Αρχιτέκτονας για την έκθεση μουσείων Whitney             Μάρκες πολυτελείας σε ένα σύγχρονο περιβάλλον μουσείων

           Ένα έργο της αρχιτέκτονας Violetta Shatova

Αρχιτέκτονας μέσω της εισόδου του ιδρύματος luis vuiton

 Σήμερα, γνωστές εταιρείες βασίζονται στη δημοτικότητα και την περαιτέρω ανάπτυξη των δικών τους εμπορικών σημάτων, εκθέτοντάς τα σε κτίρια μουσείων.

Τέτοιες εκθέσεις όχι μόνο τονίζουν τις ιστορικές πτυχές των προϊόντων που εκτίθενται. Τονίζουν τις εικόνες τους.

Οι μάρκες πολυτελείας στρέφονται στα μουσεία. Τα τελευταία αποδεικνύονται τα νεότερα κανάλια μάρκετινγκ. Μάρκες πολυτελείας όπως “Bulgari”, “Dior”, “Chanel”, “Alexander McQueen”

 Ο Ralph Lauren και άλλοι όχι μόνο εκθέτουν τα προϊόντα τους σε καταστήματα, αλλά και σε μουσεία.

Μια νέα τάση ξεκινά στη βιομηχανία της μόδας – τα μουσεία εκθέτουν τη μόδα

Αρχιτέκτονας στην κατασκευή πολυτελών εμπορικών σημάτων

Ο Ρομπ Φράνκελ είναι ειδικός μάρκας στη συμβουλευτική εταιρεία Φράνκελ & Άντερσον στο Λος Άντζελες. Υποστηρίζει τα εξής: “Εκθέτοντας τις μάρκες στο περιβάλλον του μουσείου, οι πολυτελείς εταιρείες προκαλούν συνδέσεις σε ασυνείδητο επίπεδο στη συνείδηση ​​των ανθρώπων ότι η μάρκα ανήκει στο μουσείο και είναι μουσικής ποιότητας”.

Τέτοιες εκθέσεις είναι πραγματικά επιτυχημένες. Πάρτε ως παράδειγμα την έκθεση Alexander McQueen στο Metropolitan Museum of Art (Met), Νέα Υόρκη. Περιλαμβάνεται στη λίστα με τις πιο δημοφιλείς εκθέσεις μουσείων εδώ και 141 χρόνια. Αυτό περιλαμβάνει επίσης τη «Μόνα Λίζα», τον «Θησαυρό του Τουταγχαμών» και τα εκθέματα του Πικάσο.

Ο γίγαντας της μόδας Louis Vuitton δίνει τον τόνο, πόσο συχνά 

Αρχιτέκτονας luis vuiton κορυφής

Αυτές οι πολυτελείς μάρκες βασίζονται σε μεγαλύτερα έργα. Προσλαμβάνουν γνωστούς αρχιτέκτονες, τους προσλαμβάνουν να σχεδιάζουν νέα σπίτια σύμφωνα με τις ιστορικές παραδόσεις και τις σχεδιαστικές έννοιες κάθε εταιρείας. Δημιουργείτε έτσι ένα αρχιτεκτονικό περιβάλλον που αντιστοιχεί στην υψηλή ποιότητα της φωτιάς.

Αυτή η τάση ξεκίνησε με την εμφάνιση πολυτελών εμπορικών σημάτων αυτοκινήτων σε εντυπωσιακά κτήρια μουσείων. Κερδίζει όλο και περισσότερη δημοτικότητα.

Η ιταλική εταιρεία μόδας “Max Mara” είναι συνεργάτης στο έργο κατασκευής του “Whitney Museum of American Art” στη Νέα Υόρκη. Σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Renzo Piano.

Το ομώνυμο μουσείο χτίστηκε στο Bois de Boulogne

Αρχιτέκτονας στο σχεδιασμό

Η μάρκα δημιουργεί μια θεματική συλλογή γύρω από το μουσείο που ονομάζεται “αρχιτεκτονικά ρούχα”.

Ο αρχιτέκτονας σχεδιάζει ακόμη και μια τσάντα για την εταιρεία. Εμπνευσμένος από το κτίριο ως η επιτομή του «καθαρού σχεδιασμού και των τέλειων υλικών», αναπαράγει την πρόσοψη από δέρμα.

