Μια πραγματική εισβολή τρυπών έχει προχωρήσει εδώ και αρκετό καιρό στη Γερμανία και σε όλη τη νότια και κεντρική Ευρώπη. Κινδυνεύει ένα από τα παλαιότερα καλλιεργούμενα φυτά στην εγχώρια κηπουρική – το πυξάρι. Οι θάμνοι, που είναι τόσο δημοφιλείς σε πολλούς παθιασμένους κηπουρούς, αντικαθίστανται ανελέητα από τις πεταλούδες και τις προνύμφες του σκώρου πυξάρι (Cydalima perspectalis) καταστράφηκε. Στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτό συμβαίνει σε λιγότερο από δύο εβδομάδες. Το επιθετικό παράσιτο ήρθε στην Ευρώπη από την Ασία πριν από 10 χρόνια, πιθανότατα με τα δέντρα κουτιών από την Κίνα. Λόγω της αλλαγής του κλίματος, δημιουργούνται μερικές φορές εδώ το καλοκαίρι οι συνηθισμένες δύο, αλλά τέσσερις νέες γενιές σκώρων. Μια ταχεία εξάπλωση που πολλοί επαγγελματίες περιγράφουν ως σοβαρή καταστροφή. Επειδή εκτός από τις ευνοϊκές κλιματολογικές συνθήκες και το πλούσιο πράσινο, τα έντομα δεν έχουν σχεδόν κανένα φυσικό αρπακτικό εδώ. Νιώθεις ότι βρίσκεσαι σε μια χώρα με γάλα και μέλι. Παρ ‘όλα αυτά, δεν πρέπει να καταφύγετε αμέσως σε χημικά φυτοφάρμακα. Οι φυσικές θεραπείες και μέθοδοι παρακάτω είναι στη διάθεσή σας εάν θέλετε να ελέγξετε τον σκώρο.

Η καταπολέμηση του σκώρου μπορεί επίσης να γίνει με φυσικά μέσα

σκώρος πυξάρι σκώρος καταπολέμηση

Συλλέξτε αυγά και προνύμφες

Όπως και με τις προνύμφες άλλων παρασίτων, η μηχανική μέθοδος συλλογής είναι κάπως χρήσιμη και εδώ. Με αυτόν τον τρόπο, ελαχιστοποιείται ο αριθμός των αυγών και των προνυμφών και αποτρέπεται ή τουλάχιστον αναβάλλεται η ολική απώλεια. Επομένως, πρέπει να ψάχνετε τακτικά τα φυτά σας και να τα απαλλάσσετε από τους σκώρους δέντρου όσο το δυνατόν περισσότερο.

Οι προνύμφες και τα αυγά που συλλέγονται στη συνέχεια είτε ρίχνονται στο νερό είτε καίγονται. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να τα πετάτε στο κομπόστ ή στο έδαφος.

Οι κάμπιες μπορούν να έχουν μήκος έως 5 εκατοστά

Ο σκώρος πυξάρι καταπολεμά την κάμπια με σπιτικές θεραπείες

Σκόνη ασβέστη φύκια

Κόψτε πρώτα τους θάμνους του πυξάρι. Πολλά από τα αυγά και οι κάμπιες αφαιρούνται με αυτόν τον τρόπο. Πρέπει να σκουπίσετε αμέσως τα κομμένα μέρη του φυτού και να τα κάψετε. Στη συνέχεια, πάρτε το ασβέστη φύκια και μοιράστε τη σκόνη ομοιόμορφα πάνω στο πυξάρι. Ο ασβέστης φυκιών δεν είναι μόνο ένας τέλειος προστατευτικός παράγοντας κατά της καταπολέμησης του σκώρου πυξάρι, αλλά βοηθά επίσης κατά των μυκητιακών ασθενειών και ταυτόχρονα χρησιμεύει ως λίπασμα για τα φυτά. Είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε αυτήν τη μέθοδο τουλάχιστον τρεις φορές το χρόνο, έτσι ώστε το πυξάρι σας να είναι καλύτερα εξοπλισμένο ενάντια στο παράσιτο.

Το λάδι Neem διώχνει τον σκώρο

Το γαλάκτωμα λαδιού neem (1 κουταλιά της σούπας λάδι nieem σε 1 λίτρο νερό) είναι ένα αποτελεσματικό, οργανικό φυτοφάρμακο που πωλείται σε καταστήματα βιολογικής κηπουρικής ως φυσικό προϊόν φυτικής φροντίδας. Αυτό το φάρμακο έχει μια πολύ χαρακτηριστική οσμή που διώχνει με επιτυχία τον σκώρο. Οι σκώροι δεν πηγαίνουν πλέον στους θάμνους του πυξάρι για να γεννήσουν τα αυγά τους. Επιπλέον, το λάδι neem καταπολεμά επίσης άμεσα τις προνύμφες καταστρέφοντας το ευαίσθητο ενδοκρινικό τους σύστημα και προκαλώντας τους να πεθάνουν.

