Τα χαλιά είναι το τέλειο ρούχο για τα πατώματα μας. Χωρίς αυτά, τα δωμάτια συχνά φαίνονται πολύ στείρα και γυμνά. Τα χαλιά όχι μόνο βελτιώνουν τα σπίτια μας οπτικά και απτικά, αλλά και ηχητικά παρέχοντας καλή ηχομόνωση. Με τα μυριάδες σχέδια, μοτίβα, χρώματα και μεγέθη, ο καθένας μπορεί να βρει το κατάλληλο χαλί για κάθε ξεχωριστό δωμάτιο, δημιουργώντας έτσι μια ακόμη πιο σπιτική ατμόσφαιρα. Για να κάνετε πραγματικά την επιλογή σας, θα πρέπει να λάβετε υπόψη μερικά πράγματα όταν αγοράζετε ένα χαλί και να καθοδηγείτε από το δικό σας έντερο και γούστο, καθώς και πρακτικές συμβουλές ειδικών. Στις παρακάτω γραμμές θα βρείτε μερικά από τα πιο σημαντικά από αυτά για να είστε καλύτερα προετοιμασμένοι για την απόφαση αγοράς. Θα μάθετε επίσης παρακάτω ποιες είναι οι τελευταίες τάσεις στα χαλιά, ως πρόσθετη έμπνευση στο δρόμο προς το χαλί των ονείρων σας.

είχε χαλί με κόμπους

Τι πρέπει να λάβετε υπόψη όταν αγοράζετε χαλί?

Έχετε επιπλώσει όμορφα το σπίτι σας και αισθάνεστε άνετα στους τέσσερις τοίχους σας. Ωστόσο, κάτι λείπει; Χρειαζόμαστε χαλιά. Θα ήταν λογικό να το σκεφτείτε μερικά σημαντικά πράγματα πριν τα αγοράσετε αμέσως. Μην βιάζεστε τίποτα για αυτό, απλά πάρτε το χρόνο σας.

Χώρος και μέγεθος

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να καθορίσετε την ακριβή θέση κάθε χαλιού. Ανάλογα με τον χώρο, τα χαλιά είναι συνήθως δεμένα με ένα έπιπλο, για να το πω έτσι. Για παράδειγμα, το χαλί του σαλονιού στις περισσότερες περιπτώσεις βασίζεται στον καναπέ. Τοποθετείται είτε μπροστά είτε κάτω από αυτό, δημιουργώντας μια ευχάριστη οπτική ζώνη. Για μεγαλύτερα δωμάτια, είναι γενικά σκόπιμο να αγοράζετε μεγαλύτερα χαλιά. Γιατί αν το μέγεθος δεν είναι σωστό, ένα χαλί έχει μάλλον δυσμενές αποτέλεσμα στο δωμάτιο.

σαλόνι

Στην περίπτωση του σαλονιού, ισχύει ο εξής κανόνας: σε μικρά δωμάτια το χαλί πρέπει να προεξέχει περίπου 10-15 cm από τις δύο πλευρές του καναπέ και σε μεγάλα δωμάτια περίπου 30 cm ή περισσότερο.

γεωμετρικό μοτίβο σαλόνι σαλόνι

υπνοδωμάτιο

Στο υπνοδωμάτιο έχετε πολλές επιλογές για να στρώσετε ένα χνουδωτό χαλί. Είτε το βάζετε κάτω από ολόκληρο το κρεβάτι συμπεριλαμβανομένων των κομοδίνων είτε παίρνει μόνο το κάτω τρίτο του κρεβατιού. Μπορείτε επίσης να επιλέξετε ένα μικρότερο χαλί και τα πόδια σας θα εξακολουθούν να αισθάνονται ωραία και ζεστά όταν σηκωθείτε. Μια άλλη επιλογή είναι οι δρομείς χαλιών, οι οποίοι χρησιμεύουν ως οπτικό περίγραμμα γύρω από το κρεβάτι και είναι ιδιαίτερα τέλειοι για μικρότερα υπνοδωμάτια.

