Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι οι ορχιδέες είναι από τα πιο όμορφα και δημοφιλή φυτά εσωτερικού χώρου στον κόσμο. Σκοράρουν με τα υπέροχα λουλούδια και τα ευαίσθητα χρώματα τους και μετατρέπονται σε ένα ιδιαίτερο βλέμμα σε κάθε δωμάτιο, όπου κι αν βρίσκονται. Οι ορχιδέες έχουν εξωτική αίσθηση και είναι τέλειες τόσο ως διακοσμήσεις τραπεζιών όσο και ως διακοσμήσεις δωματίων. Εν ολίγοις, αυτά τα λουλούδια φαίνονται υπέροχα οπουδήποτε και προσελκύουν εύκολα την προσοχή όλων. Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχει πολλή φροντίδα ορχιδέας πίσω από αυτή την εξωτική ομορφιά. Οι ορχιδέες έχουν τη φήμη ότι είναι δύσκολο να αναπτυχθούν φυτά εσωτερικού χώρου. Και μάλλον αυτό είναι αλήθεια! Χρειάζεστε ένα ειδικό μείγμα δοχείων και μια ορισμένη ποσότητα νερού άρδευσης για να ευδοκιμήσετε πραγματικά καλά. Για να μπορείτε να θαυμάζετε τη λαμπρότητα των λουλουδιών τους στους τέσσερις τοίχους σας για περισσότερο, θέλουμε να σας δείξουμε σήμερα πώς μπορείτε να φροντίσετε σωστά τις όμορφες ορχιδέες. Εδώ είναι οι πιο σημαντικές συμβουλές για την καλύτερη φροντίδα ορχιδέας.

 Θέλετε να μάθετε πώς να φροντίζετε σωστά τις ορχιδέες σας;?

Φροντίδα για ορχιδέες σωστά τέσσερις γλάστρες ορχιδέας στο νότιο παράθυρο όμορφα εντυπωσιακά λουλούδια υπέροχα διαφορετικά χρώματα

Οι ορχιδέες είναι όμορφα, αλλά πολύ απαιτητικά φυτά εσωτερικού χώρου

Αν και οι ορχιδέες είναι πολύ δημοφιλείς ως φυτά εσωτερικού χώρου, θέτουν μεγάλες απαιτήσεις στους ιδιοκτήτες τους. Μόνο όσοι φροντίζουν σωστά αυτά τα εξωτικά είδη μπορούν να ανυπομονούν για τα όμορφα λουλούδια τους σε απαλά χρώματα. Οι περισσότερες ορχιδέες είναι τροπικά φυτά, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι χρειάζονται την υγρασία του τροπικού δάσους για να ευδοκιμήσουν στο σπίτι σας.

Ωστόσο, η ατμόσφαιρα του ξηρού δωματίου μπορεί να είναι μια πρόκληση για εσάς όταν φροντίζετε τις ορχιδέες. Οι ορχιδέες μπορεί να έχουν διαφορετικές ανάγκες από τα περισσότερα από τα φυτά σας, αλλά αν κατακτήσετε τα βασικά της φροντίδας τους, μπορούν επίσης να είναι φυτά εσωτερικού χώρου με εύκολη φροντίδα. Ένα είναι σίγουρο – είναι απολύτως μοναδικά στην παρουσία τους. Σας ευχαριστούν επίσης με έναν καλό τρόπο για την προσπάθειά σας. Εάν δεν έχετε δοκιμάσει ποτέ να καλλιεργήσετε μια ορχιδέα στο σπίτι, τότε ήρθε η ώρα να το κάνετε.

Χάρη στις παρακάτω συμβουλές για σωστή φροντίδα ορχιδέας, θα μπορείτε να βλέπετε αυτά τα εξωτικά φυτά εσωτερικού χώρου μπροστά στα μάτια σας κάθε μέρα.

 Η οικογένεια των ορχιδέων είναι εγγενές στις τροπικές και υποτροπικές περιοχές του κόσμου.

Οι ορχιδέες φροντίζουν σωστά για όμορφα λουλούδια σε μοβ και άσπρα δύο γλάστρες σε μια ηλιόλουστη τοποθεσία, όχι μακριά από το παράθυρο

 Αυτά είναι πολυετή φυτά εσωτερικού χώρου με όμορφα λουλούδια.

Φροντίδα για ορχιδέες σωστά πολυετή όμορφα ροζ λουλούδια διακόσμηση τραπεζιού χρυσή γλάστρα

Φροντίδα σωστά για ορχιδέες: τι χρειάζονται αυτά τα λουλούδια για να ευδοκιμήσουν υπέροχα?

