Το Κινεζικό Φεστιβάλ Πρωτοχρονιάς ή Άνοιξης του 2020 (Σεληνιακό Νέο Έτος) γιορτάζεται το Σάββατο 25 Ιανουαρίου, σύμφωνα με το παραδοσιακό κινεζικό ημερολόγιο.

Κινέζικη Πρωτοχρονιά 2020

Κινέζικη Πρωτοχρονιά 2020 ημερομηνία Ιανουάριο νέο στόμα

Στην κινεζική αστρολογία, κάθε χρόνο αντιπροσωπεύεται από ένα ζώο. Το 2020 είναι το έτος του μεταλλικού αρουραίου, το οποίο προβλέπεται να είναι μια τυχερή χρονιά. Ο αρουραίος γιορτάστηκε επίσης το 1912, 1924, 1936, 1948, 1960, 1972, 1984, 1996, 2008. Ο αρουραίος έχει την πρώτη θέση στο ζώδιο και αντιπροσωπεύει τη σκληρή δουλειά, την καλοσύνη και τη γενναιοδωρία.

Το 2020 είναι η χρονιά του αρουραίου

Κινέζικη Πρωτοχρονιά 2020 το έτος του αρουραίου

Η κινεζική Πρωτοχρονιά, μια από τις πιο σημαντικές και δημοφιλείς γιορτές στον κόσμο, είναι η αιτία της μεγαλύτερης ετήσιας μαζικής μετανάστευσης ανθρώπων στον κόσμο. Αυτές οι διακοπές γιορτάζονται σε χώρες όπως η Σιγκαπούρη, η Ινδονησία, η Μαλαισία, η Ταϊλάνδη, η Καμπότζη, οι Φιλιππίνες, η Ταϊβάν, το Χονγκ Κονγκ, η Νοτιοανατολική Ασία και ο Μαυρίκιος, αλλά και στην Ευρώπη, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, την Αμερική, τον Καναδά, ειδικά στις περιοχές με μια μεγάλη κινεζική κοινότητα.

Πότε και πώς να γιορτάσετε το κινεζικό νέο έτος?

Κινέζικη Πρωτοχρονιά 2020

Υπέροχη διακόσμηση δρόμου 

Κινέζικη γιορτινή διάθεση για το νέο έτος 2020

Κινέζικη Πρωτοχρονιά 2020

Το κινεζικό ημερολόγιο δεν μοιάζει με το Γρηγοριανό. Η πρώτη μέρα του κινεζικού νέου έτους ξεκινά με τη νέα σελήνη, η οποία εμφανίζεται μεταξύ 21 Ιανουαρίου και 20 Φεβρουαρίου. Έτσι, το 2020, το κινεζικό νέο έτος ξεκινά στις 25 Ιανουαρίου. Και οι τελευταίες διακοπές, γνωστές ως Φεστιβάλ Φανάρι (8 Φεβρουαρίου 2020), γιορτάζονται 15 ημέρες αργότερα με πανσέληνο.

Στην Κίνα, η Πρωτοχρονιά και η Πρωτοχρονιά είναι οικογενειακές γιορτές. Παραδοσιακά, είναι θρησκευτικές υποθέσεις που γιορτάζονται προς τιμήν των προγόνων.

Όπως απαιτεί η παράδοση

Κινέζικη παράδοση οικογενειακού δείπνου νέου έτους 2020

Οι εκλιπόντες αγαπημένοι θυμούνται με τον μεγαλύτερο σεβασμό, καθώς είναι υπεύθυνοι για την παρούσα και μελλοντική οικογενειακή ευτυχία. Η οικογενειακή γιορτή την παραμονή της Πρωτοχρονιάς είναι γνωστή ως «σόμπα» ή weilu. Αποτελείται από ένα δείπνο που διοργανώνεται για τα πνεύματα των προγόνων μαζί με τους ζωντανούς. Αυτό αντιπροσωπεύει το παρελθόν και το παρόν.