Όλα τα κέρδη από την πώληση της περιορισμένης σειράς (250 τσάντες) θα διατεθούν στο Piano’s Foundation. Αυτό υποστηρίζει τα πολιτιστικά και εκπαιδευτικά του έργα.

Ο γαλλικός οίκος μόδας “LOUIS VUITTON” έχτισε πρόσφατα το δικό του μουσείο στην περιοχή του Παρισιού. Σχεδιάστηκε από τον Frank O. Gehry. Οι γνωστές, σχεδόν γλυπτικές του μορφές έχουν γίνει η κατευθυντήρια γραμμή για την παραγωγή μάρκας.

Η σύγχρονη αρχιτεκτονική είναι ένα έργο του Frank Gehry 

Αρχιτέκτονας στο ίδρυμα luis daemmerung

Είναι εξίσου εντυπωσιακές με την αρχιτεκτονική του ίδιου του κτιρίου.

Προγραμματίζεται ότι το μουσείο του Ιδρύματος LOUIS VUITTON θα γίνει το νεότερο αξιοθέατο στο Παρίσι. Τα εγκαίνια έχουν προγραμματιστεί για τον Οκτώβριο του 2015. Το κτίριο πρέπει να ανταποκρίνεται στον ισχυρισμό του ιδρύματος ότι στεγάζεται σε ένα «ουσιαστικό έργο αρχιτεκτονικής». Σκοπεύει να συμβολίσει την αποστολή της «προώθησης της τέχνης και της εκπαίδευσης». Ο Gehry επιλέχθηκε ως ο καλύτερος αρχιτέκτονας για αυτήν την αποστολή.

Οι γυάλινες και χαλύβδινες πλάκες θέλουν να αντιπροσωπεύουν τα πανιά ενός μεγάλου γιοτ

Μουσείο αρχιτέκτονα luis vuitn

Μουσείο LOUIS VUITTON

Το Παρίσι ήταν ένα κορυφαίο πολιτιστικό κέντρο, κέντρο για τη σύγχρονη τέχνη στο πρώτο μισό του 20ού αιώνα. Η πόλη δεν έχει πλέον αυτό το καθεστώς. Η Νέα Υόρκη και άλλες πόλεις έχουν πλέον αποκτήσει αυτή τη φήμη.

Μέχρι στιγμής, ωστόσο, δεν υπήρξε τέτοια σημαντική ιδιωτική επένδυση σε πολιτιστικά ιδρύματα.

Τα ιδιωτικά μουσεία στη Γαλλία είναι σχετικά λίγα.

Και κάπως έτσι φαίνονται τα σχέδια του Μουσείου Louis Vuitton

Αρχιτέκτονας luis vuiton

Το μουσείο LOUIS VUITTON κατάφερε να συνεχίσει να υπάρχει χωρίς σοβαρή παρέμβαση της γαλλικής γραφειοκρατίας.

Το έργο αντιπροσωπεύει μια σύνθεση μεταξύ της αμιγούς αναζήτησης του πολιτισμού και της ιδιωτικής επιχείρησης. Είναι ένα μουσείο μοντέρνας τέχνης και ένα πολιτιστικό κέντρο. Η πόλη δεν έχει δείξει ποτέ τόσο ισχυρή σύνδεση μεταξύ πολιτιστικών αξιώσεων και ιδιωτικής εταιρείας.

Το κτίριο βρίσκεται στο βόρειο άκρο του Bois de Boulogne. Το κτίριο απλώνει τα «πανιά» του από γυαλί ανάμεσα στα δέντρα αυτού του μεγάλου πάρκου στο Παρίσι. Ο σχεδιασμός της πρόσοψης είναι εντελώς στο στιλ του Gehry.

Μερικά από τα εκθέματα του οίκου μόδας

Αρχιτέκτονα φορέματα vuitton

Το κέλυφος είναι κατασκευασμένο από 3600 μοναδικά καμπύλα πάνελ. Ανυψώνονται με τη μορφή πανιών γιοτ.

