Ο κόσμος μας γίνεται όλο και πιο πυκνοκατοικημένος και η ανάγκη για ενέργεια αυξάνεται. Ωστόσο, με την αυξανόμενη κατανάλωση ενέργειας, όχι μόνο προκύπτουν περισσότερα έξοδα, αλλά κυρίως το κλίμα είναι επίσης μολυσμένο. Δυστυχώς, το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειας που καταναλώνεται εξακολουθεί να προέρχεται από ορυκτά καύσιμα με υψηλό επίπεδο εκπομπών CO2. Εμφανιζόμενη με αυτόν τον τρόπο, μια θανατηφόρα «απώλεια-απώλεια κατάστασης». Χάρη στις νεότερες τεχνολογίες, τις έξυπνες στρατηγικές και την αυξανόμενη περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση, τόσο στους επιχειρηματίες όσο και στους ιδιώτες καταναλωτές, ωστόσο, υπάρχει μια αυξανόμενη τάση για εξοικονόμηση ενέργειας και ενεργειακή απόδοση. Στις παρακάτω γραμμές μπορείτε να μάθετε τι ακριβώς σημαίνει αυτό και πώς μπορείτε πραγματικά να εξοικονομήσετε περισσότερη ενέργεια στο σπίτι.

ενεργειακές αποδόσεις ενεργειακές κλάσεις εξοικονομούν ηλεκτρική ενέργεια

Τι σημαίνει πραγματικά ενεργειακή απόδοση;?

Κατ ‘αρχήν, αποδοτικότητα σημαίνει βέλτιστη χρήση με ελάχιστη προσπάθεια. Or στην περίπτωση της ενεργειακής απόδοσης – χρησιμοποιώντας όσο το δυνατόν λιγότερη ενέργεια προκειμένου να επιτευχθούν τα ίδια (βέλτιστα) αποτελέσματα. Ως άμεση συνέπεια, υπάρχει τότε αξιοσημείωτη εξοικονόμηση ενέργειας σε όλους τους τομείς.

Καλό για την οικονομία, καλό για το περιβάλλον και επίσης για κάθε ιδιωτικό προϋπολογισμό. Το λειτουργικό κόστος μειώνεται αμέσως, αυξάνεται η ανταγωνιστικότητα και μειώνεται το οικολογικό αποτύπωμα. Δεν είναι τίποτα που ο όρος βιωσιμότητα συμβαδίζει πάντα με την ενεργειακή απόδοση, επειδή εξοικονομεί πόρους και βελτιστοποιεί τις διαδικασίες εργασίας.

Ένα καλό παράδειγμα ενεργειακής απόδοσης σε εταιρείες διαφορετικών βιομηχανιών είναι οι λεγόμενοι διαχωρισμοί κλιματικών ζωνών. Αυτά εφαρμόζονται με καινοτόμο τρόπο χρησιμοποιώντας ενεργειακά αποδοτικά συστήματα και προϊόντα όπως πόρτες υψηλής ταχύτητας και κουρτίνες αέρα. Αυτό όχι μόνο αυξάνει την ενεργειακή απόδοση, αλλά βελτιστοποιεί επίσης τις διαδικασίες εργασίας. Ένα σημαντικό πλεονέκτημα είναι η καλύτερη υγεία των εργαζομένων.

Οι ιδιώτες καταναλωτές συσχετίζουν πολύ συχνά την ενεργειακή απόδοση στην καθημερινή ζωή με το ενεργειακό σήμα της ΕΕ, το οποίο υπάρχει από το 1994 και χωρίζει τα προϊόντα σε κατηγορίες ενεργειακής απόδοσης από το Α έως το Γ, όπου το Α αντιπροσωπεύει την υψηλότερη και το Γ τη χαμηλότερη απόδοση. Έτσι, μπορείτε να επιλέξετε χαμηλότερο κόστος και λιγότερες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου όταν αγοράζετε τις οικιακές σας συσκευές.

ενεργειακή απόδοση εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας

7 συμβουλές για περισσότερη ενεργειακή απόδοση στην καθημερινή ζωή

Εκτός από την αγορά μιας ενεργειακά αποδοτικής οικιακής συσκευής, μπορείτε να κάνετε πολλά περισσότερα για να εξοικονομήσετε ενέργεια στην καθημερινή ζωή. Θα βρείτε τις δοκιμασμένες συμβουλές μας παρακάτω.

