Μπορείτε να φανταστείτε τη σάλτσα ντομάτας σας χωρίς το διακριτικό άρωμα βασιλικού; Δύσκολα, θα λέγαμε! Επειδή το αρωματικό μπαχαρικό κουζίνας είναι επίσης μέρος του πέστο, των ζυμαρικών και της πίτσας και δίνει στα πιάτα αυτά μια αδιαμφισβήτητη γεύση. Ναι, ο βασιλικός είναι ένα δημοφιλές βότανο που χρησιμοποιείται ευρέως στη γερμανική μαγειρική τέχνη. Ωστόσο, μπορεί να βρεθεί σχεδόν σε όλες τις χώρες του κόσμου. Είναι τόσο δημοφιλές σήμερα που είναι γνωστό ως μαγειρικό χαρακτηριστικό. Εκτός όμως από την ευρεία χρήση του στην κουζίνα, είναι επίσης ένα πολύτιμο φαρμακευτικό φυτό. Σίγουρα έχετε ήδη πιει ένα ζεστό τσάι βασιλικό με κρυολόγημα ή προβλήματα στο στομάχι και αισθανθήκατε αμέσως ανακούφιση, σωστά; Χάρη στις θεραπευτικές ζωτικές ουσίες του, ο βασιλικός έχει αποδειχθεί ότι είναι ένα πολύ χρήσιμο φαρμακευτικό φυτό και το φάσμα δραστηριοτήτων του είναι αρκετά ευρύ. Σε αυτό το άρθρο θα μάθετε τι άλλο πρέπει να γνωρίζετε για αυτό το βότανο και τη χρήση του στην κουζίνα και τις θεραπευτικές τέχνες.

Αυτά τα φρέσκα φύλλα είναι το δημοφιλές μαγειρικό βότανο πολλών Γερμανών.

Φρέσκα φύλλα βασιλικού

  • Από πού προέρχεται ο βασιλικός?

Το μικρό πράσινο φυτό είναι ένα από τα πιο γνωστά και πιο δημοφιλή βότανα στον κόσμο. Προέρχεται αρχικά από τις τροπικές περιοχές της Αφρικής και της Ασίας. Το φυτό καλλιεργήθηκε για πρώτη φορά στην Ινδία, όπου τα φύλλα του θεωρούνται ακόμη ιερά σήμερα. Είναι γνωστό στη Μεσόγειο εδώ και 3500 χρόνια.

Στην αρχαιότητα εκτιμήθηκε η θεραπευτική δύναμη του βασιλικού, αλλά στον Μεσαίωνα το φυτό υμνήθηκε και απορρίφθηκε ταυτόχρονα. Για παράδειγμα, υπήρχαν άνθρωποι που ανακάλυψαν τη χρήση τους σε τσιμπήματα σκορπιού και επαίνεσαν τη γρήγορη θεραπεία. Άλλοι, ωστόσο, είπαν ότι το έντονο άρωμα βασιλικού τείνει να προσελκύει σκορπιούς και να μεταδίδει αισθήματα μίσους μεταξύ φίλων. Αλλά το φαρμακευτικό βότανο έχει καθιερωθεί με την πάροδο του χρόνου λόγω της θετικής του επίδρασης στο σώμα και την ψυχή και σήμερα εκτιμάται πολύ και χρησιμοποιείται ως αρωματικό μαγειρικό βότανο (ακόμη και πριν από αιώνες!).

Κατά τη διάρκεια πολλών αιώνων, το βότανο άλλοτε αρνήθηκε, άλλοτε υμνήθηκε.

Φρέσκα φύλλα βασιλικού στην κουζίνα

  • Ποια είναι τα τυπικά χαρακτηριστικά του βασιλικού;?