Διάφοροι όροι χρησιμοποιήθηκαν για να περιγράψουν το κτίριο, συμπεριλαμβανομένων των “πλοίο”, “σύννεφο” και “παγόβουνο που καλύπτεται από σύννεφο”. Σύμφωνα με τους αρχιτέκτονες, όλοι οι όροι είναι κατάλληλοι. Το κτίριο μπορεί να περιγραφεί ως παγόβουνο λόγω του μεγάλου όγκου στο εσωτερικό του. Μοιάζει με σύννεφο λόγω του εξωτερικού σχεδιασμού, που θυμίζει απλωμένα πανιά.

Σε αυτό το έργο, το γυαλί κυριαρχεί ως υλικό. Αυτό συνέβαλε σημαντικά στην έγκριση της κατασκευής από τον Δήμαρχο του Παρισιού. Το υλικό ήταν φυσικά σημαντικό επειδή το κτίριο βρίσκεται στο πάρκο.

Τα γυάλινα φτερά του μουσείου το καλοκαιρινό λυκόφως

Αρχιτέκτονας στο ίδρυμα luis vuiton

Τα ίδια τα εκθέματα δεν μπορούν να κρεμαστούν σε γυάλινους τοίχους.

Ο αρχιτέκτονας Frank O. Gehry προβάλλει διαφορετικούς όγκους με ευθείες μορφές κάτω από τις διαφανείς γλυπτικές φόρμες. «Θα μπορούσα να δημιουργήσω ουδέτερες γκαλερί, αλλά ταυτόχρονα θα μπορούσα να απεικονίσω τον εαυτό μου» – λέει. Κατά το σχεδιασμό του κτιρίου, εργάζεται από μέσα προς τα έξω. Το κτίριο αντιπροσωπεύει τρία κουτιά “συγκεντρωμένα”. Αυτά φιλοξενούν γκαλερί, 3 πύργους κυκλοφορίας, κλιμακοστάσια και ανελκυστήρες.

Το αμφιθέατρο του Μουσείου Louis Vuitton

Αρχιτέκτονας μέσω της εισόδου του ιδρύματος luis vuiton από μέσα

Πολύχρωμο αλλά διακριτικό. Έτσι μπορείτε να περιγράψετε την εσωτερική διακόσμηση του κτιρίου

Αρχιτέκτονας vuitton yellow

Αυτή η προσέγγιση από μέσα προς τα έξω είναι χαρακτηριστική για τον Gehry. Ταυτίζεται ακόμα με τις εντυπωσιακές γλυπτικές φιγούρες του. Όταν σχεδιάζει κάτι, δεν ξεκινά ποτέ το έργο αμέσως. Θέλει να είναι σίγουρος ότι το κτίριο μπορεί επίσης να εκπληρώσει τις λειτουργίες του. Στη συνέχεια, εργάζεται ελεύθερα στην ένταση.

Τα σχήματα γυαλιού εμφανίζονται τόσο ως στοιχεία του σχεδιασμού της πρόσοψης όσο και ως οροφή. Αυτά βρίσκονται πάνω από το φουαγιέ. Χρησιμεύουν επίσης ως βεράντες οροφής.

Το μουσείο του Ιδρύματος Vuitton είναι η τελευταία αίσθηση στο Παρίσι

Αρχιτέκτονας στην είσοδο του ιδρύματος luis vuiton κοντά

Το κτίριο διαθέτει γκαλερί, αίθουσα και τους συνήθεις δημόσιους χώρους, όπως καφετέρια, βιβλιοθήκη και μεγάλο κεντρικό λόμπι.

Το αμφιθέατρο βρίσκεται μπροστά από έναν καταρράκτη πολλαπλών επιπέδων.

Τα τζάμια εξασφαλίζουν φυσικό φως στο δωμάτιο, το οποίο χρησιμοποιείται για τις εκθέσεις μόδας της μάρκας.

Η έννοια του πολύ φωτός είναι ευπρόσδεκτη στις επιδείξεις μόδας της μάρκας 

Αρχιτέκτονας μέσω της εισόδου του ιδρύματος luis vuiton

Το “Μουσείο Whitney” προσφέρει εκτενείς εκθέσεις που κυμαίνονται από μοναδικά έργα τέχνης έως αποκλειστικές τσάντες από γνωστές μάρκες. Αυτά περιλαμβάνουν προϊόντα από τα “Max Mara”, “Audi” και “Tiffany”. Εκτίθενται στο μουσείο, το οποίο μεταφέρεται σε νέα τοποθεσία στη Νέα Υόρκη.