Δείπνο για όλα τα μέλη της οικογένειας

Παραδοσιακό δείπνο της κινεζικής Πρωτοχρονιάς 2020

Το κύριο έθιμο της Πρωτοχρονιάς είναι τα παντρεμένα ζευγάρια να δίνουν τυχερά χρήματα σε ανύπαντρους συγγενείς, ειδικά παιδιά. Αυτό ονομάζεται “lay-see” και είναι ένα κόκκινο πακέτο με “τυχερά χρήματα”. Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι φέρνει τύχη τόσο στον αποδέκτη όσο και στον δωρητή. Τα ηλικιωμένα μέλη της οικογένειας πρέπει επίσης να δώσουν τυχερά χρήματα σε όλους τους νεότερους της οικογένειας, συμπεριλαμβανομένου του παντρεμένου ζευγαριού.

“Lay -see” – ένα κόκκινο πακέτο με τυχερά χρήματα

Κινέζικη Πρωτοχρονιά 2020 Κινεζική παράδοση τυχερά χρήματα

Γιατί αλλάζει η ημερομηνία?

Οι εορτασμοί της κινεζικής Πρωτοχρονιάς βασίζονται σε ένα σεληνιακό έτος και όχι σε έναν καθορισμένο αριθμό ημερών. Κάθε μήνα το φεγγάρι επιστρέφει ως νέα σελήνη σε διαφορετική ημερομηνία. Κατά μέσο όρο, είναι περίπου 29,53 ημέρες. Άλλοι μήνες λοιπόν θα διαρκέσουν 29 ημέρες και άλλοι 30 ημέρες. 12 σεληνιακοί μήνες διαρκούν 354,36 ημέρες, λιγότερο από τις 365 ημέρες ενός ηλιακού έτους. Για να διορθωθεί αυτό, οι Κινέζοι προσθέτουν επιπλέον μήνα κάθε τρίτο χρόνο.

Το νέο έτος ξεκινά σε μια νέα σελήνη. Στα μέσα του μήνα υπάρχει πανσέληνος

Κινέζικο νέο έτος 2020 Σεληνιακό ημερολόγιο Κίνα

διακόσμηση

Οι προετοιμασίες για τις γιορτές ξεκινούν ένα μήνα νωρίτερα με την αγορά δώρων, υλικών για διακόσμηση, φαγητό και ρούχα. Στη συνέχεια, ο καθαρισμός του σπιτιού αρχίζει να διώχνει την ατυχία και οι πόρτες και τα παράθυρα βάφονται, κυρίως με κόκκινο χρώμα. Στη συνέχεια διακοσμούνται με κόκκινες λωρίδες χαρτιού (Chun Lian) στις οποίες γράφονται διάφορες ευχές για ευτυχία, ευημερία και μεγάλη διάρκεια ζωής..

Το κόκκινο και το χρυσό σημαίνουν τύχη, ευημερία και μεγάλη διάρκεια ζωής

Κινέζικη Πρωτοχρονιά 2020 διακοσμητικά είδη κόκκινου χρυσού

Πριν από το νέο έτος, οι Κινέζοι στολίζουν τα σαλόνια τους με βάζα με λουλούδια, πιάτα γεμάτα πορτοκάλια και μανταρίνια και ένα μπολ με γλυκά και οκτώ είδη αποξηραμένων φρούτων.

Σύμβολα πλούτου και αφθονίας

Παραδοσιακά τυχερά γούρια της κινεζικής Πρωτοχρονιάς 2020

Ποια είναι τα τυχερά χρώματα για το 2020?

Αν και το κόκκινο χρώμα είναι κυρίαρχο στην Κίνα και έχει ισχυρή σχέση με την κινεζική Πρωτοχρονιά, το πορτοκαλί και το ροζ είναι τα χρώματα που θα φέρουν ευτυχία και ευεξία το 2020.

Σας ευχόμαστε Καλή κινεζική νέα χρονιά!

Χαρακτηριστικά κινέζικα φανάρια διακοσμούν τους δρόμους στην αρχή της Πρωτοχρονιάς

Κινέζικη Πρωτοχρονιά κόκκινη εξωτερική εορταστική διακόσμηση

Είθε το έτος του Metal Rat να είναι μια τυχερή χρονιά για όλους μας!

Εορταστική διακόσμηση του κινεζικού νέου έτους 2020

Πηγή: www.thechinesezodiac.org/chinese-new-year-traditions/