δασύτριχτα χαλιά γέφυρα δρομέας χαλί σετ δρομέας κρέμα ιβουάρ βαθύ σωρό

τραπεζαρία

Εάν θέλετε να εξοπλίσετε την τραπεζαρία σας με το σωστό χαλί, θα πρέπει ιδανικά να βρίσκεται κάτω από το τραπέζι και τις καρέκλες. Προσανατολίζεστε στο σχήμα του τραπεζιού και υπολογίζετε πάντα περίπου 70 εκατοστά περίπου σε κάθε πλευρά του τραπεζιού. Με αυτόν τον τρόπο υπάρχει αρκετός χώρος για να τραβήξετε τις καρέκλες αργότερα.

τραπεζαρία με διαμάντι χαλί

διάδρομος

Και πώς φαίνεται στο διάδρομο; Ως οδηγός: το μήκος του διαδρόμου μείον 120 εκατοστά έχει ως αποτέλεσμα το ιδανικό μήκος χαλιού. Σε κάθε πλευρά του χαλιού θα πρέπει να αφήσετε περίπου 15 εκατοστά ελεύθερο πάτωμα στον τοίχο. Πρέπει οπωσδήποτε να κάνετε τις μετρήσεις με την μπροστινή πόρτα ανοιχτή για να βεβαιωθείτε ότι το χαλί δεν θα γίνει εμπόδιο.

δασύτριχο βαθύ σωρό μακρύ σωρό χαλί πλένεται

Επιπλέον συμβουλή: Για να είστε ασφαλείς, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ταινία ζωγραφικής για να επισημάνετε το επιθυμητό μέγεθος και θέση του χαλιού στο πάτωμα και να χρησιμοποιήσετε αυτές τις μετρήσεις ως οδηγό κατά την αγορά.

Εργασία και υλικά

Τώρα που έχετε μια σαφή ιδέα για τη θέση και το μέγεθος, μπορείτε να ξεκινήσετε σωστά την αναζήτησή σας. Με παρόχους υψηλής ποιότητας, όπως το www.teppichcenter24.de, σίγουρα θα βρείτε αυτό που ψάχνετε και μπορείτε εύκολα να βρείτε το δικό σας Αγοράστε χαλιά online. Και όχι μόνο όσον αφορά το μέγεθος και το σχεδιασμό, αλλά κυρίως όταν πρόκειται για υλικά και διαδικασίες κατασκευής. Επειδή μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε χαλιά με κόμπους μηχανής, κόμπους στο χέρι, επίπεδη ύφανση ή χαλιά βαθιάς στοίβας. Καινοτόμες συνθετικές ίνες, φυσικές ίνες ή ανακυκλωμένα υλικά – η επιλογή είναι μεγάλη και υπάρχει κάτι για κάθε ανάγκη.

ανακύκλωση χαλί βαθύ σωρό άνετο μοντέρνο

Υγεία και ποιότητα

Όπως όλα τα υπόλοιπα υφάσματα στο σπίτι, έτσι και τα χαλιά πρέπει να είναι 100 % απαλλαγμένα από επιβλαβείς ουσίες. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να είστε σίγουροι ότι αυτά δεν θα βλάψουν τα παιδιά σας, τα κατοικίδια ζώα ή τον εαυτό σας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει πάντα να κοιτάτε την καθιερωμένη ετικέτα Standard 100 Oeko-Tex. Τα προϊόντα υψηλής ποιότητας το έχετε πάντα μαζί σας.

