Ο οδηγός Michelin – ένα όνειρο για πολλούς που τους τρομοκρατεί επίσης

«Το να αποκτήσετε τα περισσότερα αστέρια δεν σημαίνει αυτόματα ότι είστε ο καλύτερος μάγειρας. Απλώς πρέπει να έχεις πολλά εστιατόρια! »Τα λόγια του Joël Robuchon, του σεφ με αστέρι Michelin στον κόσμο (συνολικά 25 αστέρια), εμπνέουν πολυάριθμους σεφ σε όλο τον κόσμο και τους δίνουν την ώθηση να συνεχίσουν για τη μεγαλύτερη αναγνώριση και εξουσία στον κόσμο Καταπολέμηση της βιομηχανίας φιλοξενίας. Μόνο ένα μόνο κριτήριο που έχει οριστεί από τη Michelin πρέπει να πληρούται έτσι ώστε ο αντίστοιχος σεφ και το εστιατόριο του να τιμηθούν με το βραβείο των αστεριών (το πολύ 3 αστέρια ανά εστιατόριο) – εκτός από το στυλ μαγειρέματος, η κουζίνα πρέπει να περιλαμβάνει διάφορες πρώτης κατηγορίας και άριστα έτοιμα πιάτα.

Εξαιρετικό φαγητό με ένα άγγιγμα της ερμηνείας του σεφ

michelin star guide dre star

Τα αστέρια αντιπροσωπεύουν την εξαιρετική γκουρμέ κουζίνα και το εξαιρετικό φαγητό – τα τελευταία χρόνια οι επιθεωρητές και οι κύριοι δοκιμαστές του Michelin Guide έχουν επικεντρωθεί αποκλειστικά στο φαγητό που προσφέρεται, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη το εσωτερικό και την ποιότητα των υπηρεσιών. Η καλύτερη απόδειξη για αυτό είναι το κατάστημα γρήγορου φαγητού Tim Ho Wan στο Χονγκ Κονγκ – αν και μπορείτε να πάρετε φαγητό εδώ με λιγότερο από $ 2, το σνακ μπαρ κέρδισε το πρώτο του αστέρι Michelin το 2009!

Ας το παραδεχτούμε: όλοι κοιτάμε τα εστιατόρια με αστέρι Michelin με νέα μάτια, γι ‘αυτό και αυτός ο οδηγός ξενοδοχείων και εστιατορίων θεωρείται ένας από τους πιο σημαντικούς οδηγούς στην ιστορία και έχει πρωταρχική σημασία στον τομέα της καλής μαγειρικής τέχνης. Σε όλο τον κόσμο, πολλοί σεφ και καλοφαγάδες προσπαθούν να ξεπεράσουν τον έντονο ανταγωνισμό, να ξεπεράσουν τις προσδοκίες των επικεφαλής δοκιμαστών και τελικά να γράψουν τα ονόματά τους στο μικρό κόκκινο φυλλάδιο Michelin. Μόλις φτάσετε στο αστέρι, θα πρέπει πάντα να δίνετε προσοχή στο επίπεδο της ποιότητας των υπηρεσιών και να το βελτιώνετε συνεχώς. Οι σεφ που τιμήθηκαν με το υψηλό βραβείο Michelin βρίσκονται υπό συνεχή πίεση, επειδή μια πιθανή απώλεια αστεριού θα μπορούσε να αποδειχθεί καταστροφική για την επιχείρησή τους.

