Γεια σας, αγαπητοί φίλοι λουλουδιών! Σήμερα θέλουμε να συνεχίσουμε τη σειρά άρθρων μας για τα πιο όμορφα φθινοπωρινά λουλούδια στον κήπο. Για τη σημερινή ανάρτηση επιλέξαμε μια ασυναγώνιστη ομορφιά στον φθινοπωρινό κήπο και τώρα θέλουμε να σας την παρουσιάσουμε. Γιατί γνωρίζετε από τη δική σας εμπειρία ότι ο κήπος δεν πρέπει ποτέ να φαίνεται άχρωμος το φθινόπωρο. Ο καθένας έχει σίγουρα το αγαπημένο του ανάμεσα στα λουλούδια του κήπου, αλλά για εμάς αυτά είναι χωρίς αμφιβολία τα υπέροχα χρυσάνθεμα. Χαρίζουν τα μάτια μας, ακόμη και όταν οι νύχτες είναι πιο δροσερές και κατά τη διάρκεια της ημέρας ο ήλιος σπάνια κοιτάζει μέσα από σύννεφα και ομίχλη. Παρ ‘όλα αυτά, ανθίζουν υπέροχα από τον Οκτώβριο έως τον Νοέμβριο και μας μαγεύουν με τα υπέροχα άνθη τους. Τα χρυσάνθεμα λάμπουν στα πιο όμορφα φθινοπωρινά χρώματα. Το φάσμα χρωμάτων τους κυμαίνεται από λευκό χιόνι έως κίτρινο, πορτοκαλί και κόκκινο έως τους φθινοπωρινούς χάλκινους τόνους. Η φυσική τους γοητεία τα καθιστά απλώς απαραίτητα σε κάθε κήπο τις ερχόμενες φθινοπωρινές εβδομάδες, μέχρι να έρθει ο πρώτος παγετός.

Τα χρυσάνθεμα προσφέρουν υπέροχες χρωματικές πινελιές στον φθινοπωρινό κήπο

Ενδιαφέροντα γεγονότα για τα χρυσάνθεμα

Τα χρυσάνθεμα ανήκουν στα πολυετή φυτά και είναι γνωστά αργά ανθισμένα. Στολίζουν τον κήπο και τη βεράντα μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου και προσθέτουν ενδιαφέρουσες χρωματικές πινελιές εκεί. Αυτές οι ομορφιές κήπου έχουν το λατινικό όνομα Χρυσάνθεμο και είναι τα πιο δημοφιλή φθινοπωρινά φυτά εδώ και σε όλη την Ευρώπη.

Προέρχονται αρχικά από την Άπω Ανατολή, πιο συγκεκριμένα από την Κίνα, όπου καλλιεργήθηκαν ως διακοσμητικά φυτά πριν από περισσότερα από 2.000 χρόνια. Εκεί τα χρυσάνθεμα είναι ακόμα ένα από τα τέσσερα ευγενή φυτά, μαζί με ορχιδέες, μπαμπού και δαμάσκηνα. Στην πολιτιστική παράδοση της Άπω Ανατολής, είναι σύμβολο τύχης και ευημερίας. Το όμορφο χρυσάνθεμο είναι επίσης το εθνικό λουλούδι της Ιαπωνίας. Ονομάζεται εκεί Kiku, που μεταφράζεται στα Γερμανικά και σημαίνει “βραδινός ήλιος”. Για τους Ιάπωνες, το λουλούδι συμβολίζει την αθανασία και την τελειότητα. Στη μακρινή χώρα είναι ακόμη και το επίσημο φυτό του Ιάπωνα αυτοκράτορα.

Τα καλύτερα κοσμήματα μπροστά στην είσοδο του σπιτιού – κίτρινα και πορτοκαλί χρυσάνθεμα

κίτρινα πορτοκαλί χρυσάνθεμα στο κουτί

 Αυτά τα όμορφα λουλούδια κήπου έφερε στην Αγγλία ο Άγγλος βοτανολόγος Robert Fortune στα μέσα του 19ου αιώνα, από όπου γρήγορα κατέκτησαν όλη την Ευρώπη και την Αμερική. Στην αρχή ήταν γνωστές μόνο 30 ποικιλίες. Αλλά τότε οι κηπουροί έμαθαν πώς μπορούν να δημιουργηθούν νέες, πιο όμορφες ποικιλίες μέσω διασταυρώσεων, έτσι ώστε σήμερα περίπου 10.000 ποικιλίες να διανέμονται σε όλο τον κόσμο. Οι όψιμες ανθοφορίες εξακολουθούν να ονομάζονται “χειμερινοί αστέρες” και “φυτά μικρής ημέρας”. Αυτό είναι απολύτως αποδεκτό επειδή τα χρυσάνθεμα χρειάζονται μόνο τέσσερις ώρες ηλιακού φωτός την ημέρα. Δεν αρχίζουν να σχηματίζουν μπουμπούκια μέχρι τις τελευταίες 10 ημέρες του Σεπτεμβρίου, οπότε η διάρκεια της ημέρας και της νύχτας είναι η ίδια. Τα πρώτα λουλούδια ανοίγουν μόλις 6 εβδομάδες αργότερα και φέρνουν ένα πραγματικό χρώμα θέαμα στον κήπο.

