εντυπωσιακά σχέδια κτιρίου σε τέχνη origami

15 θεαματικά κτίρια όπου η τέχνη του origami συναντά την αρχιτεκτονική

Το Origami, μια αρχαία ιαπωνική τέχνη, είναι μια δημιουργική μέθοδος με την οποία δημιουργεί κανείς όμορφα σχήματα και δομές διπλώνοντας χαρτί. Μετά τη διάδοση εκτός Ιαπωνίας στα μέσα της δεκαετίας του 1900, το origami έγινε μια μοντέρνα μορφή τέχνης που ενέπνευσε καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο και από διάφορα είδη, συμπεριλαμβανομένης της αρχιτεκτονικής.

Οι προσπάθειες δημιουργίας αρχιτεκτονικών σχεδίων με βάση την έννοια των σχημάτων origami κυμαίνονται από κτίρια κατοικιών, ξενοδοχεία και κέντρα διασκέδασης, γραφεία και άλλα κτίρια. Αυτή η τάση είναι πολύ σχετική σήμερα, καθώς το origami έχει γίνει μια σύγχρονη τάση στην αρχιτεκτονική.

Προς υποστήριξη αυτής της ιδέας, παρουσιάζουμε 15 υπέροχα κτίρια από όλο τον κόσμο που φέρνουν μαζί την τέχνη του origami και την αρχιτεκτονική και το σχεδιασμό με λαμπρό τρόπο.

Festspielhaus από το Φεστιβάλ Τυρόλο – Erl, Αυστρία (πρώτη εικόνα – παραπάνω)

Αυτή η γωνιακή μαύρη αίθουσα συναυλιών σχεδιάστηκε από τους Delugan Meissl Associated Architects αφού κέρδισαν σε διαγωνισμό για το έργο το 2007. Το νέο Festspielhaus προοριζόταν ως αντίστοιχο του λευκού θόλου με θόλους στο Erl της Αυστρίας, αλλά το σχήμα και η θέση του αναφέρονταν επίσης στο εντυπωσιακό τοπίο, το οποίο καθορίζεται από τους βραχώδεις σχηματισμούς στο βάθος και στην παρουσία του γειτονικού ιστορικού ομολόγου.

Μουσείο Τέχνης του Τελ Αβίβ – Τελ Αβίβ, Ισραήλ – 15 εντυπωσιακά σχέδια κτιρίων

θεαματικά κτίρια σχεδιάζουν τέχνη origami μοντέρνα τέχνη

Τοποθετημένο στο κέντρο του αστικού πολιτιστικού συγκροτήματος, το έργο αντιμετώπισε την πρόκληση να απελευθερώσει την ένταση στη στενή, τριγωνική πλευρά και να δώσει μια κατάλληλη απάντηση στην ανάγκη του μουσείου για φαρδιές, ουδέτερες, ορθογώνιες στοές. Το αποτέλεσμα ήταν η ακόλουθη λύση: ελαφρώς στριμμένες γεωμετρικές επιφάνειες που συνέδεαν τις μακρινές γωνίες μεταξύ των στοών και των πλαισίων, παρέχοντας παράλληλα φυσικό φως στις εσοχές του ημιυπόγειου κτιρίου.

Σχεδιασμένο από τον Preston Scott Cohen, Inc, το Μουσείο Τέχνης του Τελ Αβίβ Amir Building ήταν ο πρώτος νικητής του διεθνούς διαγωνισμού Herta and Paul Amir.

Μουσείο σοκολάτας Nestlé – Πόλη του Μεξικού, Μεξικό

εντυπωσιακά σχέδια κτιρίου σε στιλ origami με κόκκινη πρόσοψη γυαλιού

Η ιδέα του Rojkind Archutektor για το σχεδιασμό αυτού του κτιρίου πηγαίνει πίσω σε μια παιχνιδιάρικα διπλωμένη δομή ενός πουλιού ή διαστημόπλοιου σε σχήμα origami, το οποίο μπορεί να κατασκευαστεί πολύ εύκολα. Το σχήμα, σαν τυχαίο, είναι στην πραγματικότητα το αποτέλεσμα προσεκτικών σχεδιαστικών μελετών και διαισθήσεων για αυτό που πρέπει να εκφράσει αυτός ο τόπος. Το θεαματικό αποτέλεσμα είναι τόσο σταθερό όσο και τα πολύμορφα σχήματα που το απαρτίζουν.