Εκτός από το φασκόμηλο και το δεντρολίβανο, ο βασιλικός είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά βότανα στην περιοχή της Μεσογείου. Οι επιστήμονες γνωρίζουν περισσότερα από 60 είδη, συμπεριλαμβανομένου του πιο συνηθισμένου οφθαλμού βασιλικού, επίσης γνωστό ως βασιλικό βότανο. Ο ελληνικός βασιλικός (Ocimum minimum) και ο ινδικός βασιλικός (Ocimum sanctum) είναι επίσης δημοφιλείς. Αυτά είναι τυπικά ποώδη φυτά που αναπτύσσονται σε ύψος μεταξύ 20 και 60 εκατοστών. Τα φύλλα του είναι πράσινα, σε σχήμα αυγού, ελαφρώς τοξωτά προς τα πάνω. Συνήθως έχουν πλάτος 4 έως 6 ίντσες. Το άρωμα του βοτάνου, το οποίο προέρχεται από τα αιθέρια έλαια που περιέχονται στα φύλλα του φυτού, είναι πολύ διακριτικό και αναμφισβήτητο. Το φυτό είναι ετήσιο εδώ και ανθίζει μεταξύ Ιουνίου και Σεπτεμβρίου. Εάν θέλετε να παγώσετε ή να στεγνώσετε τα φύλλα βασιλικού, πρέπει να τα συγκομίσετε πριν από τη φάση της ανθοφορίας. Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να διατηρήσετε το άρωμα και τη γεύση. Ωστόσο, από την άποψη αυτή, συνιστάται η κατάψυξη των φύλλων του βασιλικού παρά η ξήρανση.

 Τα φύλλα του βασιλικού είναι πράσινα, σε σχήμα αυγού, ελαφρώς κυρτά προς τα πάνω.

Πράσινα φύλλα βασιλικού

Η επιπλέον συμβουλή μας: Δώστε ιδιαίτερη προσοχή σε χαλασμένα φύλλα χαρτιού κατά την αγορά. Οι κίτρινες κηλίδες μπορεί να προκληθούν από φυτικούς ιούς ή μύκητες!

Το πράσινο μπαχαρικό μπορεί να καλλιεργηθεί στο σπίτι σε γλάστρα ή να καλλιεργηθεί έξω στο κρεβάτι του κήπου.

Φροντίδα βασιλικού στο σπίτι σε γλάστρα

  • Μερικές συμβουλές για τη φροντίδα του δημοφιλούς μαγειρικού βοτάνου

Εάν καλλιεργείτε το γνωστό μαγειρικό βότανο σε μια κατσαρόλα ή το έχετε στο έμπλαστρο βοτάνων έξω στον κήπο, πρέπει ακόμα να γνωρίζετε κάτι για τη φροντίδα του. Είναι πηγή φωτός και του αρέσουν οι ηλιόλουστες, ζεστές και προστατευμένες τοποθεσίες. Προτιμά επίσης πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και καλά στραγγιζόμενα εδάφη. Τους καλοκαιρινούς μήνες, τα βότανα και τα βότανα πρέπει να χύνονται άφθονα. Προσοχή όμως! Η υπερχείλιση μπορεί να οδηγήσει σε σήψη των ριζών! Δηλαδή, ποτίστε προσεκτικά και μην αφήσετε ποτέ το χώμα να στεγνώσει!

Ένα γαστρονομικό χαρακτηριστικό που πρέπει οπωσδήποτε να έχετε κοντά σας στην κουζίνα.

Πράσινα φύλλα βασιλικού

  • Χρησιμοποιώντας βασιλικό στην κουζίνα

Σήμερα το αρωματικό βότανο χρησιμοποιείται πολύ στην κουζίνα. Δεν εκτιμάτε μόνο το ξεχωριστό άρωμα του, αλλά και την ελαφρώς γλυκιά και ελαφρώς πιπεράτη γεύση του. Αυτό συνδυάζεται υπέροχα με διάφορες σπεσιαλιτέ ιταλικής κουζίνας, αλλά και με πιάτα με ψάρι, ζυμαρικά και σαλάτες. Ο βασιλικός συνδυάζεται υπέροχα με πιάτα που περιέχουν σκόρδο, πάπρικα, ντομάτες και ελαιόλαδο. Σήμερα δύσκολα μπορούμε να φανταστούμε μια σαλάτα φτιαγμένη από μοτσαρέλα και ντομάτες χωρίς βασιλικό. Είναι επίσης αδύνατο να φανταστεί κανείς το Pesto alla Genovese χωρίς αυτό. Ο ταϊλανδικός βασιλικός είναι πάντα αναπόσπαστο μέρος των ασιατικών πιάτων. Στην κουζίνα, χρησιμοποιούνται κυρίως φρέσκα φύλλα βασιλικού, τα οποία διατηρούν καλά το άρωμα και τη γεύση τους.

 Το πέστο με πολύ βασιλικό είναι μια πραγματική λιχουδιά!

