Να ξεγελάσετε τον κήπο σας το βράδυ μετά τη δουλειά, να περάσετε τα Σαββατοκύριακα στον καθαρό αέρα και να μετατρέψετε την ιδιοκτησία σε μια μικρή όαση – πόσοι άνθρωποι το ονειρεύονται ή αυτό το όνειρο έγινε πραγματικότητα εδώ και πολύ καιρό; Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η εργασία στον κήπο μπορεί να είναι πολύ χαλαρωτική ή μπορεί να βοηθήσει στην εξάλειψη της καθημερινής απογοήτευσης με αποκόμματα γκαζόν και ζιζάνια στο λίπασμα. Ακόμα είναι πολλές εργασίες κηπουρικής με κινδύνους δεμένα μεταξύ τους. Μικροί τραυματισμοί μπορούν να συμβούν κατά καιρούς και όποιος εργάζεται με μεγάλο ψαλίδι ή πριόνια συνιστάται να φροντίζει και τα τέσσερα άκρα. Αυτό το άρθρο εξετάζει τρόπους για να παραμείνετε ασφαλείς ενώ διασκεδάζετε.

Η κηπουρική είναι απαραίτητη, αλλά μπορεί επίσης να ενέχει κινδύνους

Κηπουρική κούρεμα του γκαζόν

Γάντια – ασφάλεια σε πολλές δραστηριότητες

Μερικές φορές είναι τα μικρά πράγματα που προστατεύουν. Σε αυτή την περίπτωση, προστατεύουν τα δάχτυλα και τα χέρια και επομένως πραγματικά σημαντικά μέρη του σώματος. Τα γάντια είναι αναπόσπαστο μέρος της κηπουρικής και φυσικά, ανάλογα με τον τύπο, εκπληρώνουν διάφορες εργασίες:

 • καθαριότητα – όποιος έχει φυτέψει ποτέ λουλούδια ξέρει πόσο επίμονο μπορεί να είναι το χώμα. Πρακτικά κολλάει στα δάχτυλα, γλιστράει κάτω από τα νύχια και μερικές φορές δύσκολα μπορεί να αφαιρεθεί ακόμη και με πολύ βούρτσισμα και πλύσιμο. Τα γάντια κηπουρικής προστατεύουν τα δάχτυλα από τη βρωμιά και ταυτόχρονα βοηθούν στο σχηματισμό κάλων ή στα χέρια που φαίνονται ατημέλητα.
 • Περικοπές – πιο σφιχτά γάντια προστατεύουν τα χέρια από μικρές περικοπές, θραύσματα και σκισίματα. Αυτά μπορεί να προκύψουν σχεδόν σε οποιαδήποτε εργασία. Εκείνοι που κλαδεύουν ακανθώδεις θάμνους ή εργάζονται με κοφτερά χόρτα ξέρουν πώς να προστατεύουν τα χέρια τους.
 • Τραυματισμοί – Τα σωστά γάντια κηπουρικής από δέρμα και στιβαρό ύφασμα έχουν ήδη αποφύγει πολλούς μεγάλους τραυματισμούς. Όσο ισχυρότερο είναι το υλικό, τόσο λιγότερο πιθανό είναι ότι κάτι θα εισχωρήσει στα γάντια.

Είναι λογικό να έχουμε διαφορετικά γάντια. Τα ιδιαίτερα ανθεκτικά γάντια κηπουρικής δεν είναι πάντα κατάλληλα για εργασία που απαιτεί σίγουρο ένστικτο, τα λεπτά γάντια προσφέρουν μικρή προστασία από αγκάθια ή φουσκάλες λόγω σκληρών εργασιών κηπουρικής.

Άλλα σημαντικά στοιχεία ασφαλείας

Φυσικά δεν υπάρχει εξοπλισμός που πρέπει να χρησιμοποιηθεί για όλες τις εργασίες. Η συσκευασία των πανσέδων στη μπανιέρα με βαριές μπότες, προστατευτικό γιλέκο και βαρύ παντελόνι μπορεί να είναι ασφαλής, αλλά περιττή. Παρ ‘όλα αυτά, υπάρχουν εργασίες στον κήπο που ενέχουν έναν πραγματικό κίνδυνο. Και κάθε χόμπι κηπουρός πρέπει να είναι εξοπλισμένος για αυτά:

 • Στιβαρά παπούτσια – δεν μπορεί να ειπωθεί πολύ συχνά, αλλά τα ανθεκτικά παπούτσια θα μπορούσαν να είχαν σώσει πολλές ζωές. Ειδικά όταν εργάζεστε με βαριά φτυάρια, χλοοκοπτικά, βαριά αντικείμενα και για όλες τις εργασίες που αφορούν δέντρα και φράκτες, τα παπούτσια είναι απαραίτητα. Θα πρέπει να έχουν μια σταθερή, πιασμένη σόλα και το ίδιο το παπούτσι θα πρέπει να είναι τουλάχιστον κατασκευασμένο από ανθεκτικό δέρμα. Τα λεπτά υφασμάτινα παπούτσια μπορεί να είναι αρκετά για παρτέρια, αλλά αν εργάζεστε σοβαρά στον κήπο, θα πρέπει να δώσετε προσοχή στα παπούτσια κήπου ακόμη και στη ζέστη.
 • προστασία κεφαλής – Μόλις πρέπει να δουλέψετε πάνω από το κεφάλι σας, ένα κράνος έχει νόημα. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν κόβονται δέντρα. Το λεπτό κλαδί στο κεράσι μπορεί να μην φαίνεται βαρύ, αλλά αν χτυπήσει δυσμενώς το κρανίο, θα υπάρξει τουλάχιστον μία ρήξη.
 • Παντελόνι προστασίας από αλυσοπρίονο – συμβαίνει τόσο γρήγορα. Ένα πουλί πετάει, η συγκέντρωση έχει φύγει και το αλυσοπρίονο προσγειώνεται στο πόδι για μια στιγμή. Παντελόνι προστασίας από αλυσοπρίονο αποτελούν κατάλληλη προστασία κοπής για τα πόδια Ειδικά για όλες τις εργασίες που εκτελούνται με αλυσοπρίονο, μπορεί επίσης να είναι χρήσιμο για κανονικό πριόνισμα.
 • Προστατευτική ποδιά – Αυτά διατίθενται σε δύο μορφές: ως προστασία για να μην λερωθούν τα ρούχα και ως προστασία από κοψίματα. Η τελευταία παραλλαγή μπορεί να συνδυαστεί υπέροχα με το παντελόνι προστασίας από αλυσοπρίονο, ειδικά αν δεν πρόκειται για καρότσες.
 • προστατευτικά γυαλιά – Κατά το πριόνισμα, μπορεί γρήγορα να συμβεί ότι μικρότεροι θραύσματα στροβιλίζονται στον αέρα. Για λόγους ασφαλείας, προσέξτε τα μάτια σας και φορέστε ανθεκτικά γυαλιά όταν εκτελείτε αυτές τις εργασίες.

