Μάθετε από τη Μητέρα Φύση σε κάθε πτυχή της ζωής μας; Η λειτουργικότητα και η αισθητική της φύσης γοητεύουν και εμπνέουν πάντα την ανθρωπότητα. Ειδικά όταν πρόκειται για την κατασκευή και τη μεταφορά, μπορείτε να βρείτε πολλά παραδείγματα βιονικών. Μερικά από αυτά χρονολογούνται από την αρχαιότητα ή την Αναγέννηση. Ο Λεονάρντο ντα Βίντσι, για παράδειγμα, θεωρείται ο πρόγονος των βιονικών, με τα έξυπνα πρωτότυπα του ιπτάμενων μηχανών. Υιοθέτησε την αρχή για αυτό από τα φτερά του πουλιού. Παρακάτω μπορείτε να μάθετε τι ακριβώς σημαίνει ο όρος βιονικά. Μπορείτε επίσης να δείτε μερικά υπέροχα παραδείγματα αυτών στους τομείς της αρχιτεκτονικής και της κατασκευής.

Το βιονικό ταβάνι της έκθεσης Fiera Milano Rho

βιονικά παραδείγματα αρχιτεκτονική fiera milano rho fair

Τι είναι η βιονική?

Με απλά λόγια, η βιονική είναι μια συμβίωση βιολογίας και τεχνολογίας. Βασικά, είναι θέμα τεχνικής εφαρμογής της ιδιοφυΐας της φύσης με τον βέλτιστο τρόπο και της χρήσης της σε διαφορετικούς τομείς της ανθρώπινης ζωής. Ο ίδιος ο όρος καθιερώθηκε στη δεκαετία του 1960. Ο Ταγματάρχης της Αμερικανικής Αεροπορίας Τζακ Ε θεωρείται ο εφευρέτης του.

Steele. Εκτός από τη μορφή μίμησης, η βέλτιστη λειτουργικότητα, η σταθερότητα, η ενεργειακή απόδοση και η μακροζωία παίζουν καθοριστικό ρόλο στα βιονικά. Δεν είναι λοιπόν σημαντικό μόνο να μιμηθούμε τα βιολογικά φαινόμενα, αλλά κυρίως να βρούμε το κατάλληλο δομικό υλικό για αυτό ή μάλλον να το εφεύρουμε. Είναι πολύς δρόμος από την ίδια τη γνώση στο τελικό προϊόν. Αυτό περνά μέσα από αφηρημένα μοντέλα υπολογιστών, πρώτα πρωτότυπα και πολλά πρακτικά πειράματα και γίνεται από βιολόγους, φυσικούς, πολιτικούς μηχανικούς και αρχιτέκτονες. Στην αρχή, οι επιστήμονες χρησιμοποιούν συχνά μια πολύ σημαντική διαδικασία – τη δημιουργία διευρυμένων μοντέλων.

Οι κηρήθρες είναι από τα πιο δημοφιλή παραδείγματα βιονικών στην κατασκευή και το σχεδιασμό

παραδείγματα βιονικών στην αρχιτεκτονική

Η ελαφριά αρχή κατασκευής των βιονικών κατασκευών

Όπως ήδη αναφέρθηκε, υπάρχουν αρκετά παραδείγματα βιονικών στην αρχιτεκτονική. Μερικά από αυτά είναι ακόμη και αρκετά διάσημα, όπως ο Πύργος του Άιφελ στο Παρίσι. Αν και αυτό είναι αρκετά μεγάλο και φαίνεται πολύ βαρύ, χτίστηκε εξ ολοκλήρου σύμφωνα με την ελαφριά κατασκευή της βιονικής κατασκευής. Ο πύργος μιμείται ακριβώς τη δομή των ανθρώπινων οστών και είναι στην πραγματικότητα κατασκευασμένος από λίγο υλικό. Η βέλτιστη σταθερότητα και ευελιξία του μαγεύει ταυτόχρονα κάθε παρατηρητή σήμερα.

