Ένας σημαντικός παράγοντας για την άνεση κάθε δωματίου, ο οποίος δυστυχώς συχνά παραμελείται κατά την επίπλωση, είναι ο σωστός φωτισμός. Γιατί τίποτα δεν είναι πιο ενοχλητικό στο δείπνο από ένα έντονο φως που πέφτει κατευθείαν στα μάτια και τυφλώνει άβολα τους πάντες. Πού βρίσκεται όμως το μυστικό ενός επιτυχημένου σχεδιασμού φωτισμού για τους τέσσερις τοίχους σας; Ποιες είναι οι σωστές πηγές φωτός και πώς πρέπει να τις τοποθετήσετε καλύτερα; Πού χρειάζεστε ένα φωτιστικό οροφής και, κυρίως, τι είδους; Πώς μπορεί αυτό να συνδυαστεί με άλλες πηγές φωτός; Ερώτηση μετά από ερώτηση, στην οποία σκοπεύουμε να δώσουμε τις σωστές απαντήσεις στις επόμενες γραμμές.

Βρείτε το σωστό φωτιστικό οροφής για κάθε δωμάτιο

μοντέρνο φωτιστικό οροφής 3 κατευθύνσεων

Δεδομένου ότι ο συμβατικός λαμπτήρας έχει σχεδόν εξαφανιστεί από την αγορά και οι λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας και τα LED αυξάνονται, η επιλογή της σωστής πηγής φωτός έχει αποδειχθεί ότι δεν είναι εύκολη υπόθεση. Φυσικά, μπορείτε να βασιστείτε σε έμπειρους υπαλλήλους και ειδικούς φωτισμού όταν αγοράζετε τις λάμπες σας, αλλά θα ήταν ακόμα πολύ χρήσιμο εάν εξοικειωνόσασταν εκ των προτέρων με τη σφαίρα του φωτός.

Για παράδειγμα, ένα φωτιστικό οροφής είναι το καλύτερο βασικό φως για σχεδόν κάθε δωμάτιο στο σπίτι σας. Αυτό είναι γνωστό ως άμεσος φωτισμός, ο οποίος είναι υπεύθυνος για ένα βασικό επίπεδο φωτεινότητας. Ως αποτέλεσμα, τα δωμάτια φωτίζονται με μικρή σκιά και χαμηλή αντίθεση.

Επίπεδα φώτα οροφής με μοντέρνο σχεδιασμό

οροφή ανοιχτό λευκό

Εκτός από τα επίπεδα φώτα οροφής που διαχέουν ένα διάχυτο φως, οι προβολείς οροφής συνιστώνται επίσης ιδιαίτερα για μια βέλτιστη ιδέα φωτισμού. Σε αντίθεση με την πρώτη παραλλαγή, στην οποία ολόκληρο το δωμάτιο φωτίζεται ομοιόμορφα, οι προβολείς μπορούν να γυρίσουν ή να γείρουν με έναν πολύ πρακτικό τρόπο και αυτό επιτρέπει σε οποιαδήποτε θέση στο δωμάτιο να τοποθετηθεί στη σκηνή – γωνίες ανάγνωσης, έργα τέχνης ή γιατί όχι ένα όμορφο κειμήλιο.

Οι λαμπτήρες ρύθμισης φωτισμού συνιστώνται για φωτιστικά οροφής και άλλους τύπους φωτισμού, καθώς παρέχουν μεγαλύτερη ευελιξία και διαφορετικές διαθέσεις στο περιβάλλον. Οι λυχνίες LED βρίσκονται στην κορυφή της λίστας, επειδή δεν είναι μόνο ρυθμιζόμενες και εξοικονομούν ενέργεια, αλλά εκπέμπουν επίσης ένα απαλό, απαλό φως. Ένα μεγάλο πλεονέκτημα των LED είναι το γεγονός ότι δεν έχουν ανταλλακτικά όπως οι συνηθισμένοι λαμπτήρες και το ηλεκτρονικό πρόγραμμα οδήγησης LED σπάνια χρειάζεται αντικατάσταση.

Σημειώστε το στυλ και τη λειτουργία του φωτιστικού οροφής

ζωντανό φως καθυστέρησης οροφής

Το σωστό φως οροφής είναι πολύ περισσότερο από μια απλή πηγή φωτός. Είναι επίσης ένα σημαντικό αξεσουάρ σπιτιού που πρέπει να προσαρμόζεται τέλεια στο στυλ της επίπλωσης. Ρετρό κλασικά, νοσταλγικοί λαμπτήρες σε στυλ vintage ή πιο μοντέρνα φώτα με βιομηχανική πινελιά – η επιλογή φυσικά εξαρτάται αποκλειστικά από εσάς. Ρίξτε μια ματιά σε πολλά μοντέλα λαμπτήρων οροφής σε εξειδικευμένα καταστήματα στον ιστότοπο καθώς και στο Διαδίκτυο, για παράδειγμα στο Vivaleuchten.de και επιλέξτε το τέλειο φωτιστικό οροφής σε κάθε δωμάτιο στο σπίτι σας.