Οι βοτανολόγοι γνωρίζουν έναν τεράστιο αριθμό ειδών ορχιδέας. Σε όλο τον κόσμο λέγεται ότι είναι περίπου 30.000. Αυτά είναι πολυετή φυτά που, με την κατάλληλη φροντίδα, αναδεικνύουν τα υπέροχα λουλούδια τους όλο το χρόνο. Ο πιο δημοφιλής τύπος ορχιδέας είναι πιθανώς η phalaenopsis ή γνωστή στα γερμανικά ως ορχιδέα σκώρου. Είναι επίσης το φυτό με τις καλύτερες πωλήσεις στην Ευρώπη. Αυτό το είδος ορχιδέας είναι επίσης αρκετά εύκολο στη φροντίδα και ανθίζει από μόνο του. Ωστόσο, αυτό δεν συμβαίνει με όλους τους τύπους ορχιδέων. Ωστόσο, για να φροντίσετε σωστά τις ορχιδέες, υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε. Παραθέσαμε τα πιο σημαντικά πράγματα για τη σωστή φροντίδα ορχιδέας για εσάς:

Με σωστή φροντίδα ορχιδέας, θα θαυμάζετε αυτήν την κομψότητα και τον εξωτισμό στο σπίτι σας κάθε μέρα.

Φροντίδα για ορχιδέες σωστά όμορφα λευκά λουλούδια σε σκούρο καφέ γλάστρα ως διακόσμηση τραπεζιού που τραβάει τα βλέμματα

 1) Τοποθεσία, φυτευτής και υπόστρωμα:  

Επιλέξτε μια ηλιόλουστη τοποθεσία για το Phalaenopsis στο σπίτι, αλλά όπου ο ήλιος δεν λάμπει απευθείας το καλοκαίρι. Το όμορφο λουλούδι δεν αντέχει το δυνατό ηλιακό φως. Το χειμώνα μπορείτε να το βάλετε σε ένα παράθυρο με νότιο προσανατολισμό, όπου σίγουρα θα νιώσετε σαν στο σπίτι σας. Μια μέτρια θερμοκρασία δωματίου είναι πολύ ευχάριστη για τις ορχιδέες, για παράδειγμα γύρω στους 22 βαθμούς C. Ωστόσο, δεν πρέπει να είναι πιο κρύες από τους 12 βαθμούς στο δωμάτιο. Η σωστή γλάστρα είναι επίσης ζωτικής σημασίας για να ευδοκιμήσει κάθε ορχιδέα. Σας προτείνουμε διαφανείς γλάστρες από γυαλί ή πλαστικό. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να αποφύγετε τυχόν υγρασία στο δοχείο, γιατί αυτό είναι επιβλαβές για τις ρίζες των ορχιδέων. Ωστόσο, δεν χρειάζεται ποτέ να γεμίσετε τη γλάστρα με κανονικό χώμα γλάστρας! Χρησιμοποιήστε μόνο ειδικό χώμα για ορχιδέες που μπορείτε να βρείτε σε κάθε ανθοπωλείο. Αυτό είναι στην πραγματικότητα ένα υπόστρωμα με δομή παρόμοια με το φύλλο φλοιού και είναι πολύ διαπερατό από τον αέρα και το νερό.

Το πιο σημαντικό πράγμα στη φροντίδα της ορχιδέας είναι το σωστό πότισμα.

Η σωστή φροντίδα για τις ορχιδέες Το σωστό πότισμα είναι το παν και το τέλος της φροντίδας της ορχιδέας

2) Φροντίδα σωστά για ορχιδέες: Πόσο συχνά πρέπει να ποτίζετε και να γονιμοποιείτε τα εξωτικά φυτά?

Αυτή είναι μια σημαντική ερώτηση γιατί τα περισσότερα λάθη στην φροντίδα της ορχιδέας προέρχονται από λάθος πότισμα. Αφενός, δεν χρειάζεται να ποτίζετε το φυτό πολύ συχνά, αλλά γνωρίζετε καλά τις ανάγκες του. Το πότισμα μία φορά την εβδομάδα είναι καλό, αλλά μόνο εάν το υπόστρωμα αισθάνεται στεγνό στην αφή. Μπορεί να χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε μόνο νερό με λίγο ασβέστη. Είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε μόνο νερό της βροχής ή βραστό νερό για να ποτίζετε τις ορχιδέες, επειδή αυτά τα όμορφα φυτά εσωτερικού χώρου είναι ευαίσθητα στον ασβέστη. Υποφέρουν από σκληρό νερό, αλλά και από υπερχείλιση. Εάν το χώμα της ορχιδέας είναι πολύ υγρό, οι ρίζες θα σαπίσουν και θα πεθάνουν σταδιακά. Τα φύλλα γίνονται μαλακά και στη συνέχεια μαραίνονται. Με τέτοια σημάδια, είναι επιτακτική ανάγκη να μειωθεί το πότισμα και να επανατοποθετηθεί το λουλούδι. Διαφορετικά, το φυτό θα πεθάνει σύντομα. Για εβδομαδιαία λίπανση, είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε ένα υγρό λίπασμα ορχιδέας, το οποίο είναι πολύ χαμηλής δόσης και μπορεί να βρεθεί σε ανθοπωλεία.   

Φροντίδα σωστά για τις ορχιδέες: Ποτίστε τα ελκυστικά εξωτικά φυτά μόνο το πρωί, μία φορά την εβδομάδα.