Με τη δημιουργία των τελευταίων καινοτόμων σύνθετων υλικών και πολυμερών, είναι ήδη δυνατό να μιμηθούμε τις καλύτερες κατασκευές και μηχανισμούς από τη χλωρίδα και την πανίδα. Αντιδρούν στο φως, την υγρασία του αέρα και τη θερμοκρασία και με αυτόν τον τρόπο εξοικονομούν πολλή ενέργεια που διαφορετικά θα χρειαζόταν για την αντίστοιχη λειτουργία διαφορετικών στοιχείων. Ένα από τα πολυάριθμα βιονικά παραδείγματα από την αρχιτεκτονική είναι το περίπτερο «που αναπνέει» στον κήπο του αρχιτέκτονα Achim Menges.

Το θεματικό περίπτερο για το Expo 2012 στην Κορέα εμπνεύστηκε από το λουλούδι του πουλιού του παραδείσου (Strelizie)

παραδείγματα βιονικών περίπτερο με θέμα την έκθεση της Κορέας 2012

Το σπίτι Nautilus του Javier Senosiain στο Μεξικό μοιάζει με κέλυφος σαλιγκαριού

βιονικά παραδείγματα nautilus house javier senosiain

15 εξαιρετικά βιονικά παραδείγματα αρχιτεκτονικής

Μερικές φορές υπάρχουν μαύρα πρόβατα μεταξύ των αρχιτεκτονικών δημιουργιών που μοιάζουν με βιονικά, όπως το Ολυμπιακό Στάδιο στο Πεκίνο. Μοιάζει με φωλιά πουλιών και ονομάζεται επίσης έτσι. Το στάδιο μοιάζει μόνο με την κατασκευή των φωλιών και όχι με τη λειτουργικότητα και τη βιωσιμότητά τους. Εδώ είναι μερικά φουτουριστικά κτίρια που συναρπάζουν τη βιονική αρχιτεκτονική τους. Κάποια είναι ήδη πραγματικότητα και άλλα είναι ακόμα στο έργο. Όπως και να έχει, είναι πάντα απίστευτο πώς οι οργανικές μορφές μετατρέπονται σε αρχιτεκτονικές μορφές και ενσωματώνουν την ίδια ελαφρότητα με πλήρη σταθερότητα.

Ο πύργος της λάβας στο Αμπού Ντάμπι

βιοϊνικά παραδείγματα πύργος λάβας abu dhabi

Η πόλη των Τεχνών και των Επιστημών στη Βαλένθια

βιοϊνικά παραδείγματα βιολονικά κατασκευής επιστημονικού πάρκου Valencia

Φολιδωτός πύργος στο Zhuhai, Κίνα

bioinik παραδείγματα αρχιτεκτονική φολιδωτός πύργος zhuhai Κίνα

Έργο από τη Zaha Hadid – Το Εθνικό Στάδιο στο Τόκιο

παραδείγματα βιοϊκών zaha hadid project εθνικό στάδιο tokyo

Το κυρτό κτίριο από το Δημαρχείο στο Λονδίνο

βιονικά παραδείγματα αρχιτεκτονική Δημαρχείο Λονδίνου

Metropol Parasol στη Σεβίλλη, Ισπανία

metropol parasol sevilla bionics παραδείγματα αρχιτεκτονικής

Το πάρκο Turia στη Βαλένθια

βιονικά παραδείγματα αρχιτεκτονική κατασκευή βιονικά

     Τα σπίτια Xanadu στη Φλόριντα

xanadu house florida bionics παραδείγματα αρχιτεκτονικής

La Saine Musicale στο Παρίσι

παραδείγματα la saine musicale paris bionics

Le Palais Bullet στη Γαλλία

le palais bulles france bubble house bionics παραδείγματα αρχιτεκτονικής

Project – The Endless City στο Λονδίνο

παραδείγματα bioink το ατελείωτο πόλη του Λονδίνου

Οι λιμνοθάλασσες πύργοι στο Ντουμπάι

Ντουμπάι πύργοι λιμνοθάλασσες βιονικά παραδείγματα αρχιτεκτονικής