Η μουσική τζαζ ως ένας τρόπος ζωής πρωτοπορίας

«Για περισσότερο από έναν αιώνα, η τζαζ μουσική έδωσε σε χιλιάδες ανθρώπους σε όλο τον κόσμο την ευκαιρία να εκφραστούν ελεύθερα μέσα από τον πνευματικό ρυθμό και υπό αυτήν την έννοια τους εγγυάται μια ορισμένη ελευθερία έκφρασης. Χωρίς αμφιβολία, η τζαζ θεωρείται πραγματικός πολιτιστικός πρεσβευτής και διδάσκει σε όλο τον κόσμο τη σημαντική διδασκαλία της – αυτή η μουσική εκτιμά τη διαφορετικότητα και την ποικιλία, προάγει την ηθική και την ειλικρίνεια, εκφράζει καινοτόμες ιδέες με ψυχικό τρόπο και επιμένει ότι όλοι είναι υπεύθυνοι για τις στις δικές του πράξεις. Η τζαζ είναι ένας τύπος μουσικής για τη συνολική ανθρώπινη ανάπτυξη και την πολυετή εμπειρία! Μια πραγματική λατρεία αναπτύχθηκε γύρω από την τζαζ μουσική! Καθένας από εμάς άρεσε να ζει σε έναν κόσμο τζαζ στον οποίο όλοι δουλεύουμε και αυτοσχεδιάζουμε μαζί χωρίς να είμαστε περιορισμένοι ή ντροπιασμένοι, ακολουθώντας τα ένστικτά μας και παραδεχόμενοι ανοιχτά τους φόβους μας.

 Η προέλευση και η ανάπτυξη της τζαζ μουσικής μέσα στις δεκαετίες

Το 1808 περίπου μισό εκατομμύριο σκλάβοι απελάθηκαν από την Αφρική στις Ηνωμένες Πολιτείες – οι Αφρικανοί έφεραν την παραδοσιακή τους λαϊκή μουσική, συγκεκριμένους χορούς και χαρακτηριστικά όργανα μαζί τους στα νέα τους σπίτια. Μουσικά φεστιβάλ πραγματοποιούνταν τακτικά στη Νέα Ορλεάνη, τη Νέα Υόρκη και τη Νέα Αγγλία μέχρι το 1843, όπου παίζονταν τυπικές αφρικανικές μελωδίες – η μονότονη μουσική, ωστόσο, δεν αντιστοιχούσε στις ευρωπαϊκές αντιλήψεις για την αρμονία και την ευφωνία. Με την πάροδο του χρόνου, οι Αφρο-Αμερικανοί έμαθαν να παίζουν βιολί και οι Ευρωπαίοι ερμηνευτές άρχισαν να ενσωματώνουν και να διαπλέκουν διάφορα στοιχεία από αφρικανικούς ρυθμούς στα μουσικά τους έργα. Ωστόσο, η τζαζ στην πραγματικότητα αναπτύχθηκε και εξαπλώθηκε στις δεκαετίες του 20 και του 30. Η παλαιότερη γενιά έβλεπε την τζαζ αρχικά ως ένα ανήθικο είδος μουσικής και κατά συνέπεια ως κίνδυνο και απειλή για τις πνευματικές αξίες και έθιμα βαθιά ριζωμένα στα έθιμα. Η τζαζ θεωρήθηκε μια παράξενη μουσική κακία, η προέλευση της οποίας μπορούσε να εντοπιστεί στην ψυχαγωγία που οργανώθηκε στους οίκους ανοχής.

Η μουσική τζαζ σταδιακά βρήκε αναγνώριση και στην Ευρώπη – όλοι έπαιζαν μαζί, ανεξάρτητα από την καταγωγή, τη θρησκεία ή το χρώμα του δέρματος

τζαζ μουσική από την αρχή μέχρι σήμερα

Ο Swing γεννήθηκε τη δεκαετία του 1930, ταυτόχρονα η τζαζ βρήκε αναγνώριση στην Ευρώπη και απέκτησε όλο και μεγαλύτερη σημασία με την πάροδο του χρόνου – ειδικά στη Γαλλία και το Βέλγιο. Δέκα χρόνια αργότερα εμφανίστηκε ένα νέο στυλ τζαζ μουσικής, το λεγόμενο Ο Μπίμποπ, ο οποίος χαρακτηριζόταν από ένα άγγιγμα αυτοσχεδιασμού και αφαιρετικότητας.

Στη δεκαετία του ’60 και του ’70, η τζαζ της Βραζιλίας και της Κούβας εξαπλώθηκε επίσης, η μπόσα Νόβα και η σάμπα συγχωνεύθηκαν σε ένα στους Αφρο-Κουβανικούς ρυθμούς.

