Η εξαιρετικά γρήγορη τεχνική ανάπτυξη του σύγχρονου κόσμου έφερε νέες προκλήσεις για τους ανθρώπους. Αυτά πρέπει να σημειωθούν σε όλους τους τομείς της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτιστικής ζωής. Η σημερινή αρχιτεκτονική επηρεάζεται ιδιαίτερα από αυτό. Είναι σίγουρα προσανατολισμένο προς το μέλλον και αυξάνεται όλο και πιο συχνά. Λόγω της ταχείας αστικοποίησης παγκοσμίως, οι αρχιτέκτονες αναζητούν νέες διαστάσεις και σχεδιάζουν ευφάνταστα οράματα. Σας έχουμε ήδη παρουσιάσει πέντε υπέροχα παραδείγματα φουτουριστικής αρχιτεκτονικής. Αυτοί είναι οι 5 ψηλότεροι ουρανοξύστες στον κόσμο. Σε αυτό το άρθρο, προχωράμε ένα βήμα παρακάτω προς την ίδια κατεύθυνση και σας παρουσιάζουμε τις επόμενες 5 καταπληκτικές κατασκευές που κατατάσσονται στη λίστα των ψηλότερων κτιρίων στον κόσμο. Ωστόσο, όλα αυτά τα κτίρια έχουν κοινά χαρακτηριστικά – έχουν σχεδιαστεί οργανικά και ευφάνταστα, ανατινάζουν όλες τις διαστάσεις και πετούν στα ύψη. Είναι χτισμένα τόσο ακριβώς που νιώθεις ασφαλής εκεί όπως τον επόμενο αιώνα.

 Ένα εξαιρετικό παράδειγμα φουτουριστικής αρχιτεκτονικής που μας οδηγεί στο μέλλον

Φουτουριστική αρχιτεκτονική One World Trade Center New York

Κάθε ματιά σε αυτούς τους γίγαντες είναι μια απόλαυση για τα μάτια και την ψυχή. Δεν χαρακτηρίζονται μόνο από τον εντυπωσιακό σχεδιασμό της αρχιτεκτονικής τους, αλλά προσφέρουν επίσης εξαιρετική ενεργειακή απόδοση και είναι φιλικά προς το περιβάλλον και βιώσιμα. Τα απαλά, ρέοντα σχήματά τους ανεβαίνουν στον ουρανό και προσελκύουν το βλέμμα μας προς τα πάνω.

Πρόκειται για φουτουριστικές κατασκευές από χάλυβα, σκυρόδεμα και γυαλί, οι πύργοι των οποίων λάμπουν απαλά από πάνω. Στη σύγχρονη αρχιτεκτονική, προσπαθεί κανείς να συνδυάζει έξυπνο σχεδιασμό με αποτελεσματικότητα και βιωσιμότητα. Ως αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας, δημιουργήθηκαν μοναδικές δομές που είναι πιο πιθανό να ανήκουν στο μέλλον. Παρακάτω είναι οι ουρανοξύστες που ανοίγουν το δρόμο για τη φουτουριστική αρχιτεκτονική.

Το One World Trade Center βρίσκεται τώρα στο γνωστό Ground Zero στη Νέα Υόρκη

Ground Zero One World Trade Center Νέα Υόρκη μοναδική αρχιτεκτονική

 

1. One World Trade Center, Ηνωμένες Πολιτείες – 541 μ

Με το επιβλητικό σχήμα και ύψος (541 μ.), Το One World Trade Center δεν είναι μόνο το ψηλότερο κτίριο στην πόλη της Νέας Υόρκης, αλλά και ο νεότερος και ψηλότερος ουρανοξύστης στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο πιο επιβλητικός ουρανοξύστης στην Αμερική έχει ανεγερθεί στη θέση του αρχικού Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου, γνωστό ως Ground Zero, και καταλαμβάνει την έκτη θέση στη λίστα με τα ψηλότερα κτίρια στον κόσμο. Έχει 104 ορόφους, εκ των οποίων 70 είναι όροφοι γραφείων. Ολοκληρώθηκε το 2014, ο γίγαντας χτίστηκε ως λειτουργικό κτίριο για να τιμήσει τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 και ονομάστηκε ο βόρειος πύργος του αρχικού Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου. Το κτίριο έγινε γνωστό για τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της επαναχρησιμοποίησης του νερού της βροχής. Μπορείτε να έχετε μια πολύ ρεαλιστική εντύπωση για αυτόν τον εντυπωσιακό ουρανοξύστη στο επόμενο βίντεο.

