Αγαπάτε τον κήπο σας. Αν δεν υπήρχαν τα ενοχλητικά ζιζάνια στο γκαζόν! Αν και ορισμένα από τα κοινά ζιζάνια σε αυτήν τη χώρα εμφανίζουν επίσης όμορφα λουλούδια, μακροπρόθεσμα αυτά απλώς γίνονται υπερβολικά και διαταράσσουν το όμορφο, ομοιογενές πράσινο. Αναρωτιέται κανείς ξανά και ξανά πώς μπορούν να αφαιρεθούν αυτά τα στιβαρά χόρτα, όσο το δυνατόν πιο βιώσιμα και χωρίς τον επιβλαβές χημικό κλώνο. Ευτυχώς, υπάρχουν κάποιες μηχανικές μέθοδοι, καθώς και απλές θεραπείες στο σπίτι, που θα μας βοηθήσουν επιτυχώς σε αυτό. Ταυτόχρονα, θα πρέπει επίσης να είστε προσεκτικοί για το πώς γονιμοποιείται και ποτίζεται σωστά το γκαζόν. Επειδή η τακτική έλλειψη θρεπτικών συστατικών ευνοεί την ανάπτυξη των ζιζανίων και ταυτόχρονα αποδυναμώνει τις επιθυμητές λεπίδες χόρτου. Όχι λιγότερο σημαντικό είναι το μείγμα των σπόρων και ο τρόπος με τον οποίο κόβετε το γκαζόν σας. Στις ακόλουθες γραμμές θα βρείτε περισσότερες λεπτομέρειες για όλες αυτές τις πτυχές που παραθέσαμε εδώ.

Τα ζιζάνια στο γκαζόν μπορούν να αφαιρεθούν χωρίς χημικά

ζιζάνια ζιζανίων στο γκαζόν

Ποια είναι τα πιο κοινά ζιζάνια στο γκαζόν?

Πολλά από τα ζιζάνια είναι στην πραγματικότητα όχι μόνο βρώσιμα, αλλά και πολύ υγιή. Εδώ σας δείχνουμε 12 ζιζάνια που πρέπει οπωσδήποτε να βρίσκονται στον μαυροπίνακα σας. Τα πιο συνηθισμένα ζιζάνια είναι κατ ‘αρχήν είτε ετήσια είτε πολυετή.

Ετήσια ζιζάνια:

 • Λευκό τριφύλλι
 • Chickweed
 • μαργαρίτα
 • Κεχρί κοτόπουλου
 • Τιμητικό βραβείο
 • Λευκό χήνα
 • Τριχωτό αφρώδες βότανο

Το λευκό τριφύλλι φαίνεται πραγματικά όμορφο, αλλά μπορεί να κατακτήσει το γκαζόν πολύ γρήγορα

λευκό τριφύλλι ζιζάνια στο γκαζόν

Πολυετή ζιζάνια:

 • Ιακώβαιο
 • Ξυλόξυλο
 • πικραλίδα
 • Τριφύλλι κέρατο
 • Η μικρή Braunelle
 • Μικρή αποβάθρα
 • Ξύστρα
 • Τσουκνίδες
 • κοινό χορτάρι καναπέ

Υπάρχουν επίσης πολλά βρύα που είναι ζιζάνια στο γκαζόν. Τα πιο συνηθισμένα είναι: τύρφη βρύα, συκώτι, φυλλοβόλα βρύα και βρύα από κέρατα.

Η σαλάτα πικραλίδα ή το τσάι είναι πολύ υγιεινά και συνιστώνται ιδιαίτερα

Φυσικά αφαιρέστε τα ζιζάνια πικραλίδας στο γκαζόν

Μηχανικά αφαιρέστε τα ζιζάνια από το γκαζόν

Η κάθετη και η κοπή είναι οι πιο σημαντικές μαγικές λέξεις εδώ. Θα πρέπει να το κάνετε αυτό τον Μάρτιο και τον Απρίλιο. Μετά το πρώτο κούρεμα, θα πρέπει στη συνέχεια να καλλιεργήσετε πλήρως το γκαζόν σας με τη συσκευή κατακόρυφης. Κατά προτίμηση μία φορά μακρύ και μία απέναντι. Μπορείτε να ξεκινήσετε λίπανση και πότισμα τακτικά μια εβδομάδα αργότερα. Συνιστάται να μην κόβετε το χλοοτάπητα μικρότερο από 4 cm για τυχόν επακόλουθο κούρεμα. Γιατί τότε οι λεπίδες του γρασιδιού είναι αρκετά πυκνές και αρκετά υψηλές για να αφαιρέσουν λίγο από το φως από τα ζιζάνια. Με αυτόν τον τρόπο, τα ανεπιθύμητα βότανα δεν μπορούν να ευδοκιμήσουν. Η τακτική στρογγυλοποίηση συνιστάται ιδιαίτερα για ζιζάνια που σχηματίζουν χαλιά όπως το speedwell, το τριφύλλι ή το Gundermann. Με αυτόν τον τρόπο, αυτά ελαχιστοποιούνται πολύ ή ακόμη και απομακρύνονται εντελώς από το γκαζόν. Και για τα ζιζάνια που σχηματίζουν τις λεγόμενες ρίζες της βρύσης, όπως η πλάνα και η πικραλίδα, οι ειδικοί κόπτες ζιζανίων είναι η σωστή επιλογή.