 Τζαζ μουσική: πίσω στο σπίτι – τα καλύτερα φεστιβάλ τζαζ στις ΗΠΑ

τζαζ μουσική νέα παράσταση orelans

Διαφορετικά φεστιβάλ τζαζ πραγματοποιούνται σε όλο τον κόσμο κάθε χρόνο και οι Ηνωμένες Πολιτείες γιορτάζουν την ώθηση και την ενέργεια αυτού του είδους μουσικής όλο το χρόνο. Από τις 28 Απριλίου έως τις 7 Μαΐου 2017, οι λάτρεις της τζαζ θα συγκεντρωθούν στη γενέτειρα της τζαζ – τη Νέα Ορλεάνη και θα απολαύσουν μια μοναδική μουσική εμπειρία. Το φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1970, αλλά η ιδέα του δεν έχει αλλάξει μέχρι σήμερα – σε περισσότερες από 12 σκηνές, τόσο γνωστοί μουσικοί της τζαζ όσο και ερασιτέχνες αναπτύσσουν τις δυνατότητές τους, αποκαλύπτουν την ποικιλομορφία και τον δυναμισμό αυτού του είδους μουσικής και να το κάνουν προσβάσιμο στο ευρύ κοινό. Το πλούσιο πρόγραμμα περιλαμβάνει πολλά στυλ – pop, rock, gospel, jazz, R&Β, μουσική της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής. Αξίζει να γίνεις μάρτυρας της ταλάντευσης των μεγαλύτερων κλασικών swing και τζαζ!

Ένας από τους μεγαλύτερους τραγουδιστές τζαζ όλων των εποχών στο Newport Jazz Festival

jazz music jazz festival newport

Από τις 4 έως τις 6 Αυγούστου 2017, έχετε την αποκλειστική ευκαιρία να συμμετάσχετε στην παλαιότερη τζαζ εκδήλωση στις ΗΠΑ! Η τζαζ πρώτης κατηγορίας στο Newport Jazz Festival αφήνει τους πάντες στον πνευματικό κόσμο της τζαζ. Παρόλο που η μακρά παράδοση αυτού του φεστιβάλ έχει διακοπεί μερικές φορές από το 1954 και η παράσταση ακυρώνεται κάθε τόσο στη δεκαετία, το γεγονός παραμένει στην κορυφή της λίστας τζαζ φεστιβάλ παγκοσμίως! Μερικοί από τους πιο διάσημους μουσικούς στην ιστορία της τζαζ έπαιξαν εδώ: Louis Armstrong, Ella Fitzgerald, Duke Ellington, Thelonious Monk, John Coltrane και Miles Davis. Θεαματικές εκδηλώσεις τζαζ και διασκεδαστικές εβδομάδες φεστιβάλ σας περιμένουν στην Αμερική!

Η τζαζ απολαμβάνει ένα αρκετά υψηλό επίπεδο ενδιαφέροντος για την Ευρώπη

φεστιβάλ τζαζ μουσικής Κοπεγχάγης

Το Φεστιβάλ Τζαζ της Κοπεγχάγης σας καλωσορίζει από τις 7 έως τις 16 Ιουλίου 2017! Όταν πρωτοεμφανίστηκε, έπαιξε εδώ ο Sonny Rollins (Αμερικανός τενόρος σαξοφωνίστας και συνθέτης τζαζ), τα λόγια του οποίου εξακολουθούν να χαροποιούν τους λάτρεις της τζαζ από το 1979: «Όλα θα μπορούσαν να εκφραστούν μέσω τζαζ μουσικής και αυτοσχεδιασμού, γιατί αυτή είναι η υψηλότερη μορφή μουσικής! Η τζαζ μοιάζει λίγο με τις μέρες και την πρόγνωση του καιρού. Σήμερα είναι συννεφιασμένος, αύριο ο ήλιος λάμπει. Αυτό είναι τζαζ. Ποτέ δεν ξέρεις τι ακριβώς θα συμβεί. »Από τότε, το φεστιβάλ προσελκύει περισσότερους από 250.000 επισκέπτες ετησίως και είναι ένα από τα πιο δημοφιλή και σημαντικά τζαζ γεγονότα στην Ευρώπη. Στο τέλος του τρέχοντος έτους, η Δρέσδη μαγεύει τους κατοίκους και τους επισκέπτες της πόλης, επειδή η περίοδος από τις 3 έως τις 12 Νοεμβρίου είναι αποκλειστικά αφιερωμένη στη μουσική τζαζ. Η πόλη σας προσκαλεί στο 17ο τζαζ event Dresden Jazz Days και σας υπόσχεται πολύ χορό, μουσική και διασκέδαση με παγκοσμίου φήμης μουσικούς και ντόπιους καλλιτέχνες!

Αν σας αρέσει η τζαζ μουσική και σας αρέσει να την ακούτε ανά πάσα στιγμή, τότε θα βρείτε στο Hauptstraße 89, 12159 Βερολίνο Zig Zag Jazz Club, της οποίας η αυθεντική τζαζ ατμόσφαιρα (δεν αφορά μόνο τη μουσική, αλλά και την επίπλωση) σε μεταφέρει σε έναν μαγικό κόσμο. Απλά ελάτε εδώ και απολαύστε ένα μοναδικό σόου τζαζ!

Το Φεστιβάλ Τζαζ της Κοπεγχάγης – συμμετέχει όλος ο κόσμος

Κοπεγχάγη παίζοντας τζαζ μουσική

Η τζαζ μουσική απλά δεν γνωρίζει όρια!

μουσική τζαζ χωρίς όρια