Είναι τρελό πόσο γρήγορα μπορεί να αλλάξει η ζωή. Η πανδημία COVID-19 έχει ταρακουνήσει εντελώς τον κόσμο μας και έχει ανατρέψει την καθημερινότητά μας. Πώς ζούμε μετά από αυτό και ο κόσμος μας δεν θα είναι πια ο ίδιος; Όλοι θέτουμε στον εαυτό μας αυτές και πολλές άλλες ερωτήσεις. Αλλά αυτό που βρίσκεται μπροστά μας θα φανεί μόνο στο μέλλον. Στις μέρες μας, όμως, το πιο σημαντικό είναι να είμαστε υγιείς, να μένουμε στο σπίτι, να προστατεύουμε τον εαυτό μας και τους γύρω μας. Η μάσκα προσώπου παίζει σημαντικό ρόλο σε αυτό, αν και δεν είναι ακριβώς σίγουρο πόσο καλά μια μάσκα προσώπου προστατεύει από τον ιό. Με τόσους τύπους προστασίας του στόματος, είναι επίσης αμφιλεγόμενο ποια από αυτά προσφέρουν καλύτερη προστασία και τα οποία, ωστόσο, δημιουργούν μόνο μια ψευδή αίσθηση προστασίας. Ωστόσο, είναι σκόπιμο να φοράτε αναπνευστήρα δημόσια.

Ράψτε μόνοι σας μια μάσκα προσώπου με σακούλα φίλτρου

Φτιάξτε τη δική σας μάσκα προσώπου με φίλτρο HEPA

Σας έχουμε δείξει ήδη πώς μπορείτε να ράψετε μόνοι σας μια μάσκα προσώπου. Σήμερα θα θέλαμε να εμπλουτίσουμε το θέμα και να σας προσφέρουμε ένα μοντέλο για μάσκα προσώπου.

Η μάσκα προσώπου, που πρόκειται να ράψουμε, δεν είναι πτυσσόμενη μάσκα όπως η άλλη DIY μάσκα αναπνευστικής προστασίας, αλλά είναι επίσης κατασκευασμένη από βαμβακερό ύφασμα.

Και για το σκοπό αυτό χρησιμοποιούμε ένα απλό προμορφωμένο μοτίβο. Η μάσκα διαθέτει μια τσέπη για ένα επιπλέον φίλτρο, το οποίο βρίσκουμε πιο σημαντικό στους DIY αναπνευστήρες. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα φίλτρο HEPA και να το προσαρμόσετε στη υφασμάτινη μάσκα σας. Τα φίλτρα κενού HEPA αποδεικνύονται πολύ καλά προστατευτικά στόματος, καθώς μπορούν να πιάσουν τα μικρότερα σωματίδια από τον αέρα. Επιπλέον, αυτή η αυτο-κατασκευασμένη μάσκα προσώπου περιέχει ένα ενσωματωμένο σύρμα κατά μήκος της γέφυρας της μύτης για να προσφέρει μια πιο ασφαλή εφαρμογή. Ωστόσο, αυτή ή οποιαδήποτε άλλη υφασμάτινη μάσκα DIY δεν μπορεί να συγκριθεί με μια μάσκα N95, η οποία μπορεί να φιλτράρει έως και το 95% των αερολυμάτων από τον αέρα.

Οδηγίες για αναπνευστήρα με φίλτρο HEPA

Αναπνευστική μάσκα προσώπου με φίλτρο HEPA covid19

Ράψτε μόνοι σας στοματοφύλακες

Τώρα αρχίζουμε να ράβουμε μόνοι μας μια μάσκα προσώπου. Πάρτε τα εφόδια που χρειάζεστε και ξεκινήστε να εργάζεστε. Μπορείτε επίσης να δημιουργήσετε μια τέτοια μάσκα προσώπου για τους φίλους, τους συγγενείς και τους γείτονές σας. Προστατέψτε τον εαυτό σας και τους αγαπημένους σας!

Υλικά και εργαλεία:

  • 100% βαμβακερό ύφασμα (επιλέξτε ένα ύφασμα επένδυσης και διαφορετικό χρώμα για το εξωτερικό εάν θέλετε)
  • Ελαστική ζώνη
  • Φίλτρο HEPA / σακούλα σκόνης HEPA
  • σύρμα
  • Ραπτομηχανή και κλωστή
  • ψαλίδι
  • κυβερνήτης
  • Καρφίτσες

Δημιουργήστε μοτίβα κοπής

Μάσκα προσώπου, ράψιμο αναπνευστήρα με φίλτρο HEPA

Αγοράστε φίλτρα HEPA

Ράψτε μόνοι σας μάσκα προσώπου.Αναπνευστήρας με φίλτρο HEPA

Κόψτε το ύφασμα, την επένδυση και φιλτράρετε

Μάσκα προσώπου, ράψιμο αναπνευστήρα με φίλτρο HEPA

Οδηγίες:

