συν ενεργειακή κατοικία μοντέρνα αρχιτεκτονική

Πλησιάστε το σπίτι με επιπλέον ενέργεια!

Σπίτια χαμηλής ενέργειας, παθητικά σπίτια, σπίτια μηδενικής ενέργειας-το θέμα της βιωσιμότητας στην κατασκευή κατοικιών είναι σημαντικό στη Γερμανία εδώ και πολλά χρόνια. Κατά την κατασκευή ενός ακινήτου, ισχύει το διάταγμα εξοικονόμησης ενέργειας (EnEV), το οποίο εισήχθη το 2002 και τροποποιήθηκε το 2014. Επιπλέον, ο Νόμος για τη Θέρμανση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (EEWärmeG) ψηφίστηκε το 2009.

Σύμφωνα με τον κανονισμό, για παράδειγμα, ένα ορισμένο ποσοστό βιώσιμων πρώτων υλών πρέπει να χρησιμοποιείται σε νέα κτίρια. Επιπλέον, η απώλεια θερμότητας προς τα έξω, δηλαδή η απώλεια θερμότητας μετάδοσης, δεν πρέπει να υπερβαίνει μια ορισμένη τιμή. Οι εξωτερικοί τοίχοι, οι οροφές και η οροφή του υπογείου πρέπει να είναι επαρκώς μονωμένοι. Το KfW Efficiency House 100 είναι το μοντέλο αναφοράς για αυτές τις απαιτήσεις. Υπάρχουν τώρα διάφορα άλλα επίπεδα αυτού του μοντέλου αναφοράς, όπως το σπίτι αποδοτικότητας 70 ή 50. Οι αριθμοί αντιπροσωπεύουν το ποσοστό της ενέργειας που καταναλώνεται σε σύγκριση με το σπίτι αποδοτικότητας 100.

Εξοικονομήστε ενέργεια με ένα προκατασκευασμένο σπίτι ή ένα στέρεο σπίτι

Κατά την κατασκευή ενός σπιτιού, το πρώτο ερώτημα για τους κατασκευαστές είναι αν πρέπει να είναι ένα προκατασκευασμένο σπίτι ή ένα συμπαγές σπίτι. Οι διαφορές δεν είναι αισθητές μόνο στην κατασκευή, η οποία στην αυτή την ανάρτηση διαφοροποιείται με μεγαλύτερη ακρίβεια, αλλά έχει επίσης διαρκή επίδραση στη μελλοντική και μακροπρόθεσμη αγοραία αξία ενός ακινήτου. Ενώ τα συμπαγή σπίτια αφήνουν πολύ χώρο για ατομικό σχεδιασμό, τα προκατασκευασμένα σπίτια είναι πιο περιορισμένα εδώ. Σε αντάλλαγμα, η φάση κατασκευής είναι συνήθως ταχύτερη. Σε κάθε περίπτωση, η ενεργειακά αποδοτική κατασκευή είναι δυνατή και στις δύο μορφές, επειδή σημαντικοί παράγοντες όπως παράθυρα με τριπλά τζάμια ή θερμομονωτικές πόρτες μπορούν φυσικά να χρησιμοποιηθούν και στις δύο παραλλαγές και τελικά το σχήμα του σπιτιού παίζει επίσης ρόλο.

Τα σπίτια χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας έχουν γίνει πλέον το πρότυπο για τα νέα κτίρια. Ένα ορισμένο ποσό ενέργειας εξακολουθεί να καταναλώνεται εδώ χωρίς αποζημίωση. Το παθητικό σπίτι κάνει ένα βήμα παραπέρα και σώζει δυνατά αυτή η πλευρά άλλωστε, περίπου το 70 έως 80 τοις εκατό της ενέργειας θέρμανσης απαιτείται σε σύγκριση με το κλασικό σπίτι χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας. Η μέση απαίτηση θέρμανσης ετησίως είναι μικρότερη από 15 kWh ανά τετραγωνικό μέτρο χώρου διαβίωσης. Για να επιτευχθεί αυτό, το παθητικό σπίτι ασχολείται κυρίως με την αποτελεσματική θερμομόνωση με συντελεστή μεταφοράς θερμότητας μικρότερο από 0,15 W. Η ίδια η θερμότητα παράγεται μέσω της πρόσπτωσης φωτός μέσω ενός μεγάλου μπροστινού παραθύρου στη νότια πλευρά και μέσω ενός εναλλάκτη θερμότητας εδάφους.

Το κοινόχρηστο νερό θερμαίνεται με ηλιακή θερμική ενέργεια

κατασκευή plusenergy σπίτι ανακαίνιση

Το WaterNest 100, σχεδιασμένο από τον Giancarlo Zema, είναι ένα εντυπωσιακό παράδειγμα ενός τέτοιου παθητικού σπιτιού, το οποίο προσφέρει όχι μόνο ενεργειακή απόδοση αλλά και ασυνήθιστο σχεδιασμό. Αυτό δεν είναι μόνο υψηλής ενεργειακής απόδοσης κατά τη διάρκεια της ωφέλιμης ζωής του, αλλά μπορεί επίσης να ανακυκλωθεί κατά 98 %.