Panteón Nube – Μούρθια, Ισπανία

εντυπωσιακά κτίρια σχεδιάζουν δέντρα origami

Βρίσκεται στη Μούρθια της Ισπανίας και χτίστηκε από το στούντιο Clavel Arquitectos, το Panteón Nube είναι ένας σύγχρονος τάφος που ενσωματώνει ασύμμετρη σχεδίαση και φωτισμό περιβάλλοντος που παρέχεται από καρνέλια πέτρα. Ο τάφος Panteón Nube βρίσκεται μέσα σε ένα κύπελλο με όψεις που αποκαλύπτεται όταν οι πύλες είναι ανοιχτές. Ωστόσο, οι ζιγκ-ζαγκ πόρτες του μαυσωλείου μπορούν να ανοίξουν μόνο εάν τηρήσετε μια συγκεκριμένη σειρά που μόνο ο ιδιοκτήτης γνωρίζει. Μέσω αυτής της προσέγγισης, κάποιος ήθελε να προτείνει μια αναφορά στο μυστήριο που σχετίζεται με τον θάνατο.

Klein Bottle House – Rye, Victoria, Australia

θεαματικά σχέδια κτιρίου origami στυλ τέχνη γωνιακό

Σχεδιασμένη από τον McBride Charles Ryan, αυτή η εξοχική κατοικία βρίσκεται στο πολύπλοκο δίκτυο αμμόλοφων ακριβώς πίσω από τη δέκατη έκτη παραλία στη χερσόνησο Mornington, μόλις δύο ώρες μακριά από τη Μελβούρνη. Το κτίριο βασίζεται στην έκδοση origami του Klein Bottle, που ταίριαζε απόλυτα με τα όρια της τοποθεσίας. Το αποτέλεσμα είναι ένας μοναδικός και εντυπωσιακός σχεδιασμός. Αποτελούμενα σε μεγάλο βαθμό από μορφές χάλυβα και επενδυμένα με κόκκινο τσιμέντο και στρώματα μετάλλου, αδιαχώριστα και ελαφριά, αυτά τα υλικά πληρούν αυστηρούς κανονισμούς πυροπροστασίας.

Park Pavilion – Cuenca, Ισπανία

εντυπωσιακό κτίριο σχεδιάζει αρχική αρχιτεκτονική origami

Σχεδιασμένο από το Moneo Brock Studio, αυτό το κλειστό περίπτερο, μαζί με το πάρκο που το περιβάλλει, εκτείνεται σε 35 στρέμματα και συνορεύει στο πλάι με τα Flüén Júcar και Moscasand και την ιστορική πόλη της Cuenca. Αποτελείται από 23 πενταγωνικές ενότητες που μαζί σχηματίζουν ένα δομημένο δίκτυο, η ιδέα του κτιρίου ασχολείται με τη σχέση μεταξύ της φυσικής ομορφιάς του τοπίου και του παρακείμενου αστικού εργοστασίου.

Μουσικό συγκρότημα Karuizawa – Ναγκάνο, Ιαπωνία

εντυπωσιακό σχέδιο κτιρίου origami σκοτεινή δομή κτιρίου

Το συγκρότημα μουσείων Karuizawa Nagano-Ken, Ιαπωνία σχεδιάστηκε από ατελιέ με έδρα το Τόκιο, προσπαθώντας να αντιπαραθέσει το εσωτερικό με θόλους χρησιμοποιώντας ιδέες από το σκάφος origami. Χτισμένο χαμηλά, το μονοόροφο κτίριο δείχνει μια σειρά πτυχώσεων και κυματισμών στο γενικό σχεδιασμό του. Η όψη της επιφάνειας δημιουργεί τη δική της τοπογραφία, αναφερόμενη στους γύρω λοφίσκους των βουνών Yatsugatake, ενώ τα τριγωνικά παράθυρα που έχουν συσσωρευτεί στη νότια πρόσοψη επιτρέπουν μεγαλύτερη διαφάνεια στο κτίριο και έτσι εναρμονίζουν τη στιβαρή φύση του τιτάνιου εξωτερικού χώρου..

