Ένας κακός συνάδελφος είναι επίσης σε άνοδο σε αυτή τη χώρα – το γουρούνι. Είναι ένα επεμβατικό, δηλητηριώδες φυτό που ανθίζει τώρα το καλοκαίρι και έχει μεγάλες βλαβερές δυνατότητες για ανθρώπους και ζώα. Κάποιος πρέπει να διακρίνει το λεγόμενο γιγάντιο χοιρομήλιο από τον μάλλον ακίνδυνο συγγενή του, το λιβαδικό γουρούνι. Επειδή με το δεύτερο δεν υπάρχει τέτοιος κίνδυνος, πρόκειται ακόμη και για φαρμακευτικό φυτό. Μπορείτε να μάθετε παρακάτω ποια είναι τα πιο σημαντικά διακριτικά χαρακτηριστικά, πώς μπορείτε να προστατευθείτε από το επικίνδυνο γιγάντιο γουρούνι και τι πρέπει να κάνετε σε περίπτωση οποιασδήποτε επαφής με το δέρμα.

Το γιγάντιο χοιρίδιο είναι μέχρι κακού, ειδικά το καλοκαίρι

γιγαντιαίο φυτό hogweed επικίνδυνο

Αναγνωρίστε το γιγάντιο γουρούνι

Δεν είναι για τίποτα που το φυτό ονομάζεται έτσι. Είναι πραγματικά τεράστιο και έχει οδοντωτά φύλλα που μοιάζουν με πόδια της αρκούδας. Το γιγάντιο γουρούνι (Heracleum mantegazzianum) προέρχεται αρχικά από τον Καύκασο. Τον 19ο αιώνα μεταφέρθηκε στη Γαλλία ως καλλωπιστικό φυτό.

Ένα μοιραίο λάθος, επειδή το γιγαντιαίο χοίρο είναι ένα εξαιρετικά δηλητηριώδες, τοξικό φυτό που εξαπλώνεται πολύ γρήγορα και επεμβατικά. Δυστυχώς, υπάρχουν πλέον πολλές περιοχές σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, όπου το εργοστάσιο έχει γίνει άνετο.

Διακρίνετε το διεισδυτικό δηλητηριώδες φυτό από τη Μέση Ανατολή

γιγάντιες δηλητηριώδεις άκρες από το hogweed

Ο γίγαντας μπορεί να αυξηθεί έως και 4 μέτρα ύψος. Το δηλητηριώδες φυτό έχει τεράστιες ομπρέλες λουλουδιών σε λευκό χρώμα, το οποίο μπορεί να έχει πλάτος έως και 50 εκατοστά. Ανθίζουν τον Ιούνιο και τον Ιούλιο και θυμίζουν ομπρέλες. Αργότερα αυτά σχηματίζουν έναν τεράστιο αριθμό σπόρων, οι οποίοι ευθύνονται για την ταχεία εξάπλωση του χοίρου. Το στέλεχος του φυτού είναι πολύ χαρακτηριστικό. Είναι πολύ παχύ, τριχωτό και καλυμμένο με κοκκινωπές φλέβες και κηλίδες. Αυτό είναι στην πραγματικότητα ένα από τα πιο σημαντικά διακριτικά γνωρίσματα του αβλαβούς λιβαδικού χοιροειδούς, μαζί με το ύψος και το μέγεθος όλων των τμημάτων του φυτού του γιγάντιου χόσπορου.

Το κοκκινωπό στέλεχος είναι ένα από τα πιο σημαντικά διακριτικά χαρακτηριστικά

κοτσάνι χόγου

Γιατί αυτό το επεμβατικό φυτό είναι τόσο δηλητηριώδες?

Ο θάμνος Ηρακλής, όπως αλλιώς είναι γνωστός ο γιγαντιαίος χοίκος, έχει δηλητηριώδη χυμό σε όλα του τα μέρη. Αυτό περιέχει Φουροκουμαρίνη και είναι εξαιρετικά φωτοτοξικό. Αυτό σημαίνει ότι όταν έρχεται σε επαφή με το δέρμα μας, γίνεται πολύ ευαίσθητο στο φως και αναπτύσσονται γρήγορα όχι μόνο ερυθρότητα και πρήξιμο αλλά και μεγάλες φουσκάλες και σοβαρά εγκαύματα. Σε σοβαρές περιπτώσεις, αυτά μπορεί να είναι ακόμη και δεύτερου ή τρίτου βαθμού. Οι αλλεργικές αντιδράσεις μπορούν επίσης να προκαλέσουν δύσπνοια και επικίνδυνα κυκλοφορικά προβλήματα. Όπως μπορείτε να δείτε, αυτή είναι μια τοξική και επιβλαβής πρόταση.

Σε ακραίες περιπτώσεις, θα πρέπει να καλέσετε αμέσως τον γιατρό έκτακτης ανάγκης

Αναγνωρίστε το hogweed δηλητηριώδες

Και τι γίνεται με το λιβάδι hogweed;?