# 1 – μετάβαση σε έναν πράσινο πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας

Εδώ το περιβάλλον έρχεται πρώτο, επειδή η πράσινη ηλεκτρική ενέργεια είναι κλιματικά ουδέτερη. Σε αυτήν την περίπτωση, η αποδοτικότητα υπολογίζεται με την ελαχιστοποίηση των εκπομπών CO2 που προκαλούν ζημίες στο κλίμα.

# 2 – μεταβείτε σε LED

Τα φώτα LED είναι σαφώς το πιο αποδοτικό τεχνητό φως που υπάρχει σήμερα. Αυτό όχι μόνο εξοικονομεί εκπομπές CO2, αλλά μειώνει αισθητά το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας.

LED φώτα ενεργειακής απόδοσης

# 3 – Αποφύγετε την κατάσταση αναμονής, αν είναι δυνατόν

Είναι δύσκολο να το πιστέψουμε, αλλά με την προηγούμενη κατάσταση αναμονής στο σπίτι, μπορείτε να εξοικονομήσετε έως και 120 ευρώ το χρόνο, καθώς και περίπου 250 κιλά CO2. Επομένως, είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε ένα πολύπριζο και να απενεργοποιήσετε εντελώς την τηλεόραση, τον υπολογιστή, το δρομολογητή κ.λπ. μετά τη χρήση.

# 4 – Μαγειρεύετε πάντα με το καπάκι ανοιχτό

Μπορείτε επίσης να εξοικονομήσετε πολύ ενέργεια κατά το μαγείρεμα, απλά μαγειρεύοντας πάντα με το καπάκι στην κατσαρόλα. Γεμίστε το με πολύ λίγο νερό όταν μαγειρεύετε λαχανικά ή αυγά. Αυτό σημαίνει ότι το νερό μαγειρέματος θερμαίνεται πολύ πιο γρήγορα και, φυσικά, χρειάζεστε επίσης πολύ λιγότερο ηλεκτρικό ρεύμα.

# 5 – Χρησιμοποιήστε τη λειτουργία μεταφοράς κατά το ψήσιμο

Εάν χρησιμοποιείτε τη θερμότητα πάνω / κάτω στο φούρνο, καταναλώνετε πολύ περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια σε σύγκριση με τη μεταφορά. Στη δεύτερη περίπτωση, ορίζετε πάντα χαμηλότερη θερμοκρασία και εξοικονομείτε ενέργεια κατά τη διαδικασία. Έτσι, η λειτουργία κυκλοφορίας αέρα αντιπροσωπεύει σαφώς καλύτερη ενεργειακή απόδοση.

εξοικονόμηση ενέργειας ενεργειακή απόδοση οικιακού κλιματισμού

# 6 – Πλυντήριο γεμάτο και σε 30 μοίρες

Το να αφήνετε το πλυντήριο μισογεμάτο κάθε δεύτερη μέρα δεν είναι καλή ιδέα. Για να εξοικονομήσετε ηλεκτρική ενέργεια και να έχετε λιγότερες επιπτώσεις στο περιβάλλον, είναι σκόπιμο να τη χρησιμοποιείτε λιγότερο συχνά, αλλά αντίθετα στο σύνολό της. Εάν είναι δυνατόν, αποφύγετε την πρόπλυση και πλύνετε στους 30 βαθμούς.

# 7 – Κάνετε πιο συχνά χωρίς στεγνωτήριο

Προτιμήστε σχοινί και άλογο για να στεγνώσουν τα ρούχα σας. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να εξοικονομήσετε πολλή ενέργεια, επειδή τα στεγνωτήρια θεωρούνται αρκετά μεγάλοι γκουζέρες ηλεκτρικής ενέργειας. Αν πάλι πρέπει, αγοράστε ένα στεγνωτήριο συμπύκνωσης με κλάση ενεργειακής απόδοσης Α..

Υπάρχουν, φυσικά, πολλές άλλες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να είστε πιο ενεργειακά αποδοτικοί στο σπίτι σας και στην καθημερινή ζωή γενικότερα. Επομένως, κάντε περαιτέρω έρευνα και χρησιμοποιήστε τα όσο το δυνατόν συχνότερα, χάριν του προϋπολογισμού σας και του περιβάλλοντος.

έξυπνη οικιακή ενεργειακή απόδοση