Τα σωστά εργαλεία κήπου εξασφαλίζουν τα καλύτερα αποτελέσματα κατά την κηπουρική

καταπολέμηση των ζιζανίων στο γκαζόν, φυσικά

Η γκανιότα κήπου σας βοηθά να μαζέψετε τα ζιζάνια μετά από κάθετο ή βοτάνισμα

αφαιρέστε τα ζιζάνια στο γκαζόν με την τσουγκράνα στον κήπο

Απλές σπιτικές θεραπείες για τα ζιζάνια στο γκαζόν

Φυσικά, ζιζανιοκτόνα με βάση χημικά θα καθαρίσουν αμέσως τα ζιζάνια από τον κήπο σας. Ωστόσο, το έδαφος, τα χρήσιμα φυτά και τελικά εμείς οι ίδιοι υποφέρουμε από αυτό. Επομένως, η χρήση χημικών παραγόντων δεν είναι πραγματικά σκόπιμη σε αυτή την περίπτωση. Είναι καλύτερο να δοκιμάσετε πρώτα απλά, φυσικά μέσα. Μερικά από τα πιο διάσημα και συνηθισμένα από αυτά είναι το αλάτι, το ξύδι, η τέφρα από κάρβουνο και το ζεστό νερό. Αυτά τα χρήματα απλώς χύνονται ή χύνονται απευθείας στα ζιζάνια. Προσέξτε να μην αγγίξετε όσο το δυνατόν περισσότερο το υπόλοιπο γρασίδι. Τα γάντια και τα προστατευτικά γυαλιά έχουν νόημα, φυσικά. Θα πρέπει να είστε φειδωλοί με ξύδι. Επειδή αυτό μπορεί να αλλάξει αισθητά τις τιμές του pH του εδάφους.

Επιπλέον συμβουλή: Εάν έχετε βρύα στο γκαζόν, είναι ένδειξη ότι το χώμα είναι πολύ όξινο. Σε τέτοιες περιπτώσεις, οι επαγγελματίες συστήνουν μια λεγόμενη Ασβέστηση.

Αποφύγετε αυτά τα λάθη!

 • Λιπάνετε το γκαζόν με το χέρι – προτιμάτε να το κάνετε με λίπασμα ή βαγόνι.
 • Κόψτε λεπίδες χόρτου πολύ σύντομες – Κατά το κούρεμα του γκαζόν, αφήνετε πάντα ένα ελάχιστο μήκος 3-4 εκατοστών, έτσι ώστε το γκαζόν σας να μην έχει γυμνά σημεία και να μην στεγνώνει. Τα ζιζάνια έχουν ελάχιστες πιθανότητες να ευδοκιμήσουν.

Η σωστή κοπή είναι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα στην καταπολέμηση των ζιζανίων στο γκαζόν

αφαιρείτε τακτικά τα ζιζάνια από το χλοοκοπτικό γκαζόν

 • Σπέρνετε το γκαζόν πολύ νωρίς – Οι σπόροι χρειάζονται μια βέλτιστη θερμοκρασία 15 έως 25 μοίρες, οπότε είναι καλύτερα να μην ξεκινήσετε νωρίτερα από τα μέσα τέλη Απριλίου.
 • Ανεπαρκές πότισμα – Αμέσως μετά τη σπορά, είναι καλύτερο να ποτίζετε μερικές φορές την ημέρα. Αργότερα είναι αρκετό 2-3 φορές την εβδομάδα.

Ελπίζουμε ότι τώρα αισθάνεστε πολύ πιο ενημερωμένοι και πολύ καλύτερα εξοπλισμένοι στην απομάκρυνση των ζιζανίων. Σας ευχόμαστε ό, τι καλύτερο και πολλή καλοκαιρινή διασκέδαση στον δικό σας κήπο!

Κόψτε τα γαϊδουράγκαθα για λίγο πριν από τη βροχή, ώστε στη συνέχεια να σαπίσουν από το νερό

αφαιρέστε τα ζιζάνια από το γκαζόν

Και πάλι, ένας κόπτης ζιζανίων θα ήταν η καλύτερη λύση

Αφαιρέστε τα ζιζάνια στις πικραλίδες του γκαζόν

Αν και βρώσιμη και όμορφη, οι νεκρές τσουκνίδες είναι επίσης ένα ανεπιθύμητο ζιζάνιο στο γκαζόν

Αφαιρέστε τα ζιζάνια από το γκαζόν της νεκρής τσουκνίδας

Τα ζιζάνια γεμίζουν γρήγορα καθαρές περιοχές στο γκαζόν

ζιζάνια στις άκρες του γκαζόν

Επομένως: γονιμοποιήστε και ποτίστε τακτικά!

Φυσικά αφαιρέστε τα ζιζάνια από το γκαζόν