Στυλ και χρώματα

Αυτές οι δύο όψεις είναι συχνά μάλλον υποκειμενικές. Επειδή το στυλ επίπλωσης καθορίζει επίσης το ίδιο το χαλί. Δεν είναι ασυνήθιστο για τους ανθρώπους που τολμούν να κάνουν ένα αποτελεσματικό διάλειμμα στο στυλ για να δημιουργήσουν έναν παράγοντα wow σε ένα δωμάτιο. Μοιάζει με χρώματα. Μπορείτε να επιλέξετε ένα σχέδιο τόνου σε τόνο με χαλί σε παρόμοιο συνδυασμό χρωμάτων ή ένα τολμηρό μείγμα χρωμάτων. Παρ ‘όλα αυτά, δεν πρέπει να το παρακάνετε και να μην επιτρέπετε το κιτς. Κατ ‘αρχήν, θα πρέπει πάντα να έχετε κατά νου ότι τα ελαφρύτερα χαλιά επεκτείνουν οπτικά το δωμάτιο, ενώ τα πιο σκούρα χαλιά του δίνουν περισσότερο βάθος. Οι τελευταίες τάσεις χαλιών μπορούν να παρέχουν επιπλέον βοήθεια όσον αφορά το στυλ, τα σχέδια και τα χρώματα.

vintage στολίδια χαλιού

Ποιες είναι οι τελευταίες τάσεις στα χαλιά?

Οι μεγάλες τάσεις της υγιούς ζωής, της φύσης και της βιωσιμότητας δεν σταματούν φυσικά στα χαλιά. Αλλά αντίθετα. Αυτά εκδηλώνονται μέσα από βοτανικά και λουλουδάτα μοτίβα καθώς και σιωπηλούς και γήινους τόνους όπως καφέ, μπεζ, άμμο και τερακότα. Οι φυσικές ίνες, τόσο ζωικές όσο και φυτικές, είναι πανταχού παρούσες. Από βαμβάκι, σιζάλ και γιούτα μέχρι καρύδα και φελλό έως μαλλί, μετάξι και φυσικά μαλλιά – υπάρχουν χαλιά για κάθε γούστο.

επίπεδη ύφανση μοτίβο εξωτερικού χαλιού φοίνικα

Τα μαροκινά μοτίβα και γενικά τα ανατολίτικα χαλιά βιώνουν σίγουρα την επιστροφή τους αυτή τη στιγμή και συνεχίζουν να μαγεύουν με τα βελούδινα, λαμπερά υφάσματα και τα παιχνιδιάρικα, μυστικιστικά μοτίβα τους. Τα λεγόμενα vintage χαλιά δεν είναι λιγότερο επίκαιρα. Πολλοί κατασκευαστές χρησιμοποιούν παραδοσιακά, χειροποίητα χαλιά από μαλλί για αυτό. Μετά από μια επαγγελματική αποκατάσταση και τελειοποίηση, αυτά γίνονται πραγματικά μοντέρνα έργα τέχνης με vintage ταλέντο.

χαλί έθνο

Τα ανακυκλωμένα χαλιά είναι επίσης πολύ δημοφιλή. Για χάρη του περιβάλλοντος, αυτά είναι κατασκευασμένα από ανακυκλωμένα μπουκάλια PET και δεν είναι κατάλληλα μόνο ως ισχυρά υπαίθρια χαλιά, αλλά και ως αφράτα πόδια βαθιάς στοίβας.

χειροποίητο φουντωτό χαλί βαθιάς στοίβας σε μονόχρωμο σαλόνι

Τώρα που γνωρίζετε ήδη πολλά περισσότερα για τα πιο σημαντικά κριτήρια αγοράς και τις τελευταίες τάσεις στα χαλιά, η απόφαση αγοράς σίγουρα θα είναι ευκολότερη για εσάς. Αφήστε τον εαυτό σας να εμπνευστεί από χρώματα, σχέδια και υφές και βασιστείτε αποκλειστικά σε κατασκευαστές και προϊόντα υψηλής ποιότητας. Μην αφήνετε τον εαυτό σας υπό πίεση και ακούστε σίγουρα τις δικές σας προτιμήσεις. Σας ευχόμαστε ό, τι καλύτερο!

vintage orient χαλί kelim