Το αστέρι Michelin – η ιστορία των αδελφών Michelin

michelin stern αδέρφια εφευρέτης

Όταν οι αδελφοί André και Édouard Michelin δημοσίευσαν τον πρώτο τους ταξιδιωτικό οδηγό κατά τη διάρκεια της Παγκόσμιας Έκθεσης του Παρισιού το 1900, ο στόχος τους ήταν να εκλαϊκεύσουν τον τουρισμό αυτοκινήτων και να τον φέρουν γρήγορα στο ευρύ κοινό. Με αυτόν τον τρόπο ήθελαν να διαφημίσουν τα δικά τους προϊόντα και να κερδίσουν την πίστη των πελατών τους. Οι δύο βιομήχανοι ταξίδεψαν σε όλη τη χώρα για να συναντήσουν τους πολύ λίγους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων προσωπικά και να τους πείσουν για την εξαιρετική ποιότητα των ελαστικών Michelin. Κατά τη διάρκεια αυτών των επαγγελματικών ταξιδιών, κατέγραψαν τις εμπειρίες και τις αντιλήψεις τους σε ένα σημειωματάριο και σημείωσαν τις εντυπώσεις τους από τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία που επισκέφτηκαν στο μεγάλο ταξίδι. Τα αδέλφια σημειώνουν με λίγο αστερίσκο πού το φαγητό κολακεύει τον ουρανίσκο και πού το κρασί έχει την καλύτερη γεύση.

Τα αδέλφια προχώρησαν πολύ για να δημοσιοποιήσουν την εταιρεία τους και τα προϊόντα Michelin

διαφήμιση ελαστικών Michelin

Εκείνη τη στιγμή υπήρχαν μόνο περίπου 3.000 αυτοκίνητα στη Γαλλία καθώς η οδήγηση διέθετε αρκετά υψηλό κίνδυνο σοβαρών ατυχημάτων – λόγω διαφόρων τεχνικών προβλημάτων αυτοκινήτων, οι οδηγοί στις περισσότερες περιπτώσεις δεν κατάφεραν να φτάσουν στον τελικό προορισμό τους. Για το λόγο αυτό, οι Michelins συγκέντρωσαν όλες τις χρήσιμες πληροφορίες που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε μια τέτοια κατάσταση και έγραψαν ένα μικρό φυλλάδιο για τους πλακόστρωτους δρόμους και τους αυτοκινητόδρομους σε όλη τη χώρα. Επιπλέον, σε αυτόν τον ταξιδιωτικό οδηγό έδωσαν στους οδηγούς τις διευθύνσεις πρατηρίων καυσίμων και συνεργείων όπου μπορούσαν να αλλάξουν τα ελαστικά του αυτοκινήτου τους. Επιπλέον, το μικρό βιβλίο έδωσε λεπτομερείς πληροφορίες για τις υπόλοιπες στάσεις και τα ξενοδοχεία στα οποία θα μπορούσατε να βρείτε καλό φαγητό και διαμονή στην πορεία.

Αρχικά, ο οδηγός ήταν διαθέσιμος δωρεάν, αλλά από το 1920 θα πρέπει να τον πληρώσετε. Το 1923 δημιουργήθηκε ένα ξεχωριστό κεφάλαιο αφιερωμένο στα καλύτερα εστιατόρια. Τρία χρόνια αργότερα, το αστέρι παρουσιάστηκε επίσημα ως διάκριση για γκουρμέ εστιατόρια με εκλεκτή κουζίνα. Το 1930, το δεύτερο και το τρίτο αστέρι προστέθηκαν στην ταξινόμηση ως κριτήριο για τη διαφοροποίηση της ποιότητας της προσφερόμενης υπηρεσίας.

Η βαθμολογία των εστιατορίων

michelin star food πρώτης κατηγορίας

Ανώνυμοι επιθεωρητές Michelin επισκέπτονται και αξιολογούν τα εστιατόρια σύμφωνα με πέντε διαφορετικά κριτήρια: ποιότητα και φρεσκάδα των συστατικών, επαγγελματική προετοιμασία, προσωπική πινελιά του εκάστοτε σεφ, αρμονία της γεύσης και σταθερή ποιότητα. Ένα αστέρι σημαίνει μια κουζίνα γεμάτη φινέτσα – αξίζει μια στάση! Δύο αστέρια σημαίνουν κορυφαία κουζίνα – αξίζει μια παράκαμψη! Τρία αστέρια βραβεύονται μόνο για πραγματικά μοναδική κουζίνα που αξίζει το ταξίδι!