Τα μελλοντικά σχέδια των αρχιτεκτόνων και του δημοτικού συμβουλίου της Νέας Υόρκης περιλαμβάνουν την κατασκευή πέντε πολυώροφων κτιρίων γραφείων, τα οποία θα οδηγήσουν σε κοινή σύνθεση με το One World Trade Center. Το Εθνικό Μνημείο και Μουσείο της 11ης Σεπτεμβρίου θα είναι επίσης μέρος αυτού.

 Τα καλύτερα έρχονται ……….

Φουτουριστική αρχιτεκτονική One World Trade Center New York

Το Χρηματοοικονομικό Κέντρο CTF στην Κίνα είναι μόλις 11 μέτρα χαμηλότερο από το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου στη Νέα Υόρκη

Οικονομικό Κέντρο CTF στην αρχιτεκτονική προσανατολισμένη στην Κίνα

2. CTF Finance Center, Κίνα – 530 μ

Το CTF Finance Center (Guangzhou Chow Tai Fook Finance Center, γνωστό και ως East Tower))  είναι το νεότερο κτίριο, το οποίο θεωρείται απόδειξη της μελλοντικής αρχιτεκτονικής στην Κίνα και επίσης παγκοσμίως. Βρίσκεται στη νότια κινεζική πόλη Guangzhou, είναι ένας εντυπωσιακός ουρανοξύστης που προστέθηκε πρόσφατα σε αυτόν τον κατάλογο των ψηλότερων κτιρίων στον κόσμο. Ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο του 2016. Υπάρχει ένας από τους ταχύτερους ανελκυστήρες στον κόσμο, ο οποίος μπορεί να φτάσει ταχύτητες έως και 44,7 μίλια την ώρα. Υπάρχουν συνολικά 111 όροφοι. Υπάρχει ένα εμπορικό κέντρο στο κτίριο με ειδικές θέσεις στάθμευσης για 1705 αυτοκίνητα. Ο κινεζικός ουρανοξύστης στεγάζει πολλά γραφεία. Στους ψηλότερους δεκαέξι ορόφους υπάρχει ένα ξενοδοχείο με συνολικά 251 δωμάτια που δεν έχει ανοίξει ακόμα.

 Τεράστιος ανταγωνισμός στην αρχιτεκτονική και το σχεδιασμό

Οικονομικό Κέντρο Αρχιτεκτονικής και Σχεδιασμού Κίνας CTF

 Υπέροχη πανοραμική εικόνα της πρωτεύουσας της Ταϊβάν με τον εντυπωσιακό ουρανοξύστη Tapei 101

Tapei 101 ουρανοξύστης πανοραμική εικόνα πρωτεύουσα Ταϊβάν

3. Tapei 101, Ταϊβάν – 1667 πόδια

Το 101-όροφο Tapei Financinal Center (ή Tapei 101 για συντομία) βρίσκεται στην ομώνυμη πόλη, Ταϊπέι, πρωτεύουσα της Ταϊβάν. Μέχρι το 2006 ήταν ο ψηλότερος ουρανοξύστης στον κόσμο, αλλά από τότε ο διαγωνισμός έχει δημιουργήσει άλλες εξαιρετικές δομές της φουτουριστικής αρχιτεκτονικής που σας έχουμε ήδη παρουσιάσει. Ωστόσο, το Tapei 101 με το ύψος του 527 m εξακολουθεί να είναι αξιοζήλευτο, δύσκολα μιλάμε για το πόσο αξιόλογο είναι το κτίριο. Το επιβλητικό σχήμα του ξεχωρίζει υπέροχα σε ολόκληρο το πανόραμα της πόλης και ακόμη και πύργους πολύ πάνω από τον ορίζοντα της πόλης.