Από μηδενική ενέργεια σε συν ενέργεια

Το σπίτι μηδενικής ενέργειας σκέφτεται τη βασική ιδέα της ενεργειακής απόδοσης λίγο περισσότερο και χαρακτηρίζεται από το γεγονός ότι το ίδιο το σπίτι παράγει τόση ενέργεια όσο καταναλώνουν οι κάτοικοί του το χρόνο. Το παθητικό σπίτι και το σπίτι μηδενικής ενέργειας συχνά αναφέρονται μαζί, αλλά οι διαφορές είναι σχετικά σαφείς, πώς Energie-wissen.info δείχνει. Ενώ ο παθητικός οίκος βασίζεται στην παραγωγή παθητικής ενέργειας και στην όσο το δυνατόν πιο κερδοφόρα χρήση αυτής της ενέργειας, ένα σπίτι μηδενικής ενέργειας θα πρέπει τουλάχιστον να είναι ενεργειακά ουδέτερο. Όσο φιλόδοξη κι αν ακούγεται η ιδέα, η υλοποίηση δεν είναι πλέον μακριά, ακόμη και αν απαιτείται ακόμη υψηλή τεχνική προσπάθεια.

Η σήμανση της κατανάλωσης ενέργειας της ΕΕ

συν ενεργειακο σπιτι παθητικο σπιτι μηδενικη ενεργεια

Πρώτα απ ‘όλα, όπως και με το παθητικό σπίτι, το επίκεντρο είναι ένας συνδυασμός αποτελεσματικής μόνωσης και ένα εξελιγμένο σύστημα εξαερισμού. Η θέρμανση δεν θα είναι πλέον απαραίτητη εδώ · το χειμώνα, εάν είναι απαραίτητο, παράγεται επιπλέον θέρμανση με ηλιακό σύστημα υδρογόνου. Με τη βοήθεια ενός εναλλάκτη θερμότητας, λαμβάνεται θερμότητα από τον αέρα εξάτμισης, με τον οποίο θερμαίνεται ο αέρας που ρέει μέσα από το σύστημα εξαερισμού. Το χρησιμοποιούμενο νερό θερμαίνεται από ηλιακούς συλλέκτες και το συμπέρασμα είναι η ίδια η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέσω φωτοβολταϊκών ή αιολικής ενέργειας. Η ανάγκη για νερό στο σπίτι μηδενικής ενέργειας καλύπτεται επίσης στο μέτρο του δυνατού με την επεξεργασία του νερού της βροχής. Όλη η ενέργεια από τη θέρμανση στο ηλεκτρικό ρεύμα στο νερό και την ψύξη θα πρέπει συνεπώς να ληφθεί μέσω του σπιτιού χωρίς να χρειαστεί να καταφύγουμε σε εξωτερική ενέργεια. Στην περίπτωση του σπιτιού μηδενικής ενέργειας, ωστόσο, αυτός ο υπολογισμός γίνεται μόνο θεωρητικά. Τελικά, αυτό που μετράει είναι αν η παραγόμενη ενέργεια μπορεί να αντισταθμίσει την ενέργεια που καταναλώνεται. Δεν λαμβάνει υπόψη αν οι κάτοικοι χρησιμοποιούν μόνο την ενέργεια που παράγεται από το δικό τους σπίτι ή όχι.

Η εφικτότητα είναι επομένως ήδη δυνατή, αλλά οι απαραίτητες τεχνολογίες και υλικά εξακολουθούν να είναι σχετικά ακριβά. Προς το παρόν, ένα σπίτι μηδενικής ενέργειας μπορεί να είναι μόνο ένα φιλόδοξο έργο με θέα στο μέλλον, αλλά δεν είναι ακόμη οικονομικό. Σε σύγκριση με ένα κλασικό σπίτι χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας και επίσης ένα παθητικό σπίτι, η κατασκευή είναι σχετικά ακριβή. Μια πρόχειρη εκτίμηση θέτει τη μέση τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο στα 1.800 έως 2.200 ευρώ. Λόγω του συνεχώς μειούμενου κόστους στον τομέα της θερμομόνωσης, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της τεχνολογίας θέρμανσης και της αυξανόμενης ανάγκης χρήσης τους, αυτό θα πρέπει να αλλάξει στο μέλλον. Η χρηματοδότηση ενός σπιτιού μηδενικής ενέργειας υποστηρίζεται ήδη από την κυβέρνηση, για παράδειγμα μέσω δανείων από την KfW με μεγάλη έκπτωση ή μέσω ευκαιριών χρηματοδότησης από κατάλληλα δοχεία.