Το πολύχρωμο θέαμα αυτών των λουλουδιών κήπου είναι μια πραγματική απόλαυση για τα μάτια και την ψυχή.

Βάζο χρυσάνθεμου σε διάφορα χρώματα

 Τα δημοφιλή λουλούδια κήπου εκτιμώνται παντού λόγω της ποικιλίας των σχημάτων και της μοναδικής ανθοφορίας τους. Τα λουλούδια διαφέρουν ανάλογα με το σχήμα – υπάρχουν μεγάλα, μικρά, ημι -διπλά και διπλά. Τα χρυσάνθεμα φαίνονται πολύ ξεχωριστά, τα λουλούδια τους μοιάζουν με πομπόν, αλλά μπορούν να βρεθούν και ποικιλίες σε σχήμα αράχνης. Επιπλέον, γίνεται διάκριση μεταξύ ανθεκτικών χρυσάνθεμων, των λεγόμενων Χρυσάνθεμα κήπου, τα οποία συνήθως καλλιεργούνται σε κρεβάτια. Αναπτύσσονται περίπου 1 m ύψος και έχουν λουλούδια μεγέθους γροθιάς σε έντονα χρώματα – λευκό, κίτρινο, πορτοκαλί, κόκκινο, ροζ. Επίσης δημοφιλή είναι τα χρυσάνθεμα σε γλάστρες, τα οποία μπορείτε να αγοράσετε σήμερα παντού στα ανθοπωλεία και σε κάθε αγορά λουλουδιών. Τα λουλούδια του είναι μικρά, πολύ καλά διαμορφωμένα και η μεγαλοπρέπεια τους είναι πραγματικά εντυπωσιακή για το μπαλκόνι και τη βεράντα. Αυτά διακοσμούν πολυάριθμους χώρους εισόδου σε όλη τη χώρα και καλωσορίζουν το φθινόπωρο!

Μπορείτε επίσης να απολαύσετε τη λαμπρότητα των χρυσάνθεμων κήπων στο σπίτι

όμορφο βάζο χρυσάνθεμου

Δώστε χρυσάνθεμα, φέρτε χαρά!

Δώστε χρυσάνθεμα

Η συμβολική έννοια των χρωμάτων των λουλουδιών των χρυσάνθεμων

Όπως το λέει συχνά και αρκετά σωστά, τα ταιριαστά λουλούδια λένε περισσότερες από χίλιες λέξεις. Προκειμένου να πετύχετε σε κάθε μικρή χειρονομία προσοχής, θα ήταν χρήσιμο να γνωρίζετε την έννοια των όψιμων ανθών ανάλογα με το χρώμα τους. Προσοχή όμως: η συμβολική έννοια των λουλουδιών συχνά κυμαίνεται και ποικίλλει από χώρα σε χώρα! Ωστόσο, οι ακόλουθες πληροφορίες δεν βλάπτουν:

Αυτή η μοναδική ομορφιά προέρχεται απευθείας από τη φύση!

λευκό χρυσάνθεμο

  • Λέγεται ότι τα λευκά χρυσάνθεμα συμβολίζουν την αγιότητα, την ευτυχία και την ευδαιμονία. Προσοχή όμως σε αυτά, γιατί σε πολλούς πολιτισμούς αντιπροσωπεύουν επίσης το θάνατο και το πένθος.
  • Τα κίτρινα λουλούδια συμβολίζουν την αιωνιότητα και τη διαχρονική ευτυχία.

Αυτό το χρυσάνθεμο λέγεται ότι συμβολίζει την πίστη και την ατελείωτη ευτυχία.

κίτρινος γαμπρός χρυσάνθεμου

  • Τα κόκκινα χρυσάνθεμα είναι σύμβολο βαθιάς αγάπης.
  • Το μπλε εκφράζει απεριόριστη πίστη.

