φρούτων δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στα μπουμπούκια των λουλουδιών. Ο στόχος είναι να διατηρηθούν όσο το δυνατόν περισσότερα από αυτά. Κατ ‘αρχήν, κόβετε τη βολή πάνω από ένα μπουμπούκι που κατευθύνεται προς τα έξω και το κάνετε ελαφρώς υπό γωνία.

Οι βλαστοί ή οι βλαστοί νερού αφαιρούνται εντελώς από τη βάση, έτσι ώστε να μην διαταράσσουν την ισορροπία του χυμού της μηλιάς. Αφού φυτρώσουν ξανά αργότερα τον Ιούνιο, μπορούν εύκολα να τραβηχτούν με το χέρι. Τα κλαδιά και οι βλαστοί που διασταυρώνονται με άλλα ή πλένονται στο εσωτερικό αφαιρούνται επίσης. Ο κύριος στόχος: η κορυφή του δέντρου πρέπει να είναι φωτισμένη και ευάερη. Αυτό δίνει στους καρπούς περισσότερο φως και ζεστασιά. Ωριμάζουν πολύ καλύτερα και ως αποτέλεσμα, φυσικά, έχουν ακόμη πιο νόστιμη γεύση. Το δέντρο είναι ανακουφισμένο και πολύ πιο ανθεκτικό από όλες τις ασθένειες και τα παράσιτα.

Με το κατάλληλο εργαλείο, μπορείτε να κόψετε μηλιές ακόμα καλύτερα

Συμβουλές και κόλπα κοπής μηλιάς

Το κλάδεμα το καλοκαίρι πρέπει να γίνεται πολύ εύκολα και προσεκτικά

Κλάδεμα μηλιάς το καλοκαίρι

Φροντίστε τη μηλιά σας με αγάπη και υπομονή …

μηλιά κόψτε τις καλύτερες άκρες

… και θα σας ευχαριστήσει με μια πλούσια σοδειά

μηλιά κόψτε σημαντικές συμβουλές