Θα θέλατε να δημιουργήσετε έναν πραγματικό παράδεισο για τις μέλισσες και τις μέλισσες στον δικό σας κήπο; Τότε σίγουρα χρειάζεστε μερικά από αυτά τα φυτά. Or ίσως ακόμη και όλα αυτά; Φυσικά, υπάρχουν και οι όμορφες πεταλούδες και όλες μαζί επικονιάζουν λουλούδια και θάμνους, θάμνους και δέντρα. Με έναν κήπο φιλικό για τις μέλισσες με επαρκή βοσκότοπο, εξασφαλίζετε μια πλούσια συγκομιδή το καλοκαίρι και το φθινόπωρο και επίσης για τις αγαπημένες, υπό εξαφάνιση μέλισσες. Γιατί δυστυχώς μελέτες και επιστημονικές παρατηρήσεις δείχνουν ότι τα εργατικά έντομα γίνονται όλο και λιγότερο παγκοσμίως. Ισχυρά φυτοφάρμακα και εντομοκτόνα καθώς και η παγκόσμια περιβαλλοντική ρύπανση θέτουν σε κίνδυνο και καταστρέφουν όχι μόνο πολλά παράσιτα αλλά και μέλισσες.

Η επαρκής βοσκή μελισσών σημαίνει επίσης μέλλον για τον κόσμο!

βοσκότοπος μελισσών άγρια ​​φυτά άγεμα άνθη

Τα φυτά μέλισσας, γνωστά και ως μελισσοκομικά φυτά, δεν έχουν μόνο όμορφα λουλούδια, αλλά επίσης διαχέουν ένα ευχάριστο, ελαφρώς γλυκό άρωμα στον αέρα. Το πιο σημαντικό είναι να παράγουμε αρκετό νέκταρ ή / και γύρη, γιατί μόνο τότε οι μέλισσες μπορούν να καλύψουν τις ενεργειακές τους ανάγκες, να βρουν αρκετή τροφή, να μεγαλώσουν τον γόνο και να κάνουν την εξαιρετικά σημαντική δουλειά τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο..

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι δεν είναι όλα τα φιλικά προς τα μελίσσια λουλούδια και φυτά που περιέχουν τις ίδιες ποσότητες γύρης και νέκταρ. Μερικά από αυτά παράγουν μόνο γύρη ή μόνο νέκταρ. Θα πρέπει συνεπώς να προσπαθήσετε να εξασφαλίσετε επαρκή βιοποικιλότητα στον κήπο σας. Έτσι, μπορείτε να είστε σχετικά σίγουροι ότι οι μέλισσες είναι καλά φροντισμένες όλη την ώρα.

Όχι λιγότερο σημαντικό είναι το πρόβλημα με τα λεγόμενα διπλά λουλούδια. Πρόκειται για λουλούδια που φαίνονται και μυρίζουν όμορφα, αλλά εκτρέφονται τεχνητά και δεν παράγουν τροφή για μέλισσες και άγριες μέλισσες. Αυτά έλκονται από τα λουλούδια και το άρωμα, αλλά σπαταλούν μόνο το χρόνο και την ενέργειά τους μάταια και τελικά δεν παίρνουν νέκταρ ή γύρη. Εμπειρογνώμονες του περιβάλλοντος και έμπειροι μελισσοκόμοι προειδοποιούν για αυτό και ως εκ τούτου σας συμβουλεύουν να επικεντρωθείτε σε λουλούδια με ανεπιθύμητα λουλούδια και να αποφύγετε τα άλλα.

Βοηθήστε τις μέλισσες και θα σας ευχαριστήσουν θερμά!

γαϊδουράγκαθο μέλισσα βοσκές γύρη νέκταρ

Ποια είναι λοιπόν τα κατάλληλα λουλούδια και φυτά για αυτό Αποικία μελισσών? Διαβάστε παρακάτω πώς μπορείτε να δημιουργήσετε έναν παράδεισο μελισσών έξω από τον κήπο ή το μπαλκόνι σας.

Λιβάδι μελισσών με φαρμακευτικά βότανα και μπαχαρικά

Ας ξεκινήσουμε με τα κλασικά φυτά μελισσών – τα αρωματικά φαρμακευτικά φυτά και μπαχαρικά. Τα περισσότερα από αυτά μάλλον τα έχετε δει ήδη ως μέλι στο μελισσοκομείο ή στο σούπερ μάρκετ, πάνω απ ‘όλα την υπέροχη λεβάντα. Με το απαίσιο άρωμα και την ηρεμιστική, ισορροπητική επίδραση στο μυαλό, το υπέροχο μοβ φυτό αναγνωρίζεται από πολλούς ως η βασίλισσα των φαρμακευτικών βοτάνων. Φυτεύοντας λεβάντα στον κήπο σας, δεν κάνετε μόνο τη μεγάλη αποικία της μέλισσας, αλλά και τον εαυτό σας. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να ετοιμάσετε υπέροχο τσάι ή σιρόπι από λεβάντα, να αρωματίσετε τα δωμάτια στο σπίτι με τα αποξηραμένα λουλούδια ή να τα φτιάξετε μόνοι σας Χρησιμοποιήστε κεριά , μπάλες σαπουνιού ή μπάνιου.