Λίγες τεχνικές γνώσεις παρακαλώ?

οροφή ανοιχτό λευκό τρίο

Εάν είστε ήδη ξεκάθαροι για το στυλ και τη λειτουργία των φωτιστικών οροφής, θα πρέπει να αποκτήσετε λίγες τεχνικές γνώσεις πριν αγοράσετε. Οι τρεις πιο σημαντικοί όροι lumen, Kelvin και δείκτης απόδοσης χρωμάτων είναι στην πραγματικότητα απόλυτα επαρκείς.

Θυμάσαι ακόμα τον λαμπτήρα 60 watt πολύ καλά; Αντ ‘αυτού, λέει 730 lumens στη συσκευασία των LED. Οι φωτιστικοί όροι αντιπροσωπεύουν τη φωτεινότητα του φωτός και δείχνουν τι φως έχει μια λάμπα. Αλλά όχι μόνο αυτό το κριτήριο είναι σημαντικό κατά την επιλογή της πηγής φωτός, αλλά και το λεγόμενο χρώμα φωτός και αυτό είναι πάντα στο Kalvin. Κάποιος μιλά επίσης για θερμοκρασία χρώματος. Σε γενικές γραμμές, το λευκό φως LED έχει διαφορετικούς τόνους, που κυμαίνονται από ζεστό λευκό έως ουδέτερο λευκό έως λευκό φως ημέρας. Εάν ένα φωτιστικό έχει έως 3.300 Kelvin, τότε λένε ότι το φως είναι ζεστό λευκό. Η λάμπα λάμπει σε ουδέτερο λευκό έως 5.300 Kelvin και με υψηλότερο αριθμό Kelvin το φως είναι λευκό της ημέρας.

Κατ ‘αρχήν, ισχύουν τα ακόλουθα: Το ζεστό λευκό έχει χαλαρωτικό και ζεστό αποτέλεσμα, το ουδέτερο λευκό είναι πιο διεγερτικό και καλό για το ξύπνημα και το φως της ημέρας βοηθά στη βέλτιστη συγκέντρωση και απόδοση.

Και τι γίνεται με τον δείκτη απόδοσης χρωμάτων; Αυτό μετριέται σε Ra και δείχνει πόσο καλά και φυσικά φωτίζονται τα χρώματα στο δωμάτιο. Οι τιμές ευρετηρίου μεταξύ 80 και 100 Ra είναι οι βέλτιστες.

Η σωστή μίξη το κάνει

φωτιστικό οροφής φωτισμός σαλονιού

Ο καλός συνδυασμός είναι σκληρός, ακόμη και όταν πρόκειται για φωτισμό. Επομένως, δεν πρέπει να βασίζεστε μόνο σε μια μοναχική λάμπα οροφής, αλλά και σε πολλές συνδυασμένες πηγές φωτός και να δημιουργείτε διαφορετικά νησιά φωτός στο δωμάτιο. Αυτό δημιουργεί ένα ισορροπημένο φωτεινό τοπίο που εξασφαλίζει περισσότερη άνεση και ευχάριστη αρμονία. Οι ειδικοί συμβουλεύουν τον συνδυασμό τριών διαφορετικών στοιχείων στο φωτισμό του δωματίου: φως οροφής (εξασφαλίζει το βασικό φως), φωτιστικά τοίχου ή δαπέδου (που είναι υπεύθυνα για το φωτισμό ζώνης) και επιτραπέζια φωτιστικά ή διακοσμητικά φωτιστικά (που παρέχουν φωτεινές πινελιές και επιπλέον διάθεση).

Θα πρέπει επίσης να συνδυάσετε έναν ισορροπημένο συνδυασμό άμεσου και έμμεσου φωτισμού. Ενώ το άμεσο φως συμβάλλει σε μια καλύτερη βασική φωτεινότητα, το έμμεσο ή ανακλώμενο φως βοηθά στην οπτική μεγέθυνση των δωματίων και τα κάνει πιο άνετα.

Δημιουργήστε την πολύ ιδιαίτερη ατμόσφαιρά σας με τον σωστό συνδυασμό φωτός!

πολυέλαιος λαμπτήρων οροφής

Συμπέρασμα:

Για να σχεδιάσετε σωστά τον φωτισμό σας στο σπίτι, υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη. Εκτός από το στυλ και τη λειτουργία, η απόδοση φωτός, η θερμοκρασία χρώματος και ο δείκτης απόδοσης χρωμάτων παίζουν επίσης έναν αρκετά σημαντικό ρόλο στην απόφαση αγοράς σας. Βασιστείτε στο σωστό φωτιστικό οροφής ως επιτυχημένο βασικό φωτισμό για κάθε δωμάτιο και συνδυάστε το με άλλες κατάλληλες πηγές φωτός, όπως επιτραπέζια και φωτιστικά τοίχου ή ροδέλες οροφής και λωρίδες φωτός. Απλά δημιουργήστε το τέλειο μείγμα φωτός και μην ξεχνάτε τον κανόνα: Τα πιο φωτεινά δωμάτια χρειάζονται πάντα λιγότερο φως από αυτά που είναι πιο σκούρα!