αρχιτεκτονικά αριστουργήματα κάστρο Chateau κλασική αρχιτεκτονική μοντέρνα

Αρχιτεκτονικά αριστουργήματα – Η αρχιτεκτονική του Château ξεπερνά έναν αιώνα

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, το κάστρο Biltmore κατατάσσεται στην όγδοη θέση μεταξύ των πιο δημοφιλών τόπων μεταξύ των πολιτών των ΗΠΑ. Ποιος είναι στην πραγματικότητα ο λόγος για αυτό; Νομίζω ότι αυτό είναι το στυλ château που ενσαρκώνει τη ζεστασιά και τον πλούτο της εποχής του Gildered.

Η κατασκευή ανατέθηκε από τους διαδόχους της οικογένειας Βάντερμπιλτ. Χτίστηκε το 1889 και εκτείνεται σε 16.000 τετραγωνικά μέτρα. Η μεγαλύτερη ιδιωτική κατοικία στην Αμερική, αυτή βρίσκεται κοντά στο Asheville, στη Βόρεια Καλιφόρνια.

Ο αρχιτέκτονας Richard Morris Hunt αναφέρθηκε στα γαλλικά κάστρα στην περιοχή του Λίγηρα κατά το σχεδιασμό του κτιρίου. Υπάρχουν κυρίως ιδιότητες των ντόπιων αριστοκρατών, οι οποίες χτίστηκαν τον 17ο και 18ο αιώνα.

Χαρακτηριστικό αυτών των κτιρίων είναι η μίξη ιταλικών και γαλλικών στοιχείων της Αναγέννησης. Ο Χαντ έφερε τη δική του ερμηνεία, η οποία περιελάμβανε πολλά παραδοσιακά στοιχεία. Το αποτέλεσμα: ένα φανταστικό και πανέμορφο αριστούργημα.

Το στυλ του πύργου εμφανίστηκε στην Αμερική τη δεκαετία του 1880. Εκείνη την εποχή πολλά σπίτια χτίστηκαν σε αυτήν την περιοχή, κυρίως στα βορειοδυτικά. Παραδείγματα βρέθηκαν σπάνια σε άλλες περιοχές της Αμερικής. Άλλα παραδείγματα μπορούν να βρεθούν από τα μέσα του 20ού αιώνα. Αυτά δείχνουν ένα περίεργο μείγμα υπερβολής και σεμνότητας.

Ας δούμε τώρα προσεκτικά την πρόσοψη από αριστερά προς τα δεξιά. Θα αναγνωρίσετε μόνοι σας τα στοιχεία που καθορίζουν το στυλ. Το εξωτερικό του κτιρίου έχει βαριά τοιχοποιία. Η πρόσοψη ήταν επενδυμένη με πέτρες και τελείωσε με μια απότομη στέγη.

Ένα μείγμα ιταλικών και γαλλικών στοιχείων της Αναγέννησης

αρχιτεκτονικά αριστουργήματα κάστρο μεσαιωνική αρχιτεκτονική

Οι φεγγίτες που μοιάζουν με στηθαία σπάνε τις γραμμές της μαρκίζας και στηρίζουν τη σοφίτα. Ογκώδεις και λεπτομερείς καμινάδες υψώνονται ψηλά πάνω από το κτίριο και δίνουν ακόμη μεγαλύτερη σημασία στις κορυφογραμμές της οροφής.

Ένα περίτεχνο τόξο καθορίζει τη γραμμή των κάτω παραθυρασιών και των στοών. Ο αστερισμός και τα ανερχόμενα στοιχεία στα παράθυρα καθορίζουν την ακριβή θέση των σκαλοπατιών. Το γοτθικό tracery διακοσμεί τα παράθυρα και τα ανοίγματα των θυρών στο ισόγειο. Οι πύργοι και τα αέτωμα επεκτείνουν οπτικά το κτίριο προς τα πάνω.

Θέλουμε να επιστρέψουμε στη γη τώρα; Είστε έτοιμοι να επισκεφθείτε ένα άλλο γαλλικό φρούριο; Αυτή τη φορά πρόκειται για ένα μικρό μαργαριτάρι κοντά στο Σαν Φρανσίσκο. Πρόκειται για μια υπέροχη αλληλεπίδραση ύψους και στολιδιών. Αυτό δημιουργεί ένα μοναδικό κτίριο. Όταν το συγκρίνετε με το Biltmore μπορείτε να δείτε την ίδια πηγή έμπνευσης αλλά κάποιες διαφορές.

 Οικογενειακό σπίτι στο Σαν Φρανσίσκο

αρχιτεκτονικά αριστουργήματα κάστρο Chateau μεσαιωνική αρχιτεκτονική

Τα περισσότερα από τα πρωτότυπα του 1800 είναι ασύμμετρα. Αλλά μερικοί αρχιτέκτονες κατάφεραν να αποκαταστήσουν την τυπική ισορροπία της Αναγέννησης. Αυτό έχει επιτευχθεί στο κύριο μέρος του σπιτιού από αυτήν την εικόνα.

