Οι μέλισσες πεθαίνουν! Δυστυχώς, αυτό είναι απολύτως βέβαιο. Εξαρτάται τόσο από τα σκληρά εργαζόμενα έντομα, περισσότερο από το ένα τρίτο της τροφής μας, για παράδειγμα. Οι μέλισσες επικονιάζουν περισσότερο από το 80% όλων των φυτών στη Γερμανία. Αυτό περιλαμβάνει όχι μόνο όλα τα οπωροφόρα δέντρα και μούρα, αλλά και πολύ σημαντικά βότανα, θάμνους και άλλα δέντρα. Θα ήταν μια πραγματική καταστροφή για ολόκληρο το οικοσύστημα αν οι μέλισσες συνεχίσουν να πεθαίνουν. Ευτυχώς, ο καθένας από εμάς μπορεί να κάνει κάτι γι ‘αυτό, για να προωθήσει και να σώσει αυτά τα χρήσιμα μικρά ζώα. Ένα από τα πιο απλά μέτρα είναι να φυτέψετε πολυετή φυτά και λουλούδια στον κήπο ή στο μπαλκόνι. Σήμερα σας παρουσιάζουμε πέντε από τα αγαπημένα μας. Ρίξτε μια ματιά σε αυτά και αναζητήστε άλλα όμορφα φυτά που οι μέλισσες μπορούν να χρησιμοποιήσουν ως πηγή τροφής.

Τα πολυετή φυτά που είναι φιλικά προς τις μέλισσες είναι κυρίως αυτοφυή φυτά

πολυετή φυτά μελισσών ditel

Γιατί πραγματικά οι μέλισσες πεθαίνουν;?

Οι μέλισσες δεν είναι μόνο εργατικές και χρήσιμες, είναι επίσης αρκετά ευαίσθητες. Δυστυχώς, αυτά τα πολύ σημαντικά έντομα έχουν πολλούς φυσικούς εχθρούς, όπως το ακάρεα βαρρόα, που προκαλούν προβλήματα. Οι πραγματικές αιτίες εξαφάνισης των μελισσών οφείλονται στην πραγματικότητα στις ανθρώπινες δραστηριότητες.

Η τεράστια ποσότητα φυτοφαρμάκων και ζιζανιοκτόνων που χρησιμοποιούνται στη συμβατική γεωργία έχει τρομερές συνέπειες για τις μέλισσες. Ειδικά τα νεονικοτινοειδή αποδεικνύονται θανατηφόρα για τα έντομα. Και σαν να μην έφτανε αυτό, οι περιοχές των μονοκαλλιεργειών που δεν αποτελούν ή μόνο βραχυπρόθεσμες πηγές τροφής για τις μέλισσες αυξάνονται συνεχώς. Ένα κραυγαλέο παράδειγμα αυτού είναι η ελαιοκράμβη. Αυτή η μονοκαλλιέργεια εν μέρει είναι κατάλληλη ως τροφή για τις μέλισσες, αλλά ανθίζει μόνο από τον Απρίλιο έως τον Μάιο. Στη συνέχεια, τα τεράστια χωράφια ελαιοκράμβης είναι απλώς άδειο έδαφος για τις μέλισσες, το οποίο έχει επίσης ψεκαστεί με πολλά φυτοφάρμακα.

Οι μέλισσες, από την άλλη πλευρά, χρειάζονται περισσότερη βιοποικιλότητα και όχι ψεκασμό

όμορφα πολυετή φυτά φιλικά προς τις μέλισσες στον κήπο

Πέντε μελισσοκομικά πολυετή φυτά που ανθίζουν από Μάρτιο έως Οκτώβριο

Εάν δημιουργείτε έναν κήπο φιλικό προς τις μέλισσες, θα πρέπει σίγουρα να σημειώσετε ότι έχει υπέροχες ανθοφορίες από νωρίς την άνοιξη έως τα μέσα του φθινοπώρου. Αυτό σημαίνει ότι τα πολυετή και τα άνθη θα πρέπει γενικά να έχουν κλιμακωτούς χρόνους ανθοφορίας και με αυτόν τον τρόπο να μπορούν να προσφέρουν στις μέλισσες το απαραίτητο νέκταρ από τον Μάρτιο έως τον Οκτώβριο. Ταυτόχρονα, είναι μια κατάσταση win-win, γιατί όχι μόνο οι μέλισσες επωφελούνται από αυτό. Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζετε επαρκή επικονίαση για τα οπωροφόρα δέντρα και τα λαχανικά σας και έτσι μια πιο πλούσια συγκομιδή το καλοκαίρι και το φθινόπωρο. Τα παρακάτω πέντε πολυετή φυτά που είναι φιλικά προς τις μέλισσες επιλέχθηκαν από εμάς έτσι ώστε να ανθίζουν σε διαφορετικούς μήνες, όπως εξηγήθηκε παραπάνω.

# 1 χειμώνας (Eranthis hyemalis)

μελισσοκομικά πολυετή χειμωνιάτικα εράνθη υεμάλη

Είναι ένα υπέροχο πρώιμο λουλούδι. Το φυτό δείχνει τα ευαίσθητα, κίτρινα άνθη του ήδη από τον Φεβρουάριο και δεν ονομάζεται Χειμωνιάτικο για το τίποτα. Αυτό το φιλικό προς τις μέλισσες φυτό είναι εγγενές στη νότια Ευρώπη και είναι μια πλούσια, πρώιμη πηγή τροφής για μέλισσες, μέλισσες και σφήκες τοίχου. Ωστόσο, πρέπει κανείς να σκεφτεί ότι ο χειμώνας δεν είναι καθόλου κατάλληλος για κατανάλωση, επειδή το φυτό είναι δηλητηριώδες για τον άνθρωπο.