Σε αντίθεση με τον μεγαλύτερο συγγενή του, το Heracleum sphondylium είναι μάλλον ακίνδυνο και θεωρείται φαρμακευτικό φυτό εδώ και αιώνες. Αυτό είναι πολύ χαμηλότερο, έχει μικρότερες ομπρέλες λουλουδιών και πράσινο στέλεχος χωρίς κοκκινωπό αποχρωματισμό. Περιέχει επίσης φουροκουμαρίνες, αλλά σε πολύ μικρή ποσότητα. Εάν έρθετε σε επαφή με το δέρμα, συνήθως δεν εμφανίζετε ερεθισμό ή πρήξιμο. Το φυτό περιέχει επίσης πολύ μαγνήσιο και ασβέστιο καθώς και βιταμίνη C. Οι εναλλακτικοί επαγγελματίες το προτείνουν ως φάρμακο για το κρυολόγημα, το βήχα και την υψηλή αρτηριακή πίεση. Ωστόσο, συνιστάται προσοχή και εδώ. Εμπιστευτείτε μόνο καλούς ειδικούς με εμπειρία σε αυτόν τον τομέα και μην ετοιμάζετε μόνοι σας τσάι ή άλλα φάρμακα από λιβάδι hogweed.

Υπάρχει σχετικά υψηλός κίνδυνος σύγχυσης με το γιγάντιο χοίρο 

hogweed heracleum φυτό δηλητηριώδες

Τι μπορείτε να κάνετε εάν έρθετε σε επαφή με το γιγάντιο χοιρομήλιο;?

Το καλύτερο είναι να κρατάτε τις αποστάσεις σας αμέσως και κατά προτίμηση να αναφέρετε την τοποθεσία του πληθυσμού των φυτών στις τοπικές αρχές. Σε ορισμένες κοινότητες στη Γερμανία υπάρχουν ακόμη και ειδικά σημεία αναφοράς για το γιγαντιαίο χοίρο. Και παρόλο που η υποχρέωση αναφοράς δεν ρυθμίζεται από το νόμο, θα πρέπει να δείξετε αλληλεγγύη με άλλους ανθρώπους και με τα κατοικίδια ζώα σας και να κάνετε κάτι γι ‘αυτό.

Σε πάρκα και δημόσιους κήπους, το πρόβλημα λύνεται συχνά σε τοπικό επίπεδο

γιγαντιαίο hogweed προσοχή δηλητηριώδες

Στην περίπτωση πολύ μεγάλων καλλιεργειών, οι ειδικοί μπορούν επίσης να χρησιμοποιήσουν ειδικά ζιζανιοκτόνα

Καταπολέμηση του hogweed

Και αν, δυστυχώς, έχει ήδη υπάρξει δερματική επαφή με το δηλητηριώδες φυτό, τότε θα πρέπει να δράσετε γρήγορα. Είναι καλύτερο να δείτε έναν γιατρό με την πρώτη ερυθρότητα ή οίδημα για να λάβετε επαγγελματική βοήθεια. Εάν αυτό δεν είναι δυνατό αμέσως, πλύνετε καλά τις πληγείσες περιοχές με νερό και ήπιο σαπούνι. Οι κομπρέσες με χλιαρό νερό μπορούν να παρέχουν περαιτέρω ανακούφιση. Πολύ σημαντικό: αποφύγετε τον ήλιο σε κάθε περίπτωση, διαφορετικά θα σχηματιστούν δυσάρεστες και επώδυνες φουσκάλες.

Το hogweed είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο για παιδιά, κατοικίδια ζώα και αλλεργικούς

το hogweed αναγνωρίζει τον κίνδυνο

Πώς μπορείτε να αφαιρέσετε το γιγαντιαίο χοίρο από τον κήπο σας;?

Εάν αυτός ο απρόσκλητος επισκέπτης σας έχει φτάσει στον κήπο, τότε πρέπει να προχωρήσετε ως εξής:

  • Φορέστε πυκνά προστατευτικά ρούχα, παπούτσια, γάντια, καπέλο και προστατευτικά γυαλιά.
  • επιλέξτε μια συννεφιασμένη ημέρα για να αφαιρέσετε το φυτό ή, ακόμα καλύτερα, δράστε το βράδυ.
  • Βάλτε πλαστικές σακούλες πάνω από τους κώνους, κόψτε τους και πετάξτε τους στα σκουπίδια του σπιτιού.
  • μην απορρίπτετε κανένα μέρος του φυτού στο λίπασμα ή στα οργανικά απόβλητα.
  • Κόψτε και απορρίψτε τους μίσχους με τον ίδιο τρόπο.
  • σκάψτε και αφαιρέστε τις ρίζες τουλάχιστον 10-20 cm κάτω από την επιφάνεια της γης.
  • στη συνέχεια πλύνετε και καθαρίστε καλά όλα τα χρησιμοποιημένα σκεύη.
  • Πλύνετε τα προστατευτικά ρούχα στο πλυντήριο.

Έτσι, να είστε πολύ προσεκτικοί εάν υποψιάζεστε ότι έχετε δει γιγάντιο χοίρο. Εάν είναι δυνατόν, κρατήστε τις αποστάσεις σας και αναφέρετέ το αμέσως στις αρμόδιες αρχές. Μείνετε υγιείς και προστατέψτε τους αγαπημένους σας και τον εαυτό σας!

Καλλωπιστικό φυτό με υψηλό κίνδυνο δηλητηρίασης 

καλοκαιρινό κίνδυνο χοίρου

Τα σκυλιά μπορούν επίσης να τραυματιστούν σοβαρά

πόσο δηλητηριώδη είναι τα σκυλιά χοίκου

Ορισμένα δείγματα φτάνουν σε ύψος σχεδόν 4-5 μέτρα 

γιγαντιαίο χοίγο επικίνδυνο

φυτό hogweed δηλητηριώδες

φύλλα hogweed

αναγνωρίστε λιβάδια ή γιγάντιο γουρούνι