Τα γυαλιά ηλίου είναι σταθερός σύντροφος πολλών ανθρώπων το καλοκαίρι και προστατεύουν τα μάτια από το εκθαμβωτικό φως του ήλιου και τις υπεριώδεις ακτίνες. Τα γυαλιά ηλίου είναι ένα απαραίτητο αξεσουάρ το καλοκαίρι, αλλά τα σκούρα γυαλιά συχνά κόβουν μια καλή φιγούρα ακόμη και το φθινόπωρο. Και, προς έκπληξη πολλών, η ποικιλία των μοντέλων γυαλιών για το φθινόπωρο του 2016 είναι εξαιρετικά υψηλή. Παρουσιάζουμε μερικές από τις τρέχουσες τάσεις.

Γυαλιά ηλίου το φθινόπωρο; Ναι, με τις σωστές τάσεις για το 2016

Τα καλά γυαλιά ηλίου όχι μόνο προστατεύουν από τις εκτυφλωτικές ακτίνες του ήλιου, τις οποίες ενστικτωδώς προσεγγίζετε για φιμέ φακούς. Έχουν επίσης ένα φίλτρο UV που προστατεύει τα μάτια από την υπεριώδη ακτινοβολία. Αυτή η ακτινοβολία είναι αόρατη και δεν θαμπώνει. Επίσης δεν πονάει αμέσως όταν χτυπά το μάτι. Για το λόγο αυτό, τα γυαλιά ηλίου φαίνονται σε πολλούς άχρηστα το φθινόπωρο, αλλά προστατεύουν επίσης από τις πιθανές μακροπρόθεσμες συνέπειες της έντονης υπεριώδους ακτινοβολίας την τρίτη εποχή του έτους. Ο κερατοειδής των ματιών μπορεί να καταστραφεί σε περίπτωση υψηλής υπεριώδους ακτινοβολίας – στη χειρότερη περίπτωση, μπορεί να εμφανιστεί ένα είδος Ηλιακό έγκαυμα στα μάτια. Αυτό μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε θόλωση του κερατοειδούς, η οποία περιορίζει μόνιμα την όραση.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι τα γυαλιά ηλίου έχουν όντως φίλτρο UV. Πολλά φθηνά γυαλιά στα εκπτωτικά καταστήματα έχουν μια σκοτεινή απόχρωση, πράγμα που σημαίνει ότι το φως είναι λιγότερο εκθαμβωτικό, αλλά συχνά δεν προσφέρουν προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία, κάτι που είναι εξίσου σημαντικό. Αν θέλετε να είστε ασφαλείς, μπορείτε να αγοράσετε γυαλιά συμβουλές από διάσημους παρόχους όπως η Fielmann. Η πρώτη ένδειξη ότι τα γυαλιά ηλίου διαθέτουν επίσης προστασία από υπεριώδη ακτινοβολία είναι το σήμα CE. Αυτή η σφραγίδα εγγυάται ότι τα γυαλιά πληρούν τις ελάχιστες ευρωπαϊκές απαιτήσεις.

Εκτός από τους ιατρικούς, υπάρχουν άλλοι λόγοι για να φοράτε γυαλιά ηλίου το φθινόπωρο: Για παράδειγμα, ο χαμηλότερος ήλιος μπορεί εύκολα να σας τυφλώσει όταν είστε έξω, κάτι που αυξάνει τον κίνδυνο ατυχημάτων στο δρόμο. Πρέπει πάντα να έχετε γυαλιά ηλίου στο ντουλαπάκι του αυτοκινήτου σας. Και τέλος, τα γυαλιά ηλίου είναι επίσης κατάλληλα για να καλύψουν τις ρυτίδες και τις σκούρες σκιές κάτω από τα μάτια μετά από μια μακρά νύχτα.

Οι τάσεις των γυαλιών ηλίου το φθινόπωρο του 2016

  • Υπερμεγέθη γυαλιά ηλίου: Τα μεγάλα και τα πλατιά πρόσωπα είναι διαμορφωμένα με υπερμεγέθη, γωνιακά γυαλιά, ενώ τα αντίστοιχα μοντέλα δίνουν στα άτομα με στενό πρόσωπο μια υπερβολική πινελιά.
  • Τρελά γυαλιά αεροπόρου: Τα γυαλιά Aviator είναι ένα κλασικό που δεν φαίνεται να βγαίνει από τη μόδα. Οι φθινοπωρινές εκδόσεις 2016 λάμπουν με φρικιαστικά καρέ, καφέ φακούς ή διπλά περιθώρια από χρυσό.
  • Στρογγυλά γυαλιά & Πλαίσιο ματιών γάτας: Τα στρογγυλά γυαλιά χίπι ήταν δημοφιλή τα τελευταία χρόνια, ειδικά κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών και φεστιβαλικών εποχών. Τώρα τα στρογγυλά γυαλιά συνδυάζονται με τα πλαίσια cat-eye, τα οποία είναι επίσης πολύ δημοφιλή τα τελευταία χρόνια. Το μείγμα δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη θηλυκή πλευρά των γυναικών και τα περισσότερα μοντέλα είναι πολύχρωμα.
  • Μαύρα γυαλιά: Την άνοιξη, οι εξαιρετικά σκούροι φακοί θεωρούνταν «αιχμαλωτιστές» για καλό λόγο. Ακόμα κι αν ο ήλιος λάμπει λιγότερο έντονα το φθινόπωρο, τα γυαλιά με τέτοιους φακούς εξακολουθούν να φαίνονται υπέροχα. Ειδικά όταν συνδυάζονται αληθινά αξεσουάρ όπως κολιέ με αυτό. Το μέγεθος και το σχήμα είναι άσχετα. Το κυριότερο είναι σκοτεινό.
  • Γυαλιά ηλίου που ταιριάζουν με τα ρούχα: Κόκκινο σε κόκκινο, μαύρο σε μαύρο, μπλε σε μπλε – τα σωστά γυαλιά για ρούχα ή το αντίστροφο είναι η τάση των γυαλιών 2016. Και είναι συμβατό με τις άλλες τάσεις: γυαλιά με σκούρα, στρογγυλά γυαλιά χίπι και ροζ σκελετούς γάτας είναι τα σωστή επιλογή για παράδειγμα υπέροχη με ροζ μπλέιζερ.

Δικαιώματα εικόνας: Flickr Όμορφη γυναίκα με γυαλιά ηλίου Dave Shaver CC BY 2.0 Επιφυλάσσονται ορισμένα δικαιώματα