# 2 Seed Esparsette (Onobrychis viciifolia)

πολυετή φυτικά μελισσών Onobrychis viciifolia saat esparsette

Στις αρχές Μαΐου, φαίνεται επίσης η λαμπρότητα των ανθών του Saat-Esparsette. Τα απαλά ροζ άνθη παραμένουν στη συνέχεια μέχρι τα μέσα Ιουνίου και παρέχουν στις μέλισσες άφθονο νέκταρ και γύρη. Το φυτό είναι ιδιαίτερα κατάλληλο για πολύ ηλιόλουστους κήπους, ακόμη και αν είναι σχετικά ξηροί. Είναι αρκετά εύκολο να το φροντίσετε και ταυτόχρονα βελτιώνει την ποιότητα του εδάφους.

# 3 χρυσό βάλσαμο (Monarda didyma)

μελισσών πολυετή βάλσαμο monarda didyma

Αυτό το όμορφο πολυετές φυτό σχετίζεται με άλλα πολυετή φυτά που είναι φιλικά προς τις μέλισσες όπως η ινδική τσουκνίδα, το βάλσαμο μελισσών, η μέντα αλόγου ή το άγριο περγαμόντο. Τα άνθη του είναι κόκκινα ή ροζ και εμφανίζονται από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο. Το χρυσό βάλσαμο είναι ανθεκτικό και του αρέσουν τα ηλιόλουστα έως μερικώς σκιασμένα μέρη. Το έδαφος λέγεται ότι είναι πλούσιο σε χούμο, αλλά ως τύπος μπορεί να είναι αμμώδες ή αργιλώδες. Το χρυσό βάλσαμο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμη και ως κομμένο λουλούδι και τα φύλλα του μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν ως υποκατάστατο του θυμαριού στην κουζίνα.

# 4 Goldenrod (Solidago virgaurea)

προδιαγραφές Goldenrod Solidago. πολυετείς φιλικές προς τις μέλισσες

Το Goldenrod κοσμεί επίσης τον κήπο σας με υπέροχες, χρυσές πινελιές από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο. Τα λουλούδια σε σχήμα πανικού δεν προσελκύουν μόνο τις πολυάσχολες μέλισσες, αλλά και μια σειρά από άλλους χρήσιμους επικονιαστές, όπως μέλισσες, σφήκες και πεταλούδες. Για το Goldenrod, το πιο ηλιόλουστο, τόσο το καλύτερο. Του αρέσουν τα θρεπτικά, αμμώδη εδάφη και είναι πολύ εύκολο να το φροντίσεις.

Προσοχή κατά την αγορά! Πάντα κοιτάξτε την ποικιλία του Goldenrod. Μην αγοράζετε ποτέ το λεγόμενο καναδικό ή γιγαντιαίο Golden Rod, καθώς αυτά τα φυτά θεωρούνται επεμβατικά και μπορούν να εκτοπίσουν τα αυτοφυή φυτά.

# 5 Κορίτσι μάτι (coreopsis)

μελισσών πολυετή κορίτσι μάτι coreopsis

Αυτή η λεπτή ομορφιά λουλουδιών προέρχεται από τη Βόρεια και τη Νότια Αμερική. Από τα αγαπημένα μας εδώ, ανθίζει περισσότερο, μέχρι τον Οκτώβριο. Τα μάτια των κοριτσιών αισθάνονται πιο άνετα όταν υπάρχει άφθονος ήλιος και σε χώμα πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά. Αντέχουν επίσης την ξηρασία σχετικά καλά, αλλά σχεδόν καθόλου την υγρασία. Ο ιδανικός χρόνος φύτευσης είναι τώρα την άνοιξη, αλλά μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε τα φυτά αργότερα το καλοκαίρι για να γεμίσετε άδειους χώρους στο κρεβάτι του κήπου.

Παρακάτω θα βρείτε μερικά πιο φιλικά για τις μέλισσες πολυετή φυτά που θα εμπλουτίσουν ακόμα περισσότερο τον κήπο σας και θα τον μετατρέψουν σε πραγματικό παράδεισο μελισσών.

Βαλκανικός γερανός

πολυετή φυτά φιλικά προς τις μέλισσες

Πολυετές φούξια

πολυετή φούξια φιλικά προς τις μέλισσες

Snapdragons

πολυετή φυτικά μελισσών snapdragons Antirrhinum sp.

Ηλιακά καπέλα (Echinacea)

φιλικά προς τα μελίσσια πολυετή καπέλα ήλιου εχινάκεια

Magnificent Candle (Gaura)

πολυετή φυτά με μέλισσες wandflower υπέροχο κερί

Foxglove πολυετή φυτά

δαχτυλιές Digitalis sp. πολυετείς φιλικές προς τις μέλισσες

Ερείκη

πολυετή φυτά που είναι φιλικά προς τις μέλισσες

Λούπινς

πολυετή φυτά που είναι φιλικά προς τις μέλισσες

Ταπετσαρία phlox

μαξιλάρι phlox μελισσών πολυετή

Πολυετή φασκόμηλο

πολυετή φυτά που είναι φιλικά προς τις μέλισσες

Λουλούδια αράχνης

λουλούδια αράχνης πολυετή φιλικά προς τις μέλισσες Cleome sp.

Λουίζα

verbena verbena μελισσών πολυετή φυτά κήπου

Wasserdost

wasserdost φιλικά προς τα μελίσσια πολυετή φυτά

Σχεδόν όλα τα εγχώρια βότανα είναι φιλικά προς τις μέλισσες πολυετή φυτά

βότανο κήπος φιλικό προς τις μέλισσες πολυετές λεβάντα φασκόμηλο σκόρδο