wabi-sabi-ελκυστικό-εσωτερικό-σχέδιο-υπνοδωμάτιο-κεφαλάρι   Εκπληκτικές αλλά πραγματικές ομοιότητες μεταξύ του παλαιότερου γουέστερν και του παλιού ιαπωνικού στυλ

Πολλοί στον δυτικό κόσμο έχουν αισθανθεί την επιρροή του προηγούμενου γουέστερν. Αυτό το στυλ δίνει μια αίσθηση απλότητας. Από αυτό μαθαίνει κανείς να βρίσκει την ομορφιά στην απλότητα. Αυτός είναι ακριβώς ο λόγος που στους Δυτικούς αρέσουν άλλες μορφές απλότητας που προέρχονται από την ίδια περίοδο.

Perhapsσως για τον ίδιο λόγο, στο 90% των ανθρώπων αρέσει διαισθητικά το ιαπωνικό στυλ wabi-sabi.

Ο απλός και αποτελεσματικός σχεδιασμός των παλαιότερων δυτικών σπιτιών στυλ Shaker εξακολουθεί να επηρεάζει την αντίληψη των ανθρώπων για το πώς πρέπει να μοιάζει ένα διαμέρισμα. Το ίδιο ισχύει και για το στυλ Arts and Crafts των σχεδιαστών William Morris και Gustav Stickley. Οι ιδέες τους ήρθαν ως απάντηση στην καταστολή της βικτοριανής εποχής και της βιομηχανικής επανάστασης. Τέτοιες ιδέες επηρέασαν την περιγραφή του Frank Lloyd Wright για τα σπίτια των λιβαδιών ως φόντο για την πραγματική ζωή όσο και το έργο των σύγχρονων σχεδιαστών.

Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά της απλότητας και της λειτουργικότητας μπορούν επίσης να βρεθούν στο ιαπωνικό στυλ Wabi-Sabi

Ελκυστική εσωτερική διακόσμηση

Ελκυστική εσωτερική διακόσμηση wabi sabi τραπεζαρία ξύλινη τραπεζαρία

Μεταξύ άλλων, η σημερινή ανάρτηση ασχολείται με την ανάπτυξη αυτού του σχεδίου στα τέλη του 18ου και στις αρχές του 19ου αιώνα. Εκείνη την εποχή, η εκβιομηχάνιση ήταν επίσης πολύ ισχυρή. Είχε πολύ μεγάλη επίδραση στην αντίληψη του σχεδιασμού ως τέτοια. Και οι δύο τάσεις ήταν παράλληλες.

Το στυλ Shaker έγινε ιδιαίτερα ισχυρό στα μέσα του 18ου αιώνα. Στο πλαίσιο αυτού του τύπου σχεδιασμού, η προτίμηση για απλά και αποτελεσματικά σχήματα είχε επικρατήσει.

Άνθρωποι από τη δυτική Αμερική ιδιαίτερα προσελκύθηκαν αμέσως σε αυτό το στυλ. Οι υπερβολικά μεγάλες διακοσμήσεις δεν φάνηκαν να είναι το σωστό για τους πιστούς, μεταξύ άλλων!

Τώρα ας δούμε μαζί μερικά ιαπωνικά κομμάτια με την ίδια στιλιστική προσέγγιση?

Τραπέζι κονσόλας Chester – 920 ευρώ

Ελκυστικό εσωτερικό σχέδιο wabi sabi συρταριέρα από σκούρο ξύλο

Ο Ιάπωνας αρχιτέκτονας Tadao Ando επισκέφθηκε για πρώτη φορά τις Ηνωμένες Πολιτείες το 1970. Έχει εκφράσει τον θαυμασμό του για τα χαρακτηριστικά του στυλ American Shaker.

Με τα λόγια του, η απλότητα και η αυτοσυγκράτηση είχαν δομητική επίδραση στο περιβάλλον. Κατά τη γνώμη του, αυτό το στυλ είδε μια εξαιρετικά αναζωογονητική απλότητα στο πλαίσιο της σύγχρονης πολυπλοκότητας.

Τοιχογραφία William Morris Compton

Ελκυστική εσωτερική διακόσμηση wabi sabi τοίχου που καλύπτει ταπετσαρία μοτίβο λουλουδιών

Το 1889, η οικονομολόγος Έμα Χιούιτ εξέφρασε την εξαιρετικά αρνητική της γνώμη για τη βικτοριανή εποχή. Αυτό το στυλ σχεδίασης το ονόμασε “The American Disease”. Ο Χιούιτ προκάλεσε τους ανθρώπους να είναι πιο απλοί και να χρησιμοποιούν υπερβολές μόνο στα πραγματικά κατάλληλα μέρη. Ο William Morris έχει επίσης ξεκινήσει τη δική του εκστρατεία σύμφωνα με αυτή τη θέση ενάντια στην έμφαση στη δική του κοινωνική θέση από το βικτοριανό στυλ. Μέσα από μια σειρά χειροποίητων έργων, άλλοι άνθρωποι ήθελαν επίσης να παρακινήσουν την επιστροφή στην ομορφιά.

Οι τοιχογραφίες που δημιούργησε ο Μόρις είναι ζωγραφισμένες και τυπωμένες στο χέρι και δείχνουν μια υπέροχη απλότητα. Από τους οπαδούς του βικτοριανού στυλ, αυτό θεωρήθηκε ως σημάδι της έλλειψης φαντασίας των φτωχών ανθρώπων.