Για να πάρει το αστέρι, κάθε σεφ πρέπει να προσθέσει κάτι μοναδικό, ένα άγγιγμα της δικής του ερμηνείας και εσωτερικής διαίσθησης στα πιάτα του – οι δοκιμαστές σεφ αναζητούν κάτι θεαματικό σε κάθε πιάτο που απλά γυρίζει το κεφάλι τους!

Για να κερδίσετε το αστέρι Michelin, πρέπει να προετοιμάσετε πρωτότυπα και πρώτης τάξεως πιάτα

michelin star adlon

Σε γενικές γραμμές, οι κύριοι υπεύθυνοι δοκιμών Michelin μετρούν το επίπεδο ποιότητας των εστιατορίων σε συνολικά 23 χώρες σε όλο τον κόσμο και δημοσιεύουν τον τρέχοντα οδηγό Michelin κάθε χρόνο – τόσο νεοφερμένους (εστιατόρια που κέρδισαν το αστέρι πέρυσι) όσο και εστιατόρια που έχουν ήδη βραβεύτηκαν που έχουν διατηρήσει το υψηλό επίπεδο υπηρεσιών τους με την πάροδο του χρόνου, αναφέρονται εδώ. Στο Βερολίνο θα ανακαλύψετε 12 εστιατόρια ενός αστέρι και 7 εστιατόρια δύο αστέρων, όλα για όλα Υπάρχουν 10 εστιατόρια τριών αστέρων σε εθνικό επίπεδο. Το Schwarzwaldstube στο Beiersbronn βραβεύτηκε με τρία αστέρια για πρώτη φορά το 1993, η ποιότητα των υπηρεσιών και των προϊόντων του επικεφαλής σεφ Harald Wohlfahrt εξακολουθεί να μαγεύει τους επισκέπτες εδώ και κόβει την ανάσα – το εστιατόριο του έχει τιμηθεί με το υψηλότερο βραβείο συνολικά 25 φορές! Η Γαλλία έχει τον μεγαλύτερο αριθμό εξαιρετικών εστιατορίων – 596 θέσεις, από τις οποίες οι 27 είναι τριών αστέρων!

Αστέρι Michelin – το βραβείο του αστεριού αναγνωρίζει μόνο τους καλύτερους σεφ και τα εστιατόριά τους

michelin star Γερμανία τρία αστέρια

Η απόκτηση του αστεριού Michelin θεωρείται η μεγαλύτερη αναγνώριση στον κλάδο της φιλοξενίας

Michelin star Γερμανία

Αστέρι Michelin – μόνο για καλοφαγάδες!

michelin star πρώτης τάξεως φαγητό

Τα πιάτα στα εστιατόρια με αστέρι Michelin είναι νόστιμα, υγιεινά και εκλεκτά

michelin star black forest

Αστέρι Michelin – η μαγειρική τέχνη των καλύτερων σεφ παγκοσμίως

michelin star βερολίνο

Παρακάτω θα βρείτε τα δύο εστιατόρια αστέρων Michelin στο Βερολίνο:

Αστέρι Michelin – Facil με επικεφαλής σεφ τον Michael Kempf

Facil εστιατόριο Βερολίνο michelin stars

Fischers Fritz με επικεφαλής τον σεφ Christian Lohse

michelin star fischers fritz berlin

Horváth και Sebastian Frank 

horvath berlin michelin stars

Η τραπεζαρία Lorenz Adlon και ο Hedrik Otto ως κύριος της κουζίνας

adlon michelin star

MIchelin Stern – Reinstoff και Daniel Achilles

καθαρή ουσία Βερολίνο

Εστιατόριο με αστέρι Michelin Tim Raue 

tim raue berlin

Ο Rutz και ο Marco Müller ως σεφ εδώ 

rutz berlin

Αστέρι Michelin – σαλόνι Black Forest στο Beiersbronn

michelin star δωμάτιο μαύρου δάσους

Ο Harald Wohlfahrt κατέχει το ρεκόρ για τα περισσότερα αστέρια Michelin στη Γερμανία

Μάγειρας Michel Star Schwarzwalstube