Ο ουρανοξύστης Tapei 101 τραβάει την προσοχή όλων από μακριά

Tapei 101 ουρανοξύστης πανοραμική εικόνα πρωτεύουσα Ταϊβάν (2)

 Το ψηλότερο κτίριο στην Ταϊπέι έχει μια μοναδική μπλε-πράσινη γυάλινη κουρτίνα και είναι μαγευτική μέρα και νύχτα. Το κτίριο σχεδιάστηκε από τον C. Y. Lee & Οι εταίροι και η κοινοπραξία KTRT σχεδιάστηκαν και κατασκευάστηκαν και είναι ευέλικτοι και ανθεκτικοί σε σεισμούς και τυφώνες. Το ειδικό κτίριο βραβεύτηκε επίσης με υψηλή τιμή από την ηγεσία στον τομέα της ενέργειας και του περιβαλλοντικού σχεδιασμού (LEED). Είναι ένα παράδειγμα μεταμοντέρνας αρχιτεκτονικής.

 Αρχιτεκτονική που ανήκει περισσότερο στο μέλλον

Αρχιτεκτονική μέλλον Shanghai World Financial Center

4. Παγκόσμιο Οικονομικό Κέντρο Σαγκάης, Κίνα – 492 μ

Τώρα φτάνουμε σε ένα άλλο ασιατικό θαύμα – το Παγκόσμιο Οικονομικό Κέντρο της Σαγκάης! Δεν πρέπει να εκπλαγείτε που τα ψηλότερα κτίρια στον κόσμο βρίσκονται στην Άπω Ανατολή. Η Ευρώπη έχει χάσει από καιρό τον ανταγωνισμό με αυτές τις χώρες. Μόνο στη Σαγκάη υπάρχουν πολλοί ουρανοξύστες και δύο από αυτούς βρίσκονται στον αντιπροσωπευτικό κατάλογο των ψηλότερων κτιρίων στον κόσμο – ο Πύργος της Σαγκάης (ύψος 632 μ.) Και το Παγκόσμιο Οικονομικό Κέντρο της Σαγκάης (492 μ.). Το Παγκόσμιο Χρηματοοικονομικό Κέντρο της Σαγκάης ολοκληρώθηκε το 2008 και είναι σύμβολο της πιο σύγχρονης αρχιτεκτονικής. Βρίσκεται στην περιοχή Πουντόνγκ της Σαγκάης, ένα μέρος όπου παρατάσσονται πολυάριθμοι ουρανοξύστες. Εδώ βρίσκεται το διεθνές οικονομικό και εμπορικό κέντρο της πόλης. Η κατασκευή του Παγκόσμιου Χρηματοπιστωτικού Κέντρου στη Σαγκάη σχεδιάστηκε με στόχο να δείξει την οικονομική δύναμη της Κίνας και να την δείξει σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο, παραμένει το τέλειο παράδειγμα μεταμοντέρνας αρχιτεκτονικής.

Υψηλή αισθητική, εργονομία και φιλικότητα προς το περιβάλλον σε ένα

Παγκόσμιο Οικονομικό Κέντρο της Σαγκάης

Το Παγκόσμιο Χρηματοοικονομικό Κέντρο της Σαγκάης έχει 101 ορόφους και στεγάζει δωμάτια ξενοδοχείων, γραφεία, αίθουσες συνεδριάσεων, καταστρώματα παρατήρησης και εμπορικά κέντρα. Η βάση του κτιρίου ύψους έως 24 μ. Είναι επενδυμένη με ακατέργαστο γρανίτη. Εκτός από έναν υψηλό αισθητικό λόγο, υπάρχουν και καθαρά πρακτικοί λόγοι – έτσι ολόκληρη η κατασκευή φαίνεται σταθερή και ο πύργος προστατεύεται από σεισμούς. Το κύριο σώμα είναι επενδυμένο με γυάλινο τοίχο, όπου ο ουρανός αντανακλάται και ενισχύει την επίδραση WOW του κτιρίου και της αρχιτεκτονικής του. Ο ουρανοξύστης της Σαγκάης έχει ένα εντυπωσιακό χαρακτηριστικό, δηλαδή μια πύλη πλάτους περίπου 50 μέτρων, η οποία βρίσκεται στους τελευταίους ορόφους. Η ιδέα είναι να μειωθεί το τεράστιο φορτίο στην κορυφή του κτιρίου σε ισχυρούς ανέμους. Λόγω αυτού του μοναδικού σχήματος, αυτός ο ουρανοξύστης εξακολουθεί να αναφέρεται ως “ανοιχτήρι μπουκαλιών” με πολύ χιούμορ. Ο σχεδιασμός και η κατασκευή του συναρπάζουν τους ντόπιους και στέκονται καθημερινά επισκέπτες.