Για να φτιάξετε τη δική σας μάσκα προσώπου, να δημιουργήσετε ένα μοτίβο ή να το εκτυπώσετε παρακάτω πρότυπο σε κλίμακα 1: 1. Το μοτίβο για τη μάσκα προσώπου διατίθεται σε 4 διαφορετικά μεγέθη, ώστε να ταιριάζει σε κάθε μέλος της οικογένειάς σας. Τα μικρότερα μεγέθη είναι για παιδιά, το μεσαίο μέγεθος ταιριάζει σε εφήβους, γυναίκες και περισσότερους ενήλικες και το μεγάλο μέγεθος είναι ιδανικό για ενήλικες άνδρες. Απλώς επιλέξτε το σωστό μέγεθος για τη μάσκα προσώπου σας και κόψτε το ύφασμα σε μέγεθος.

Πώς να κόψετε δύο κομμάτια υφάσματος

Μάσκα προσώπου από βαμβακερό ύφασμα αναπνευστήρα με φίλτρο HEPA

Κόψτε λοιπόν την επένδυση δύο φορές, 100% βαμβακερό ύφασμα δύο φορές και φιλτράρετε δύο φορές.

Τα ράβετε μαζί με μια ραφή κλειδώματος και ένα περιθώριο ραφής περίπου 1 cm στη μέση. Βεβαιωθείτε ότι τα δικαιώματα ραφής δεν προστίθενται στο μοτίβο.

Και ράψτε αυτά μαζί

Μάσκα προσώπου υφασμάτινη μάσκα ραπτική αναπνευστήρα με φίλτρο HEPA

Αντιμετωπίστε τη σακούλα σκόνης όπως οποιοδήποτε άλλο ύφασμα και κόψτε δύο μέρη φίλτρου σε μέγεθος. Η μόνη διαφορά στην εργασία με το φίλτρο HEPA είναι το ράψιμο. Κατά το ράψιμο, θα χρησιμοποιήσετε μεγαλύτερο μήκος βελονιάς επειδή θέλετε να έχετε όσο το δυνατόν λιγότερες τρύπες στο φίλτρο σας.

Κόψτε το φίλτρο HEPA σε μέγεθος

Αναπνευστική μάσκα προσώπου με φίλτρο HEPA

Όταν ράβετε τα κομμάτια του υφάσματος, ράψτε μια ευθεία βελονιά κατά μήκος της μπροστινής, καμπύλης άκρης με περιθώριο ραφής περίπου 1 cm. Επίσης, προσθέστε είτε ένα στενό στρίφωμα, ένα τυπικό στρίφωμα, είτε ένα σερβίρισμα στο κάτω άκρο των τεμαχίων επένδυσης.

Κόψτε τα κομμάτια της επένδυσης σε μέγεθος, ράψτε τα στη μέση και συννεφιασμένα

Ράψτε μόνοι σας μια μάσκα προσώπου. Επένδυση αναπνευστήρα με φίλτρο HEPA

Όταν ράβετε το φίλτρο σας, αυξήστε το μήκος της βελονιάς σας και χρησιμοποιήστε μια μικρότερη βελόνα για να δημιουργήσετε μικρότερες τρύπες.

Ράψτε και τα δύο μέρη φίλτρου μαζί

Ράψτε μόνοι σας στοματικές προστατευτικές οδηγίες Οδηγίες αναπνοής μάσκας με φίλτρο HEPA

Κάντε τομές στο περιθώριο ραφής στη ραφή

Ράψτε μόνοι σας μάσκα προσώπου DIY μάσκα αναπνοής φίλτρο HEPA

Για να κάμπτεται όμορφα η μάσκα προσώπου γύρω από το πρόσωπό σας, κόψτε μικρά τρίγωνα από το περιθώριο ραφής σε όλες τις καμπύλες άκρες του υφάσματος. Χρησιμοποιήστε το ψαλίδι χαρτιού για να κόψετε το φίλτρο σας (προσέξτε να μην κόψετε στη γραμμή βελονιών). Και χρησιμοποιήστε το ψαλίδι από ύφασμα για να κόψετε τα κομμάτια από βαμβάκι. Αυτές οι μικροσκοπικές τομές βοηθούν τη μάσκα του προσώπου σας να επεκτείνεται και να συστέλλεται όταν αναποδογυρίζει η δεξιά πλευρά προς τα έξω και καθιστούν πολύ πιο άνετη τη χρήση γύρω από το πρόσωπό σας.

Κόψτε στις καμπύλες

Μάσκα προσώπου με σακούλα φίλτρου φίλτρο HEPA

Τώρα που κόβονται τα περιθώρια ραφής, τοποθετήστε την κάτω πλευρά των δύο τμημάτων επένδυσης της μάσκας. Μπορείτε είτε να χρησιμοποιήσετε ένα στενό στρίφωμα, ένα τυπικό στρίφωμα ή ένα κομμένο στρίφωμα.