Το στυλ του πύργου είναι προάγγελος του γαλλικού εκλεκτικισμού. Μπορείτε να το αναγνωρίσετε από τα χαρακτηριστικά του Biltmore και την αναφορά στην Αναγέννηση. Μέσα σε αυτή την όμορφη πρόσοψη, όλα τα στοιχεία είναι σε ιδανικές αποχρώσεις το ένα με το άλλο. Ρίξτε μια προσεκτική ματιά στα κολλημένα τοξωτά παράθυρα των πλευρικών υψωμάτων. Μπορείτε επίσης να δείτε κλασικές ρωμαϊκές στήλες στην κεντρική είσοδο. Επίσης παραδοσιακοί είναι οι παραστάδες, οι οποίοι βρίσκονται γύρω από έναν πυρήνα και ένα αέτωμα με πέτρα. Αυτά είναι επιπλέον διακριτικά στοιχεία αυτού του κτιρίου.

Υπάρχουν δύο τύποι φεγγίτες και αετώματα στο κτίριο. Αυτά εκτείνονται στην κορυφή της κατασκευής και παρέχουν την τυπική αίσθηση που συνδέει κανείς με ένα φρούριο.

Το αποτέλεσμα είναι ένα φανταστικό και πανέμορφο αριστούργημα

αρχιτεκτονικά αριστουργήματα κάστρο μεσαιωνική αρχιτεκτονική παλιό σπίτι

Στην επόμενη εικόνα βλέπουμε ένα λιγότερο επίσημο σπίτι. Αλλά και εδώ, μπορείτε να δείτε την ιδανική ισορροπία. Αυτό το νέο σπίτι έχει μια απότομη στέγη με στέγες, λεπτομερείς καμινάδες και πλούσια διακοσμημένα στοιχεία. Η επεξεργασία των στοιχείων στυλ από ξύλο είναι μοντέρνα. Η πέτρα προορίζεται για θέα στην πρόσοψη.

Το στυλ του πύργου είναι προάγγελος του γαλλικού εκλεκτικισμού

αρχιτεκτονικά αριστουργήματα κάστρο Chateau κλασική αρχιτεκτονική

Μπορεί κανείς να ορίσει με σαφήνεια το στυλ αυτού του σπιτιού ως γαλλικό εκλεκτικό. Αλλά μια ισχυρή αναφορά στο στυλ του πύργου έχει δημιουργηθεί μέσω των καμινάδων και των αετωμάτων. Η γραμμή της ζώνης και οι σπασμένες μαρκίζες ενισχύουν αυτή την εντύπωση. Η πρόσοψη από τούβλα, με τη σειρά της, είναι ένα στοιχείο που μπορεί να βρεθεί σε πολλές εποχές της ιστορίας του στυλ.

Αυτή η παιχνιδιάρικη σύνθεση ήταν σαφώς εμπνευσμένη από το στυλ του Château. Η συμμετρική πρόσοψη συνδυάζει πολλά στοιχεία που συνήθως βρίσκονται σε πιο πολυτελή στυλ.

Κτίριο βασισμένο σε γοτθικό

αρχιτεκτονικά αριστουργήματα κάστρο Chateau κλασική αρχιτεκτονική γοτθικό

Το επόμενο παράδειγμα είναι επίσης πολύ επίσημο. Το κεντρικό, συμμετρικό υψόμετρο είναι εντυπωσιακό. Αυτό συνοδεύεται από επεκτάσεις και στις δύο πλευρές. Μικροί και λεπτομερείς φεγγίτες φαίνονται επίσης στην εικόνα. Υπάρχουν αντίστοιχα ανοίγματα φωτός πάνω από την πύλη. Εδώ μπορείτε να δείτε δύο μεγαλύτερα και εξίσου λεπτομερή παράθυρα. Δύο μικρότερα ανοίγματα για εξαερισμό φαίνονται στο πλάι.

Υπέροχη αλληλεπίδραση ύψους, στολιδιών και φωτός

αρχιτεκτονικά αριστουργήματα κάστρο κάστρο κλασική αρχιτεκτονική φωτισμός

Παρατηρείτε ότι η κάθετη ευθυγράμμιση είναι ιδιαίτερα χαρακτηριστική του στυλ; Αυτό φαίνεται ιδιαίτερα καθαρά στο ακόλουθο παράδειγμα. Οι μεμονωμένες λεπτομέρειες συμβάλλουν επίσης σε αυτό, όπως αετώματα, λεπτομερή ανοίγματα για εξαερισμό και φως, γραμμές ζωνών, παράθυρα και σιδερένια κάγκελα.