Η συμβουλή μας: Είναι καλύτερο να μάθετε περισσότερα για την έννοια των λουλουδιών πριν πάτε σε μια γιορτινή περίσταση με ένα μπουκέτο στο χέρι. Τουλάχιστον έτσι δεν θα ξεγελάσετε τον εαυτό σας!

claret χρυσάνθεμα

Σημαντικές συμβουλές φροντίδας για τα χρυσάνθεμα

Οι δημοφιλείς όψιμες ανθοφορίες είναι πολυετείς, ανθεκτικές πολυετείς. Νιώθετε πολύ άνετα σε μια φωτεινή, ηλιόλουστη και προστατευμένη τοποθεσία. Προτιμάτε χώμα πλούσιο σε χούμο και καλά στραγγισμένο. Η κατάκλυση νερού πρέπει να αποφεύγεται σε κάθε περίπτωση, αυτό μπορεί να αποβεί μοιραίο για τη ρίζα. Αυτά τα λουλούδια κήπου αψηφούν το κρύο και τον παγετό και μπορούν να ξεχειμωνιάσουν έξω στο κρεβάτι. Μπορούν να πολλαπλασιαστούν με σπορά ή μοσχεύματα. Είναι καλύτερο να τα τοποθετήσετε στο έδαφος την άνοιξη σε απόσταση 50 cm το ένα από το άλλο. Τα χρυσάνθεμα του κήπου φτάνουν σε ύψος 1 m και ο χρόνος ανθοφορίας τους είναι στα τέλη Οκτωβρίου. Χρειάζεστε πολύ νερό αλλά λίγο λίπασμα. Αυτά τα λουλούδια χρειάζονται μόνο λίγες ώρες ηλιακού φωτός την ημέρα και μπορούν να διακοσμήσουν με επιτυχία τον κήπο σας με τα υπέροχα φωτεινά τους χρώματα για εβδομάδες.

Απολαύστε τη λαμπρότητα των χρυσάνθεμων κήπων για εβδομάδες

Ιδέες για λουλούδια κήπου χρυσάνθεμα

Οι περισσότεροι από τους χόμπι κηπουρούς μας προτιμούν να απορρίπτουν τα χρυσάνθεμα του κήπου μετά την περίοδο της ανθοφορίας. Δηλαδή τα αντιμετωπίζουν ως ετήσια. Από αυτή την άποψη, θέλουμε να τονίσουμε ξανά ότι πρόκειται για ανθεκτικά, μη απαιτητικά λουλούδια κήπου και μπορούν να ξεχειμωνιάσουν έξω. Οι νέοι βλαστοί έρχονται μόνο την άνοιξη και τα μαραμένα τότε πρέπει να κοπούν. Τα χρυσάνθεμα σε γλάστρες είναι επίσης εύκολα στη φροντίδα. Για αυτές τις φθινοπωρινές ομορφιές, επιλέξτε ένα καλά προστατευμένο μέρος στη βεράντα ή το μπαλκόνι, ή μάλλον μπροστά από την είσοδο του σπιτιού και ποτίστε τα λουλούδια τακτικά. Αγοράστε τα όσο το δυνατόν πιο μπουμπούκια για να μπορείτε να θαυμάζετε τα λουλούδια τους για πολύ καιρό. Η περίοδος ανθοφορίας τους είναι συνήθως μεταξύ 20 και 40 ημερών. Εάν θέλετε να συνεχίσετε να τα καλλιεργείτε, θα πρέπει να φυτέψετε τα λουλούδια στο έδαφος και να προστατέψετε καλά τις ρίζες τους. Η φροντίδα σας θα αποδώσει τον επόμενο χρόνο και οι ανθοφόροι θα σας ευχαριστήσουν με υπέροχα λουλούδια και εντυπωσιακά χρώματα!

Διακοσμήστε την είσοδο του σπιτιού σας και τη βεράντα με όμορφα φθινοπωρινά λουλούδια

Διακόσμηση εισόδου σπιτιού κοσμήματα φθινοπωρινά λουλούδια

Απολαύστε τις φωτεινές ανθοφορίες των χρυσάνθεμων στον κήπο ή την κατσαρόλα και περάστε ένα υπέροχο φθινόπωρο!

 Οι κομψές συνθέσεις με λουλούδια είναι πάντα το επίκεντρο του δωματίου

κομψή ανθοσύνθεση

 Μπορεί να είναι ταπεινό αλλά όμορφο

Διακόσμηση λουλουδιών μέτρια όμορφη

  Προσκαλέστε το φθινόπωρο στο σπίτι σας με αυτά τα έντονα χρώματα χρυσάνθεμων

Πράσινα χρυσάνθεμα – απίστευτο αλλά αληθινό!

πράσινα χρυσάνθεμα

 Βάλτε τις φθινοπωρινές σας ομορφιές στο προσκήνιο ….

Vintage στυλ χρυσάνθεμων

… και θαυμάστε αυτή τη φυσική ομορφιά για όσο το δυνατόν περισσότερο!

Διάταξη λουλουδιών φθινοπώρου