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έχουν ήδη γίνει απαραίτητες

συν στέγες ηλιακών συστημάτων ενεργειακής κατοικίας

2010δη από το 2010, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θέσπισε νέες οδηγίες της ΕΕ για τη συνολική ενεργειακή απόδοση των κτιρίων, προκειμένου να μειωθεί η γενική κατανάλωση ενέργειας των κρατών μελών και, επιπλέον, να ανεξαρτητοποιηθεί από ορυκτά καύσιμα και εισαγωγές ενέργειας. Από το 2021, όλα τα νέα κτίρια θα πρέπει να είναι σπίτια μηδενικής ενέργειας, για τα κτίρια του δημόσιου τομέα το έτος 2019 θα πρέπει να οριστεί για το πώς εδώ είναι να διαβαστεί. Ωστόσο, είναι ακόμα αμφίβολο εάν αυτό μπορεί πραγματικά να εφαρμοστεί εντός της καθορισμένης χρονικής περιόδου.

Ορίστε υψηλά πρότυπα ενεργειακής απόδοσης

plusenergy house ευρωπαϊκή νομοθεσία

Ακόμα και τώρα, ωστόσο, είναι λογικό οι ιδιώτες να προσανατολίζονται προς το πρότυπο μηδενικής ενέργειας, επειδή η τρέχουσα αγορά δείχνει ότι οι ενεργειακά αποδοτικές ιδιότητες επιτυγχάνουν υψηλότερη τιμή. Στην περίπτωση ιδίως των υφιστάμενων ακινήτων, οι αγοραστές δίνουν προσοχή στο πρότυπο του σπιτιού, επειδή μια ακριβή ανακαίνιση περιλαμβάνεται στην αγορά και επηρεάζει την τιμή. Επιπλέον, η προοπτική της χαμηλότερης δυνατής κατανάλωσης ενέργειας είναι φυσικά πολύ ελκυστική για το μέλλον, επειδή οι τιμές των ορυκτών καυσίμων αναπόφευκτα θα συνεχίσουν να αυξάνονται όσο περισσότερο εξαντλούνται οι πηγές.

Ακολουθήστε αυτήν τη διαδρομή με καθαρή συνείδηση!

συν ενεργειακο σπιτι μηδενικη ενεργεια σπιτι παθητικο σπιτι

Παρά την ανεξαρτησία που φέρνει ένα σπίτι μηδενικής ενέργειας, δεν είναι ακόμα αυτάρκης. Ωστόσο, η πλήρης αυτονομία θα μπορούσε να επιτευχθεί με ένα σπίτι υψηλής ενέργειας. Οι απαιτήσεις για μια τέτοια κατασκευή είναι φυσικά πολύ υψηλότερες από ό, τι για ένα σπίτι μηδενικής ενέργειας. Εκτός από τις δομικές απαιτήσεις, η τοποθεσία του σπιτιού, για παράδειγμα, παίζει επίσης καθοριστικό ρόλο εδώ. Για τη βέλτιστη ενεργειακή απόδοση, τα φωτοβολταϊκά ή ηλιακά συστήματα πρέπει να μπορούν να τοποθετηθούν χωρίς σκιά. Αυτό δεν μπορεί πάντοτε να υλοποιείται αναδρομικά, ειδικά στην περίπτωση υφιστάμενων ακινήτων, έτσι ώστε τόσο ένα σπίτι με επιπλέον ενέργεια όσο και ένα σπίτι μηδενικής ενέργειας να κατασκευάζονται καλύτερα από ένα νέο κτίριο. Ένα σπίτι με επιπλέον ενέργεια αντλεί την ενέργειά του εξ ολοκλήρου από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και όχι μόνο τροφοδοτεί τον εαυτό του, αλλά και μεταφέρει την περίσσεια στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το ηλιοτρόπο του Φράιμπουργκ.

Το σπίτι περιστρέφεται αργά κατά τη διάρκεια της ημέρας για να προσανατολίζεται πάντα βέλτιστα προς τον ήλιο. Παράγει την απαραίτητη ενέργεια για αυτό το ίδιο μέσω ενός ηλιακού συστήματος στην οροφή. Ακόμη και η κομποστοποίηση των απορριμμάτων γίνεται από μόνη της εδώ. Λόγω των μεγάλων παραθύρων και των δωματίων με γενναιόδωρη αναλογία, τα δωμάτια θερμαίνονται από ηλιακή ακτινοβολία.

Σε τέτοια έργα, το επίκεντρο δεν είναι μόνο στο μεμονωμένο σπίτι και στην κατανάλωσή του, αλλά κυρίως στην προοπτική υλοποίησης σε εθνικό επίπεδο. Οι ενεργειακοί οικισμοί υπόσχονται όχι μόνο ενεργειακή ανεξαρτησία για ολόκληρες περιοχές μακροπρόθεσμα, αλλά και αύξηση της ενέργειας.

Πηγές εικόνας:

pixabay.com © johansenaue (CC0 1.0)

pixabay.com © e-gabi (CC0 1.0)

pixabay.com © OpenClips (CC0 1.0)

pixabay.com © PublicDomainPictures (CC0 1.0)

pixabay.com © ντένζελ (CC0 1.0)