Εάν εσείς ως καταναλωτής συγκρίνετε τις προσφορές στα σούπερ μάρκετ και τις εβδομαδιαίες αγορές, υπήρξαν μαζικές αλλαγές τα τελευταία 15 χρόνια. Τα τμήματα κρέατος και λαχανικών του λιανικού εμπορίου προσαρμόζονται όλο και περισσότερο στην προσφορά στην εβδομαδιαία αγορά. Αυτό δεν ισχύει για τη σειρά προϊόντων, αλλά αφορά τον κατασκευαστή. Η διαφήμιση δεν έχει πλέον σκοπό να πει ότι όλα είναι φθηνά και φθηνότερα. Διαφημίζονται τα προϊόντα που φέρουν την ετικέτα με το όνομα του κατασκευαστή, δηλαδή του αντίστοιχου αγρότη. Δεν γνωρίζουμε το όνομα του γουρουνιού του οποίου το λουκάνικο τρώμε αυτήν τη στιγμή, αλλά σε αντίθεση με τους εκπτωτές, το όνομα της φάρμας βρίσκεται πλέον στη συσκευασία πολλών λιανοπωλητών. Αυτό που ήταν πάντα κοινό στις εβδομαδιαίες αγορές έχει πλέον εδραιωθεί και στον τομέα της λιανικής πώλησης τροφίμων. Τα μήλα ή τα αγγούρια δεν μοιάζουν πλέον απαραίτητα με ένα «μοντέλο» του αντίστοιχου γένους, αλλά ο αγοραστής γνωρίζει ότι πρόκειται για προϊόντα χωρίς φυτοφάρμακα που μερικές φορές είναι λίγο ζαρωμένα. Τα βιολογικά αυγά από κοτόπουλα ελεύθερης βοσκής ήταν μέρος της σειράς εδώ και πολύ καιρό. Υπήρξε μια επανεξέταση μεταξύ των καταναλωτών. Οι βιοκαλλιεργητές, που κάποτε τους χαμογελούσαν, είναι τώρα οι νικητές της απομάκρυνσης από τα φθηνά αγροτικά προϊόντα σε οικολογικά καθαρές μεθόδους καλλιέργειας.

Εβδομαδιαία κατάθεση αγοράς και μετοχών Ισπανία Catalonia Torroella de Montgrí

Επανεξέταση όχι μόνο όταν πρόκειται για φαγητό

Όσον αφορά το «οικολογικό» και το «βιολογικό», υπήρξε ένας ευρύς αναπροσανατολισμός των καταναλωτών όχι μόνο όσον αφορά τα τρόφιμα. Η κατασκευή κατοικιών έχει επίσης υποστεί σημαντικές αλλαγές. Τα σπίτια χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας είναι στάνταρ σήμερα. Τα ηλιακά κελιά στις στέγες διαμορφώνουν το τοπίο της πόλης. Δεν είναι μόνο οι μεγάλοι παραγωγοί ενέργειας που διαχειρίζονται ηλιακά αγροκτήματα. Οι ιδιώτες χρησιμοποιούν τις μονοκατοικίες τους για να τροφοδοτούν τον εαυτό τους με ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Μικρές ανεμογεννήτριες διαμέτρου 60 ή 80 εκατοστών αποτελούν την ιδανική προσθήκη σε ένα φωτοβολταϊκό σύστημα. Ειδικά προγράμματα δανείων χρησιμεύουν για την ανακαίνιση και την ανακαίνιση ακινήτων με ενεργειακά αποδοτικό τρόπο. Ενώ οι μεγάλες εταιρείες υπαγορεύουν τις τιμές του αργού πετρελαίου και της ηλεκτρικής ενέργειας, οι νέες μέθοδοι κατασκευής επιτρέπουν στους ιδιοκτήτες σπιτιών να ξεφύγουν από τις υπαγορεύσεις τιμών των παρόχων. Ακόμα κι αν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα δεν έχουν ακόμη επιτύχει τη δημοτικότητα που θα ήθελε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, αργά ή γρήγορα οι δρόμοι θα γεμίσουν με αυτά. Η Νορβηγία δεν θέλει να επιτρέψει αυτοκίνητα με κινητήρες εσωτερικής καύσης έως το 2023.

Τι σχέση έχει αυτό με ένα χαρτοφυλάκιο μετοχών?

Με ένα χαρτοφυλάκιο μετοχών ως καθαρό λογαριασμό τίτλων, λίγα έχουν σημασία, αλλά το περιεχόμενο έχει σημασία. Ακριβώς όπως οι βιοκαλλιεργητές χαμογελούσαν πριν από τριάντα χρόνια, οι επενδυτές αντιμετώπιζαν τις βιώσιμες επενδύσεις με έναν ορισμένο βαθμό σκεπτικισμού. Η μαζική παραγωγή στη γεωργία ήταν εξίσου δημοφιλής με τη μεγιστοποίηση του κέρδους από επενδύσεις. Τα κέρδη εξακολουθούν να αποτελούν το επίκεντρο των επενδύσεων. Ωστόσο, όλο και περισσότεροι επενδυτές δίνουν προσοχή στο πώς και πού δημιουργούνται τα κέρδη τους. Μια σύγκριση μεταξύ των Δείκτης φυσικών μετοχών NAI και το DAX30 δείχνει ότι οι επενδύσεις σε εταιρείες με βιώσιμη λειτουργία δεν παράγουν μόνο ιδανικά κέρδη, αλλά ότι το εισόδημα ρέει σε σκληρά ευρώ. Αειφόρες επενδύσεις, είτε πρόκειται για τα λεγόμενα ταμεία αειφορίας, είτε για κεφάλαια με επίκεντρο τη βιωσιμότητα, είτε για επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως αιολικά πάρκα ή υδροηλεκτρικούς σταθμούς, έχουν βρει τον δρόμο τους στις γερμανικές αποθήκες. Εναπόκειται στον κάθε αποταμιευτή να αποφασίσει ποια κατάθεση είναι η καταλληλότερη από ποιον πάροχο. Μπορείτε να βρείτε μια επισκόπηση της πλευράς του κόστους, για παράδειγμα aktienkaufen.com, μια πύλη που ασχολείται ειδικά με αυτό το θέμα. Ακριβώς όπως η γκάμα των προϊόντων που προσφέρονται από τους λιανοπωλητές παντοπωλείων έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια, τα μείγματα των αποθηκών είναι διαφορετικά σήμερα από ό, τι πριν από 30 χρόνια – πιο βιώσιμα.