Σε αυτό το άρθρο θα σας δείξουμε δύο παραδείγματα αρχιτεκτονικής κιόσκι. Είναι πολύ διαφορετικά, αλλά και τα δύο είναι εξαιρετικά μοντέρνα. Με την εμφάνιση και τον χαρακτήρα τους, αντικατοπτρίζουν την τρέχουσα κατανόηση κτιρίων αυτού του τύπου.

θέα με περίπτερο κήπου

Περίπτερο κήπου από τον Robert Edson Swain Architecture + Design

Το πρώτο μοντέλο είναι από τον Robert Edson Swain Architecture + Design. Βρίσκεται στο Σιάτλ, ΗΠΑ. Από μακριά φαίνεται να επιπλέει στη δυτική πλαγιά του λόφου Queen Anne. Το κτίριο προφανώς έχει φωλιάσει εκεί. Το περίπτερο προορίζεται ως ένα γλυπτό, στοιχείο τοπίου.

Στις διαφορετικές εποχές, το περίπτερο αλλάζει γρήγορα σύμφωνα με τις καιρικές συνθήκες.

Η εμφάνισή του ήταν εμπνευσμένη από τα έργα του Elliott Bay, Magnolia και των Ολυμπιακών Ορέων στα δυτικά. Το περίπτερο ενσωματώθηκε απαλά στο υπάρχον ακίνητο από τον πελάτη. Προστατεύει επίσης τις ρίζες μιας μεγάλης φτελιάς.

θέα στη χερσόνησο

Αυτό το έργο παίρνει επίσης στοιχεία από άλλα έργα από το ίδιο στούντιο αρχιτεκτονικής. Είναι επομένως εντυπωσιακό από πολλές απόψεις για τη σύγχρονη κατασκευή τέτοιων κτιρίων. Μια επέκταση, που αποτελείται από τσιμεντένιους τοίχους και σκουριασμένη περίφραξη από χάλυβα, συνδέεται με το γκαράζ. Είναι εξοπλισμένο με νέα φωτοβολταϊκά πάνελ. Αυτό αποτελεί επίσης την άκρη του ακινήτου.

Μια υπόγεια διάβαση από τσιμεντένιους τοίχους οδηγεί τους κατοίκους στο σπίτι. Το περίπτερο στη δυτική περιοχή του ακινήτου ανοίγει μπροστά τους.

προστατευμένη πλευρά

The Midden Garden Pavilion / Metropolis Design

Το άλλο έργο που θα θέλαμε να σας παρουσιάσουμε ονομάζεται The Midden Garden Pavilion και έχει σχεδιαστεί από την Metropolis Design. Βρίσκεται στη Νότια Αφρική, στο Κέιπ Τάουν.

Είναι μέρος μιας μεγάλης ανακαίνισης και βρίσκεται στις ψηλές πλαγιές του Vlakkenberg. Οι πελάτες ήθελαν ένα περίπτερο ως μέρος του μεγάλου, πανέμορφου κήπου του. Από εκεί απολαμβάνουν το φυσικό περιβάλλον γύρω.

ευρεία θέα στο κτίριο

Το κατάλυμα διαθέτει πολλές βεράντες. Ο προσανατολισμός είναι από βορρά προς νότο. Το έδαφος γίνεται χαμηλότερο προς τα ανατολικά. Το σπίτι εκτείνεται σε 2 βεράντες και βλέπει σε μια άλλη από κάτω. Υπάρχει υπέροχη θέα στα βουνά και επίσης σε μια χερσόνησο στα ανατολικά.

Το χειμώνα υπάρχουν πολύ σκληροί νότιοι-ανατολικοί άνεμοι εδώ. Στο νότιο τμήμα σχηματίζονται όμορφοι καταρράκτες νερού. Αυτά ρέουν σε μια λίμνη με ένα καλλιτεχνικό σιντριβάνι. Αυτή η εγκατάσταση βρίσκεται σε έναν άξονα που οδηγεί στη μεγάλη πισίνα.

εξωτερική άποψη

Η ιδέα

Έχουμε να κάνουμε με μια γλυπτική εμφάνιση. Αναπαράγει μια ενδιάμεση μορφή της φωλιάς και της κορυφής του δέντρου. Το περίπτερο φαίνεται να επιπλέει ελαφρώς πάνω από την κάτω περιοχή. Η εμφάνιση δεν μπορεί να ονομαστεί ούτε λογική ούτε πολύ αφηρημένη. Μάλλον, επιτυγχάνεται μια ισορροπία μεταξύ των δύο. Υπάρχει κάτι στοιχειώδες στον χαρακτήρα του και μοιάζει περισσότερο με ένα αντικείμενο από τη φύση γύρω του παρά με ένα κτίριο. Αυτή η ακεραιότητα με τη φύση προκαλεί μια αίσθηση συνεχούς αλλαγής.

Σχέδιο

Οργάνωση και διαμονή

Στο εσωτερικό υπάρχουν αρκετοί χώροι καθιστικού. Άλλα βρίσκονται κάτω από τη στέγη και άλλα – σε υπαίθριο χώρο. Υπάρχει επίσης χώρος μπάρμπεκιου. Το περίπτερο διαθέτει κουζίνα, αποθηκευτικό χώρο και μπάνιο. Τόσες πολλές εγκαταστάσεις περιλαμβάνονται για να καταστήσουν δυνατές τις μεγαλύτερες συναντήσεις και εκδηλώσεις εδώ. Η διάταξη αποτελείται από πολλούς τέμνοντες άξονες. Ως αποτέλεσμα, το περίπτερο του κήπου έρχεται επίσης σε επαφή με το γύρω τοπίο. Το κτίριο τοποθετήθηκε με τέτοιο τρόπο ώστε γύρω του να σχηματίζεται μια σειρά τοποθεσιών με διαφορετικά χωρικά χαρακτηριστικά.

η θέα με το καθιστικό τη νύχτα

Δομή και υλικά

Τα υλικά εξασφαλίζουν μινιμαλιστική εμφάνιση. Συνδυάζουν γύψο από παρίσι, μπετόν και ξύλο. Η οροφή είναι κατασκευασμένη από σανίδες πεύκου. Επιλέχθηκε μια πιο ήπια επεξεργασία επιφάνειας έτσι ώστε η ομοιομορφία να μην χαλάσει υπό την επίδραση του ηλιακού φωτός.

Και στα δύο κτίρια παρατηρούμε μια ισορροπία μεταξύ ακεραιότητας και μιας στοιχειώδους, ανεξάρτητης εμφάνισης. Και οι δύο όψεις συμβάλλουν με τον δικό τους τρόπο στην ιδανική χαλάρωση στη φύση. Αυτό λοιπόν που βλέπουμε εδώ είναι η σύγχρονη αντίληψη για την παραδοσιακή ιδέα ενός κιόσκι.

Περισσότερα από το Robert Edson Swain Architecture + Design’s Pavilion Garden

κοντινή θέα

πορτάδα

φωτεινω το δωματιο

The Midden Garden Pavilion / Metropolis Design

θέα με δέντρο

κάθισμα τζακιού