Μια διεθνής ομάδα επιστημόνων κατάφερε πρόσφατα να εγκαταστήσει πέντε μετεωρολογικούς σταθμούς σε διαφορετικά υψόμετρα στο Έβερεστ. Ένα από αυτά, δεδομένης της θέσης του, είναι αναπάντεχα το ψηλότερο στη γη. Η ομάδα δημιούργησε τον σταθμό στις 23 Μαΐου σε 8.430 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, ακριβώς κάτω από την κορυφή του Έβερεστ και εν μέσω της πιο θανατηφόρας περιόδου αναρρίχησης.

Και αυτό δεν ήταν καν το μόνο επίτευγμα της ομάδας. Με επικεφαλής τον National Geographic Society και το Πανεπιστήμιο Tribhuvan στο Νεπάλ, τα μέλη της αποστολής συγκέντρωσαν επίσης τον ψηλότερο πυρήνα πάγου ποτέ, πραγματοποίησαν την ψηλότερη σάρωση ελικόπτερου σε κάμπινγκ του Έβερεστ και τον κοντινό παγετώνα, διεύρυναν τα ρεκόρ υψομέτρου για τη βιοποικιλότητα και τεκμηρίωσαν την ιστορία των παγετώνων του βουνού. Αυτή είναι η πρώτη φορά που κάποιος πραγματοποίησε επιτόπια έρευνα πάνω από 7.000 μέτρα.

Επιτυχής ολοκλήρωση της σημαντικότερης αποστολής στο Έβερεστ

Ο υψηλότερος μετεωρολογικός σταθμός στον κόσμο στο Έβερεστ ανεγείρεται από μια ομάδα ερευνητών στο μπαλκόνι

Με τον εξοπλισμό που έχει εγκατασταθεί στο Everest, ερευνητές, ορειβάτες και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη θα έχουν σύντομα πρόσβαση σε τρέχουσες πληροφορίες σχετικά με τις καιρικές συνθήκες στο ψηλότερο βουνό του κόσμου. Οι ερευνητές ελπίζουν επίσης ότι τα δεδομένα που συλλέγονται από τους μετεωρολογικούς σταθμούς και τους πυρήνες πάγου, μαζί με άλλες έρευνες που πραγματοποιήθηκαν από την ομάδα, μπορούν να βοηθήσουν τις κοινότητες της περιοχής να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικότερα θέματα που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή.

Δυστυχώς, αυτή είναι μια από τις ταχύτερα θερμαινόμενες ηπειρωτικές περιοχές στον κόσμο.

«Αυτά τα βουνά είναι οι πύργοι νερού του πλανήτη. Μεταξύ 20 και 25 τοις εκατό του παγκόσμιου πληθυσμού παίρνει το νερό του από τα Ιμαλάια », δήλωσε ο Πολ Μαγιέφσκι, διευθυντής του Ινστιτούτου Κλιματικής Αλλαγής στο Πανεπιστήμιο του Μέιν και επικεφαλής της αποστολής στην έκθεση του National Geographic..

Οι παγετώνες του Έβερεστ λιώνουν σιγά -σιγά λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη

Ο υψηλότερος μετεωρολογικός σταθμός στον κόσμο στο όρος Έβερεστ με θέα από το βάθος

Η αποστολή στο Έβερεστ δεν πήγε πολύ σύμφωνα με το σχέδιο

Όταν η ομάδα έφτασε στο στρατόπεδο βάσης τον Απρίλιο, κανείς δεν το ήξερε αυτό έντεκα ορειβάτες πεθαίνουν ή ότι το πλήθος στο βουνό θα ανάγκαζε την ομάδα να αλλάξει τα σχέδιά της την τελευταία στιγμή. Οι περισσότεροι θάνατοι αποδόθηκαν σε επιπλοκές που συνέβησαν όταν εκατοντάδες ορειβάτες περίμεναν σε μια σειρά στη ζώνη θανάτου στη σύνοδο κορυφής. Δεν υπάρχει γρήγορο πάσο για το Έβερεστ. Όπως όλοι, έτσι και ο Μαγιέφσκι και η ομάδα του έπρεπε να περιμένουν στο πιο επικίνδυνο μποτιλιάρισμα στον κόσμο.

Για πολλούς ανθρώπους, το Έβερεστ είναι ήδη ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός

Ο υψηλότερος μετεωρολογικός σταθμός στον κόσμο χτισμένος στο Έβερεστ

Ωστόσο, οι επιστήμονες δεν είναι απρόσβλητοι από τις απειλητικές για τη ζωή συνθήκες στο Έβερεστ. Ο αστροναύτης Karl Henize πέθανε στο βουνό το 1993 ενώ έκανε πειράματα στην ηλιακή ακτινοβολία για τη NASA.

Η ομάδα του Μαγιέφσκι είχε αρχικά προγραμματίσει να κατασκευάσει η ίδια τον μετεωρολογικό σταθμό στην κορυφή. Σε εκείνο το σημείο, ωστόσο, αποφάσισαν ότι ήταν πολύ επικίνδυνο και επέστρεψαν στο σχέδιο Β. Οι ερευνητές εγκατέστησαν τον υψηλότερο μετεωρολογικό σταθμό στον κόσμο σε ένα μέρος που ονομάζεται “The Balcony”, 448 μέτρα κάτω από την κορυφή. Ο κλιματικός ερευνητής Mariusz Potocki είχε προγραμματίσει επίσης να συλλέξει τον πυρήνα του πάγου από εκεί. Ωστόσο, η περιοχή ήταν γεμάτη σκουπίδια και πεταμένα μπουκάλια οξυγόνου.

Χρόνο με το χρόνο, χιλιάδες τόνοι σκουπιδιών συσσωρεύονται στο Έβερεστ

Ο υψηλότερος μετεωρολογικός σταθμός στον κόσμο στο Έβερεστ Σκουπίδια στη στέγη του κόσμου

Ο υψηλότερος μετεωρολογικός σταθμός στον κόσμο χτισμένος στο Έβερεστ Σταθμός βάσης με θέα στην οροφή του κόσμου

Με τόσο μεγάλη ποικιλία εργασιών, το έργο έχει περιγραφεί ως η πιο ολοκληρωμένη επιστημονική αποστολή στο Έβερεστ μέχρι σήμερα. Τα αποτελέσματα θα δημοσιευτούν μόλις ολοκληρωθεί η πλήρης ανάλυση του υλικού και των δεδομένων.

Ο υψηλότερος μετεωρολογικός σταθμός στον κόσμο, χτισμένος στον παγετώνα του Everest, στον σταθμό του μετέωρου πύργου