Σε αυτό το άρθρο σας παρουσιάζουμε ένα οικογενειακό σπίτι στην ιαπωνική επαρχία Shiga, ο σχεδιασμός του οποίου σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από το τοπικό στούντιο Hearth Architects. Το έργο αποτελείται από ένα διώροφο σπίτι και έναν ολοκληρωμένο τετράγωνο κήπο και είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα μοντέρνας αρχιτεκτονικής. Το Kyomachi House βρίσκεται στο Koga, μια πόλη στο νότιο τμήμα της επαρχίας Shiga από τον 14ο αιώνα.

Αυτό το σπίτι είναι ένα τέλειο παράδειγμα της μοντέρνας αρχιτεκτονικής της Ιαπωνίας

Σύγχρονη αρχιτεκτονική της Ιαπωνίας - ένα παράδειγμα

Η μοντέρνα αρχιτεκτονική του σπιτιού και η κύρια ιδέα πίσω από αυτό

Το σπίτι χτίστηκε σε ένα σημείο όπου δύο δρόμοι προς τα νοτιοανατολικά συγκλίνουν. Αυτό καθόρισε επίσης τον προσανατολισμό του κτιρίου και με τη σειρά του παρείχε άπλετο φυσικό φως και ζεστασιά. Για να το αξιοποιήσουν στο έπακρο, οι σχεδιαστές σπιτιών έχουν επίσης αφήσει όσο το δυνατόν περισσότερο χώρο για τον εσωτερικό κήπο.

Η μοντέρνα αρχιτεκτονική συχνά ενσωματώνει εσωτερικούς κήπους

Μοντέρνα αρχιτεκτονική με εσωτερικό κήπο και δέντρο

Ο ολοκληρωμένος κήπος

 Ο κήπος χρησιμεύει επίσης ως ένα είδος καλυμμένης αυλής. Η στέγη του σπάει από ένα παράθυρο. Τοποθετήθηκε ακριβώς πάνω από την περιοχή όπου φυτεύτηκαν πολλά φυτά, συμπεριλαμβανομένου ενός ψηλού δέντρου και το υπόλοιπο έδαφος ήταν καλυμμένο με βότσαλα.

Κήπος μοντέρνος λειτουργικός τοίχος

Πάγκος στην πρόσοψη - λειτουργική μοντέρνα αρχιτεκτονική

Λειτουργικοί τοίχοι κήπου

Οι τοίχοι γύρω από τον κήπο είναι κατασκευασμένοι από φυσικά υλικά και είναι επίσης αρκετά ψηλοί. Ως αποτέλεσμα, ο ιδιωτικός χώρος των κατοίκων προστατεύεται πολύ καλά και δύο ανοίγματα εξασφαλίζουν φυσικό αερισμό. Το πρώτο βρίσκεται στην πρόσοψη του σπιτιού και έχει ξύλινη μάσκα. Αυτό προστατεύει τον ιδιωτικό χώρο, αλλά ταυτόχρονα σας επιτρέπει να κοιτάξετε μέσα αλλά και έξω. Στο δεύτερο άνοιγμα, το οποίο ήταν τοποθετημένο στο πλάι, τοποθετήθηκε ένας ξύλινος πάγκος. Καλύπτεται από την προεξέχουσα στέγη του σπιτιού. Οι εσωτερικοί τοίχοι του σπιτιού του κήπου έχουν επίσης ανοίγματα που επιτρέπουν τη θέα στον κήπο από το εσωτερικό. Το χειμώνα όλη η εγκατάσταση είναι ακόμα πιο ελαφριά από το καλοκαίρι επειδή τα φύλλα του μεγάλου δέντρου στη μέση του κήπου πέφτουν το φθινόπωρο.

Έτσι το δέντρο όχι μόνο γίνεται το συμβολικό και πραγματικό κέντρο ολόκληρης της αρχιτεκτονικής του σπιτιού, αλλά συμβολίζει επίσης την προσαρμογή της σύγχρονης αρχιτεκτονικής στη φύση και τις εποχές της. Αυτή είναι η πρόθεση των αρχιτεκτόνων και αυτός ο στόχος γίνεται ιδιαίτερα εμφανής όταν ληφθεί επίσης υπόψη το γεγονός ότι το δέντρο είναι ορατό από όλες τις πλευρές.

Πηγή εικόνας και κειμένου: dezeen.com

Τραπεζαρία αγροτικού ιαπωνικού στιλ

Τραπέζι τραπεζαρίας και μοντέρνα αρχιτεκτονική σπιτιού

Η αρχιτεκτονική του σπιτιού

Η μοντέρνα αρχιτεκτονική του σπιτιού είναι απλή και επίσης κάνει τη βέλτιστη χρήση των φυσικών συνθηκών. Η κουζίνα ήταν τοποθετημένη στο πίσω μέρος του σπιτιού. Λίγα βήματα οδηγούν από αυτό στο σαλόνι, το οποίο είναι βαμμένο σε λευκό χρώμα. Σε αυτό το δωμάτιο ανακαλύπτουμε δύο παράθυρα – έναν επάνω όροφο και ένα άλλο που κοιτάζει προς το δρόμο.

Το πάτωμα είναι στρωμένο με ξύλινα πάνελ σε πλέγμα, τα έπιπλα αποτελούνται από έναν ενσωματωμένο καναπέ και ράφια αποθήκευσης, το ισόγειο και ο επάνω όροφος συνδέονται με μια φωτεινή σκάλα που φωτίζεται από παράθυρα διπλής όψης. Στον πρώτο όροφο βρίσκονται τα παιδικά δωμάτια και το υπνοδωμάτιο των γονιών, το οποίο ανοίγει στην άνετη εσωτερική βεράντα.

Ολόκληρη η σύγχρονη αρχιτεκτονική του σπιτιού φαίνεται ολοκληρωμένη και ομοιόμορφη και έτσι ακολουθεί τόσο τις παλιές ιαπωνικές παραδόσεις στην κατασκευή μικρών σπιτιών, όσο και τις πιο σύγχρονες τάσεις σε αυτόν τον τομέα.

Σύγχρονη αρχιτεκτονική: ενσωματωμένα έπιπλα

Μοντέρνα αρχιτεκτονική με θέα από το εσωτερικό στον κήπο

Μοντέρνα αρχιτεκτονική - θέα από το κυρίως υπνοδωμάτιο

Σύγχρονη αρχιτεκτονική: συνδυασμός τοίχου και πάγκου

Σύγχρονη αρχιτεκτονική - παράθυρα με ενσωματωμένο πάγκο

Φραγμένο άνοιγμα στον τοίχο ενός κήπου