Πραγματική λεβάντα (Lavandula vera)

βοσκότοπος μελισσών λεβάντα

Όχι λιγότερο δημοφιλή και προτιμώμενα είναι άλλα τοπικά φαρμακευτικά βότανα και μπαχαρικά που μπορείτε να φυτέψετε στον δικό σας κήπο ως τροφή για τις μέλισσες. Τα αιθέρια έλαιά τους είναι επίσης αποτελεσματικά, φυσική προστασία έναντι πλήθους παρασίτων και εντόμων, όπως τα κουνούπια και οι αφίδες για παράδειγμα. Ρίξτε μια ματιά παρακάτω για να δείτε ποια είναι τα πιο σημαντικά από αυτά.

Πραγματικό θυμάρι (Thymus vulgaris)

βοσκοτόπος μελισσών φαρμακευτικά βότανα φυτό μέλισσα θυμάρι

Δεντρολίβανο (Rosmarinus officinalis)

μέλισσα βοσκότοπος δενδρολίβανο μπαχαρικό φυτό κυψέλης

ΣΟΦΌΣ (Σάλβια)

φασκόμηλο, βοσκότοπος μελισσών, κοστούμι μελισσών, φαρμακευτικά βότανα

Μέντα (Μένθα)

μέλισσα βοσκή μέντα μέλισσα ζωοτροφές

Ονομάζεται πραγματικός φίλος ή ρίγανη (Origanum vulgare)

Λιβάδι μελισσών Origanum vulgare ρίγανης

Απο Μπούρτζας (Borago officinalis)

βοσκοτόπος μελισσών borago officinalis borage

Οτι Πραγματική μητέρα (Leonurus cardiaca)

μέλισσα βοοειδών motherwort leonurus cardiaca

υσσώπος (Hyssopus officinalisονομάζεται επίσης ζιζάνιο μελισσών

βοσκοτόπος μελισσών Hyssopus officinalis Hyssop

Πραγματική βαλεριάνα (Valeriana officinalis)

βαλεριάνα valeriana officinalis μέλισσα βοσκοτόπων μέλισσες ζωοτροφές

Πολυετή φυτά ως βοσκοτόπος μελισσών

Ορισμένα πολυετή φυτά που δεν είναι φαρμακευτικά βότανα είναι επίσης ιδανικά για τον μελισσοκομείο σας ως πλούσιο, θρεπτικό βοσκότοπο. Παρακάτω είναι τα πιο δημοφιλή από αυτά. Φυσικά, όλα έχουν άγεμα άνθη και ως εκ τούτου είναι εντελώς ακίνδυνα για τις μέλισσες. Perhapsσως έχετε ήδη μερικά από αυτά ή τα έχετε ήδη θαυμάσει στο κέντρο του κήπου ή στον κοντινότερο κήπο της πόλης. Όλοι εντυπωσιάζουν με όμορφα λουλούδια και απαλό άρωμα. Ειδικά η κοινή βραδινή βιολέτα, το τριαντάφυλλο που αλλάζει και το κόκκινο αλεπού είναι από τα πιο αγαπημένα μας αγαπημένα. Υπέροχα λουλούδια!

ο Μπάνατ γαϊδουράγκαθο (Echinops bannaticus)

βοσκοτόπος μελισσών Echinops bannaticus banater μπάλα γαϊδουράγκαθο

ο Μικροανθισμένη δυόσμος βουνού (Calamintha nepeta)

Βουνό μέντα Calamintha nepeta ως βοσκοτόπος μελισσών

ο Evergreen candytuft (Iberis sempervirens)

βοσκοτόπος μελισσών αειθαλής candytuft Iberis sempervirens

ο Συνηθισμένο νυχτερινό βιολί (Hesperis matronalis)

βοσκοτόπος μελισσών Hesperis matronalis κοινή νυχτερινή βιόλα

Το μοβ κωνοφόρο (Echinacea purpurea)

Echinacea purpurea μοβ βοσκοτόπος μελισσών κωνοφόρων

Απο Κόκκινο δάχτυλο (Digitalis purpurea)

βοσκοτόπος μελισσών το κόκκινο foxglove Digitalis purpurea

ο Μεγάλο άνθος καφέ φτερό (Prunella grandiflora)

Prunella grandiflora μεγάλης ανθοφορίας καφέ-λευκό βοσκότοπο μελισσών

Οτι Μετατρέψιμο τριαντάφυλλο (Lantana camara)

βοσκοτόπος μελισσών lantana camara

Ετήσια φυτά ως βοσκοτόπος μελισσών

Τα ετήσια φυτά και λουλούδια που είναι φιλικά προς τις μέλισσες δεν είναι λιγότερο απολαυστικά. Αν και πρέπει να τα σπέρνετε ξανά κάθε χρόνο, η προσπάθεια σίγουρα αξίζει τον κόπο. Τα περισσότερα από αυτά είναι στιβαρά, φροντίζονται πολύ εύκολα και σας χαρίζουν αρωματικά, υπέροχα λουλούδια. Δίνεται επίσης στις μέλισσες άφθονο βοσκότοπο. Αν συνδυάσετε φυτά που έχουν διαφορετικούς χρόνους ανθοφορίας, ο κήπος σας θα παραμείνει ένας πραγματικός παράδεισος μελισσών από την πρώτη μέρα της άνοιξης έως τα τέλη του καλοκαιριού και τις αρχές του φθινοπώρου.