Αυτές οι μάρκες γίνονται μέρος της ιστορίας του καθώς οι προοπτικές και οι αγοραστές συρρέουν για να δουν το νέο κτίριο.

Περισσότερες πολυτελείς μάρκες μας περιμένουν στο «Μουσείο Whitney» στη Νέα Υόρκη 

Αρχιτέκτονας στο Μουσείο Whitney NY

«Μουσείο Whitney» στη Νέα Υόρκη

Ο αρχιτέκτονας Renzo Piano, ο οποίος σχεδίασε το μουσείο, σχεδίασε δεκάδες άλλα κτίρια. Ένα από τα ισχυρότερα σημάδια των έργων του είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής των επισκεπτών μέσα από άφθονους δημόσιους χώρους.

Ακριβώς όπως στο έργο του “Center Pompidou” στο Παρίσι, οραματίζεται έναν μεγάλο χώρο εδώ. Αυτό ονομάζεται Piazza. Εδώ συναντιούνται, ενώνονται, συζητούν και ανταλλάσσουν ιδέες. Αυτό εμπλουτίζει τη ζωή της πόλης.

Ολόκληρο το νέο μουσείο έχει ήδη επισκεφθεί πολλοί επισκέπτες

Αρχιτέκτονας στο Μουσείο Whitney NY το βράδυ

Το Μουσείο Whitney άνοιξε επίσημα την 1η Μαΐου 2015. Σε μια συνέντευξη, ο Renzo Piano λέει ποιο είναι, κατά τη γνώμη του, το κύριο πλεονέκτημα της νέας τοποθεσίας του «Μουσείου Whitney» σε σύγκριση με το παλιό (Upper East Side) στη Νέα Υόρκη. Υπάρχει αρκετός χώρος για τους πεζούς στη νέα θέση. Εκεί μπορείτε να απολαύσετε ήρεμα τον χώρο. Δημιουργείτε ένα αίσθημα αστικοποίησης και ανοιχτότητας.

Σύγχρονη αρχιτεκτονική που προσφέρει αρκετό χώρο και φως

Αρχιτέκτονας στο σχέδιο Whitney Museum NY

Λέει: «Έχω την αίσθηση ότι ένα δημόσιο κτίριο, σε γενικές γραμμές, ειδικά στην περίπτωση των πολιτιστικών κτιρίων, αλλά και σε όλα τα δημόσια κτίρια, όπως βιβλιοθήκες, σχολεία και πανεπιστήμια – θα πρέπει να έχει αυτήν την ιδιότητα ανοιχτότητας. Γιατί αυτό είναι που κάνει μια πόλη πιο όμορφη. Οι πόλεις μάλιστα βασίζονται σε αυτό. Οι πόλεις δεν είναι πόλεις αν βασίζονται σε κτίρια που κυριαρχούν πλήρως στο έδαφος. Οι άνθρωποι δεν μιλούν στους δρόμους. Όταν τα κτίρια χτίζονται για δημόσια χρήση, συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Πρέπει να δημιουργηθεί κάτι που να μιλάει στο δρόμο και να μεταδίδει μια αίσθηση επικοινωνίας και ανήκει στην κοινότητα »

Η διαπροσωπική επικοινωνία είναι μέρος της αρχιτεκτονικής έννοιας 

Αρχιτέκτονας στα σχέδια του κτηρίου Whitney Museum NY

Το κτίριο έχει οκτώ ορόφους. Είναι ντυμένο με ανοιχτό μπλε-καφέ χαλύβδινες πλάκες. Το σχήμα είναι πολύ ασύμμετρο, έχει βεράντες και τζάμια μονοπάτια που οδηγούν προς τα κάτω. Το μουσείο είναι προσβάσιμο μέσω του δημόσιου χώρου “Largo”, ο οποίος χρησιμεύει ως ένα είδος μετάβασης μεταξύ του δρόμου και του ίδιου του μουσείου. Αυτός είναι ένας δημόσιος χώρος με θέα στον ποταμό Hudson και την είσοδο της “High Line”. Είναι προσβάσιμο μέσω του φουαγιέ στην κύρια είσοδο, η οποία χρησιμεύει επίσης ως αίθουσα εκθέσεων. Είναι μια γκαλερί δωρεάν πρόσβασης.