 Ο ουρανοξύστης στο Χονγκ Κονγκ λαμπυρίζει μπλε ακόμα και τη νύχτα

Χονγκ Κονγκ τη νύχτα

  1. International Commerce Center, Χονγκ Κονγκ – 484 μ

Το Διεθνές Κέντρο Εμπορίου στο Χονγκ Κονγκ είναι ο τελευταίος ουρανοξύστης στην σημερινή μας παρουσίαση. Έχει ύψος 484 μέτρα, έχει 108 ορόφους και ολοκληρώθηκε το 2010. Ο πύργος κατασκευάστηκε σύμφωνα με τα σχέδια των γραφείων Kohn Pedersen Fox και Wong Ouyang. Το κτίριο έχει μια τέλεια κάτοψη σε τετράγωνο σχήμα, αναδύεται κομψά και κλείνει με μια επίπεδη οροφή. Η πρόσοψή του προσελκύει όλα τα βλέμματα στο Χονγκ Κονγκ, επειδή είναι εντελώς ντυμένη με λαμπερό γαλάζιο γυαλί. Στους κάτω ορόφους του κτιρίου υπάρχει ένας ευρύχωρος χώρος στάθμευσης, ένα υπερσύγχρονο εμπορικό κέντρο και πολλά γραφεία. Sky 100 είναι το όνομα της πλατφόρμας προβολής που βρίσκεται στον 100ο όροφο. Το Ritz-Carlton Hotel Hong Kong βρίσκεται στους τελευταίους 15 ορόφους. Με τους 83 ανελκυστήρες του, το πολυώροφο επιτρέπει την εύκολη μεταφορά των επισκεπτών που τους αρέσει να επισκέπτονται την υψηλότερη πισίνα στον κόσμο και να πίνουν τα ποτά τους στο κοντινό μπαρ.

Σας ακούγεται πολύ φουτουριστικό όλο αυτό; Αλλά είναι μια σύγχρονη πραγματικότητα, που έγινε δυνατή χάρη στη μελλοντική, έξυπνη αρχιτεκτονική.

 Άποψη του κέντρου της πόλης του Χονγκ Κονγκ

Κέντρο αρχιτεκτονικής πόλης του Χονγκ Κονγκ

Χονγκ Κονγκ

 Στους κάτω ορόφους υπάρχει χώρος στάθμευσης, εμπορικό κέντρο και πολλά γραφεία.

Σύγχρονη αρχιτεκτονική του Χονγκ Κονγκ

Ουρανοξύστης αρχιτεκτονικής του Χονγκ Κονγκ

Αρχιτεκτονική του Χονγκ Κονγκ τη νύχτα

Η αρχιτεκτονική στην Άπω Ανατολή σπάει το καλούπι και προσφέρει υπέροχα οράματα

CTF Finance Center China Architecture Future

 Το οικονομικό και εμπορικό κέντρο της Σαγκάης φαίνεται από ψηλά

Παγκόσμιο Οικονομικό Κέντρο της Σαγκάης

Ο επιβλητικός ουρανοξύστης στη Σαγκάη

Σύγχρονη αρχιτεκτονική του Παγκόσμιου Χρηματοπιστωτικού Κέντρου της Σαγκάης

Νέα Υόρκη – η πόλη που δεν κοιμάται ποτέ ……

New York One World Trade center επιβλητική αρχιτεκτονική

New York One World Trade center επιβλητική αρχιτεκτονική

Αρχιτεκτονική New York One World Trade

Tapei 101 στο ηλιοβασίλεμα

Tapei 101 αρχιτεκτονική Ταϊβάν

 Το διακριτικό σύμβολο της Ταϊπέι είναι ο ουρανοξύστης που ξύνει τον ουρανό

Tapei 101 Σύγχρονη Αρχιτεκτονική Ταϊβάν