Εδώ μπορείτε να δείτε την τυπική ισορροπία της Αναγέννησης

αρχιτεκτονικά αριστουργήματα κάστρο πύργοι κλασικής αρχιτεκτονικής

Τώρα ας δούμε τα συμμετρικά και ασύμμετρα μέρη αυτού του όμορφου σπιτιού. Το κύριο συστατικό είναι ιδανικά ισορροπημένο. Ωστόσο, ο δρόμος και το αριστερό παράρτημα παίζουν σημαντικό ρόλο για το κτίριο.

Συμμετρία και ασυμμετρία

αρχιτεκτονικά αριστουργήματα κάστρο κάστρο κλασική αρχιτεκτονική κήπος

Παρατηρείτε την ανυψωμένη θέση των δύο πλευρικών εισόδων; Τα ασύμμετρα μεγάλα και μικρά παράθυρα έχουν ομοιοκαταληξία με τα άλλα στοιχεία.

Παιχνιδιάρικα παράθυρα και ανοίγματα θυρών

αρχιτεκτονικά αριστουργήματα κτίριο κτίριο κλασικής αρχιτεκτονικής κάστρο

Εάν προσθέσετε αυτό το κτίριο στα προηγούμενα παραδείγματα, αναγνωρίζετε αμέσως την ευελιξία της αρχιτεκτονικής στο στυλ του Château. Τα όμορφα παράθυρα δημιουργούν μια κομψή σύνδεση με τους εξωτερικούς ιδιωτικούς χώρους. Αυτό είναι ένα ιδιαίτερο επίτευγμα που σπάνια συναντάται σε άλλα παραδοσιακά στυλ.

Ένα σύγχρονο και αρχιτεκτονικό αριστούργημα, εμπνευσμένος από την αναγέννηση

αρχιτεκτονικά αριστουργήματα κάστρο Chateau κλασική αρχιτεκτονική πισίνα μοντέρνα

Με την πρώτη ματιά, η κλασικά λεπτομερής πρόσοψη φαίνεται συμμετρική. Αλλά από κοντά μπορείτε να δείτε την πολυπλοκότητα. Μπορείτε να δείτε ένα στενό διάλειμμα στα αριστερά της εισόδου. Τέτοιες ιδιαιτερότητες κάνουν την εμφάνιση ακόμα πιο ελκυστική. Σημειώστε ότι η οροφή πάνω από την είσοδο είναι πιο απότομη?

Μια τραχιά και απλή πέτρινη πρόσοψη

αρχιτεκτονικά αριστουργήματα κάστρο κλασική αρχιτεκτονική

Αυτό το υπέροχο σπίτι σχετίζεται άμεσα με το Biltmore. Η επιμήκης πρόσοψή του και οι ποικίλες λεπτομέρειες συμβάλλουν σε αυτό. Μπορείτε να δείτε δύο τύπους παραθύρων από πλακόστρωτο στην οροφή και στη γραμμή της ζώνης. Η είσοδος τοποθετήθηκε σε ένα μικρό ένθετο με λεπτομερές περιβάλλον.

Ένας υπέροχος οίκος αντάξιος και της βασιλικής οικογένειας

αρχιτεκτονικά αριστουργήματα κάστρο κλασική αρχιτεκτονική τεράστια

Στις πόλεις της Βορειοανατολικής και της Μεσοδυτικής Αμερικής, πολλά παραδείγματα από την παράδοση του Biltmore έχουν επιβιώσει από μεγάλες δυναμικές περιόδους. Αυτό φαίνεται επίσης στο συγκρατημένο κτίριο παρακάτω από τις λεπτές, κλασικές λεπτομέρειες και την κάθετη ευθυγράμμιση.

Ένα άλλο παράδειγμα για σύγχρονες ερμηνείες του κλασικού

αρχιτεκτονικά αριστουργήματα κάστρο κλασική αρχιτεκτονική μοντέρνο σπίτι

Στο επόμενο παράδειγμα, το στυλ του πύργου έρχεται από μόνο του χάρη στην τραχιά επενδυμένη πέτρα και τη χαλαρή ασύμμετρη σύνθεση. Η είσοδος είναι επίσης εγγεγραμμένη σε αυτή τη γραμμή.

Ο περιποιημένος κήπος είναι επίσης μέρος της όμορφης αρχιτεκτονικής

αρχιτεκτονικά αριστουργήματα κάστρο κλασική αρχιτεκτονική μοντέρνος κήπος

Τι πιστεύετε πραγματικά για τις σύγχρονες ερμηνείες του κλασικού. Κατά την άποψή μου, η ιστορία επαναλαμβάνει τα πάντα σε νέο επίπεδο και το ίδιο και η αρχιτεκτονική. Τα παραδείγματα εδώ δείχνουν ακριβώς αυτό.