Ενσωματωμένο έργο – Σαγκάη, Κίνα

θεαματικά σχέδια κτιρίου origami πρωτότυπη λευκή πρόσοψη

Αυτή η σύγχρονη, διαδραστική εγκατάσταση, σχεδιασμένη από το HHD_FUN, βασίζεται στην έννοια ενός πολύπλοκου συστήματος που παρατηρεί, καταγράφει και εξερευνά τον κόσμο, την κοινωνία και τη βιολογία μας. Αφήνοντας την παραδοσιακή μεθοδολογία αρχιτεκτονικού σχεδιασμού και χρησιμοποιώντας τον ηλεκτρονικό αλγόριθμο, οι καλλιτέχνες προσπαθούν να ξεπεράσουν τα όρια των δυνατοτήτων της μεθόδου σχεδιασμού από πάνω προς τα κάτω. Συνδυάζοντας τη λογική του αλγορίθμου και τη διαδικασία υλοποίησης του με τη φυσική αρχιτεκτονική, μπορεί κανείς να επιτύχει απίστευτα αποτελέσματα. Προκειμένου να απεικονιστεί το αποτέλεσμα, τα ψηφιακά δεδομένα που δημιουργήθηκαν ενσωματώθηκαν σε μια προβολή Google Earth.

Κέντρο Τεχνολογιών Αειφόρου Ενέργειας – Ningbo, Κίνα

εντυπωσιακά κτίρια σχεδιάζει γυαλί φωτισμού origami

Το Πανεπιστήμιο Nottingham άνοιξε μια νέα πανεπιστημιούπολη στο Ningbo της Κίνας: Το Κέντρο Τεχνολογιών Αειφόρου Ενέργειας (CSET). Το κτίριο σχεδιάστηκε από τους Mario Cucinella Architects με τρόπο που κατέστησε δυνατή τη μείωση των επιπτώσεων στο περιβάλλον με τη διάδοση της ενεργειακής απόδοσης, τη λήψη της δικής τους ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, καθώς και την αποθήκευση του νερού της βροχής και του γκρίζου νερού όπου αυτό είναι δυνατό να χρησιμοποιηθεί ξανά Το Η πρόθεση είναι να διασφαλιστεί ότι αυτό το κτίριο δεν χρειάζεται επιπλέον σύστημα θέρμανσης ή ψύξης και ότι οι ενεργειακές ανάγκες των κατοίκων καλύπτονται από ανανεώσιμες πηγές. Το κτίριο σχεδιάστηκε ως φάρος που φαίνεται από όλες τις πλευρές της πανεπιστημιούπολης. Ο πύργος είναι τυλιγμένος σε τυπωμένες περιστροφές και παραμορφώσεις από γυαλί, παρόμοιο με ένα κινεζικό φανάρι, στο οποίο οι πολλές διαφορετικές προσόψεις δημιουργούν ένα ομοιόμορφο περίβλημα. Κατά τη διάρκεια της ημέρας λαμπυρίζει και τη νύχτα μερικές πένελ από γυαλί γίνονται διαφανείς.

Origami House – Βαρκελώνη, Ισπανία

εντυπωσιακό κτίριο σχεδιάζει σκοτεινή φουτουριστική αρχιτεκτονική origami

Αυτό το καταπληκτικό σπίτι στη Βαρκελώνη της Ισπανίας ονομάστηκε AA House. Σχεδιάστηκε από τον OAB, ο οποίος πήρε έμπνευση από τη γεωμετρία και τον απλό σχεδιασμό του ιαπωνικού οίκου origami. Οι οροφές και τα περίπτερα είναι γωνιακά και ανοιχτά σε διαφορετικές κατευθύνσεις. Αυτό το σπίτι έχει βαφτεί μόνο σε λευκούς τόνους και δημιουργεί μερικές χωρικές ψευδαισθήσεις για την εμφάνιση του σπιτιού.

Το παρεκκλήσι για τη διακόνισσα του Αγίου Λουπ – Hôpital de St -Loup, Ελβετία

εντυπωσιακά σχέδια κτιρίου σταυρός φωτισμού origami

Η τοπική κοινότητα και ο αρχιτέκτονας Danilo Mondada ανταμείφθηκαν το 2007 με το συμβόλαιο για την ανακαίνιση του μητρικού σπιτιού της κοινότητας διακόνων του St. Loup. Χτισμένο υπόγεια, το νέο παρεκκλήσι συγχωνεύεται διακριτικά και απαλά με το τοπίο. Ερμηνεύοντας την παραδοσιακή κάτοψη του παρεκκλησίου, οι σχεδιαστές δημιουργούν ένα χώρο του οποίου οι οριζόντιες και κάθετες διαστάσεις ποικίλλουν μέσω μιας σειράς πτυχώσεων origami που εισάγουν έναν ρυθμό στο εσωτερικό και εξωτερικό σχέδιο.