Εσωτερικό βικτοριανού στιλ

Ελκυστική εσωτερική διακόσμηση σκαλοπατιών wabi sabi παραδοσιακή τραπεζαρία

Από την πλευρά του, έχει επίσης εκφράσει σκληρή κριτική για το επιλεκτικό και υπερφορτωμένο βικτοριανό στυλ. Επισήμανε ότι εκείνη την εποχή οι άνθρωποι συχνά αναφέρονταν σε ένα κομμάτι γης ως κάτι ακατάλληλο για τα σπίτια τους. Λέγεται τότε ότι ένα κομμάτι ήταν όμορφο πριν από μερικά χρόνια, αλλά τώρα δεν θα ταίριαζε στο κτίριο. Κατά τη γνώμη του Μόρις, αυτές οι λέξεις δείχνουν ότι κάποιος έχει συνειδητοποιήσει τα αποτρόπαια χαρακτηριστικά του βικτοριανού στυλ. Παρ ‘όλα αυτά, λέει, συνεχίζετε με αυτό.

Αναζητήστε την ομορφιά στις καθημερινές λεπτομέρειες

Ελκυστική εσωτερική διακόσμηση wabi sabi μπολ κεραμικά φρούτα

Έχει συμβουλέψει επανειλημμένα τους μαθητές του να αναζητήσουν την ομορφιά στις καθημερινές λεπτομέρειες. Κατά τη γνώμη του, όλοι πρέπει να δουν την ομορφιά της γυναίκας που αντλεί νερό από το πηγάδι και ενός άντρα που μαθαίνει να δουλεύει με ένα δρεπάνι. Αν δεν μπορούσες να το κάνεις αυτό, όλες οι άλλες ομορφιές του κόσμου θα σου έμεναν κρυμμένες.

Θυμίζει στους ανθρώπους πραγματικά αντικείμενα αγάπης. Πρόκειται για τη δική σου γυναίκα ή τον δικό σου άντρα, τα δικά σου χωράφια με τα λουλούδια. Κατά τη γνώμη του, αυτά αντικατοπτρίζουν επίσης τη δική σας προσωπικότητα.

Σκοτεινή, δραματική ατμόσφαιρα – τεράστια ξύλινα έπιπλα με δερμάτινη επένδυση

Ελκυστική εσωτερική διακόσμηση wabi sabi δερμάτινοι καφέ καναπέδες ενσωματωμένο τζάκι

Ο Αμερικανός σχεδιαστής Gustav Stickley είχε παρόμοια ιδέα για τα πράγματα. Ταν σχεδιαστής από το κίνημα Craftsmanns. Είχε φέρει ένα διαφορετικό είδος απλών επίπλων στους Αμερικανούς στα μέσα του 19ου αιώνα.

Με τα δικά του λόγια, χρησιμοποίησε μόνο υλικά που παράγουν ένα αξιοπρεπές, απλό και κομψό αποτέλεσμα.

Αυτός και η οικογένειά του ζούσαν σε μια απλή ξύλινη καμπίνα. Έκανε πολύ πειστικούς ισχυρισμούς. Πρώτον, κατά τη γνώμη του, αυτές οι καμπίνες ξύλου έχουν μια απλή ομορφιά με τις απλές και σαφείς γραμμές.

Έχουν επίσης την ανοιχτή γοητεία των εκτεθειμένων στοιχείων. Για το λόγο αυτό, αυτά δεν κρύβονται κάτω από στολίδια και διάφορα δομικά στρώματα.

Όπως μπορείτε να δείτε στην εικόνα εδώ, τα απλά έπιπλα έχουν γίνει πρότυπο για σπίτια σε όλο τον κόσμο μέχρι σήμερα

Ελκυστική εσωτερική τραπεζαρία wabi sabi με ψηλές πλάτες

Αντικειμενικά μιλώντας, το βικτοριανό στυλ και το κίνημα Τέχνες και Χειροτεχνίες επέζησαν δίπλα -δίπλα στον 20ό αιώνα. Αυτά έχουν επηρεάσει την ψυχή των Αμερικανών και γενικότερα των δυτικών ανθρώπων ταυτόχρονα.

Στην πραγματικότητα, μπορεί κανείς να πει ότι και τα δύο στυλ αντιπροσωπεύονται εξίσου στα μοντέρνα σχέδια του 21ου αιώνα. Απλώς πήρατε το καλύτερο από τα δύο και βρήκατε τη σωστή ισορροπία. Αυτό το υγιές μείγμα υιοθετήθηκε επίσης στις σύγχρονες μορφές wabi-sabi.

     Έπιπλα στυλ Wabi -Sabi – ατελής, ημιτελής ομορφιά

wabi sabi λευκά έπιπλα κουζίνας πραγματικά όμορφα επιτραπέζια πλακάκιαΤραχύς σχεδιασμός τοίχων στο σαλόνι σε συνδυασμό με κλασικούς τόνους

wabi sabi ελκυστική εσωτερική διακόσμηση πολυθρόνας ενσωματωμένος καθρέφτης τζακιού

Μασίφ δερμάτινοι καναπέδες – έπιπλα Wabi -Sabi

wabi sabi ελκυστικός εσωτερικός σχεδιασμός καναπές δερμάτινο τραχύ σχέδιο τοίχου