Στη συνέχεια, θα ράψετε τα κομμάτια της επένδυσης και τα κομμάτια του υφάσματος μαζί.

Πάρτε τα κομμάτια υφάσματος που έχετε ράψει μαζί και στερεώστε τα στην επένδυση στην μπροστινή κεντρική ραφή με μια καρφίτσα. Στη συνέχεια, καρφιτσώστε ολόκληρο το πάνω άκρο στη θέση του. Η επένδυση τους αποδεικνύεται ελαφρώς μικρότερη από το ύφασμα. Αυτό είναι σχεδιασμένο για καλύτερη εφαρμογή.

Όταν τελειώσετε στη μία πλευρά, δουλέψτε την άλλη πλευρά μέχρι να στερεωθεί ολόκληρη η επάνω άκρη της επένδυσης με βελόνες. Στη συνέχεια, ξεκινήστε από το κάτω μέρος με τον ίδιο τρόπο.

Ασφαλίστε με καρφίτσες

Μάσκα προσώπου με σακούλα φίλτρου Αναπνευστήρα με φίλτρο HEPA

Όταν όλα είναι καρφωμένα στη θέση τους, ήρθε η ώρα για ράψιμο.

Μόλις το ύφασμα και η επένδυση είναι ραμμένα μεταξύ τους, κόψτε περισσότερα τρίγωνα στη ραφή της μάσκας σας. Προσέξτε να μην μπείτε πολύ βαθιά στο περιθώριο ραφής και κόψτε σε ολόκληρο το πάνω μέρος της μάσκας. Χρειάζεστε μόνο μερικές τομές στο κάτω μέρος, καθώς η άκρη είναι σχετικά ευθεία.

Μόλις γίνουν οι τομές, είναι πολύ πιο εύκολο να γυρίσετε τη μάσκα προς τα έξω. Φέρτε τα επιδόματα ραφής σας προς τα εμπρός ώστε να φαίνονται πραγματικά ωραία και σιδερώστε τα με το σίδερο στη λινή / βαμβακερή ρύθμιση.

σίδερο

Μάσκα προσώπου με σακούλα φίλτρου Οδηγίες για φίλτρα HEPA

Στη συνέχεια, βελονιάστε πάνω από τη μάσκα προσώπου σας 0,5 εκατοστά μακριά από την άκρη του υφάσματος. Σε αυτή τη σήραγγα θα τοποθετήσετε το σύρμα έτσι ώστε η μάσκα να ταιριάζει καλύτερα συνολικά.

Φτιάξτε τούνελ για το σύρμα

Μάσκα προσώπου με σακούλα φίλτρου Υφασμάτινη μάσκα με φίλτρο HEPA

Καπιτονέ

DIY αναπνευστήρα μάσκας προσώπου με φίλτρο HEPA

Τώρα μπορείτε να ολοκληρώσετε το ράψιμο της μάσκας προσώπου σας!

Διπλώστε τις πλευρές της μάσκας σας και στερεώστε τις στη θέση τους. Αυτό θα δημιουργήσει δύο σήραγγες στα πλαϊνά για την ελαστική ταινία, ώστε να έχετε αρκετές επιλογές για τον τρόπο στερέωσης των ζωνών σας. Και ράψτε κατά μήκος των πλευρικών ραφών.

Περάστε το καλώδιο από μέσα

Φτιάξτε μόνοι σας μάσκα προσώπου με φίλτρο HEPA

Φτιάξτε πλευρική σήραγγα για την ελαστική ταινία

Ράψτε DIY αναπνευστήρα μάσκας προσώπου με φίλτρο HEPA

Προσθέστε βρόχους αυτιών

Μάσκα προσώπου από βαμβακερό ύφασμα, αναπνευστήρα με φίλτρο HEPA

Τώρα είναι η ώρα να τοποθετήσετε το φίλτρο σας για να βεβαιωθείτε ότι έχει τοποθετηθεί σωστά. Σύρετε το στο επάνω άκρο και εφαρμόστε το προσεκτικά στις γωνίες της μάσκας σας. Το φίλτρο HEPA είναι το πιο σημαντικό μέρος της μάσκας προσώπου σας, γιατί χωρίς αυτό είναι στην πραγματικότητα μόνο από βαμβακερό ύφασμα.

Ρυθμίστε το φίλτρο στην τσάντα

DIY αναπνευστήρα μάσκας προσώπου με οδηγίες φίλτρου HEPA

πλήρης!

DIY μάσκα προσώπου φτιάξτε μόνοι σας αναπνευστήρα με φίλτρο HEPA

Η ραμμένη μάσκα προσώπου σας είναι τώρα έτοιμη. Χρησιμοποιήστε τα όταν βγαίνετε από το σπίτι σας και μείνετε υγιείς!

Εκπαιδευτικό βίντεο