Φύλλα και καρποί του δέντρου neem

Οι σκώροι πυξάρι παλεύουν με ζωμό neem

Για να αξιοποιήσετε βέλτιστα το γαλάκτωμα ελαίου neem, πρέπει πρώτα να κόψετε το πυξάρι, παρόμοιο με το ασβέστη φύκια. Στη συνέχεια ψεκάστε γενναιόδωρα όλο το φυτό με το γαλάκτωμα, όχι μόνο από πάνω, αλλά και από μέσα και από κάτω. Με αυτόν τον τρόπο, τα παράσιτα έχουν ακόμη λιγότερες πιθανότητες να φτάσουν στα φύλλα. Επαναλάβετε τη διαδικασία ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ειδικά αν έχει βρέξει.

Επιπλέον συμβουλή: Το κλάδεμα μπορεί επίσης να γίνει από τον Μάιο και τον Ιούνιο. Απλώς μην ξεχάσετε να κάψετε τα κομμένα φύλλα και κλαδιά.

Το λάδι Neem μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί κατά των σκαθαριών του Κολοράντο

οι σκώροι πυξάρι καταπολεμούν την προστασία των σκαθαριών πατάτας με λάδι neem

Η μέθοδος του φύλλου

Είναι μια πολύ απλή μέθοδος για να απαλλαγείτε από τους θάμνους της μπάλας ή τα μικρότερα φυτά του δέντρου βιβλίων από τον σκώρο. Για να το κάνετε αυτό, πρέπει να τα τυλίξετε όσο το δυνατόν πιο σφιχτά με αλουμινόχαρτο ή μαύρες σακούλες σκουπιδιών και να τα αφήσετε να σταθούν στον καυτό ήλιο για περίπου δύο ώρες. Στη συνέχεια, κάντε ένα κρύο ντους με τον εύκαμπτο σωλήνα κήπου. Ως αποτέλεσμα, οι προνύμφες και οι σκώροι υφίστανται σοκ και πέφτουν ή ακόμη και πεθαίνουν. Το επιπλέον κλάδεμα αφαιρεί ακόμη περισσότερο και βοηθά τα φυτά σας να ανακάμψουν από την προσβολή από σκώρο.

Επιπλέον συμβουλή: Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ένα πλυντήριο πίεσης για να πλύνετε τα πιάτα.

Παγίδες φερομόνης

Αυτά είναι ειδικά πλαστικά δοχεία που είναι γεμάτα με σεξουαλικές ορμόνες και προσελκύουν τις αρσενικές πεταλούδες. Μόλις πέσουν, δεν μπορούν πλέον να διαφύγουν και να γονιμοποιήσουν τα θηλυκά. Αυτό ελαχιστοποιεί τον αριθμό των αυγών τουρσί με οικολογικό τρόπο. Μερικές από τις καλύτερες παγίδες φερομόνης για σκώρους πυξάρι περιλαμβάνουν Solabiol από την SBM Life Science ή Neudomon από Neudorf.

Outsmart ο αρσενικός σκώρος πυξάρι

Οι σκώροι των κουτιών δίνουν μάχη με μια παγίδα φερομόνης

Επιπλέον συμβουλή: Η οργανική σκόνη ψεκασμού Xentari είναι επίσης ένας εντελώς φιλικός προς το περιβάλλον παράγοντας όταν πρόκειται για την καταπολέμηση του σκώρου. Βασίζεται σε μια βακτηριακή πρωτεΐνη, η οποία σκοτώνει τις κάμπιες με φυσικό, βιώσιμο τρόπο. Αυτό δεν είναι μόνο βέλτιστα αποτελεσματικό ενάντια σε αυτά τα παράσιτα, αλλά και κατά των παγωμένων σκουληκιών και της λευκής πεταλούδας του λάχανου. Ταυτόχρονα, το Ξεντάρι είναι απολύτως ακίνδυνο για τις μέλισσες και άλλα ευεργετικά έντομα.

Έτσι, εάν θέλετε να καταπολεμήσετε τον σκώρο πυξάρι, μην καταφύγετε αμέσως στη χημική λέσχη, αλλά δοκιμάστε πρώτα όλα τα πιθανά φυσικά μέσα. Κάνε υπομονή και μην τα παρατάς! Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για τους θάμνους του πυξάρι σας να έχουν μια ευκαιρία ενάντια σε αυτήν την επιθετική εισβολή τρυπανιού.

Οι έντονα μολυσμένοι θάμνοι κουτιού μοιάζουν με αυτό

οι σκώροι πυξάρι καταπολεμούν το προσβεβλημένο φυτό

Καταπολεμήστε τον σκώρο πυξάρι με φυσικά μέσα

Οι προνύμφες του σκώρου δέντρου κουτιού θεωρούνται πραγματικός λαίμαργος

σκώρος πυξάρι που πολεμά την κάμπια

Αφήνεις πίσω σου μια θλιβερή έρημο πυξάρι

Οι σκώροι πυξάνας καταπολεμούν τις φυσικές θεραπείες στο σπίτι

Ωστόσο, με τα κατάλληλα μέσα και μεθόδους, μπορείτε να τα αποθηκεύσετε

οι σκώροι πυξάνας καταπολεμούν τις θεραπείες και τις συμβουλές στο σπίτι