Ο αρχιτέκτονας Renzo Piano σχεδιάζει κτίρια που αυξάνουν την ποιότητα της δημόσιας ζωής

Αρχιτέκτονας για το μουσείο Whitney NY πρωί

Το τρίτο επίπεδο έχει σχήμα “θεάτρου” με θέα διπλού ύψους στον ποταμό Χάντσον. Το πέμπτο επίπεδο προσφέρει 1.670 τετραγωνικά μέτρα χώρου χωρίς πυλώνες. Αυτό το καθιστά το μεγαλύτερο ενιαίο μουσείο στη Νέα Υόρκη. Το κτίριο διατηρείται δωρεάν για προσωρινές εκθέσεις και παρουσίαση αρκετά μεγάλων έργων.

Η μόνιμη συλλογή εκτίθεται σε δύο ορόφους. Κάνεις πίσω στο δυτικό τμήμα. Συνδέονται με ανοιχτές βεράντες 1200 τετραγωνικών μέτρων. Προορίζονται για την έκθεση γλυπτών.

Παρά το μέγεθος του, το μουσείο πρέπει να φαίνεται ανοιχτό και προσβάσιμο στους επισκέπτες

Αρχιτέκτονας για το μουσείο Γουίτνεϊ Νέα Υόρκη

Βόρεια του κύριου τμήματος του κτιρίου, στα επίπεδα «τρία» έως «επτά», έχουν φιλοξενηθεί κτίρια γραφείων. Υπάρχει επίσης ένα εκπαιδευτικό κέντρο, εργαστήρια και βιβλιοθήκη με αναγνωστήρια. Υπάρχει επίσης ένα πολυλειτουργικό θέατρο για ζωντανές παραστάσεις, παρουσιάσεις ταινιών και βίντεο. Στον τελευταίο όροφο βρίσκεται η γκαλερί “studio” (αίθουσα εκπαίδευσης) και ένα καφέ, όπου έχετε μια φυσική κατασκευή φεγγίτη. Οι ειδικοί της διαχείρισης συμφωνούν ότι η συνεργασία μεταξύ εμπορικών σημάτων πολυτελείας και πολιτιστικών ιδρυμάτων ενισχύει και βελτιώνει την εικόνα τους. Οι συσχετισμοί με έργα τέχνης και το μουσείο περιβάλλον επιβεβαιώνουν την καλή φήμη των πολιτιστικών εικόνων.

Σε 8 ορόφους, θα βρείτε κοινωνικά, πολιτιστικά και διασκεδαστικά πράγματα

Αρχιτέκτονας στο μουσείο Whitney NY manhatten

Η νέα συνεργασία με κατάλληλες εταιρείες είχε επίσης θετικό αντίκτυπο στο μουσείο ως θεσμό. Έτσι όλοι οι εμπλεκόμενοι μπορούν να επωφεληθούν από αυτό. Ο χώρος όπου εκτίθενται τα έργα των πολυτελών εμπορικών σημάτων είναι θεμελιώδους σημασίας. Αυτό που κάνει τα σημερινά μουσεία αξιοσημείωτα δεν είναι μόνο η έκθεση στο εσωτερικό, αλλά η αρχιτεκτονική των ίδιων των κτιρίων.

Ο τρόπος με τον οποίο οι αρχιτέκτονες ερμηνεύουν τις ανάγκες της μόδας είναι πολύ συγκινητικός

Αρχιτέκτονας vuitton project

Βιβλιογραφία:

 www.wikiarquitectura.com

www.greatbuildings.com

www.e-architect.co.uk

www.dezeen.com

www.archdaily.com

www.architizer.com

www.luxurydaily.com

www.vanityfair.com

www.independent.co.uk

www. cornichewatches.com

Επικοινωνία:  Βιολέτα Σάτοβα

ταχυδρομείο:         [προστασία ηλεκτρονικού ταχυδρομείου]

ιστός:          http://arch-shatova.weebly.com/