Πέστο με πολύ βασιλικό

  • Βασιλικός στην ιατρική

Το αναφέραμε στην αρχή αυτού του άρθρου, αυτό το πράσινο βότανο είναι ένα πολύτιμο φαρμακευτικό φυτό. Είναι ιατρικά αναγνωρισμένο και η τακτική κατανάλωσή του μπορεί να βοηθήσει πολύ στην υγεία όλων. Το υγιές φάσμα δράσης του βασιλικού είναι πολύπλευρο. Αυτό βασίζεται στις ζωτικές ουσίες που περιέχονται στα πράσινα φύλλα του. Για να αναφέρουμε μόνο μερικά – σούπερ στοιχεία, μέταλλα και βιταμίνες, για παράδειγμα μαγγάνιο, χαλκός και βιταμίνη C. Ο κατάλογος των υγιεινών συστατικών περιλαμβάνει επίσης βήτα -καροτίνη, ασβέστιο, σίδηρο και βιταμίνη Κ. Το τσάι βασιλικού συνιστάται για άγχος, κατάθλιψη και διάθεση κούνιες. Επίσης για μετεωρισμό, στομαχικές διαταραχές και απώλεια όρεξης. Τα μασάζ με λάδι βασιλικού μπορούν να θεραπεύσουν τις ημικρανίες, τη ζάλη και την αϋπνία. Είναι επίσης καλό για τον πόνο της περιόδου και τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης και μπορεί να ανακουφίσει τον πόνο στις αρθρώσεις. Το αιθέριο έλαιο που λαμβάνεται από τα φύλλα του βασιλικού έχει αντιφλεγμονώδη δράση, είναι επίσης αντιβακτηριακό, αναλγητικό και αντικαρκινικό. Κατ ‘αρχήν, μπορεί να ληφθεί εσωτερικά ή να εφαρμοστεί στο δέρμα.

 Το αιθέριο έλαιο βασιλικού είναι μια εναλλακτική θεραπεία.

Αιθέριο έλαιο από φύλλα βασιλικού εναλλακτική θεραπεία

Επιπλέον συμβουλή: Η χρήση συμπυκνωμένων σκευασμάτων βασιλικού δεν συνιστάται για μικρά παιδιά, έγκυες γυναίκες και μητέρες που θηλάζουν..

Ιατρική κατευθείαν από τη φύση!

Ο βασιλικός αφήνει λουλούδια φάρμακα από τη φύση

Το έλαιο βασιλικού είναι επίσης μια εναλλακτική θεραπεία για πολυανθεκτικά βακτήρια και φλεγμονές. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί όταν τα αντιβιοτικά δεν είναι πλέον αποτελεσματικά. Εφαρμόζοντας εσωτερικά, το αιθέριο έλαιο έχει ισχυρή αντισπασμωδική και αντιφλεγμονώδη δράση. Τα χαλαρωτικά και ανακουφιστικά του αποτελέσματα είναι αξεπέραστα.

Γνωρίζετε ένα άλλο φυσικό φάρμακο που χρησιμοποιείται τόσο ευρέως στην ιατρική?

 Φρέσκα φύλλα στα οποία κρύβεται πολλή θεραπευτική δύναμη.

Ο φρέσκος βασιλικός αφήνει τη θεραπευτική δύναμη της φύσης

 Το αιθέριο έλαιο βασιλικού μπορεί να ληφθεί εσωτερικά ή να εφαρμοστεί στο δέρμα.

Αιθέριο έλαιο βασιλικού

 Η λεμονάδα βασιλικού-τζίντζερ είναι ένα απόλυτο ποτό το καλοκαίρι.

Λεμονάδα τζίντζερ βασιλικού ένα μοντέρνο ποτό το καλοκαίρι

 Είναι καλό να έχετε πάντα φρέσκα φύλλα βασιλικού κοντά στην κουζίνα ….

Έχετε φρέσκα φύλλα βασιλικού κοντά στην κουζίνα

 … και γνωρίζοντας ακριβώς πώς να τα χρησιμοποιήσετε όταν μαγειρεύετε.

Γνωρίζετε ακριβώς πώς να χρησιμοποιείτε φύλλα βασιλικού στη μαγειρική

 Πολλές ζωτικές ουσίες περιέχονται σε αυτά τα πράσινα φύλλα.

Τα πράσινα φύλλα βασιλικού περιέχουν πολλές ζωτικές ουσίες