Συμβουλές προφύλαξης

Πολλά ατυχήματα στον κήπο συμβαίνουν ακούσια και μπορούν να αποφευχθούν. Είναι σαν να κάνεις βελτίωση στο σπίτι, γιατί ποιος δεν έχει σφυρίξει καρφί στον τοίχο με σφυρί με χαλαρό κεφάλι; Στην κηπουρική, ένας σχετικά μεγάλος αριθμός ατυχημάτων μπορεί να αποφευχθεί εάν μπει λίγο προσοχή στο παιχνίδι:

 • συντήρηση – το παράδειγμα του σφυριού το δείχνει. Οι ιδιοκτήτες κήπων πρέπει πάντα να φροντίζουν τα σκεύη εργασίας τους, να τα συντηρούν και να τα ελέγχουν για καταλληλότητα πριν από τη χρήση. Οι χαλαρές χειρολαβές σε πτερύγια, μια λαβή φτυάρι ή ένα καρότσι που πρέπει να επισκευαστεί πρέπει να επισκευαστούν ή να αντικατασταθούν.
 • Προσοχή – οι λεπίδες του χλοοκοπτικού καθαρίζονται γρήγορα με τη βούρτσα χειρός, ενώ μπορείτε επίσης να μιλήσετε ή να προγραμματίσετε τον επόμενο ελιγμό. Οι έξυπνοι κηπουροί γνωρίζουν ότι πρέπει να διατηρούν τις σκέψεις τους για το έργο που εκτελούν.
 • επικύρωση – Είτε πρόκειται για συγκομιδή φρούτων, κλάδεμα δέντρων ή κοπή φράχτη – ένας κηπουρός πρέπει πάντα να εξασφαλίζει τον εαυτό του και να φροντίζει να έχει ένα δεύτερο άτομο στη διάθεσή του για επικίνδυνη εργασία. Παρεμπιπτόντως, αυτό ισχύει επίσης όταν η σκάλα τοποθετείται στο δέντρο. Αρκετά σπασμένα κόκαλα δεν θα έπρεπε να αντιμετωπιστούν αν κάποιος κρατούσε την τρεμάμενη σκάλα.
 • Αυτοσχεδιάστε λιγότερο – Οι κηπουροί χόμπι είναι πραγματικοί καλλιτέχνες αυτοσχεδιασμού. Αυτό είναι καλό, αλλά σε ορισμένα πράγματα το ταλέντο είναι απλά εκτός τόπου. Αντί να αφαιρέσετε οποιοδήποτε καλώδιο επέκτασης από το υπόγειο και να το τοποθετήσετε στο ακόμα υγρό γκαζόν, θα πρέπει να επιλέξετε το τύμπανο καλωδίου κατάλληλο για εξωτερική χρήση. Οτι Καλώδιο από το χλοοκοπτικό ή ένα ηλεκτρικό αλυσοπρίονο δεν συγκρατείται προσωρινά ή δεν μετακινείται. Μερικές φορές μικρές παρακάμψεις σώζουν ζωές.

 Η κηπουρική μπορεί να πραγματοποιηθεί με ασφάλεια με τον κατάλληλο εξοπλισμό ασφαλείας

Κηπουρική κοπής φράκτη

Συμπέρασμα – καμία ανάγκη για ασφάλεια είναι ενοχλητική

Πολλοί χόμπι κηπουροί θεωρούν αμήχανο να σκέφτονται πολύ για τη δική τους ασφάλεια στον κήπο. Τι μπορεί να συμβεί στο επίπεδο κομμάτι ακριβώς πίσω από το σπίτι; Και άλλωστε, ως παιδί ανέβηκες σε μηλιές. Φυσικά, κανείς δεν χρειάζεται να προστατευθεί από την κορυφή ως τα νύχια όταν τραβάει τα ζιζάνια από το κρεβάτι. Από την άλλη πλευρά, όταν εργάζεστε με πραγματικό κίνδυνο κινδύνου, ο εξοπλισμός μπορεί να κάνει τη διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου. Και με όλα ενδιάμεσα; Τα καλά συντηρημένα εργαλεία, τα πρακτικά και ανθεκτικά ρούχα και τα λογικά γάντια δεν βοηθούν μόνο, εγγυώνται επίσης περισσότερη διασκέδαση με την κηπουρική.

Πηγές εικόνας:

Εικόνα 1: @ Alexas_Fotos (άδεια CC0) / pixabay.com

Εικόνα 2: @ contact357 (άδεια CC0) / pixabay.com