Φροντίδα σωστά για τις ορχιδέες Το πρωί, ποτίζετε ελκυστικά εξωτικά φυτά στο λευκό δοχείο μία φορά την εβδομάδα

 Χρησιμοποιείτε μόνο νερό με λίγο ασβέστη όταν ποτίζετε, για παράδειγμα νερό της βροχής ή βραστό νερό.

Οι ορχιδέες φροντίζουν σωστά το νερό χωρίς ασβέστη κατά το πότισμα Φυτό στο παράθυρο βιολετί λουλούδια πολύ ελκυστικό

 Προσοχή! Οι ορχιδέες είναι πολύ ευαίσθητες στον ασβέστη!

Φροντίδα σωστά για ορχιδέες Ορχιδέα ως διακόσμηση τοίχου όχι μακριά από το παράθυρο σε μια ηλιόλουστη τοποθεσία ευαίσθητη στον ασβέστη

3) Περισσότερες συμβουλές για τη σωστή φροντίδα των ορχιδέων

Ακολουθούν μερικές πιο σημαντικές συμβουλές φροντίδας με μια ματιά.

  • Τα στελέχη λουλουδιών που έχουν αφαιρεθεί πρέπει να κόβονται και να αφαιρούνται τακτικά, αλλά μόνο όταν είναι εντελώς στεγνά.
  • Μπορείτε να συντομεύσετε λίγο το στέλεχος της ορχιδέας για να ενθαρρύνετε τη νέα ανθοφορία.
  • Η σωστή φροντίδα για τις ορχιδέες περιλαμβάνει επίσης την τοποθέτησή τους μία φορά κάθε δύο χρόνια. Τα φυτά συνήθως δεν χρειάζονται μεγαλύτερο δοχείο, αλλά μάλλον νέο χώμα. Εάν το παλιό έδαφος της ορχιδέας αποθηκεύει πολύ νερό, πρέπει να ανανεωθεί, αλλιώς συμβαίνει υδάτωση! Αυτό είναι γνωστό ότι είναι θανατηφόρο για τις ρίζες του όμορφου φυτού. Κατά τη μεταφύτευση, μπορείτε επίσης να κόψετε όλες τις νεκρές ρίζες και να εξετάσετε το φυτό για παράσιτα.

 Κατά τον πολλαπλασιασμό ή την μεταφύτευση, το μόνο που χρειάζεστε είναι ένα νέο δοχείο και χώμα ορχιδέας για το νέο φυτό!

Ορχιδέα χώμα και γλάστρες

  • Φροντίζοντας σωστά τις ορχιδέες, πολλαπλασιάστε ή αντικαταστήστε ένα νέο δοχείο με νέο χώμα ορχιδέας
  • Οι ορχιδέες σχηματίζουν εναέριες ρίζες που προεξέχουν από το ανθοφόρο αγγείο. Αυτά δεν πρέπει να κοπούν γιατί το φυτό απορροφά την υγρασία μέσω αυτών.
  • Η μεταφύτευση χρησιμοποιείται επίσης για τη διάδοση των ορχιδέων. Όταν το φυτό σας έχει σχηματίσει κόντελ, ήρθε η ώρα να τα χωρίσετε. Μπορείτε να το κάνετε μόνο όταν η ορχιδέα σας δεν είναι ανθισμένη!

Σημαντικό για τη σωστή διατήρηση των ορχιδέων: Κατά τη μετατόπιση, πρέπει να κόψετε τις νεκρές ρίζες!

Φροντίστε σωστά τις ορχιδέες κατά τη μετακόμιση, κόψτε τις νεκρές ρίζες

 Παρά την περίοδο ανθοφορίας, αυτό το φυτό πρέπει επειγόντως να σκουπιστεί λόγω σάπιων ριζών!

Φροντίζοντας σωστά τις ορχιδέες, επανατοποθετήστε επειγόντως εάν οι ρίζες είναι σάπιες

Οι ορχιδέες έχουν εναέριες ρίζες, αυτές δεν πρέπει να αποκόπτονται!

Φροντίδα σωστά για ορχιδέες Μην κόβετε τις ρίζες των εναέριων που βγαίνουν από το δοχείο

Με σωστή φροντίδα ορχιδέας, θα βλέπετε αυτή την εξωτική ομορφιά μπροστά στα μάτια σας κάθε μέρα στο σπίτι.

Σωστή φροντίδα για ορχιδέες Γυάλινο δοχείο γεμάτο με μικρές πέτρες όμορφο κομψό φυτό με λευκά λουλούδια

Τα λουλούδια της ορχιδέας είναι πραγματικά μοναδικά!

Οι ορχιδέες διατηρούν σωστά μοναδικά κίτρινα λουλούδια ενδιαφέροντος σχήματος

 Μια απόλαυση για τα μάτια και την ψυχή!

Οι ορχιδέες φροντίζουν σωστά την εξωτική ομορφιά των σκούρων κόκκινων λουλουδιών μια απόλαυση για τα μάτια και την ψυχή