ο Tansy phacelia (Phacelia tanacetifolia)

Phacelia tanacetifolia μέλισσα βοσκοτόπος μελισσών

Οτι Ασημένιο βότανο παραλίας (Lobularia maritima)

Το ασημένιο βότανο παραλίας Lobularia maritima ως βοσκοτόπος μελισσών

ο Ανθος αραβοσιτου (Cyanus segetum)

Λιβάδι μελισσών Cornflower Centaurea cyanus

ο Κατιφές (Calendula officinalis)

Λιβάδι μελισσών Calendula officinalis

Οτι Καλάθι κοσμημάτων (Cosmos bipinnatus)

Καλάθι κοσμημάτων Cosmos bipinnatus ως βοσκότοπος για τις μέλισσες

ο Κήπος levkoye (Matthiola incana)

Άνθη βοσκοτόπων μελισσών Matthiola incana

Mountain aster (Aster amellus)

asters πόδι ιτιά όμορφες μέλισσες για τον κήπο

ο Κοινό κολοκυθάκι (Alcea rosea)

Βοσκοτόπος μελισσών Alcea rosea hollyhock

ο Ηλιοτρόπιο (Helianthus annuus)

μέλισσα βοσκή μέλισσα φυτό ηλίανθος δημιουργούν έναν κήπο μελισσών

Άλλα λουλούδια και φυτά που προτιμώνται ως βοσκοτόπια μελισσών είναι:

Κύπελλο φυτό (Silphium perfoliatum), Coltsfoot (Tussilago farfara), Χαμομήλι (Matricaria recutita), κρόκους, πριβέ, κρόκο, κισσό, άγριο κρασί, όλα τα είδη μολόχας καθώς και πολλά είδη λαχανικών όπως κολοκύθα, κρεμμύδια, αγγούρια και κολοκυθάκια. Τα φιλικά προς τα μελίσσια φυτά περιλαμβάνουν επίσης όλα τα τοπικά οπωροφόρα δέντρα, μαζί με πολλούς θάμνους μούρων. Οι φλαμουριές είναι ένα από τα πιο δημοφιλή βοσκοτόπια μελισσών ποτέ. Δεν είναι καθόλου ότι το μέλι άνθης φλαμουριάς είναι ένας από τους πιο προτιμώμενους τύπους μελιού παγκοσμίως.

Υπέροχα άνθη και ένα ουράνιο άρωμα – η ανθισμένη φλαμουριά

Δέντρο ανθών Linden ως βοσκότοπος για τις μέλισσες

Συμπέρασμα:

Αν θέλετε να δημιουργήσετε έναν κήπο φιλικό προς τις μέλισσες, χρειάζεστε απολύτως τα κατάλληλα φυτά για αυτό. Πολλά φαρμακευτικά βότανα και μπαχαρικά καθώς και μεγάλος αριθμός ετήσιων και πολυετών λουλουδιών και θάμνων είναι κατάλληλα για έναν καλό βοσκότοπο μελισσών. Μην ξεχνάτε τη φλαμουριά και τα οπωροφόρα δέντρα! Παρέχετε περισσότερη βιοποικιλότητα και προτιμήστε τα λεγόμενα άνθη χωρίς γέμιση. Χρησιμοποιήστε μόνο φυσικά λιπάσματα και μείνετε μακριά από χημικά φυτοφάρμακα και εντομοκτόνα! Αυτοί είναι μερικοί από τους χειρότερους εχθρούς των μελισσών. Φροντίστε τα μικρά, σκληρά εργαζόμενα έντομα και χαίρεστε που κάνετε τη μικρή σας συμβολή στο καλύτερο μέλλον του πλανήτη μας!

Την άνοιξη, οι μέλισσες αρχίζουν να πίνουν νέκταρ και να συλλέγουν γύρη

Η αμυγδαλιά ανθίζει ως βοσκότοπος για τις μέλισσες

Ο τέλειος βοσκότοπος μελισσών το καλοκαίρι 

χαμομήλι μελισσών βοσκοτόπος μελισσοκομείο

Υπέροχα λουλούδια κρόκου σε μοβ εξασφαλίζουν το βοσκότοπο των μελισσών στις αρχές του φθινοπώρου

κρόκοι ως βοσκότοπος για τις μέλισσες την άνοιξη