Estacao Oriente – Λισαβόνα, Πορτογαλία

εντυπωσιακά σχέδια κτιρίου φωτισμός origami ενδιαφέρον

Ο σταθμός Orient της Λισαβόνας, ένας από τους κεντρικούς κόμβους μεταφορών της Λισαβόνας, στην Πορτογαλία και ο μεγαλύτερος σταθμός στον κόσμο, χτίστηκε για την Expo 98 στο Parque das Nações, όπου βρίσκεται αυτήν τη στιγμή. Σχεδιασμένος από τον αρχιτέκτονα Calatrava, γνωστός για τις έννοιες που συχνά βασίζονται σε φυσικά πλαίσια και σχήματα, ειδικά εκείνα που είναι τυπικά της θαλάσσιας ζωής και των πτηνών, ο σταθμός έχει μια αξιοσημείωτη ομοιότητα με τέτοια σχήματα, όπως και το προηγούμενο έργο του ίδιου αρχιτέκτονα Allen Lambert στο Brookfield Place του Τορόντο.

Έδρα Barclay – Παρίσι, Γαλλία

Έδρα Barclays Παρίσι Γαλλία

Σε μεγάλο βαθμό, ο σχεδιασμός αυτού του κτιρίου επηρεάστηκε από την ασυνήθιστη τοποθεσία του (σε μια λωρίδα πλάτους είκοσι μέτρων της λεωφόρου και σε μια επέκταση στο πίσω μέρος μεταξύ δύο κήπων της αυλής!), Γεγονός που οδήγησε τους αρχιτέκτονες της αρχιτεκτονικής Manuelle Gautrand στο καταλήξουμε σε ένα σχέδιο ανάπτυξης που αγκαλιάζει και επωφελείται από τη θέα ταυτόχρονα και που βυθίζεται στο φυσικό φως. Η πρόσοψη είναι ένα εμβληματικό στοιχείο ολόκληρου του κτιρίου. Συνήθως αποτελείται από γυαλί, το οποίο καλύπτεται εν μέρει με ένα δεύτερο στρώμα αποτελούμενο από μαρμάρινα σχέδια πιεσμένα σε κόσκινο. Το γενικό αποτέλεσμα είναι ένα τεράστιο origami και η θέα σε αυτό το υπέροχα διπλωμένο μάρμαρο είναι δυνατή τόσο μέσα όσο και έξω από το κτίριο.

Helios House – Λος Άντζελες, ΗΠΑ

θεαματικά κτίρια σχεδιάζουν σχήματα διαμαντιού origami

Το Helios House είναι ένα βενζινάδικο στο Λος Άντζελες που έγινε σύμβολο της πόλης λίγο μετά την κατασκευή του το 2007. Σχεδιάστηκε από το Office dA στη Βοστώνη και τους αρχιτέκτονες Johnston Marklee στο Λος Άντζελες με την ιδέα του επαναπροσδιορισμού του τυπικού σχεδιασμού του βενζινάδικου. Χαρακτηρίζεται από κάποιες τυπικές «πράσινες» ιδιότητες: η οροφή, η οποία έχει σχεδιαστεί για να είναι ανεκτική και συλλέγει νερό από τη βροχή, αποτελείται από τρίγωνα από επεξεργασμένο ανοξείδωτο ατσάλι και περιλαμβάνει κάκτους και 90 ηλιακούς συλλέκτες, πράγμα που σημαίνει την κατανάλωση ενέργειας ο σταθμός στο 16 % μειωμένος.

Το κτίριο του Υπουργείου Υγείας – Μπιλμπάο, Ισπανία

εντυπωσιακά σχέδια κτιρίου origami ελκυστικό

Το εντυπωσιακό τζάμι στο εξωτερικό του κτηρίου του Υπουργείου Υγείας στο Μπιλμπάο της Ισπανίας είναι η απάντηση από τους σχεδιαστές του Coll-Barreau Arquitectos σχετικά με τους περιοριστικούς περιορισμούς κτιρίων στην πόλη, οι οποίοι απαιτούν ανακούφιση ορόφων για όλα τα πολυώροφα κτίρια κατά μήκος των κεντρικών δρόμων. Το αποτέλεσμα είναι μια υβριδική μορφή που προσελκύει την προσοχή και αυξάνει την ενεργειακή απόδοση της δομής του κτιρίου. Αυτός ο σχεδιασμός παρέχει επίσης δύο μεγάλα πρακτικά πλεονεκτήματα: ο θόρυβος από τη πολυσύχναστη λεωφόρο μειώνεται αισθητά και το κέρδος από την ηλιακή θερμότητα έχει επιτευχθεί μειώνοντας ακτινοβολία και υποχωρεί από το σύστημα τοίχων που αναπνέει.