Με το Πάσχα στη γωνία, ούτε η Πεντηκοστή είναι μακριά. Σύντομα οι μαγευτικές παιώνιες θα ανθίσουν παντού σε κήπους και πάρκα και θα μας δώσουν το ασύγκριτα παραδεισένιο άρωμά τους. Μάθετε στις παρακάτω γραμμές πώς να φροντίζετε σωστά τις παιώνιες και διακοσμήστε τον κήπο σας και τους τέσσερις τοίχους σας με τα όμορφα λουλούδια σε ροζ, λευκό και κόκκινο.

Παιώνιες – μαγικά κλασικά κήπου με μαγευτικό άρωμα

Ονομάζονται επίσης παιώνιες, οι παιώνιες ανήκουν στην πραγματικότητα στην οικογένεια των βουτυράδων. Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, υπάρχουν έως και 33 διαφορετικά είδη στο γένος Παιονία γνωστά ως παιώνιες. Τα περισσότερα είναι ποώδη πολυετή φυτά, μερικά είναι ξυλώδεις θάμνοι, επίσης γνωστοί ως παιώνιες δέντρων. Οι παιώνιες έχουν ρίζες κονδύλου που απορροφούν νερό και θρεπτικά συστατικά. Ο προσεκτικός χειρισμός αυτών των ριζών είναι ζωτικής σημασίας για τη φύτευση ή τη μεταφύτευση παιώνιων, καθώς και για τη διαίρεση και τον πολλαπλασιασμό των φυτών.

Απαλό ροζ και απαλά πέταλα

Οι παιώνιες φροντίζουν στον κήπο

Φροντίδα παιώνιας – γενικές συμβουλές

Οι παιώνιες είναι κλασικά φυτά κήπου που μπορούν να ευδοκιμήσουν για δεκαετίες με ελάχιστη φροντίδα. Ειδικά όταν φυτεύονται σε ένα μέρος που τους αρέσει, σε χώματα που ταιριάζουν στις ανάγκες τους. Ωστόσο, είναι πολύ σημαντικό να γίνει σωστά η αρχική φύτευση.

Δώστε σε κάθε φυτό παιώνιας αρκετό χώρο για να ωριμάσει. Αυτό σημαίνει διάμετρο σχεδόν ενός μέτρου για κάθε φυτό. Οι παιώνιες είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες στην γκρίζα μούχλα (botrytis) εάν φυτεύονται πολύ κοντά και ο αέρας δεν μπορεί να ρέει ελεύθερα μεταξύ των φυτών. Επιλέξτε ένα μέρος που προστατεύεται επίσης από τους δυνατούς ανέμους. Διαφορετικά, τα μεγάλα μπουμπούκια και τα ευαίσθητα στελέχη μπορούν να σπάσουν εύκολα.

Η σωστή φροντίδα της παιώνιας μπορεί να φανεί και να γίνει αισθητή

Σχεδιασμός κήπου με παιώνιες

Οι παιώνιες χρειάζονται το κρύο ερέθισμα το χειμώνα. Για να ρυθμιστούν οι μπουμπούκια τους, οι ρίζες παιώνιας πρέπει να φυτεύονται σχετικά κοντά στην επιφάνεια του εδάφους – βάθος μόνο περίπου 3 έως 4 εκατοστά.

Ο χρόνος ανθοφορίας για παιώνιες είναι συνήθως από τα μέσα Μαΐου έως τα τέλη Ιουνίου, ανάλογα με την ποικιλία. Ειδικά γύρω από το Whitsun, τα υπέροχα αρωματικά φυτά δείχνουν την πλήρη άνθιση τους. Όλα τα είδη φυτεύονται καλύτερα μεταξύ Αυγούστου και Οκτωβρίου. Αυτό δίνει στο φυτό χρόνο να εγκατασταθεί και να ριζώσει πριν από το χειμώνα.

Τοποθεσία και χώμα

Οι παιώνιες χρειάζονται ένα μέρος όπου υπάρχει τουλάχιστον 6 ώρες ηλιοφάνειας κάθε μέρα και μια γεμάτη ηλιόλουστη μέρα είναι ακόμα καλύτερη. Χωρίς αρκετό ηλιακό φως, τα φυτά θα πάρουν λιγότερα λουλούδια και υπάρχει υψηλότερος κίνδυνος μυκητιασικών ασθενειών.

Οι παιώνιες είναι πολύ προσαρμόσιμες, αλλά ιδανικά τους αρέσει ένα καλά στραγγιζόμενο, ελαφρώς όξινο, αργιλώδες έδαφος (6,5 έως 7,0 pH). Αυτό πρέπει επίσης να είναι πλούσιο σε χούμο.

Ένα μοναδικό γλέντι για τα μάτια στην Πεντηκοστή

θάμνος φροντίδας παιώνιες

Πότισμα και λίπανση

Ιδανικά, πρέπει να ποτίζονται 1 έως 2 φορές την εβδομάδα, ανάλογα με την εξωτερική θερμοκρασία. Σφουγγάρετε τις παιώνιές σας για να τις βοηθήσετε να κρατήσουν περισσότερο το νερό. Αυτό επίσης αποτρέπει τα ζιζάνια πολύ.

Θα πρέπει να γονιμοποιήσετε ελαφρώς τις παιώνιες. Μια ετήσια εφαρμογή κομπόστ αναμεμειγμένη με πολύ μικρή ποσότητα λιπάσματος γύρω από τη βάση του φυτού είναι το μόνο που χρειάζεται. Κάντε το αμέσως μετά το τέλος της περιόδου ανθοφορίας.

Επιπλέον συμβουλή: Μην πνίγετε παιώνιες με σάπια το χειμώνα. Την πρώτη χειμερινή περίοδο μπορείτε εύκολα να στρώσετε με πευκοβελόνες ή τεμαχισμένο φλοιό. Το στρώμα πρέπει να αφαιρεθεί αμέσως την άνοιξη.

Συνδυάστε διαφορετικά χρώματα παιώνιων

πολύχρωμη φροντίδα παιώνιων θάμνων

Μεταμόσχευση

Οι παιώνιες γενικά δεν τους αρέσει η μεταφύτευση. Συνηθίζουν σε ένα δημοφιλές σημείο και μπορεί ακόμη και να πεθάνουν εάν μεταφυτευτούν βιαστικά. Εάν εξακολουθείτε να αποφασίζετε να μετακινήσετε τις παιώνιές σας, το φθινόπωρο είναι το καλύτερο για αυτό. Κάντε το πολύ προσεκτικά για να μην καταστρέψετε τις ρίζες.

Επιπλέον συμβουλές:

  • Στη νέα τοποθεσία, σκάψτε μια τρύπα που είναι διπλάσια από την ριζική μπάλα της παιώνιας και εξίσου βαθιά.
  • Φυτέψτε την παιώνια ακριβώς τόσο βαθιά όσο στην παλιά τοποθεσία της. Σφραγίστε το έδαφος με τα χέρια σας, αλλά μην το υπερσυσκευάζετε πολύ σφιχτά.
  • Ρίξτε καλά. Προσθέστε ένα στρώμα κομπόστ 7 εκατοστών γύρω από τη βάση του φυτού. Αυτό διατηρεί τις ρίζες υγρές και δροσερές ενώ το φυτό εγκαθίσταται στη νέα του θέση.

Διαιρέστε και πολλαπλασιάστε

Για να πολλαπλασιαστούν οι παιώνιες με τον βέλτιστο τρόπο, πρέπει να σηκώσετε το ριζικό κομμάτι, να το διαιρέσετε προσεκτικά και να φυτέψετε αμέσως ξανά τα διαιρεμένα κομμάτια. Όταν μια παιώνια αρχίζει να χάνει το σφρίγος της και να ανθίζει, είναι καιρός να διαιρεθεί. Αυτό συμβαίνει συνήθως κάθε 8 έως 9 χρόνια. Η τέλεια εποχή του χρόνου για αυτό είναι πάλι το φθινόπωρο.

Εύθραυστη ομορφιά λουλουδιών που φροντίζεται εύκολα και είναι στιβαρή ταυτόχρονα

παιώνιες πολυετή φροντίδα

Ξεχειμωνιάζει

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, οι παιώνιες είναι αρκετά στιβαρές και, κυρίως, ανθεκτικές. Οι κόνδυλοι σας μπορούν να αντέξουν ακόμα πιο σκληρούς χειμώνες χωρίς κανένα πρόβλημα στο χώμα. Είναι καλύτερα να μην κόβετε μαραμένους μίσχους και λουλούδια το φθινόπωρο, αλλά μόνο νωρίς την άνοιξη. Αυτά χρησιμεύουν ως πρόσθετη προστασία από το κρύο για τα φυτά. Οι παιώνιες δεν χρειάζονται ιδιαίτερο χειμώνα, ακόμα και σε γλάστρες. Το πολύ, θα πρέπει να τυλίξετε τη γλάστρα με φλις κήπου ή ψάθες καρύδας και να την τοποθετήσετε σε μέρος προστατευμένο από τον άνεμο και τη βροχή.

Η ποικιλία της λευκής παιώνιας φαίνεται ιδιαίτερα αριστοκρατική

παιώνιες φροντίζουν λευκά λουλούδια

Να είστε αγαπητοί με τις παιώνιές σας. Διατηρήστε τα σωστά και προσεκτικά. Είναι ένα πραγματικό πλεονέκτημα για τον κήπο ή το μπαλκόνι σας και σίγουρα θα σας ευχαριστήσουν με μια υπέροχη γοητεία λουλουδιών.

Δημιουργήστε μόνοι σας μια πραγματική όαση λουλουδιών

συμβουλές φροντίδας παιώνιων κηπουρικής

Φροντίδα σωστά για παιώνιες

πορτοκαλί λουλούδια παιώνιες φροντίδα

παιώνιες φροντίζουν λουλούδια για το βάζο

συμβουλές φροντίδας παιώνιες

παιώνιες φροντίζουν ροζ λουλούδια